De ce se vaccinează Simona Halep?
Ca să poată juca liniștită tenis de acum înainte, zicem noi, naivii. Pentru că este unealta sistemului, ne vor corecta oamenii liberi
Singurul sportiv român cu expunere planetară a anunțat că se vaccinează. Aceasta ar fi o știre importantă dacă nu ar fi eclipsată de impasul relației Ghenei cu Zaniolo sau de serialul de ficțiune „Bătaia pe Dennis Man și zecile de milioane de euro care așteaptă să intre în conturile lui G. Becali”. În știrea pe care încerc să o promovez este vorba, desigur, despre Simona Halep și despre vaccinul anti COVID-19.
Pozitivi sau negativi?
Campioana de la Wimbledon a făcut anunțul cu riscul de a trece neobservată de publicul țintă al știrilor-bombă. Sau poate că dimpotrivă, hotărârea numărului 2 WTA va avea un efect puternic în emoționalul acestora. Pozitiv sau negativ, urmează să ne dăm seama.
„Da, sigur o să mă vaccinez când o să fie posibil, fiindcă vreau să se termine odată cu această pandemie. (…) Am mai auzit astfel de păreri (n. red., referire la cei care contestă existența virusului și gravitatea bolii) şi nu sunt de acord cu ceea ce aud, pentru că eu am crezut în boală de la început, niciun moment nu am crezut că nu există. Cine nu crede greşeşte, din punctul meu de vedere. Nu trebuie să trăim în teamă, dar trebuie să ajutăm la limitarea răspândirii virusului.”
Milionul Israelului
Cuvinte de bun-simț. Așa, pe înțelesul tuturor. Al tuturor care vor să asculte. Vorbe rostite de o persoană care în octombrie a trecut prin boală și care continuă să mulțumească medicilor care au tratat-o. Dacă ar trăi în Israel, Simona s-ar pierde în mulțime. De ce? Pentru că ar fi unul dintre cei peste 1 milion de cetățeni vaccinați în doar două săptămâni de la începutul campaniei. Gestul ei ar trece neobservat, cum este și firesc într-o societate care și-a construit un sistem medical modern și a avut grijă ca din școală să iasă oameni educați și cu spirit civic. Un om care se vaccinează. Un gest banal într-o țară în care doar 20% din populație are unele rezerve față de actul medical.
Vânt de libertate
Simona trăiește însă în România, o țară în care de vreo câteva luni suflă, așa, un vânt de libertate, adevăr și contestare că te și sperii. Prin urmare, împreună cu Simona locuim într-o țară în care cam 70 la sută dintre cetățeni refuză vaccinul sau măcar sunt sceptici. Ceea ce este perfect democratic. După cum la fel de democratic este să ai și consumul cel mai mic de săpun și de pastă de dinți pe cap de locuitor din UE. De deodorant nu are rost să mai vorbim. Cam miroase, dar noi să ne simțim în largul nostru. Ce rost are să exagerăm cu igiena și să irosim apa planetei?
Unealta
Aici, pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai, anunțul Simonei nu va trece neobservat. Un mare sportiv, cel mai important sportiv pe care îl are acum România, va fi privit încă o dată cu suspiciune, ca unealtă a sistemului și parte interesată a conspirației mondiale menită să… Să ce? Orice prostie care sună înfricoșător. Știți, printre multe altele, teoria cu vedetele infectate la comandă, cu propaganda mincinoasă, cu stipendiile acordate presei și tuturor celor au jucat după cum li s-a cântat. Cu, cu, cu!
Campioni europeni la un sport de masă!
Cu, cu! Civilizația occidentală, aceea de la care unii dintre noi continuă să considere că au multe de învățat, nu este nici ea pe deplin sănătoasă. Are tot felul de afecțiuni cronice, de boli transmisibile. Dar binevoiește să se trateze. Nu își acoperă suferințele cu fudulia agresivă a ignoranței. Astfel că în loc de vreo concluzie care să miroasă a mesaj de la guvern sau de un îndemn stupid, gen „Vaccinați-vă, nu doare, altceva doare!”, vă propun o statistică. Una caldă, spre deosebire de vaccinul ăla rece păstrat la minus 80 de grade Celsius.
Potrivit acestei statistici, România este pe primul loc în clasamentul țărilor covidosceptice și vaccinosceptice din Uniunea Europeană.
Hip, hip, ura! Jos masca, să ne cânte imnul! Deci suntem campioni europeni la un sport de masă, împotriva a ceea ce cred unii, că nu putem funcționa în echipă. Și să nu mai spună cineva că acest articol nu este despre sport.