Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Minciuni patriotice

A jucat extraordinar Ianis Hagi în Rangers-Motherwell 3-1? A fost Cristina Neagu motorul echipei la Euro 2020? Crede și nu cerceta!

Permalink to Minciuni patriotice
luni, 21 decembrie 2020, 9:52

Medical vorbind, a te îmbăta cu apă rece este foarte sănătos. Pentru organism hidratarea este binefăcătoare, psihicul suferă însă atunci când îl alimentezi cu surogate. Citești, de exemplu, știrile din sport. De celelalte oricum ești sătul și îți zici că sportul e un teritoriu infinit mai curat decât mocirla politică, deoarece rezultatul e rezultat, scorul e scor. Concluzionezi că nu ai cum să fii mințit. Hmm!

Poveste scoțiană. Nu pe bază de whisky!

Citești. Ești candid și credul, naiv și plin de sentimente pozitive, iar inima începe să îți tresalte de bucurie încă de la lecturarea titlului. Acolo este șpilul, în titlu. Conținutul știrii aproape că nu mai contează. Simți așa, un elan patriotic pe care cu greu îl ții în frâu. Auzi că Ianis Hagi a entuziasmat la Rangers, contribuind nemijlocit la victoria împotriva lui Motherwell, 3-1. Uff, îți zici ușurat și oarecum vinovat că ai fost neîncrezător, și-a găsit în sfârșit rostul și copilul ăsta care la 22 de ani nu mai e copil. Taman când tatăl Gheorghe s-a dus în Scoția, sperăm că nu să-l certe pe Steven Gerrard, exact când canalele de informare au început să vuiască despre interesul Sampdoriei, al Sevillei, al lui Cagliari și al lui Bașakșehir pentru Ianis cel uitat pe bancă la Rangers, tânărul nostru, decarul lui Mirel Rădoi, mă-nțelegi, a reușit un meci mare la Glasgow.

Lovește Cristina Neagu

Cu doar câteva zile înainte de vestea asta minunată că Ianis Hagi, intrat pe teren în minutul 62, a fost decisiv în meciul câștigat de Rangers în fața lui Motherwell, te răsfățaseși, tu microbistule, cu vestea că inegalabila noastră handbalistă Cristina Neagu a mai doborât o bornă istorică. 250 de goluri pentru România la Campionatele Europene. Și asta nu se întâmplase în fața oricui, ci a Norvegiei, campioana absolută a handbalului mondial și european. Ce poate fi mai frumos? Adevărul? Dă-l încolo, de ce să-l lași să strice niște știri formidabile?

Adevărul, o marfă nedorită

Orgoliul de român mândru că e român suferă totuși mici deteriorări în momentul în care aprofundează fluxul de informații, apelând la mai multe surse. Sau când le pune în context. De exemplu. Textul complet este că Neagu a înscris la Euro 2020 al 250-lea gol din prodigioasa-i carieră la întrecerile continentale, dar asta nu a ajutat echipa națională de handbal a României să nu se facă de râs și să nu termine a 12-a din 16 participante la competiția desfășurată în Danemarca. Adevărul incomod este că Neagu, altfel o sportivă de talie mondială, a prins un Euro modest. A ratat exasperant de mult, a greșit pase cu duiumul. Ne certa cineva zilele trecute că o menajăm pe Cristina Neagu, că găsim mereu alte vinovate. Cei mai mulți ne ceartă însă că suntem nerecunoscători, că un sportiv de talia Cristinei merită recunoștință veșnică.

Cerere-ofertă

Merită? Iată și unul dintre motivele adevărurilor parțiale sau scoase din context, nimic altceva decât niște minciuni savant ambalate. Așa numitele minciuni patriotice. Adevărul din spatele acestor minciuni este că furnizorul de informație se pliază pe dorința unei părți importante a publicului de a fi dus cu zăhărelul. Funcționează principiul cerere-ofertă. Așadar, blestematele astea de minciuni patriotice din cauza cărora nu ne mai facem bine nu vin de nicăieri, ci din faptul că pentru mulți adevărul continuă să fie o mâncare indigestă. Iar adevărul simplu în cazul lui Ianis este că a jucat 28 de minute fără să se remarce prin nimic în afară de o deviere întâmplătoare la unul dintre golurile echipei sale. Intrarea lui pe teren a coincis cu desprinderea de adversar. A coincis, nimic mai mult. Cei care cred altceva, au la îndemână imaginile. Slavă tehnologiei!

Ca-n filmele americane

Vestea bună, există și o veste bună, este că peste tot în lume se întâmplă cam la fel. Vestitorii adevărului, băgăcioșii, cei care nu iau știrile nemestcate, în general cei care au altă părere decât majoritatea sunt bătuți cu pietre. Uneori la propriu. În filmele americane, când eroul plin de sânge își savurează victoria la braț cu iubita, ați observat cine este personajul care își ia un pumn în mutra aia care cere pumni. Ei, hai, nu e greu deloc de ghicit! E ăla prost îmbrăcat, urât, nesuferit.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Uili (1 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 11:45

Corect!mă distra ce spunea deunăzi Nadia de alta gimnasta.avem ceva zeci de campioane care pot vorbi, dar tot în gură unei transfugi ne uitam.

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 12:58

Un editorial care face rau neuronului obosit si predispus al romanului verde, educat cu mituri istorice prefabricate si opt clase +/- scoala profesionala. Ceea ce ma intriga este faptul ca neuronul a obosit dupa doar 143 de ani (1877-2020), tinand cont ca suntem o natiune mai tanara decat SUA.

doilaunu (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 13:18

frumos scris acest articol, sunt incantat de stilul dlui Geambasu, atunci cand ideile exprimate nu sunt niste bazaconii foarte mari. Iar in cazul de fata chiar nu sunt.

Adi (4 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 13:20

Ce 1877, vrei sa zice 1866. Apare regatul României, prima constituție, primul rege.

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 13:29

De fapt 1878, Congresul de la Berlin. Vorbim de momentul cand Romania a devenit independenta in acte. Karl der Erste a fost un rege vasal pana in 1878.

Tudir (4 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 14:26

1866. Amice. Apare denumirea de Romania, apare constituția României, apare vot cenzitar. Hai că nu e greu.

Ilie (150 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 14:30

Ciudat este faptul că știrile de mai sus sunt date de către colegii d-lui Geambașu, cel care a făcut jurnalismul la Politehnica București. Concluzia este că cei care vopsesc adevărul sunt din aceeași tabără cu semnatarul acestui articol. Pe cine să credem? Iar cei mai tineri, care scriu aceste semi-minciuni, de la cine au învățat? Și cine le-a dat voue să publice aceste lucruri? Dl. Geambașu nu știe. Sau vrea să pară corect. Dar banii îi ia de la gsp.ro. Pentru că nu au miros . Sau dl. Geambașu nas.

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 15:23

Apare, apare, dar Romania nu era independenta inca. Amice.

Ilie (150 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 15:34

Știri sportive scrise de Geambași, Buzărini sau Ștucani care fac orice pentru un click.

Toader (116 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 15:38

Frenemy, tu nu eşti român. Românii sînt isteți. Este o deosebire între națiune şi stat, cum este o deosebire între stat şi țară. Ar trebui să şti. Mai mult, istoria românilor e străveche, multimilenară. Nu mai citi abureli, întreabă un român.

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 16:55

Toadere, ar trebui sa "stii". Sunt mai roman decat d-ta, pentru ca imi cunosc la perfectie limba materna.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 16:59

Minciunile patriotice sunt de multe ori necesare, fac bine la self-esteem-ul national. Nu doar in sport. Si in istoriografia noastra e plin de ele.

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 17:01

Toadere, tu stabilesti o functie bijectiva destept / roman. Adica, injectiv nu poti fi prost daca esti roman, respectiv surjectiv nu poti fi destept daca nu esti roman.

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 17:08

adi_stelistul: self-esteem-ul a fost bun in 1918, cand s-au coagulat statele-natiune. A trecut totusi o suta de ani si intre timp "living standard" a ajuns sa bata "ethnicity plus mother tongue". Intreaba-i pe milioanele de romani care au emigrat, dintre care mai mult de jumatate nici nu se gandesc sa se intoarca vreodata.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 17:42

@ Frenemy: self-esteem-ul e bun oricand ca sa declansezi capacitati altfel in adormire. Se practica in felurite moduri. Unul, de pilda, de care se fac vinovate aproape toate natiunile lumii, este de a nu recunoaste greselile stramosilor. Mai vechi sau mai recente. De a gasi explicatii si circumstante atenuante pentru orice crima din trecut (de care niciun popor n-a fost scutit).

Frenemy (71 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 18:40

@adi_stelistul: da, self-esteem-ul inseamna in primul rand catharsis, asa cum au suferit germanii dupa WWII - mai mult nolens decat volens :) Dar e singura sansa de a te purifica si dezvolta.

Vestitorul primaverii (64 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 20:15

"băgăcioșii, cei care nu iau știrile nemestecate, în general cei care au altă părere decât majoritatea sunt bătuți cu pietre"... Da. Slavă domnului fotbal, eu am scăpat... Mai ții minte că în urmă cu aproximativ 1,5 ani am scris aici că haita va dispărea în următorii doi-trei ani, fiindcă "așa vrea Ambasada"!? ...că prea e amintirea stalinismului biruitor și coagularea unor grupări ce sunt manevrate din spate, politic și social... Mi-ai blocat postarea și m-ai "ban"at... Nițel... Îți amintești? ...lupule moralist...

Sundance kid (3 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 22:15

Dinamo va disparea definitiv. Acum 2 ore actionarii si au dat capete in gura. Frustrate mare fiind vorba de capitalism our romanesc

scoby57 (1 comentarii)  •  21 decembrie 2020, 23:32

Domnule Geambașu, apropo de titluri: GSP azi "Mădălina Ghenea, idilă cu o vedetă din Serie A! Și-a părăsit logodnica pentru ea!" Despre ce vorbim? Ca o concluzie articolul este superflu ținând cont că faceți parte din echipa GSP. Toate cele bune!

Adika (1 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 0:07

@fr enemy, Romania a apărut în 1866, acolo e statul și constituția. Daca o luam logic suntem și Republica populară înaintea Chinei, 1947 fata de 1949. Asta e istoria, ce sa ii faci. Și spui că pleacă milioane afară și nu se gândesc să se întoarcă.nu -i bai, câtă vreme pleacă cu 12 clase marea majoritate și necalificați, sunt mai ieftini că angajații neaoși. Și aia care pleacă au părinții aici, românii le plătesc pensii, tratamente, le educa copiii. 200.000 de copii cu părinți afară, vom vedea ce probleme vor avea, afective.

Urod (270 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 5:55

Am mai scris...suntem de departe poporul care ne credem cel mai frumos și deștept...in rest se scrie mult abrambura și-n presa de afară, si-n presa de aici...Ianis face atât cat poate pt ca din păcate s-a născut aici. Daca s-ar fi născut afară ar fi făcut mult mai mult, pt ca are talent, se vede fără sa știi prea mult fotbal....Taică-său face atât cât poate, dar nu poate construi întreg fotbalul din aceasta țară, în care toți fură...Uitati-va la Dinamo în ce hal a ajuns...îmi vine sa râd de stadionul care se va construi...se construiește un stadion care nu va avea nicio șansă de a fi rentabil, dar se va construi pt ca cineva va fură din banii cheltuiți...Doar trebuie sa avem șansă de a fura, atât, la noi nu exista și partea cealaltă, adica sa facem și ceva util....ca sa fiu mai explicit, un stadion la dos nu poate fi rentabil NICIODATĂ....CALATORITI PRIN EUROPA SI VEDETI CE INSEAMNA UN STADION....!!!!!!...

Toader (116 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 9:48

Frenemy, prefăcutule, treaba cu doi de i mi-a amintit de câştigătorii concursurilor de scris engleză din State din ultimii zeci de ani. O singură pildă de pe 2019, anul trecut: Karthik Nemmani. Am cunoscut pe cineva Kartik, era srilanchez, tamil.

Toader (116 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 10:02

Unrod, nu numai la noi se fură. Rezervele federale au băgat în economia reală, în buzunarele cîtorva, numai lunile acestea cu plandemia, două mii şi jumătate de miliarde de parai. De aici succesurile unui Besos, Musk şi a altor capitalişti pricepuți ce şi-au înmulțit averea de cîteva ori.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 11:57

Hagi si Neagu merita niste floricele, chiar si patriotice, la fel ca Halep. Oare de ce in realitate toti asteapta sa le dea peste cap ? Ianis, mai tinar, cred ca se va bate, dar ceilalti vor plati scump increderea avuta in Patria scumpa, mereu a altora, a turmei de hateri si mai ales a batutilor in cap. ---- Hagi e produsul lui Hagi, pe banii si echipa Regelui. A suparat pe cineva, a papat banii Patriei scumpe ? Aduce in Patria AUR-ului bani, poate va lua si o romanca sanatoasa de sotie si astfel ii va face lu Sosonoanca pui de Lei. Nu-i arogant, e chiar prea educat – ex. s-a dus ca prostul sa dea mina cu Luceafaru desi stia de la mine ca se accidenteaza ! Doua paste mecla trebuia sa-i dea, asta e educatia potrivita pentru a se impune intr-un vestiar de fotbalisti, in general needucati. Da, adevarul e ca trece printr-o faza nu tocmai buna. E grea acomodarea afara, pentru oricine, imposibila pentru cei care stau cu fondul in doua luntrii. Uita-te mai intii in curtea ta, nea Ovi macar a incercat, voi echipa digi care v-ati fi potrivit mai bine afara nici n-ati avut curaj sa incercati. Nea Radu Para ar putea vinde Pomi de Craciun prin Norvegia si tot ar fi mai fericit, ar fi azi campion ! Vezi si saracu Marin, a stat 21 de ore printre alti trei mii de prostalai la vama ca sa manince niste mamaliguta de la tata – ca pentru asta il platea regeste Ajax. Normal ca l-au dat afara, ori te adaptezi ori te duci la piti* si la tata. Ca nici pe Marin n-au dat milioane ca sa lipeasca faiante si sa faca naveta. Bine, Ianis nu poate pierde peste noapte educatia, atunci trebuie sa aleaga: ori afara cu tot sufletul, ori la tata si cine stie la ce *. Ba, nimeni nu-si alege o nemtoaica, o austriaca, macar o norvegianca, ba, sint unele atit de dragute … si te ajuta la … integrare in cultura europeana. Apoi mai e si „unchiu“ Gica Popescu, care, am spus-o imediat ce-a plecat Regele, daca asta nu distruge Viitorul eu ma duc popa in China. E ca Dica, pe ce pune mina strica. Cum l-am vazut ieri la Mogosoaia tinind pumnii ungurilor am stiut ca o sa pierdem ! Mai ales ca cumatrii Pintili si M² i-au dat iar incredere Bizonului. Nu numai ca am jucat in zece – Bizon Popescu a dat si doua pase de gol ! - a mai fost si piaza rea in tribuna ! Vedeti doar ce-a facut Popescu in cele 15 secunde inaintea golului !!! Ba, de citi ani va spun ca jucam in 10 ori in noua, ca n-avem antrenori, ca alegem pe cumetrii – ca si Hagi cu Gica Po, ca si Becali care-l tine de mila un cap M patrat - spuneti si voi cind am gresit eu, de ce vad doar eu ? Adevarul patriotic este ca aveti aproape toti AUR in bostan ! Vrei sa-i spui adevarul lui Hagi ? - AUR-ul, betonul la altii, care va intuneca mintile, e singurul adevar trist. ---- Neagu a fost adusa la CSU pentru a da nimicului o identitate. A fost pacalita, i-a intunecat mintea un baiat destept, poate chiar onest Petrache asta caci a fost singurul care si-a dat demisia dupa dezastrul de la Rio, unde pa tatele reprezentativ vitaminizate a cedat pina si echipamentul. Neagu plateste acum polita, va plati in continuare oalele sparte caci la haituit sint toti maistrii. Si aici prostia fara seaman: ghici cine i-a pohtit locul lui Petrache ? Una, Gabi Gamp, care impreuna cu sotul a distrus atletismul, care a fost prinsa la frontiara franceza cu un intreg laborator in masina personala. Si cine e la controlul „vitaminelor“ ? - Balaj, psd-istul bijnitar, cumpara ieftin si vinde scump, care a „studiat“ si el la AUR-is Arad, fara colegi, pardon o colega era toapa care se perinda pe la televiuni in calitate de ministru MTS ca sa-si etaleze toalele crestine in timp ce in toata Romania erau numarati doar 12 mii de elevi legitimati in toate sporturile ! A doua oara Neagu a semnat caci era accidentata – o fi dat si ea mina cu Luceafaru ? Eu o scuz, e patrioata, saraca de ea, dar e draguta si una care merita exact ce vrea. Ce aveti cu ea ? A si spus ca n-ar fi normal sa va bazati tot timpul pe ea ! Sint si unele romance pe care chiar merita sa le iei de nevasta - pasari rare.

Radu K (13 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 18:24

Bun articol! Ceea ce subliniaza Cristian e exact rodul propagandei nationalist-comunista dinainte de '89. Atunci tot ce era romanesc sau al partidului si dictatorului, era hiperbolizat pana la maxim. Nu e buna nici victimizarea dar nici exagerarea aceasta absurda. Insa, o mare parte din vina o are si presa. Daca ne uitam la titlurile articolelor gasim numai bombe, diamante, regi, printi, etc... Cocalarism nationalist gretos.

Sably (21 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 20:11

...Doar atât, restul e greață... Comparația între Cristina Neagu și Ianis Hagi este o gogomănie geambașiană, este că și cum vreun Citacu , R. Naum, sau alții mizerabili din media românească te-ar pune pe tine Cristi în vreo comparație, categorie cu Ioan Chirilă. Greață și atât mi-a produs această nouă " creație" a nefericitului Cristi Geambașu...

Comentează