Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ioan și Ionii. Care pozitivi, care negativi

Încă un român prin adopție ia apărarea celei de-a doua patrii în scandalul Colțescu, deja un fel de caz Dreyfuss al nostru. Asta ar trebui să ne bucure sau să ne pună pe gânduri?

Permalink to Ioan și Ionii. Care pozitivi, care negativi
marți, 15 decembrie 2020, 5:40

Ioan vorbește foarte bine românește, mai bine decât mulți Ioni nativi. Ioan nu doar că nu face dezacorduri subiect-predicat, dar nu spune nici „decât” în loc de „doar” sau „datorită” în loc de „din cauză”.

Ioan vorbește o limbă română curată cum ne-ar plăcea să auzim vorbind mai mulți domni și domnițe care flutură stindardul patriotismului pe toate gardurile internetului. Parcă îi și auzi pe distinșii cum se miră.

Ce vrea, bă, să ne demonstreze ăla negru (sau negrul ăsta?), că vorbește mai corect decât noi? Ia hai să o punem de o sesiune de măscări, să vedem dacă ține pasul!

Student, fotbalist, lucrător în slujba Domnului

Pe Ioan îl cheamă de fapt Aime Mwinga Mi Lema și s-a născut în Republica Democrată Congo, fostă Zair, acel Zair al sângerosului Mobutu Sese Seko Kuku Wazabanga, prietenul lui Ceaușescu.

După mai bine de două decenii și jumătate petrecute în România, la început ca student la Politehnică, apoi ca fotbalist și antrenor în ligile a 3-a și a 4-a, Aime Lema a muncit niște ani cu echipa lui de constructori la o mănăstire din Moldova.

Acolo unde a fost și botezat creștin ortodox și a primit numele unuia dintre apostolii cei mai apropiați ai lui Iisus, Ioan. Povestea lui Aime poate fi citită în Adevărul și Monitorul de Neamț și este încă o demonstrație că presa de calitate nu este o utopie atunci când oamenii își fac meseria cu pasiune și pun în față respectul pentru cititor.

Contextul bate textul

Invitat de Costin Ștucan la GSP Live, Ioan Aime Lema l-a absolvit de vină pe Sebastian Colțescu, aducând și el ca argument confuzia lingvistică negru, negro, nigger.

Bun cunoscător al limbii țării de adopție, Ioan Lema nu se poate să nu fi sesizat totuși că „ăla negru” (apropo, tot una cu „negrul ăla”, după limitatele mele cunoștințe de semantică a limbii române) este totuși un apelativ jignitor și discriminatoriu.

Ca în multe alte situații, contextul bate textul, iar „ăla negru” oricum am întoarce-o și am vopsi-o tot a rasism miroase. Inconștient, latent, subliminal, cum vrem să îi spunem, dar rasism.

„Când jucam în deplasare, spectatorii de acolo încercau să mă distragă, să mă enerveze. Nu pot să îți spună «frumosule» ca să te enerveze. Spun alte cuvinte” – Aima Lema la GSP Live

Ce va înțelege „Seby”? Dar „Tavi”? Nu mare lucru

Ioan al nostru știe toate astea, s-a confruntat el însuși cu lucruri mult mai rele în România, de la blaturi guvernate de mafii locale la strigăte care imitau fondul sonor al pădurilor ecuatoriale.

Elegant și mai ales solidar cu țara care l-a adoptat, Ioan îi livrează un cec în alb lui „Seby”. Care Seby (sau/și Octavian Șovre?!) nu știu dacă va înțelege ceva, fiindcă acasă va fi înconjurat în continuare de aceeași atmosferă de mârlănie veselă, populată cu glumițe ba cu tentă rasistă, ba cu iz misogin, ba cu damf xenofob.

Trebuie să le mulțumim lui Ioan Aime Lema și lui N’Doye, și lui Gnohere, și tuturor celor care au vorbit frumos despre România și au încercat să îl scoată pe Seby.

Dar noi știm câte maimuțe s-au auzit din tribune și câte coji de banane s-au aruncat în teren la meciurile lor.

De-aia n-are ursul coadă, că a mâncat-o UEFA!

De partea cealaltă a baricadei, acolo unde locuiesc heruvimii, Pierre Webo s-a autoproclamat portdrapelul luptei contra rasismului și a decretat zi istorică data de 8 decembrie 2020.

Atinsă de fiorul justiției, UEFA i-a anulat lui Webo suspendarea dictată de Ovidiu Hațegan pentru apelative rasiste către arbitrii români, așa că antrenorul secund al lui Istanbul Bașakșehir a stat pe banca tehnică a doua zi după incident.

De-aia n-are ursul coadă și 81% dintre cititorii Gazetei consideră că gestul lui Colțescu nu este rasism, în vreme ce doar 4% sunt de părere că este rasism.

Prost înțeleasă, aplicată discriminatoriu (!!) și machiată în tot felul de culori la modă, lupta pentru o lume mai tolerantă cade în derizoriu și devine izvor nesecat de bancuri.

În România cel puțin e festival de o săptămână încoace.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Gherghina Gelu (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 17:52

Cine este acest editorialist care jigneste poporul roman si limba acestuia.

Colt (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 17:56

Iar tu Geambasule mirosi a *** turcesc.

Boje (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 17:56

Maestre.....dar ceea ce a spus Loti? Nu a fost rasism si cu asta basta!

Stefan (2 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:01

Nu, “ăla negru” nu e tot una cu “negrul ăla”, e diferența dintre atribut și subiect!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:09

Exista niste recomandari (9 la numar) ale Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI), publicate pe site-ul CNCD. Exista definitia din dictionar a rasismului ("teorie social-politica ce sustine inegalitatea biologica si intelectuala a raselor", respectiv "actiune de discriminare rasiala"). Va provoc sa incadrati, dupa oricare dintre definitiile pe care le doriti, ce a facut Coltescu la "rasism". Dar nu cu argumente de genul "daca era un alb nu spuneai ala alb" - acela e proces de intentie. Nu aveti de unde sti, nici Demba Ba n-are de unde. Pentru ca argumentele care sustin ca avem rasism in exprimarea lui Coltescu sunt naucitoare. Pleaca de la rasismul romanilor, trec prin tot felul de episoade rasiste amintite in context, dar fara legatura cu episodul dat, si ajung la argumente ridicole. Ieri citeam pe contributors.ro un articol in care se spunea nici mai mult nici mai putin ca primul pas spre rasism este sa admiti ca exista rase (deci o gramada de oameni de stiinta care spun asta sunt din start rasisti) si facea o constructie logica simpatica - cand te deranjeaza sa fii facut "***" esti rasist pentru ca in conceptia ta asta este o degradare (nota bene - sunt de acord cu teoria asta, si eu zic la fel!), dar cand te deranjeaza sa fii facut "***" e rasist cel ce te-a facut (super tare!). De fapt exista o logica in afirmatiile acestea, aceea ca "albul e de vina".... Deci, pentru ca e prea mult: sa ne oprim la ce a zis Coltescu si sa gasim undeva (oriunde, dar nu in propriile impresii) ceva ce i-ar putea lega exprimarea de rasism. Ca a fost ireverentioasa (adica nu spui "ala ***", "obraznicul", etc., tine de aroganta tipica arbitrilor romani pe care au exportat-o fara jena), da, dar...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian (2 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:25

Geambaș-ule mai studiază semantică.

Maoru (6 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:27

Vezi ce zice marele international Ladislau Boloni, un om care si-a petrecut viata in iarba nu ca voi habarnistii planetei prin birouri! Inchideti odata subiectul asta ca deveniti penibili. Cand spui despre cineva ca sa-l distingi "ala cu ochelari" e jignire?Nu aveti subiecte si de o saptamana tot aberati pe tema asta.

BLM (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:34

Trăim în epoca în care orice vrea minoritatea este rasism sau discriminare. Black Lives Matter? Își spun singuri negri, doar noi n-avem voie. Cu LGBTQ+- * și câte or mai fi e la fel. Ciocu mic și joc de glezne. Moda e sa ne îmbrăcăm băieții în rochițe și viceversa, vezicazul "renumitului cantaret", dar nu putem sa - i spunem ca e ***, ca-l discriminam fata de alți idioți. Asta e curentul. Dacă privești în ochi un negru, un gay acesta va spune ca ești rasist. Albul rămâne alb, negrul rămâne negru, fără ca vreunul dintre ei sa fie superiori, dar este o realitate evidenta.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:47

Interesant: mi-au fost cenzurate niste cuvinte. Cuvantul care defineste o persoana dupa o anumita culoare a pielii mi-a fost cenzurat, alt cuvant care face acelasi lucru, dar pentru alta culoare nu. E tipic felului in care ne plasam: inafara oricarei logici, dar ocultand ceea ce ni se pare ca „suna ca dracul” (citez un clasic in viata, sa nu-mi puneti si numele necuratului la „limbaj vulgar”, rogu-va) pentru ca e sanatos sa fim prudenti. Nu mai conteaza argumente, nu mai conteaza nimic. La fel cum Webo s-a aruncat asupra lui Coltescu acum o saptamana „de ce, de ce, de ce”, dar in realitate fara sa astepte un raspuns si fara sa dea ocazia celuilalt sa raspunda. Pentru ca daca noua ni se pare, musai tre’ sa fie. Si daca nu ni se pare, poate li se pare altora. Si daca nu e, poate obtinem un „ce profit” din asta. E ridicol, dar…

Ucu Bledea (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:49

Buna seara, articolul dumneavoastra, excelent de altfel, ma lasa intr-o nedumerire totala. Din ce intelegem pana acum e ca domnul Coltescu este judecat pentru tenta rasista a cuvintelor folosite atunci cand a dorit sa identifice un jucator/antrenor (imbracat in aceasi “uniforma” ca si colegii lui de pe banca. Totodata intelegem ca cei in masura sa se pronunte asupra evenimentului de mai sus s-au antepronuntat anuland cartonasul rosu. Izul de rasism il mentionati si dumneavoastra... Si de aici nedumerirea mea. 81% din un segment al populatiei (sunt convins ca nu ar finreprezentativ in un sondaj de opinie complex) considera ca nu e rasism iar 4 % ca este. Ca tot am trecut de perioada alegerilor si toti am vazut cat de importante sunt procentele... 81 % si imi pare ca ma repet 81% considera ca nu e rasism. Pai despre ce mai discutam ? De cand conteaza atat de mult cei 4 %? De cand majoritatea trebuie sa accepte,ca oficiala, o decizie care democratia (pe care sondajul dvs a scos-o la iveala) ti-o demonstreaza clar ca si eronata? Rasismul exista si va exista atat timp cat va fi constitui un avantaj pentru cei asa zis “defavorizati”. ***). Revenind la nedumerirea mea... incercati sa ne spuneti ca defapt noi toti gresim si cei putini au dreptate?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (2 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 18:53

Domnule Geambasu, va dau perfecta dreptate! Poporul roman este atat de rasist, incat regimul Apartheid a fost joaca de copii.Nu ati vrea dumneavoastra sa fiti un Nelson Mandela alb? Trecand la lucruri serioase, nu ne place nici ce sugerati si nici cum sugerati. Poate invatati ceva din comentariile pertinente din presa romaneasca, dar mai ales din presa internationala. Poate intrebati si dumneavoastra niste persoane de culoare de prin strainatate...Eu am intrebati...Raspunsurile lor negru pe alb nu se pupa cu deductiile dumneavoastra.

Ilie (150 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 19:20

Interesant și articolul D-lui Giugăl! Am și eu o rudă prin alianță ***, din Nigeria. Și nu se simte discriminat în România. Și ține și la glume rasiste, dar și răspunde la fel. Iar la sport, în special baschet, e de nebătut. Și s-a botezat și el. La noi , rasismul e mai mult la caterincă. Ungurii ne sunt mai antipatici decât ***. Dar mâncăm gulaș si pâine cu cartofi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX (83 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 19:25

Este bine ca ai mentionat ca exista presa de calitate in Romania. Ai uitat sau constient si cinstit ai omis ca este o utopie ca tu sa faci parte din ea. Daca tot esti scandalizat ca doar de asta se vorbeste in Romania de o saptamana, de ce mai bagi in sema pe acest subiect? Daca cea mai buna analiza a fost facuta de Radu Paraschivescu, cea a lui Böloni m-a surprins si arata ca este un om cu valori deosebite, O utopie in ceea ce te priveste.

Marian (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 19:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aurel Craciun (75 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 20:54

Când o să vin prima dată în țară promit că prima vizită o să o fac profesoarei de română. Nu de alta dar până azi știam că două expresii scrise diferit înseamnă 2 lucruri diferite (așa cum m-a învățat dansa). Dar cine știe, poate după 35 de ani s-o fi schimbat și limba română. Iar președintelui Academiei Române să îi fie rușine că nu s-a pus la punct cu noua gramatică și semantică a limbii române. PS: știre 2 români au fost înjunghiați în Franța pentru că vorbeau română pe motiv că sunt ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aurel Craciun (75 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 20:57

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

saruptunburlan (5 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 21:00

(apropo, tot una cu „***”, după limitatele mele cunoștințe de semantică a limbii române) hai ma Geambasule, iti poti argumenta opinia fara a apela la falsitati si giumbuslucuri. Cand "ăla muncitor" (pronume demonstrativ de departare urmat de adjectiv) devine "Muncitoru' ăla" (substantiv urmat de adjectiv pronominal), nu ne putem preface ca substantivizarea nu are efecte semantice. Primul exemplu are ca scop restrangerea MULTIMII de indivizi la o subclasa cu proprietati distinctive (cel care munceste comparat cu cei care nu muncesc), al doilea area ca scop restrangerea proprietatilor INDIVIDULUI la o caracteristica ce se vrea a fi distinctiva si determinanta (cel care e Muncitor, unde orice alta caracteristica individuala e considerata irelevanta).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doilaunu (71 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 21:05

articolul foarte slab al lui Geambasu e salvat ca de obicei de un comentariu foarte bun al lui adi_stelistul. Am mai intalnit situatia asta, cu comentarii atat de frumoase, de argumentate, de "reci" ale lui adi_stelistul pe articole ale lui Geambasu. Nici nu stiu ce sa mai cred... E aiurea ca un cititor sa fie mai bun decat autorul pe care il citeste. Poate acest adi_stelistul e chiar Geambasu care vrea sa arate (siesi, ca altcuiva nu are cum) ca stie totusi sa scrie? Ca poate avea si idei logice? Greu de crezut, dar...

Cristi33 (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 21:55

Sunt printre cei 4% care spun ca ce s-a intamplat pe 8 decembrie e o mostra de rasism clar. Ma intristeaza pozitia conationalilor mei, o parte importanta din ei se incadreaza la rasism pasiv. Altii sunt agresivi, nici macar nu incearca sa explice. De o saptamana incoace il bombardeaza pe om pe retelele sociale cu apelative rasiste, jigniri, injuraturi. Mi se pare ca s-a intrecut orice limita. Societatea a decazut in ultimul hal. Pentru mine e o constatare trista...

Málnási (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 21:58

M-am nascut ungur si Sunt mandru ca sunt ***!! Deci NU ma poate jigni nimeni niciodata cu " ala ***" sau! *** ala" ! Sarbatori Fericite la si cei Negri si cei Albi Galben etc. i si cei Romani.

Florin (10 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 22:53

Geambasu, ai si tu o opinie, ca de obicei doresti sa iesi in evidenta prin ce faci, cum te exprimi si din pacate pt tine, cum te prezinti...ai pierdut un cititor al gazetei...

Beowulf (3 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 3:35

"Ala negru" inseamna "the black one". Nu are nici o urma de rasism. "Negrul ala" poate fi interpretat ca borderline rasist daca exista intentie evidenta de jigni. Adica cere un alt cuvant pe langa care sa defineasca persoana: "negrul ala cu camasa galbena", spre exemplu. Rasism e daca spui: "ala e *** pentru ca e negru" pentru ca asociezi culoarea pielii cu un atribut negativ la mod general. Daca spui doar "tampitul ala" nu e rasist. Si daca spui:"tampitul ala negru" nu e rasist pentru ca nu generalizezi. Este negru si este ***. Doar el.

ManX (83 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 4:41

Málnási (1 comentarii) • 15 decembrie 2020, 21:58 Frumos comentariu, dar daca puneai pe "cei români" prima data era mai frumos. Dupa Radu Parschivescu, analiza serioasa, argumente si afirmatii care nu pot sa fie contrazise, cea a lui Böloni este cea mai serioasa si importanta pe plan "oficial". Sper ca o sa primeasca raspuns la cererea sa pe care a facuto prin avocatul sau. Respect!!!

Toader (116 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 9:08

Este ordin de sus ca cei sub acoperire și nevinovații din media să calce...marota rasismului. Părerea mea este că a fost vorba de regie cel puțin în privința arbitrului, ăla alb, olteanul, și secundul, ăla..., bașibuzucul.

Toader (116 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 9:16

Ceea ce se vorbește în Românua oficial, din păcate și în școli, de media ce să zic, nu este limba română. Cîți dintre bunicii sau străbunicii noștri ar pricepe păsăreasca de azi, vorbită, din păcate, de tot mai mulți români. Poate m-apuc să socotesc cuvintele străine poveștii de mai sus.

Ereticul (22 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 11:56

Cînd gîndești doar în clișee și pleci de la premisa că ai dreptate, orice ai avea sub nas îți miroase tot a rasism. Sau, de fapt, a ce vrei tu.

Ilie (150 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 16:40

Îmi cer scuze pentru criticile aduse oricui de la gsp. Dacă prodanca, cu p mic, este scriitoare, atunci și voi sunteți jurnaliști. Cu j mic.

MZM (198 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 19:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

groy (1 comentarii)  •  17 decembrie 2020, 4:24

Eşti un *** subuman stângel, geambaşule.

Comentează