Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Naționala mică a intereselor mari

Povestea despărțirii ratate a lui Mutu de selecționata U21 ascunde nu doar dorința acestuia de a schimba peisajul. În general, manevrele din fotbal rămân oculte publicului larg. Hai să le mai dezocultăm!

Permalink to Naționala mică a intereselor mari
miercuri, 2 decembrie 2020, 11:07

Suna atât de frumos. Ce poate fi mai patriotic decât să fii prezentat noii echipe de Ziua Națională a României? Simțeai cum se trezește spiritul lui Avrămuț în tine, în timp ce Adi Mutu ar fi trecut Carpații ca să preia CFR-ul din Cluj.

Tot patriotic este și să pleci de la echipa națională de tineret exact după ce ai calificat-o la Euro 2021 și îți face altcineva cu ochiul. Aici nu îmi dau seama dacă trebuie semnul întrebării sau al exclamării.

Omul obișnuit, omul neobișnuit

Am putea fi tentați să privim ca un gest de trădare disponibilitatea lui Mutu de a părăsi naționala U21. Asta din perspectiva limitată a ne-omului de fotbal. A omului obișnuit. Omul de fotbal, omul neobișnuit, are alt set de valori. El beneficiază de altă perspectivă asupra vieții. Nu intră în depresie atunci când este dat afară, cum i s-a întâmplat lui Dan Petrescu.

Despărțirea de CFR a fost ca un fel de premiu, nu ca o pedeapsă. Nu doar că nu îl paște perspectiva șomajului, dar super Dan are de ales între banii mulți promiși de arabi și tentația profesională de a se apropia de fotbalul britanic. Interesant, super Dan nu a avut nici super pretenții de la angajatori în momentul rezilierii contractului.

Neluțu nu se refuză

Să nu ne îndepărtăm însă de subiect. Iar acesta este „Naționala U21, trambulină sau manta de vreme rea?”. Cum spuneam, din exterior abdicarea pripită a lui Adi ar fi semănat cu o trădare. Sau, hai, cu o fugă la mai bine.

Nici nu s-a bucurat bine de calificare, când venise oferta lui Neluțu. Iar Neluțu nu se refuză. Doar că, între timp, conducătorii campioanei au stat și au analizat și au constatat că Adi nu e copt. Cum este, de exemplu, Edi Iordănescu, noua pistă a CFR-ului pentru postul de antrenor. Păi, Edi nu a mai fost acolo? Și nu a fost dat afară după câteva etape? Și ce dacă? Altă paranteză.

Ce le fac, dom’le, ce le promit tipii ăștia de la Cluj antrenorilor pe care îi angajează și îi dezangajează și iar îi angajează? Conceicao este mereu lângă telefon și dacă peste două-trei luni nu merge treaba cu cine-o fi numit până la urmă, punem pariu că vine la Cluj cu primul avion?

Subterane

Închidem paranteza și ne întoarcem la cazul Mutu. Dintr-o altă perspectivă. Mai din interior. Se zice, scuze pentru acest impersonal!, că fostul internațional nu doar că și-ar fi dorit o schimbare a statusului profesional, ci era și împins finuț de federație să o facă. Interesant, nu?

De ce să fi urmărit federația acest lucru, subminând chiar buna funcționare a selecționatei U21? De exemplu, pentru a întreține o bună relație cu CFR, în general cu Ardealul fotbalistic concentrat în orașul lui Vasile Dâncu.

În plus, se mai spune că Mutu, tip cu personalitate, deci incomod, nu este agreat de toți oamenii cu influență pe lângă președintele Răzvan Burleanu. O extragere a lui din tablou producea două beneficii la pachet. Dar nu este timplul trecut. Vor mai fi antrenori demiși în viitorul apropiat.

Exerciții de putere

Simpatic este că plecarea nefinalizată a lui Mutu a atras după sine extragerea din peisaj a lui Nicolae Grigore, care devine antrenor principal la Rapid. Se impune o concluzie, ca să vorbim ca la ședințele de partid.

Dincolo de vorbe meșteșugite, de povești despre continuitate, U21 nu este decât o haltă a antrenorilor în curs de afirmare. Și așa va rămâne în vecii vecilor. Pe unul ca Adi Mutu, dar nu numai, nu îl ții pe loc cu un salariu de 4.000-5.000 de euro decât pe termen scurt. Până la prima ofertă care se și materializează.

Vizionarii susțin că naționala de tineret ar trebui să fie mai mult decât frățiorul vitreg și mai mic al naționalei mari. Pragmaticii, care au câștig de cauză întotdeauna, exploatează oportunitățile.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 11:25

Nici o legătură între titlu și articol. Se vede că profesionalismul lui Buzărin se răspândește...

Alex (2 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 11:38

Din cauza articolelor ca asta ajung unii sa creada in conspiratii, manareli si aranjamente (vezi Duckadam care credea ca meciul din cupa dintre Poli Iasi si CFR Cluj e aranjat). Bine, foarte multi au nevoie de astfel de articole, asa ca e normal ca Geambasu si Stucan le ofera ceea ce au nevoie. Si atunci te mai miri ca sunt atat de multi care cred ca pandemia e si ea o conspiratie?

TheRealRedDog (11 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 11:53

Sincer nu am înțeles nimic din articolul asta - e un articol "pe surse" sau doar asa, scris la număr? Bănuieli poate avea oricine, doar ca nu le poate exprima oricine în spațiul public. Teoria conspirației lovește din nou :))

Eu (1 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 12:06

@Alex... chiar este

octavian (109 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 12:08

Pina una alta Ady are nevoie de "titula" PRO

octavian (109 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 12:11

Pina una, alta, Ady are nevoie mare de "titula" PRO.

Ion (15 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 12:23

Un articol despre barfe, zvonuri etc.

Cris (6 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 12:29

Acest articol este ca un comentariu al unui tip plictisit de un film, la care s-a uitat din 5 in 10 minute, cate doua minute, la televizorul de deasupra barului, fiind la un sprit cu baietii, comentariu in care explica cum a vazut el dispunerea reclamelor la detergenti din dreapta tribunei a doua!

a dica (129 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 12:56

Daca ar fi mers acum la CFR Mutu ar fi furat-o. Pentru ca echipa nu mai merge, lotul e imbatranit, obosit, iar schimbarea de generatii necesita timp si... experienta. Ma indoiesc ca ar fi rezistat pana in vara. Veti vedea, echipa asta va continua sa coboare si atunci vor intelege ce fel de antrenor e Dan Petrescu.

dd (3 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 13:04

mutu a cotizat sa fie numit la u21, scapa burleanu de el, win win

Ilie (150 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 13:26

Observ că Florea de la gsp îl crede pe Marica un intelectual rasat și un om de o moralitate ridicată. Să nu uităm că a apărut dezbrăcat prin presă cu nevasta altuia. Se îmbracă că un clovn și are un vocabular de aproximativ 200 de cuvinte, un pic mai bun decât al lui Buzărin. Dacă era fair play, cerea jucăria meciului cu U Cluj, care, oricum, nu poate vorbi de moralitate când stă pe banii primăriei și nu are nici o performanță. Iar Crăciunescu nu e un fost mare arbitru român, măcar după finala Cupei din 1995, când a tras cu echipa lui Copos, cel care l-a făcut dealer Ana Electronic și fost nomenclaturist comunist.

Emilian (91 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 13:57

Un articol despre...nimic. Tu chiar ai vrut sa comunici ceva prin acest articol?!

stefan (3 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 14:19

Doua chestii imi par logice ... ca Mutu si-ar dori o echipa de top si ca salariul de la Nationala Mica nu este teribil. Dar sa legi pofta lui Mutu de a lucra la o echipa de cupe europene si de un salariu,...ncomparabil mai mare....de numele lui Dancu...de politica ....mi se pare o incercare, pentru care Dl Geambasu isi cam pierde din credibilitatea de analist cu logica ...de apreciat.

enteresu’ porta fesu’ a la turka bre (64 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 14:31

"cum i s-a întâmplat lui Dan Petrescu. Despărțirea de CFR a fost ca un fel de premiu, nu ca o pedeapsă." Corect! A fost premiu, pentru cum a jucat echipa în ultimii doi ani. Că a jucat FOARTE prost (că nu vedeai nici o idee de joc, că transferurile fără valoare au mers-gîrlă, iar jucătorii ieșiți din formă erau titulari permanenți, pe motive doar de "Bursuc" știute, în timp ce tineretul valoros al Clujului - Horj, Itu, Petrila - nu avea loc de ei sau este exilat pe-'cele-coclauri...) și a scos rezultate nemaivăzute (de a ajuns să-l laude pentru asta și Iuliu Mureșan), asta e altceva, și la el ține mult și de noroc. Bine că în cele din urmă l-au dat afară după ani de răbdare, că alții ("Tati" Miriuță care a scos clubul din faliment, sau Iedi și Rednic, par igzamplu) n-au avut norocul ăsta! "Se zice, scuze pentru acest impersonal!", că toate poveștile de angajare a liniarului la Cluj sunt INVENȚII! ...așa au zis forumiștii de la Cluj, ieri-alaltăieri, nu o spun eu, acum. Așa că se pare că Măreața Capitală e cea care a colportat informații false despre necuvântători. Motivul? ...n-o fi labilizarea psihologică a structurilor, pentru transferul anonimului N.G. la rapizii ce sunt doriți repede-repede în Liga Mămăliga, pentru că haita de *** e pe cale de dispariție?! ...și că planul copt de mafioții Hrebe', Oprescu și "Nașul" Sandu cu mulți ani în urmă dublat la 240 de meleoane de coco se duce de rîpă? ...că FeReFeaua are nevoie de o echipă rivală *** din 4 konsoane, ca să rentabilizeze Arena Cea Mai Capitală?! ...și iată cum dezvoalarea e o perdea de fum...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mozzie (22 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 14:37

Doar daca spui "Pleaca Dan Petrescu si vine Mutu" iti dai seama in ce fundatura am ajuns pe mana patronilor astora de tip Becali.

CCC (13 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 16:09

Un articol ca nuca-n perete, Ai vrut sa spui multe dar nu ai spus nimic! Vrei sa lasi impresia ca stii ceva dedesubturi din fotbal, dar nu reusesti. Vezi-ti de rinamo, geambasule, lasa CFR-ul, se descurca si fara mazgaliturile tale! rinamo se scufunda cu adevarat, pleaca jucatorii, medicii, antrenorii si posibil si “investitorii”, iar tu zmangalesti la gazeta un asa-zis articol despre presupuse manevre pe axa FRF-CFR, M-ai convins ca esti mai jos si decat buzarin!

CFR4x4 (2 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 16:53

Vazand arbitrajele clar contra CFR-ului (dar nu cele penibile din GSP unde un gol valabil anulat si doua 11m necordate ,toate recunoscute de fostii mari arbitri,actuali analisti TV !!! este egal cu un galben la Deac si un posibil al doilea galben la Itu...dupa GSP e 2-2 !!! greu cu numaratul chiar si pana la 3,apoi alte 3 penalty-uri neacordate intr-un meci pierdut 0-1 = viciere in meci eliminatoriu) ma apuca un zambet amar citind ca FRF (care are in subordine CCA) are asa o relatie buna cu CFR si chiar isi doreste sa o mentina.. :))) Precum alti cititori,ma uit inca o data mirat...sigur nu am dat click din greseala pe vreo opera "Buzarin" ?!? Pare ca nu,doar ca unii au baut apa dupa el...atentie mare la pahare,acum cu pandemia, incercati sa nu mai incurcati borcanele..sau marfa cu ambalajul..

Andrei (222 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 23:10

@Geambi - Despre ce e vorba in articol? M-ai pierdut dupa primele paragrafe, in ciuda excesului de text bold, probabil menit sa ne semnaleze ideile principale, ca la clasa a VI-a. Dar, in fine, nu ma mira, avand in vedere ca esti angajat la un ziar unde abunda titlurile din categora "S-a dezbracat complet si a pozat calare". Culmea e ca daca lasi un comentariu la genul ala de articol esti cenzurat pe motiv de "limbaj vulgar". Noroc ca am un simt al umorului dezvoltat. Sper ca si tu, altfel nu inteleg cum rezisti la ziarul asta, pe bune.

gica10 (12 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 23:17

Pe mine nu ma mira faptul ca domnul Geambasu crede in relatia buna FRF-CCA versus Cluj,din moment ce citeaza studiul trioului fantastic Craitoiu &Company.

nebulaEXE (40 comentarii)  •  3 decembrie 2020, 0:26

cred ca nici tu nu stii exact despre ce ai vrut sa vorbesti in materialul asta. cat il priveste pe *** iordanescu, n-a fost si nu e o varianta. cel putin nu inca. altfel, ce-ai mai reusit sa spui e ca ceilalti angajati din frf nu au personalitate. e bine ca ai tu, buzarin, apostol sau craitoiu

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

voicu pop (1 comentarii)  •  3 decembrie 2020, 12:27

un articol scris de un ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anti Geambasu forever (15 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 4:36

Mutu ar fi plecat la Cluj pentru a sari de la 5000 de euro la 15.000 de euro. Nu prea mai are bani dar pensia alimentara pt 3 copii ,nu e mica. Plus ca are o nevasta tanara si ft frumoasa ,care nu se intretine cu maruntis. Deci ar fi plecat pt bani.Restul e cancan...

Comentează