Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum arată planeta fără Maradona

Exaltarea și bocetele nu au adus totuși Apocalipsa. Suntem mai triști fără Diego, dar în fond nu ne-am schimbat

Permalink to Cum arată planeta fără Maradona
joi, 26 noiembrie 2020, 9:20

Prima zi fără Maradona. Și prima constatare: oamenii nu s-au schimbat. Nesimțiții au rămas tot nesimțiți, pateticii au devenit și mai patetici, plagiatorii și-au făcut din nou mâna, bolnavii nu s-au vindecat peste noapte, iar oamenii harnici și conștiincioși au continuat să muncească. Arhitecții, inginerii, fermierii, constructorii.

Unii medici au salvat vieți. Alții s-au recunoscut înfrânți. La televizor s-au rostit cuvinte emoționante și s-au spus sumedenie de tâmpenii. Pentru câteva ore, buletinele de știri nu au mai început cu Covid 19. Frustrații din pădurile dezvirgine ale mediului online au rămas mândri pe metereze.

Marșul săracilor

În Argentina, președintele peronist Alberto Fernandez a decretat 3 zile de doliu național. Calcul politic? Gest spontan și sincer? Cine știe? Posibil și una, și alta. Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Maradona a fost depus la Palatul Prezidențial din Buenos Aires, acolo unde mii de admiratori ai unicului „Diez” trec pe lângă catafalc pentru un definitiv adio.

Majoritatea sunt oameni simpli, săraci. Sunt săracii care au devenit și mai săraci din cauza inflației galopante din Argentina. O țară bogată cu foarte mulți săraci, parcă sună cunoscut. Sunt cei pentru care Maradona a însemnat la fel cât Papa Bergoglio, dacă nu mai mult. Dar există și o Argentină care trăiește dincolo de drama dispariției lui Maradona. Una copleșită de propriile drame și care are timp puțin spre deloc pentru fotbal.

Fotbalul halucinogen

Amestecul ăsta de credință înflăcărată și blasfemie nevinovată a găsit terenul fertil în fotbal, cu precădere în America Latină. Se tot spune că fotbalul este ca viața. Da, este o parte a ei, dar una înmuiată într-o substanță halucinogenă. Diego a fost nu doar idol, a fost drog național în Argentina. A fost și va rămâne așa.

Și, laolaltă cu eroii Cupelor Mondiale din ‘78 și ’86, surogatul unui trai mai bun. Tabloul întreg arată o țară care a folosit din greu fotbalul ca instrument de propagandă. Asta se spune în șoaptă sau nu se spune deloc. Strică povestea.

Madres de la Plaza de Mayo

Imaginea idilică a unei Argentine care dansează tango în ritmul driblingurilor lui Diego capătă nuanțe sângerii la strigătul mamelor care își caută și acum fiii și fiicele dispăruți și dispărute sub dictatura militară a lui Jorje Rafael Videla. Madres de la Plaza de Mayo (Mamele din Piața Mai) le amintesc celor care vor să uite că în timp ce Kempes, Ardiles și Luque câștigau Cupa Mondială, copiii lor erau aruncați de vii din avion, în Atlantic. Să li se piardă urma.

Victoria de la Mondialul din ‘78, organizat chiar în Argentina cu o cheltuială faraonică la vremea aceea, 700 de milioane de dolari, a fost parte a acestui instrument de propagandă. O țară trăia o tragedie, o alta celebra Cupa Mondială. Era aceeași țară, sfâșiată de durere și nebună de bucurie. Argentina.

Prostia propagată de Villas-Boas

Am văzut că Andre Villas-Boas, antrenor la Marseille acum, a propus ca numărul 10 să fie retras din fotbalul mondial. Mai rar asemenea inepție și afront către toți marii purtători ai miticului tricou!

Parcă prefer resentimentele englezilor, care nu se sfiesc să îl facă și acum trișor pe Maradona, în locul unor astfel de inițiative prostești. Diego a înnobilat tricoul cu numărul 10, nu a fost proprietarul lui absolut. Nu l-a confiscat pentru propria biserică, unde să fie expus pe post de moaște.

Nu vi se pare că într-un mod pervers propunerea aceasta a lui Villas-Boas are în ea germenii unui soi de dictatură? Poate suna a fluierat în biserică, dar una este să fii plâns de o planetă după ce ai dat cu piciorul în minge și alta este să fii pe post de minge a soldatului care îți dă un șut ce te trimite din avion direct în primitoarele ape ale Atlanticului.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

catarad (6 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 22:25

Perfect de acord ! Pe englezi nu-i plang. Totul se plateste in aceasta viata. Mana lui Maradona a fost poate, mano de Dios, pentru blatul Anglia- Irlanda de Nord , ce a lasat Romania acasa. Intortocheate sunt caile Domnului...

Nică fără frică (138 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 22:52

2 articole pe același subiect la interval de 2 zile!!!??? Deja o dăm în penibil!!!

gigica (50 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 23:33

Ai descoperit inca o data apa calda! Tu de ce te bucurai in "86 dupa castigarea CCE in timp ce alti conationali traiau o tragedie?

nebulaEXE (40 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 0:51

nimic nu intineaza mai mult amintirea lui d10s decat sa scrii tu despre el.

JFM (151 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 1:48

Maradona a fost înger și demon. Da, a fost uluitor de bun pe teren dar a și trișat ca ultimul borfaș și asta nu într-un meci oarecare. După retragere n-a mai fost nimic decât un prieten al dictatorilor, un drogangiu împătimit, un antrenor inexistent. Maradona n-a murit acum ci atunci când si-a pus ghetele în cui. Până atunci a fost fenomen, un miracol. Așa ar fi rămas dacă timpul s-ar fi oprit si el în loc.

Ilie (57 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 2:03

Bun articol, dar nu cred ca era cazul sa va luati de Villas-Boas. Ce a propus se vrea temporar si chiar daca e un pic utopic nu e asa de grav, e doar o manifestatie a emotiilor greu incercate si a unei pasiuni exagerate, de la care nu e singurul. Pe dvs nu v-a luat niciodata gura pe dinainte si sa spuneti o ineptie, cum ziceti ? Felicitari daca nu

Ilie (150 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 2:38

Oamenii harnici continuă să muncească... Cum ar fi să le iei exemplul? Aia cu " pateticii au rămas patetici" e bună. Trebuia să o scrii și pe aia cu " penibilii scriu tot ca penibilii" . Că, pe lângă dvs., mai sunt Buzărin, Crăciun și 1/2 ( Jumătate, pentru cei din galerie).

motanul incaltat (455 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 6:33

Si cind a murit, Maradona pare sa fie altceva... A facut stop-cardiac. Poate inima a cedat de la cocaina , trabuce si alcool. Incepusem sa cred in ultimul timp ca inima poate ceda doar de la Covid....Arafat asta ne-ar fi zis. Iar Iohannis ca de vina a fost si PSD-ul....O ciuma rosie de care nu s-a auzit in Argentina.

poll (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 9:15

nu stiu cum o sa arate planeta fara maradona dar stiu ca o sa arate mult mai bine fara mimamo.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:43

Nu doar in America de Sud fotbalul a fost folosit in scopuri politice. Zice-se ca guvernul italian din 1982 al lui Spadolini a scapat (pe moment) de o criza guvernamentala in urma victoriei din Spania a baietilor lui Bearzot. E drept, in Italia asta n-a putut tine prea mult - Spadolini a cazut pana la urma in mai putin de 5 luni dupa finala de la Madrid, dar e un exemplu intre altele. E drept insa ca nicaieri fotbalul nu se substituie ca in America de Sud realitatilor sociale.

Cristi (6 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:00

Bun articol si puncteaza exact situatia, multi o vad, altii sunt dusi cu valul. Se stie ca in america latina ei isi fac cult pt aceste talente, insa duse la extrem. A fost un talent in fotbal, dar sa faci un cult pt el este deja prea mult.

Un suporter (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:05

Domnule gazetar, cand era sa finalizati unul dintre putinele articole de bun simt, echidistante, din ultima vreme, hopa cu Villas Boas si declaratia sa pe un fond de uimire si tristete pe care le traim cu totii in legatura cu moartea acestui om. Daca acest Villas Boas (de departe de a fi un fan al lui) a zis ceva si el...poate intr-adevar putin cam deplasat, sa zicem, HOP vine si domnul jurnalist, ca un gardian al perfectiunii si zice STOP! CE EXAGERARE! Domnule jurnalist, inteleg ca trebuie sa gasiti subiecte HOT, trebuie sa luati si dvs salariul ca noi ceilalti, dar ar fi bine sa nu va pierdeti chiar asa simtul busolei....Chiar sa faceti un articol care sa duca la o declaratire aparent nastrusnica a unui antrenor care a vrut sa para si el putin interesant:? Sincer, sunteti cam neinspirat in ultima vreme...imi pare rau...si eu sunt sincer un un suporter neutru al fotbalului. Cred ca nu v ar prisosi cateva zile concediu. O sa va ajute sa nu mai bateti campii chiar asa ...

Vio (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:55

Felicitari! Ma bucur ca inca mai sunt oameni care pot spune ceea ce e adevarat!

TGH (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 17:05

Ridendo castigat mores! O intrebare si o pizza celui care da un raspuns corect!!!! ce date este mai dureroasa pentru DDBisti: 7.5.1986 sau 25.11.2020. Va puteti consulta cu CB zis si butelie.

Para (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:29

Da , a fost mîna lui Dumnezeu ! Nimeni nu își amintește de războiul Malvinelor dintre Argentina și Anglia . In care englezii i -au bătut rău pe argentinieni . Așa că Maradona i - a pedepsit la rindul său .

QCD (9 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 15:23

Astazi pe BBC2 a fost povestea Cupei Mondial din 1986, un documentar superb despre vremurile alea, facut chiar atunci in '86. Pelicula, sunetele, culorile, aroma vremurilor alea si Maradona. Cu el a inceput, cu el s-a sfarsit ... pur si simplu o minunatie: https://www.bbc.co.uk/programmes/b047whh4

Aur (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2020, 12:06

Ca sa constati ca Maradona e un geniu trebuie intai sa il vezi. La televizor, pe telefon, la radio (doar auzi de el). Aceste cu adevarat genii ale omenirii (ingineri nu bagatori de mingii cu mana in poarta si foarte mandri pentru asta) nu le cunoasteti. Evident plangem un hot bolnav , beat drogat, doar pentru ca dadea cu sutul intr-o minge. Nu sunt antisport, dimpotriva, va pot spune ca incursiunea lui Oleg Blohin intr-o cupa europeana (nu la Tandarei sau Boca unde se nasc "geniile") este cu adevarat gandita si de mai mare finete decat incursiunea norocoasa din meciul cu Anglia. Este adevarat, dupa industria filmului care a creat primele vedete milionare a aparut pe aceeasi modalitate de exprimare industria sportului care a creat alte vedete. Banii care se invart in jurul acestor industrii sunt indiscutabili si actorii si sportivii ii castiga pe merit. Este o afacere care atrage acesti bani si ei sunt ditribuiti ca atare. Problema e Maradona. El ca actor a bagat mingea in poarta cu mana. Ca fotbalist comparativ cu ceilalti a fost cel mai bun. Sunt de acord cu asta. Dar in general creatiile acestor industrii sunt modele (exista un proverb romanesc - sa faci ce zice popa nu ce face popa). Iar el este cel mai ciudat model in sport. Ca sa castigi trebuie sa furi (manodona plus faptul ca drogurile care il ajutau sa faca sprinturilecelebre, sunt azi interzise azi pentru ca sportivii trebuie sa lupte si sa castige datorita muncii lor nu datorita drogurilor si hotiei), iar in viata personala ca si sportiva modelul este drogul, alcoolul si orice este antisocial (stiti cum tragea ca in vrabii cu arma dupa fotoreorteri nedrogati). Deci a fost probabil cel mai bun fotbalist, nu este un model pentru sportivi, este o mare umflata vedeta(ca si trupul lui de butoi) dar nu este un geniu. Geniile sunt necunoscute si sunt cele care ne-au facut posibil sa auzim sau sa-l vedem pe Maradona. Imi pare extrem de rau pentru el, Dumnezeu sa-l IERTE.

Comentează