Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Cum arată planeta fără Maradona

Prima zi fără Maradona. Și prima constatare: oamenii nu s-au schimbat. Nesimțiții au rămas tot nesimțiți, pateticii au devenit și mai patetici, plagiatorii și-au făcut din nou mâna, bolnavii nu s-au vindecat peste noapte, iar oamenii harnici și conștiincioși au […]

...

Pierdem o lume

Scriem ferpare. Așa se numesc textele acestea voit cernite, care își propun să evoce personalitatea dispărutului în culori cât mai pastelate. Pericolul unor astfel de (sub)producții gazetărești este lacrimogenia. Și patetismul căutat cu lumânarea. Sau efuziunile de bocitoare profesioniste.

Maradona […]

...

Ce ar fi fost dacă Popescu…

În afară de faptul că zbârnâie în campionat, unde a acumulat 6 victorii consecutive și a preluat conducerea în clasament, FCSB ne propune un foarte tânăr jucător. Octavian Popescu, zis și Ansu Fati de România.

Întrebare răuvoitoare. Oare Ansu Fati […]

...

Cristina Neagu are dreptate

Ce se întâmplă atunci când două mari sportive, una în activitate, cealaltă retrasă, sunt de părți opuse ale baricadei? Poate rezulta o discuție interesantă. Nu orice contrazicere este musai o ceartă cu poalele-n cap. Iar Cristina Neagu și Gabi Szabo, […]

...

Leonardo, De Medici și Tătă

Se întâmpla fix în urmă cu 5 ani. Locul acțiunii, Florența, Piazza della Signoria. Cine a fost în orașul lui Leonardo știe că frumusețea locului nu este doar copleșitoare, ci și terapeutică. Aproape că îți vine să plângi, într-un amestec […]

...

Măcar să învățăm ceva!

Vorbește lumea că Dinamo nu joacă ofensiv. Aiurea! Uite că a ieșit la atac și Dorin Șerdean. Cum, nu știți cine este Șerdean? Președintele executiv al clubului. Prietenul lui nea Cornel Țălnar

Permalink to Măcar să învățăm ceva!
miercuri, 18 noiembrie 2020, 11:58

În caz că vă plictiseați. A mai apărut un domn care ne ține lecții despre virtutea muncii patriotice, răbdare versus nerăbdare, încredere contra neîncredere. Nu în ultimul rând, despre bună gestiune. Astăzi, despre gestionarea situației de la Dinamo în versiunea lui Dorin Șerdean, președinte executiv al clubului.

„Noi suntem aici ca să gestionăm activitatea, suntem aici ca să vină banii. Nu suntem singurul club din prima divizie care se confruntă cu astfel de probleme. Trebuie să avem încredere, răbdare. Nu trebuie să iei decizii radicale în condiții fierbinți” – Dorin Șerdean la ProX

Nu dau turcii, dau paradisurile fiscale!

Ai înțeles, Cosmine, măi antrenorule de facto? Așa te-a numit dl D. Șerdean. E clar acum? Oamenii lucrează, se străduiesc. Iar voi vreți bani! Pe bune, chiar nu vi se pare o obrăznicie să vă cereți salariile după doar trei luni de neplată? Nu înțelegeți că ei veghează?

Cum ajung cei 400.000 de mii de euro trimiși cu poștalionul, dacă nu îi fură ăia din Casa de Papel, țup, vin don Rufo cu nea Dorin și împart banii la băieți. Dar mai trebuie un pic de răbdare, că de-aia și-a tras Dinamo conducere ardeleano-spaniolă. Că doar nu dau turcii, dau fondurile de investiții. Dau paradisurile fiscale.

Cine pe cine a adus? Și de ce?

Cum a ajuns cetățeanul Șerdean Dorin șeful lui Dinamo, mister. Mister adică necunoscută, nu domn. L-a adus Țălnar în club sau el l-a adus pe Țălnar, ca paratrăsnet cu împământare în fertilul sol al Gropii?

Și de unde relația alba-iulienilor dinamoviști de mici cu Pablo Cortacero și gașca evacuată de la hotel? Alt personaj, Toma Săpașu, după vorbă, după port la fel de sulfuros ca dom’ președinte Șerdean, susține că Șerdean nu este decât omul lui, pus acolo ca să… Ca să ce?

Aici se rupe filmul. Nimeni nu știe ca să ce. Cine sunt, de fapt, acești indivizi care au preluat Dinamo de la Ionuț Negoiță, dacă l-au preluat. Dacă au pe cineva în spate, dacă nu sunt decât niște administratori în spatele cărora se ascund persoane care vor să ia clubul gata falimentat și degrevat de datorii.

Legături urât mirositoare

În artă, termenul la modă care definește starea actuală de la Dinamo poartă numele de distopie. Distopia e mai rea decât ficțiunea, fiind o proiecție deformată și negativă a realității curente.

Regizorii acestei farse nu or fi având bani, habar n-au ei de distopie, dar au imaginație. Și un tupeu sub pojghița căruia se ascund amenințările. Colegul Costin Ștucan tocmai a publicat un articol în care numele lui Cortacero, Șerdean și Săpașu se leagă de un grec, Sofianos. Care, ce să vezi?, a fost consilierul fostului ministru Andrei Gerea, membru marcat al programului DDB.

Avertismentul

Ți-e și frică să te gândești mai departe. Din fericire, șarada nu poate continua la nesfârșit. Când se va atinge termenul limită, iar castelele din Spania se vor dovedi niște bungalouri din carton presat, jucătorii vor depune memorii, care la Comisia de disciplină, care pe la UEFA.

Este timpul ca și ANAF să acționeze la fel de hotărât ca atunci când somează micii contribuabili datori statului român cu sume între derizorii și rizibile. Mai important decât orice, ceea ce se întâmplă acum la Dinamo trebuie să fie avertisment și studiu de caz pentru viitoare situații similare.

Avertisment și învățătură pentru instituțiile care validează astfel de afaceri dubioase și pentru federația care tutelează întrecerea. Măcar să învățăm ceva dacă tot a fost pus pe butuci clubul cu al doilea bazin de suporteri din România. Până atunci, să citim încă o dată un fragment din învățăturile directorului sportiv Rufo Collado către nevolnicul popor român.

„E mentalitatea românească. Pe noi teatrul și circul ne lasă indiferenți, noi continuăm să muncim. (…) Nouă ne este foarte greu să înțelegem această mentalitate pe care o aveți aici. Noi venim dintr-o altă mentalitate, foarte diferită, mult mai profesionistă, și ne e greu de înțeles cum toată lumea își dă cu părerea liber despre de unde vin banii, de cine suntem și altele. (…) Pentru noi e șocant să fim întrebați de unde vin banii”Prosport, 8 octombrie 2020

Comentarii (16)Adaugă comentariu

kross (88 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 13:20

Dupa ani 90 in Romania sa furat in acest fel.Tot felul de personaje cu legaturi dubioase au devalizat industria tarii.Au distrusi bunurile tarii.Dinamo este un bun al tarii.Inca mai este clubul cu cele mai multe medalii olimpice din Romania si printer cele mai importante cluburi dupa numarul de medalii obtinute in decursul anilor la diverse competitii Europene si Mondiale. Ca stat sa permiti asa ceva arata impotenta ,daca nu cumva ca sunt complici la devalizare.Aproape este evident ca in acest moment conducatorilor nu le pasa de imaginea tarii,pentru ca par ca joaca pentru altii. De ce emigreaza Romanii? Pentru ca tara noastra nu le ofera o stima de sine pozitiva.In aceasta tara multi se simt fii ai ploii. Suntem bataia de joc .Am cedat gaz,petrol,paduri,resurse minerifere.Tot.Vedem politicieni slugarnici in fata tuturor ambasadorilor.De ce?Chiar nu putem sa fim mandri de tara noastra?

Ilie (103 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 13:25

Ce club mai poate fi cumpărat în viitor? FCSB are patron, CFR dacă se desființează nu plânge nimeni, Rapid e cu un picior în groapă, Craiova nimeni nu știe care e echipa, și oricum au patroni amândouă. Restul sunt din cele de care ne putem lipsi.

Marius (7 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 14:43

Păi , când Walter a distrus două cluburi ,pe numele lor "U" CLUJ și Petrolul nu s-a făcut atât tam-tam și pe vremea aia se știa clar cine trage sforile . Acum , când avem ziariști pro un club , căruia îmi e silă să-i pronunț numele , față de care s-a schimbat regulamentul de mai multe ori , ca să poată juca în prima ligă , e o dramă națională . Liga a patra și punct . Încep și ei legal în cadrul FRF o competiție în întreaga lor istorie .

marian (31 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 14:49

domnule geambasu dar unde sunt domnule milioanele de dinamovisti ca din ce stim doar vreo 16000 au aderat la cele doua programe socios?cat despre spanioli tepari la costum girati de cosmin contra .

traian (12 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 16:39

Trista situatie, corecta analiza! Cu riscul de a parea un patefon obosit care ruleaza un vinil zgariat si cu scuzeloe de rigoare, reiau un adevar devenit banal dar care desi toxic continua sa mai existe doar in Romania. Sportul nostru aproape ruinat este singurul din UE si NATO care este in continuare dominat de sinistrele unitati miltare CSA si CS Dinamo, create de sovietici in 1947 si 1948, care devalizeaza anual 50 mil de euro, in mare parte disparuti in gaurile negre din buzunatele uniformelor smecherilor din MApN si MAI. Steaua a iesit din cazarma blestemata in doua etape, 1998 si 2003, dar incepand cu 2013 este supusa unui atac absurd din partea unitatii miltare sovietoide, care, cu ajutorul justitiei obediente, a reusit deja sa confiste marca, numele si emblema, incercand sa readuca Steaua in odioasa cazarma. Dinamo nu s-a desprins niciodata cu adevarat de cazarma militiei din Stefan cel Mare, fiind mereu conectata la mai marii din MAI sau din guvern. Asa ca dl. Geambasu renuntati la politica paguboasa, rusinoasa, a strutului, scoateti capul din nisip, comportati-va ca presa libera intr-o tara europeana si scrieti raspicat si mereu ca relicvele bolsevice sinistre, cazarmile sportive ale armatei si militiei, trebuie desfiintate si din Romania ca de peste tot in spatiul UE si NATO!

adi_stelistul (443 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 16:50

A cam trecut si ziua de miercuri care era termenul pentru intrarea banilor (OP-ul buclucas care nu poate fi aratat decat pe telefon). Si, desi suma era oricum derizorie pentru nevoile clubului, pare-se ca nici macar atat nu ajunge. E absolut incredibil cum s-a putut ajunge aici. Incredibil!

Simeone (56 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 17:20

@Ilie, tu ești om serios? CFR participa la campanii europene pe când celelalte echipe din Liga 1 privesc frumos la televizor, iar tu vorbești de desființarea celei mai vechi echipe din România? Revenind la albaiulienii dinamovisti, în general în Ardeal exista mulți dinamovisti. Inclusiv galería lui U Cluj e înfrățita cu cea a lui Dinamo. În Cluj, Steaua nu a fost niciodată suportata, pe când Dinamo a fost aplaudata chiar și când învingea pe U Cluj cu 2-0. Se ridicau spectatorii pe stadionul Ion Moina actualmente Cluj Arena si aplaudau la fiecare gol. Mi s-a părut incredibil. Nu eram suporter înfocat a lui U Cluj, dar Steaua după ce învinsese în finala pe Barcelona avea meci la Cluj. Un 2-2 obținut greu de stelisti, pe final. Ma mir astfel cum de nu s-au implicat dinamovistii clujeni în privatizarea Dinamo. Probabil aduceau cu ei firme mai serioase. Cei din Alba Iulia au faima unor țepari, în general, poate mai sunt și oameni de bun simt dar mai rar. Trebuie să îți iei lupă de acasă pentru aceasta. Dar la Dinamo probleme sunt mult mai mari decât au preconizat acești investitori spanioli, probleme de pe vremea lui Badea, Turcu și Borcea, nu mai zic de cele din epoca Negoiță.

george (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 18:02

La acest club s-au perindat cei mai mari ***,urmarile sunt astea .Ce vreti,ce asteptati,ce visati ?Nimeni nu o sa investeasca,nu o sa riste sa isi piarda bani in acest club nociv,impacati-va cu ideia ca nu e scapare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L (283 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 18:36

ha ha ha, va cam stau in git ardelenii, acesti inceti la minte. Clujul va fierbe de ani de zile cu CFR-ul. Acum mai vine si ardeleanul asta la Dinamo. Ce are el cu prefectura cind Dinamo e echipa de pe Dimbovita si e pupilul mili-secu? (un banatean in toalele mele :D )

MZM (185 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 19:04

Domnule Geambasu, in legatura cu situatia de la Dinamo, e jenant, ca sa nu spun altfel, ca ziaristii sa-si puna de luni de zile intrebari la care nu stie sau nu vrea nimeni sa raspunda. Cine e Cortacero, Șerdean, Săpașu? Cine e grecul Sofianos? De ce e amestecat un fost ministru - Andrei Gere - in afacerea asta sulfuroasa? Cui i-a vandut Negoita clubul Dinamo? (daca l-o fi vandut!!). De ce dau spaniolii pripășiti in Stefan cel Mare salarii (pe hartie) imense pentru fotbalul nostru, fara negocieri? Ca sa ce?, vorba dv. Ca sa spele bani, vorba unora! Domnilor ziaristi, sa lasam naivitatile! Toate aceste intrebari si multe altele ni le putem pune noi, cei care comentam pe aici, dv. trebuie si puteti sa gasiti raspunsurile. Orice ziarist, daca vrea, poate afla repede, oficial, nu... pe surse, care este adevarata situatie juridica de la Dinamo: cine sunt actionarii, ce cote-parti din actiuni are fiecare, ce prevede contractul de vanzare-cumparare al clubului etc. Deci se poate afla totul. Si asta pentru ca legea prevede ca orice modificare la o firma de stat sau cu capital privat (schimbarea proprietarului, modificarea structurii actionariatului, modificarea capitalului social, a obiectului de activitate, infiintarea sau desfiintarea de puncte de lucru si depozitare a marfurilor etc.) trebuie facuta prin acte autentificate la notariat, si comunicate Registrului Comertului, Fiscului etc. Ati fost dv, domnule Geambasu sau vreunul din colegii dv, la Registrul Comertului si nu vi s-au dat informatiile legate de noua situatie juridica de la Dinamo? Ma indoiesc. Nu inteleg cui foloseste intretinerea acestei stari de nesiguranta, aceasta nebuloasa. Si aceste false mirări si false uluieli! Un ziarist, invitat zilele trecute la Telesport 1, se intreba siderat: Ce vor oare acesti spanioli, de ce au venit la Dinamo daca nu au adus niciun ban, cine sunt ei cu adevarat? Domnilor, chiar a devenit situatia de la Dinamo o enigma mai mare decat „Triunghiul Bermudelor”? Sa fim seriosi!

motanul incaltat (452 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 19:25

Ar fi o idee pt un nou sezon din Casa de Papel----cum se fura banii de la Dinamo. Bineinteles-o conspiratie mondiala din care fac parte: Tokyo, Berlin, Helsinki,Nairobi, Denver, Rio si bineinteles Profesorul.....

Campioana CFR (26 comentarii)  •  18 noiembrie 2020, 20:54

@ Ilie: nu plang *** printre care te numeri. Stai linistit ca in curand se desfiinteaza echipa stapanului tau puscarias. Vine in curand sentinta si nu va vrea sa plateasca ciobanu' milioanele datorate armatei. La CFR tocmai o sa vina in toamna cativa jucatori buni. Deci mai rumega la telemea ca o faci bine!

Urod (235 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 2:16

Sunt multe de spus si de făcut... Si multe de neinteles...!!!!!... Sa nu ai un ban in buzunar dar sa faci asemenea contracte....!!!!!.. Dupa care sa vii sa ne spui ce greu este...!!!!... Niste diletanti...!!!!... Dinamo se poate baza doar pe suporteri dupa cum se vede, că investitorii nu se prea grabesc sa se arate.... Daca reuseste sa adune toti suporterii cu contravaloarea la 3-4 pachete de tigari drept cotizatie, vorba lui Negoiță, Dinamo aduna 4-5 milioane de euro, in afara de drepturi de televiziune sau sponsorizări... Dar cine sa faca asta....?!!!!... Asta-i marea intrebare...!!!!!.. Cine poate fi pus in fruntea unui asemenea proiect...?!!!!... Apropo de Liga Natiunilor, mi se pare o mare prostie, asta-i parerea mea... Parca e făcută special pentru pariuri, daca tot se joaca cu case de pariuri pe piept... N-are nici sare nici piper...

Alex One (121 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 9:14

Ehehe, si cand te gandesti cat de injurat a fost Negoita plus atacul incendiar la Rin. Marele brand Dinamo in mintea unor ametiti care se imbatau cu juma de bere si credeau ca stau la rand investitorii trebuia doar sa-i aleaga ei si sa-i valideze PCH, DDB si cine se mai credea important in groapa. Seamana bine cu " vinde, pleaca, ***" de acum vreo zece ani din Ghencea,actiune sprijinita vartos de un anume post tv. Atunci s-a ratat,Becali rezistand prin performante, apoi s-a ales varianta Talpan,acum se pare ca a reusit actiunea. Nu poti sa nu te gandesti ca a fost o actiune concertata de distrugere a celor doua cele mai importante cluburi romanesti. Oare cine e ganditorul ca executantii se vad ?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One (121 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 9:41

Era vorba de "deces", sa nu creada lumea altceva. De cand a devenit sfarsitul vietii "vulgar sau jignitor" ? Unde mai pui ca erau si ghilimelele de rigoare si aparea frecvent ca atare in GSP si nu numai. Mare gradina ta Doamne !

Umila generatie (63 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 12:44

Scenariul falimentarii lui Dinamo pare identic celui utilizat in cazul Rapidului. Au fost bagati la inaintare cativa coate-goale care isi paseaza din mana in mana clubul, bucurosi de ultimile bucatele de carne de pe ciolanul golas. Totul se desfasura conform planului, neispravitul de la Rin executa intocmai poruncile, retrogradarea si falimentul erau pecetluite, insa decizia maririi numarului de echipe din prima Liga le-a dejucat planurile si atunci s-a trecut la varianta B. Au aparut din neant zdrentarosii din Spania, salariile anormal de mari oferite jucatorilor straini fiind cheia de bolta. Nici insolventa, nici retrogradarea nu rezolva situatia actuala, cine plateste lunar 500 000 € numai pentru salarii? Tiriac? In ciuda aerelor de filantrop, este un avar demn de Moliere.

Comentează