Cine trage în selecționer?
În general, o fac oamenii de fotbal, dar e mai simplu să te stropșești la ziariști. Statistica meciului cu Belarus spune însă lucruri mai interesante decât frustrările lui Rădoi
Eterna și fascinanta statistică îi dă și nu îi dă dreptate lui Mirel Rădoi. Cu cifrele și cu numerele nu poți negocia și nici nu le poți certa. Până la matematică însă, câteva impresii senzoriale. L-am văzut și l-am ascultat pe selecționer după meciul de încălzire cu Belarus, înaintea întâlnirii cu Norvegia.
„Vreți să vin în fața voastră, voi să trageți și eu să stau? De ce aveți așteptări dacă spuneți că suntem slabi?” – Mirel Rădoi la conferința de presă
Revanșă, țâfnă, ironii
Era iritat Rădoi. Știam că nu este un robot, dar parcă prea repede metamorfoza asta. Zâmbea metalic, iar vorbele lui conțineau ceva care semăna a revanșă amestecată cu țâfnă. România tocmai învinsese modesta Belarus cu 5-3, scor confortabil în absolut, dar cu o epică-avertisment în repriza a doua. Când am primit 3 goluri și le-am oferit posibilitatea unui al patrulea, la penaltyul apărat de Lazar. Care chiar și-a făcut bine treaba pe toată durata partidei.
Ne-a îndemnat Rădoi să nu vedem doar lucrurile negative. A dat-o apoi pe ironie („Am crezut că Belarus joacă în 6, nu mi-am dat seama că joacă în 11”), i-a invitat pe oamenii de fotbal care îi contestă deciziile să vină în locul lui și s-a inflamat încă o dată când a fost întrebat despre posibilitatea de a merge să antreneze Craiova lui Rotaru. Doar nu îl trimiteam la Damila Măciuca!?
Remarcat, Lazar!
Să vedem totuși ce spune statistica. Previzibil, România a avut o posesie superioară, 57% față de 43% în contul Belarus. Se știe, posesia nu reflectă asprimea acțiunilor unei echipe. Bunăoară, la capitolul șuturi pe poartă a fost egalitate, 7-7, iar la numărul de lovituri libere Belarus conduce cu 20-16! Ca să nu mai zicem că Lazar a avut de două ori mai mult de lucru decât omologul Cicikan, scor 4-2. Sunt capitole la care nu e bine să ai scor superior!
Conducem detașat la pase reușite, 534-299, implicit la cele totale, 623-376, am dezvoltat mai multe atacuri, 75-69, am avut 18 ocazii de gol față de 13 ale adversarilor. În schimb, am faultat mai mult, 19-15, ceea ce înseamnă ori că fundașii noștri golgeteri (alt semnal de alarmă, când marchezi cu fundașii!) au avut probleme mari cu atacanții din Belarus, ori că la mijloc este destulă neglijență în duelurile unu la unu.
El, selecționerul
Puține vor semăna la și după meciul cu Norvegia. Formula de start, sistemul (ce a fost cu acest 3-4-3 e greu de spus. Un preambul pentru un 5-4-1 cu scandinavii?), statistica, discursul selecționerului. Știm că muncește, că este pasionat de meserie, poate ar trebui ceva mai multă documentare (contează inclusiv rezultatele din partidele amicale la coeficientul care ne plasează într-o urnă mai bună sau mai rea pentru preliminariile Cupei Mondiale!).
Are dreptate Rădoi când spune că poate avem așteptări prea mari. Strict în ce îl privește, e un pic îngrijorător faptul că a ajuns deja să vorbească despre el însuși la persoana a 3-a singular.