Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Tricoul, Leo, tricoul!

Un domn cu părul alb l-a rugat ceva pe Messi. Căpitanul Barcelonei a acceptat. Simplu, ce ar mai fi de comentat?

Permalink to Tricoul, Leo, tricoul!
vineri, 6 noiembrie 2020, 9:24

Final de meci. Pe fundal se văd uriașele tribune goale ale Camp Nou. Se aude imnul acela care seamănă cu un marș pionieresc, semn că Barcelona, laolaltă oraș și sanctuar fotbalistic, trăiește permanent visul unui socialism înflăcărat, vesel și prosper.

Un domn cu părul alb se apropie de Leo Messi, care tocmai a dat mâna cu antrenorul lui, Ronald Koeman. Un salut scurt, rece, care spune mai mult decât toate cuvintele despre disiparea concordiei în vestiarul catalanilor.

Știe Messi cine este Lucescu?
Domnul cu părul alb, scurtă neagră de stofă și blugi se mișcă repede, cu reminiscențe din agilitatea extremei de altădată. Îi taie calea lui Leo și îi întinde mâna. Argentinianul se arată un pic surprins de abordare, dar și-a dat seama că este vorba despre antrenorul lui Dinamo Kiev.

Așa că îi ascultă politicos rugămintea. Mircea Lucescu este domnul cu părul alb în jachetă de stofă neagră care îi cere ceva lui Messi. Cel mai probabil tricoul, nu să semneze un contract la Kiev. După mimică, Messi nu dă deloc senzația că l-ar cunoaște pe Lucescu, știe doar că l-a văzut mestecându-și neliniștea în fața băncii tehnice a adversarilor.

Intră publicitatea!
Lucescu pune mâna părintește pe umărul lui Messi, la fel ca odinioară pe umerii tineri ai lui Răducioiu sau Pirlo. Cu toate astea, Lucescu nu este într-o poziție dominantă și pare cumva jenat că trebuie să se comporte ca un suporter care vânează un autograf de la idolul lui.

Dialogul este foarte scurt, de fapt vorbește mai mult antrenorul. Messi se grăbește, înțelege și acceptă rugămintea. Gesturile sunt clare, ne vedem undeva sus, la lounge?, Lucescu îi mulțumește, imaginea se taie și intră publicitatea.

Irina, acum sunt bine?
La conferința de presă, Lucescu își recuperează prestanța. Vorbește fluent spaniola și se joacă de-a cochetăria. O întreabă pe Irina, o ziaristă ucraineană, dacă este îmbrăcat adecvat. Irina, care probabil l-a tachinat anterior pe subiectul respectiv, îi răspunde că întotdeauna.

Atmosfera se destinde, iar Mircea Lucescu începe să povestească despre meci. Despre fotbal. Despre viața lui, adică. Echipa sa pierduse cu 1-2 pe Camp Nou, dar contrazisese estimările catastrofice.

Cu o formație încropită din tineri aruncați în luptă de voie, de nevoie, Kievul pregătit de Mircea Lucescu se apărase elegant și contraatacase tăios în fața Barcelonei lui Messi.

Mircea cel tânăr
Lucescu arată întinerit, se simte că îi priește munca. Este clar, statul degeaba îl omora cu zile. Kievul lui Lucescu joacă un fotbal mai curat și mai frumos decât Barcelona lui Koeman. Lucescu rămâne un mare antrenor.

Dar asta nu îl împiedică pe Lucescu să se roage de Messi să-i dea tricoul. La naiba! Știți cum a fost asta, ca provocarea cu cetățenii care își turnau o găleată de apă cu gheață în cap! De ce s-a rugat Lucescu de Messi, de ce Ilie Năstase a îngenuncheat în fața lui Federer, Nadal și Djokovici la întâlnirea tuturor numerelor 1 ATP din era computerizată, tocmai el care, cronologic vorbind, fusese primul număr 1?

De unde vine acest complex de inferioritate? Din lecțiile de istorie care ne-au cultivat spiritul supraviețuirii? Din educația prea cuminte pe care am primit-o în familie, din cei 7 ani de acasă în care am învățat să stăm cu capul plecat? Din obediența cultivată mai departe și la școală?

De ce îl urâm? De-aia, că ne pune la treabă!
Probabil prea multă filosofie pentru un gest banal. Cei care îl urăsc îl vor urî în continuare pe Mircea Lucescu. Cei care îl admiră îl vor admira și după seara de pe Camp Nou.

E libertate încă și e bine că e așa, nu trebuie să ne încolonăm toți să îi aducem omagii lui nea Mircea. Dincolo de utopicul lui ecumenism fotbalistic, dincolo de opțiuni politice discutabile ori de gesturi inoportune, cum mi se pare că a fost cel cu Messi, Lucescu ne arată cum poți lupta împotriva blazării, a rutinei, a bătrâneții.

Simplu, continuând să muncești, învățând. De-aia ne este și așa antipatic multora.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Simeone (56 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 9:36

E genul de antrenor pe care ți l-ai dori la orice echipa. Mircea Lucescu știe sa pună în mișcare și valoare tineri jucători, știe sa antreneze, știe sa găsească toate hibele adversarului. Nu am văzut din mimica discuției dintre Lucescu si Messi ceva care sa semene a cap plecat. Nici vorba. Cei doi au zâmbit, au discutat, normal ca voi ziariștii puteți zice orice sa va vindeți foaia.

doilaunu (71 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 10:01

nici nu mai conteaza daca ideile aricolului sunt sau nu corecte, stilul literar este atat de frumos. Imi dau seama ca nu este in regula ca un cititor sa felicite scriitorul, asa ca voi spune doar ca mi-a placut.

gio (16 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 10:04

Probabil Mircea Lucescu a vrut tricoul pentru nepotul lui sau pentru cine stie ce cauza umanitara, nu trebuie condamnat ca s-a dus si l-a cerut direct de la proprietar, sigur putea gasi un intermediar, dar nu vad nimic rusinos ca l-a cerut el in persoana. Articolul este o carcoteala de ziarist care inventeaza un complex de inferioritate acolo unde nu este.

Ilie (150 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 10:54

Messi e domnul acela care a fost condamnat definitiv pentru că nu a plătit niște milioane de euro impozite. Iar domnul cu părul alb este cel ce a dat mașina lui scumpă nepotului care nu avea nici carnet, nici vârsta necesară că să o conducă și nu a pățit nimic. Același care a intrat într-un tramvai și țipa că tramvaiul e de vina. Niște exemple demne de urmat! Mai bine vă vedeți de fetele dezbrăcate. Măcar sunt sincere.

Dorin RUS (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 11:49

s a cam facut de ras seniorul Lucescu...penibil...poate vroia sa aiba tricoul lui Messi cu ADN-ul lui pe el asa cum se lauda ca l are si pe al lui Pele pe care inca nu l a spalat din 1970...in rest toata admiratia pt el ca antrenor...jos palaria si pt jocul lui Dinamo Kiev

mrnb (9 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 12:02

Ce bine că încă există o astfel de personalitate! Așa, gesturile lui banale primesc antipatii sau după caz simpatiile suporterilor. Totuși, având în vedere critica strecurată în articol cu privire la stilul antrenorului, optiunile politice sau chiar gestul în sine al antrenorului față de Messi, poate că ar fi fost „igienic” ca să nu spun deontologic să fie menționate și precizările lui Lucescu față de gestul în sine! Cum acestea au fost ignorate comentariul s-a transformat în bârfă frumos exprimată.

Socrates (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 12:54

Interesant la cine-a ajuns tricoul intr-un final. Am vazut ca De Pena a zis ca l-a rugat pe Suarez sa vorbeasca cu Messi pentru tricou si ca asa tricoul a ajuns la el.

Umila parere (67 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 13:07

Niciodata n-am vazut un antrenor care sa-i ceara tricoul lui Messi, transformat in copil de mingi: "Nenea, imi dai tricoul tau?" Individul acesta cu parul alb a refuzat sistematic postul de selectioner, ultima scuza fiind demna de Petrea Prostul: "Prefer sa antrenez zilnic"; putin mai tarziu semna cu nationala Turciei, ademenit cu un salariu de patru ori mai mare decat propunerea federatiei noastre. Se plictisea acasa deoarece ultimile experiente au fost falimentare, destituit de la Zenit si de la nationala Turciei. A fost lasat singur in timpul unei conferinte de presa, aberatiile sale au starnit iritarea ziaristilor care au parasit sala. Nici in Italia n-a facut mare lucru, demis de la Pisa, Brescia, Reggiana, Inter, umilit de West intr-un memorabil meci pe San Siro. Imi pare regret, acest personaj imi provoaca repulsie.

17 Nentori (9 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 14:17

Distrugatorul generatiei de aur: Belodedici, Lacatus, Majaru so on. Are statuie la Tirana si in Irlanda de Nord

MMm (16 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 14:34

@Ilie: Ai uitat ca fiu lui a facut omorat o persoana in accident de masina si nu a facut o zi de inchisoare. Oare de ce? Asta e famiglia Lucescu, astia is idolii romanilor, adevaratele valori. Sa nu mai vorbim de famiglia Hagi sau Tiriac. Alte valori mioritice de necontestat.

nebulaEXE (40 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 15:25

Prin gestul sau, Lucescu Mircea a facut de ras un intreg popor. E si vina lui Messi ca n-a auzit de fostul mare antrenor de la Zenit.

Gicu ascute tot (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 15:58

Parodie mare, nea Mircea: West alerga dupa el sa-i arunce tricoul in fata, el fugea dupa Messi sa ia tricoul. Mai bine il trimitea pe West sa-i ceara tricoul lui Messi.

MZM (198 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 16:07

Nu e prima data cand M. Lucescu face sau spune... lucruri trasnite. Dl. Geambasu considera ca aceasta atitudine (de umilinta) ar veni din „educatia prea cuminte pe care a primit-o in familie, in cei 7 ani de acasa... ”. Eu cred ca vine chiar din lipsa de educatie. De ex., in ncazul accidentului cu tramvaiul, Lucescu spune fara sa clipeasca o enormitate, ca vatmanul l-a accidentat intentionat pentru ca... era stelist (!?), in loc sa-si recunoasca, simplu, greseala de a vira la stanga fara sa se asigure. De asemenea, pentru nerealizarile sale la Dinamo, din anii 80-90, el da vina pe generalii de la Steaua, pe Valentin Ceausescu... Dar pentru eliminarea din Europa, cu dubla infrangere, in fata „faimoasei” echipe albaneze 17 Nentori, tot Velentin e vinovat?... Gestul sau fata de Messi te lasa cu gura cascata. Un om de peste 70 de ani, un antrenor cunoscut se comporta ca un imberb de 14 ani! Ce o fi fost in mintea lui in acel moment?

StrangerOne (42 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 17:11

Asta arata, înca o data, ca uneori valorile noastre (reale sau nu) sunt mult mai mari în ochii nostri decât în a altora. Pentru ca un antrenor de talia lui are si el voie sa râvneasca la tricoul lui Messi, dar prin intermediar(eventual prin omologul lui de la Barcelona) si nu caciulindu-se în vazul milioanelor de privitori!

Gigi Buzu (6 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 17:21

In cartea autobiografica "Mirajul gazonului", Lucescu povesteste un episod care avea sa-l marcheze. La 9 ani a fost respins la testele sportive la Steaua (CCA), fiind apoi admis la Dinamo. A devenit jucator de baza in Stefan Cel Mare, totusi era trist ori de cate ori marca in meciurile directe, se visa in echipa ros-albastra. Dragostea neimpartasita pentru Steaua s-a transformat in ura, n-a mers pe mana stelistilor, desi dominau campionatul si astfel a ratat calificarea la mondiale. Dupa victoria de la Sevilla, Ienei a fost promovat la nationala. S-a oferit sa-l inlocuiasca la Steaua, insa Valentin i-a taiat elanul: "Imi pare rau Mircea, nu esti compatibil cu stilul nostru". Radia de fericire dupa indicatiile pretioase din vestiarul echipei lui Becali, isi realizase visul. Cel putin, asa credea. Saracu' nea Mircea!

itu52 (288 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 18:46

Din 7-8 milioane de români câți țopăie pe lângă fotbal puțini ar pleca capul în fața părului alb și al priceperii sale. Pizmaș contra pizmaș sau mișcarea browniană a neputinței în scoarța cerebrală a neamului, face imposibilă recunoașterea valorilor și instaurează tirania diletantismului cunoșterii neargumentate. Românul nu pleacă capul, este prea plin de el, opacizează(alții socializează), defilează trâmbițându-și deșteptăciunea. Am admirat prospețimea lui fizică și exprimarea matură a tinerei lui creații. Este aproape de neimaginat ca o echipă „caș la gură”, dă pe la vreo 23 de ani, să impresioneze în templul fotbalului catalan și să făcă atât de dificilă alegerea prim solistei. Care este secretul Ucrainei, ce regulă U21 au, cum au reușit să lanseze, cu succes, atâția tineri în botezul UCL? Cine poate da un răspuns, Federația de fotbal a Ucrainei sau Mr. Lucescu? De ce acolo se poate, de ce floarea tineretului român ce a lăsat Ucraina acasă, și-o mai lasă o dată, se disipă în șomajul fotbalistic continental? Picmei din FRF, puneți mâna pe carnețele și fuga la Kiev pentru documentare, nu aveți nevoie de translator. În ciuda faptului că se exprimă ușor în multe limbi, Lucescu se comportă ca un oficial, el impune(nu cerșește) respect pentru graiul românesc.

Gelula (12 comentarii)  •  6 noiembrie 2020, 22:02

Pe bune???? Probabil ca nu realizezi cat de mult conteaza sa ai cei sapte ani de acasa. Daca nu ai realizat pana acum, asta e...mai ai timp Cat despre gestul in sine, chiar daca te-a ofticat pe tine sau pe nea Vasile, cred ca trebuie sa ii lasam pe ei sa faca cum vor. Si Maradona i-a pupat mana lui Ronaldinho. Gest teatral, scarbos chiar. Daca erai pe faza, de ce nu l-ai tras de maneca atunci cand il luce omora gheata de aur, sau cand ii retrograda pe timisoara, sau cand si-a batut joc de anii si talentul multora de la steaua. Care steaua este de fapt generatia noastra de aur. dar ce sa faci, la euro 84 se ducea Dragnea si nu Balint, Belo, Laca, Nutria samd. Sa iti traduc, nutria era Mihail Majearu, un fotbalist cu o tehnica rarissima. Sa mai amintesc si de vatmanul de tramvai? "De unde vine acest complex de inferioritate? Din lecțiile de istorie care ne-au cultivat spiritul supraviețuirii? Din educația prea cuminte pe care am primit-o în familie, din cei 7 ani de acasă în care am învățat să stăm cu capul plecat? Din obediența cultivată mai departe și la școală?"

Șerban (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2020, 2:43

Băi, deci asta cu cerutul tricoului o presupune Geambașu, deși nu a auzit nici conversația și nici tricoul la Lucescu nu l-a văzut ! Dar presupune, iar asta pentru el înseamnă 99,99% adevăr ! Și o ceată de cititori de titluri se aprind și pleacă la război ! Și dacă îi întrebi dacă au citit tot articolul, o să-ți dea câteva capete în gură și o să te înjure de mamă ! Omul nou ...

motanul incaltat (455 comentarii)  •  7 noiembrie 2020, 6:23

In lumea asta un lucru e straniu si eu incerc sa-l inteleg: Poti sa fii milionar in euro, dar asta poate sa nu valoreze absolut nimic. Daca n-ai asta in ADN pur si simplu se vede de la o posta ca te-ai nascut in ***. Poti sa maninci orice vrei, sa ai orice masini, avioane , yacht-uri sau femei----degeaba---e ca o palma pe care ti-o da soarta si-ti aminteste chiar daca nu vrei sa accepti ca singele tau e de ***.....Messi a fost delicat-i-a dat intinlire in spate, eu in locul lui mi-as fi scos tricoul si i l-as fi dat de fata cu toata presa.....In orice caz, il locul patronului de la Kiev , eu l-as fi demis in secunda 2.

Nick (13 comentarii)  •  7 noiembrie 2020, 20:29

Va propun o comparatie oportuna si necesara intre ce si cum scriu cei de la GSP despre ML si ce si cum scriu cei de la BBC.

adi (45 comentarii)  •  8 noiembrie 2020, 13:05

Nu inteleg de ce aduci in discutie cuvinte ca "inferioritate" sau "ura". De ce crezi ca este vorba despre asa ceva? Si iti dau cateva argumente contra: in primul rand, Messi e cel mai bun din lume, dupa parerea multora si in al doilea rand, are extrem de multi fani! Nu ti se pare normal ca Lucescu, fiind in aceasta pozitie pe care o are si intalnindu-l pe Messi, sa faca acest gest in a-i cere un suvenir pentru a-l oferi unui prieten sau unui membru al familiei? Poate i l-a cerut nepotul lui sau cineva din staff-ul lui Dinamo Kiev... Mai conteaza? Ideea e ca Lucescu era cel mai in masura sa-i ceara ceva lui Messi, pentru ca, dovada, l-a si bagat in seama. Ori altora, probabil ca le-ar fi fost rusine sa-i ceara ceva. Cu Mircea, s-a mai intalnit de cateva ori. Cat despre ura de care mentionezi, nu inteleg cum cineva poate sa urasca un antrenor. Ok, ca fanii lui Kiev sunt putin suparati ca omul vine de la rivala, nu de o viata, ci din ultimii 15-20 de ani, asta este! Omul e profesionist, e manager, are un job, poate sa mearga si la Dnepr anul viitor sau la CSKA Moscova. Care e problema? De unde scoti asemenea supozitii? Ca-l urasc unii... de ce l-ar uri? Le-a facut ceva personal?

Comentează