Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Acești tineri atât de scumpi

De ce ei, de unde vin, cum au fost posibili? Acest articol este accesibil minorilor de toate vârstele și este nerecomandat antrenorilor din Liga 1

Permalink to Acești tineri atât de scumpi
miercuri, 4 noiembrie 2020, 8:44

Valentin Mihăilă este singurul fotbalist român din Top 100 al celor mai scumpi jucători sub 21 de ani care evoluează în cele mai puternice cinci campionate din Europa.

Premier League, LaLiga, Bundesliga, Serie A și Ligue 1. Adică Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța.

Cei care văd partea plină a paharului vor spune că este o știre bună. Pesimiștii, cei care văd partea goală a paharului, vor găsi încă un motiv să deplângă prezentul și mai ales viitorul fotbalului românesc.

La baza piramidei, dar existăm!

Vali Mihăilă ocupă locurile 81-82 împreună cu Bartosz Bialek, de la Wolfsburg, cu o valoare de 6,7 milioane de euro. Din perspectivă românească, lucrurile nu sunt chiar așa albastre.

Perspectiva europeană arată însă distanța care ne separă de vârful piramidei. Sumele de transfer și așa-numita valoare de piață au crescut periculos nu atât la fotbaliștii consacrați, la vedetele certificate, cât la tinerii care se anunță marile vedete de mâine.

Haaland de-abia al 4-lea

Canadianul Alphonso Davies de la Bayern ocupă prima poziție în clasamentul întocmit de Observatorul pentru fotbal (CIES) cu o valoare de transfer de 180,4 milioane de euro.

Îl urmează Jadon Sancho de la Borussia Dortmund, cu 125,6 milioane euro, și Ansu Fati (Barcelona), 122,7.

Marele și atât de cântatul Haaland este al patrulea, cu „doar” 120,3 milioane, norvegianul situându-se înaintea lui Mason Greenwood (Man Utd) și Ferran Torres (Man. City), Bukayo Saka (Arsenal), Dejan Kulusevski (Juventus), Phil Foden (City) și Rodrygo Goes (Real).

Așa arată Top 10 cei mai scumpi tineri jucători din lume, căci Europa prin cele mai puternice 5 campionate amintite deja concentrează tot ce este mai bun pe toate continentele.

O palmă pe obrazul gros

Vârsta membrilor Top 10 este o palmă pe obrazul antrenorilor noștri, care îl schimbă pe unul dintre jucătorii sub 21 de ani în primele secunde ale meciurilor din Liga 1.

Palma e palmă, dar obrazul e gros, așa că nu suferă. Închidem paranteza dedicată parezei intelectuale a domnilor noștri antrenori și observăm că Ansu Fati nu are decât 18 ani, iar Greenwood, Saka sau Rodrygo au 19.

Apropo, la aceste mari cluburi de care aparțin numiții Fati, Greenwood, Saka, Rodrygo, Sancho sau Kulusevski există obiective mai importante și sume mult mai mari în joc decât pe plaiurile noastre.

Dar există și oameni pricepuți, și viziune, și curaj. Credeți că toți tinerii ăștia care au acum cotă de piață de peste 100 de milioane de euro au zbârnâit din prima?

Că au fost cei mai buni de când au călcat pe gazonul Camp Nou sau Old Trafford? La noi li se cere răbdare celor care trebuie să joace, la alții răbdarea este însușirea celor care decid cine joacă.

Idei preconcepute

Ne mai spune ceva interesant acest clasament. Observația că majoritatea sunt jucători cu rădăcini africane sau ne-occidentale nu reprezintă debutul unei discuții cu tentă rasistă, așa cum destui vor fi tentați să creadă.

Alphonso Davies este născut în sărăcie lucie în Ghana, cetățeanul englez Jadon Sancho are origini în Trinidad Tobago, spaniolul Ansu Fati are descendență din Guineea Bissau, Saka, nigeriană, Greenwood, jamaicană. Kulusevski este suedez, dar cu părinți macedoneni. Ce înseamnă asta?
Că jucătorii cu sânge african sau maghrebian sunt mai talentați decât „albii”? Sau că tinerii proveniți din spațiul ex-iugoslav sunt mai dotați decât nativii nordici? Nici vorbă!

Talentul nu este un dar sau un dat al anumitor popoare și etnii. Dovadă calitățile foarte albului norvegian Erling Haaland. Care potrivit ideilor noastre preconcepute ar fi trebuit să fie un neîntrecut tăietor de lemne. Și un schior redutabil.

Motorul? Fuga de sărăcie

Globalizarea este o explicație, dar nu singura. Integrarea poate fi însă cuvântul-cheie. Fuga de sărăcie, vorbind pe românește, este de regulă explicația. Motorul și combustibilul.

Davies și ceilalți provin din medii defavorizate, iar sportul, fotbalul în particular, reprezintă pentru acești copii și familiile lor calea cea mai scurtă către integrarea în societate. O șansă, un punct de speranță.

Provenind de regulă din familii mai înstărite, „nativii” par mai puțin dispuși să își rupă picioarele în numele unei improbabile glorii. La ei poate fi agrement, la ceilalți, cei veniți de departe, salvare.

Mai departe, despre cum arată viața celor mai mulți după ce vor fi devenit bogați și celebri, lucrurile nu sunt chiar ca în poveștile cu final hollywoodian. Societatea, oricât de integratoare, are și ea limitele ei.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

kross (89 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 12:16

Discutia aceasta este interminabila.In orasul in care traiesc au fost demolate trei stadioane.Comunele limitrofe nu mai terenuri de fotbal.Copii se pregatesc pe niste terenuri sintetice private cu taxa.Statul garanteaza familia si educatia.Pe dracu.Statul nostru este format in special din oameni fara bun simt.Am construit legi care nu te lasa sa iesi din casa fara sa faci o ilegalitate.Practic nici pe maidan nu mai poti juca fotbal.Durerea este ca tara aceasta nu mai este a copiilor,viitorul tarii culmea. Sa zicem ca te apuci sa cresti fotbalisti.De mici,de la 5 ani.Faci antrenamente pina la 12 ani cu o taxa modica ca trebuie sa traiesti.La 12 ani .Nu exista sprijin pentru asta.Autoritatile sunt terne.Sistemul nu te compenseaza daca un copil va ajunge sa se transfere pentru ca cei 7 ani nu se iau in calcul si tocmai acei ani sunt cei mai importanti. Daca vom vrea sa scoatem fotbalisti de 100.000.000 euro,ne trebuie terenuri gazonate in jurul fiecarei localitati.Un teren la 4000 de locuitori.De unde bani? Din economia de medicamente.Noi la terenuri de fotbal suntem sub orice tara din Africa.

Umila parere (67 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 12:55

Visteria marilor cluburi a fost puternic afectata de actuala pandemie, merchandisingul este nesemnificativ, pana si fondurile primite de la Champions League vor fi inferioare anilor trecuti. Cluburile de performanta si-au alcatuit strategia in functie de actuala situatie, astfel se explica pleiada de tinere talente lansate de echipe de top. Pacea domneste pe meleagurile dambovitene, nimic nu le tulbura armonia. Singura lor sursa de venit este reprezentata de drepturile televizive, cuvantul merchandising n-a fost inca inventat. Daca vreo Olguta simpatizeaza cu echipa locala, atunci bugetul este asigurat. Trebuie sa fii prost sa mizezi pe tineri fara experienta, nu-i asa?

itu52 (288 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 14:18

Așa și așa, pe alocuri ba. Să n-o dăm ca dl. Țiriac și să zicem că fuga-prezentă după papa(nu, ... popoi), i-a făcut vedete, i-a pus în vârful fotbalului. Nu! Ei sunt vârful unei lanț de alergători după hrană, provin dintr-o zonă în care, nu demult, alergatul vânatului era îndeletnicire de bază. Agilitatea și istețimea au continuat să dezvolte și să creeze reflexe care la europeni, americani, asiatici s-au diminuat mult, s-au atrofiat. Codul lor genetic a continuat linia lumii de acum mii de ani. Poți alerga pe lângă etiopieni, nigerieni și alții din zonă? Poate, dar ca iepure. Deci, acolo sau în capitalele coloniale, ei performează, au rezerve genetice care le dau șansa de a bate recorduri financiare de 9 cifre. Câteodată regula are și excepții, poate mai grăitor decât albul Haaland este Gabi Szabó de la noi. Nimeni nu știe câte cozi de topor sau schiuri are vitrina cu trofee din arborele genealogic Haaland. Dar să-i lăsăm să-și vadă de ale lor, numai să nu-i înscriem la olimpiadele de matematică sau fizică, pentru că au „goluri” genetice. Diversitatea este farmecul și urmarea evoluției, nimic nu este întâmplător în lume, totdeauna „ezistă o explicație”. Pe ăștia nu i-a propulsat regula U21, ci nesomnul bunicilor care probabil vânau de la 5-6 ani. Pot fi milionari, acea nehodină reîntrupată(unda genelor), este motorul care-i duce la glorie. Din cauza asta UCL este disproporționată, dezastrele de ieri(6 la ..., acasă sau în deplasare) dau semnalul necesității unei Super Ligi Europene. Grupările de excepții(elite), perturbă grav zona medie. Produce dezechilibre valorice și mai ales financiare. Este păguboasă pentru că mulțimea starurilor are cardinalul mic, te duci greu peste sută. Meciuri spectaculoase, pentru că este potențial, pot aparea și între echipe din zona medie a fotbalului, apropierea valorii este de preferat confruntărilor disproporționate(devin nonsens). Vom vedea, poate că uzura competițiilor( prea multe) îi va determina să-și creeze liga lor. Deplasările cu avionul compensează acum handicapul distanțelor mari. Asta ar însemna separarea puterilor în fotbal, pe categorii ca la box. În rest democrație, promovează și retrogradează cine poate sau cine nu este la locul lui.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 14:37

N-a fost mereu ca azi cu „capra vecinului“, nici la mitici. Vezi doar numele celor care au dat ani buni prima „Nationala“ de fotbal, ori vezi primele echipe de … pe romaneste handbal – azi sport national – ale Steaua Bucuresti: in toate aceste loturi aproape numai „africani“. ----- In sensul din articol (emigranti), romanii n-au pe cine sa integreze iar daca romanul „el insusi“ poate fi integrat undeva, macar printre vecinii lui de un secol, e o intrebare buna. Au fost mereu integrati in strainatate, primele carti la Brasov, o suta de ani dupa nu s-a tiparit nimic in oltenia si muntenia, scoli, cine voia sa se cultive mergea iar in strainatate la Brasov, Cluj, iar revolutionarii lor pasoptisti au fost primiti la Brasov in loc sa li taie bostanul. De la zero mitici si moldovieni azi tind spre 100% … si unde am ajuns ? Ce sport ? Nici sa maninci ca lumea nu mai ai unde. Chelneri cu privirea agera (oltean) ori vicleana (moldovean), cu gura sloboda (mitici), pot fi vazuti cum se spala pe miini la toaleta comuna, asa ca nu poti spera decit sa nu-ti scuipe in ciorba. ----- Integrarea in societate – a tuturor, a vasluienilor care fac sport pe aratura, unspe contra una - prin SPORT ar trebui sa fie o prioritate a tuturor guvernelor. Dar in Romania MTS prin Doamna Lipa numara pentru 2015 sub 12 mii de elevi legitimati in toate sporturile din toata Patria lui Ilici, Bombonel, Base … DrAgnea. In sensul mentionat in articol, doar integrarea africanilor, a emigrantilor, romanii nu au pe cine integra. Mai mult, „batalionele romane“ ale potailor cu ADN de militian i-ar da pina si pe unguri afara din tara din tara – a cui e nu mai are importanta. Pe nemti i-a vindut Anghelache, care poate nu degeaba ii conduce afacerile Luceafarului cu parul cret. Integrarea nu se face de la sine, nici sport n-ar face nimeni de la sine, din „caldurica“ nu se scoala dimineata sa alerge prin paduri, iar cu „africanul“ … ce treaba am eu ? Lucruri bune trebuie PROMOVATE, puse la cale de capete inteligente, pe Dimbovita bostane, dar si alea ar putea si ar trebui sa lumineze. Integrarea si promovarea sportului organizat nu se face de azi pe miine ! E o munca continua de la an la an cu rezultate palpabile poate in zece ani. ----- Apropo de articol si Davies al FC Bayern. Ideea mareata insuflata a fost ca Germania are nevoie de toti cei care respira acolo. Integrarea reusita este o dovadă a puterii sportului, aici a fotbalului. Selectionez din acte ale federatiei germane: „Tema integrării a fost ferm ancorată în structurile DFB încă din toamna anului 2006: in cadrul administrației centrale DFB, integrarea a fost înțeleasă de la început ca o sarcină transversală și face parte din „responsabilitatea socială”. Numirea reprezentanților asociațiilor regionale a creat și baza regională necesară. Astfel, în cadrul asociației organizate federal, au fost create structuri durabile pentru finanțare de integrare creată. Preț de integrare, zi de acțiune, manual practic și spot TV: „Premiul pentru integrare DFB și Mercedes-Benz” este unul dintre cele mai înzestrate premii sociale din Germania, cu 150.000 de euro în premii în natură și în numerar. Premiul a fost acordat anual din 2007 sub patronajul lui Oliver Bierhoff. Sami Khedira, Jérôme Boateng și Ilkay Gündogan au fost invitați de onoare la gala de premiere 2012, în 2011 cancelarul Dr. Angela Merkel a ținut un discurs. În primăvara anului 2009, a avut loc o zi de acțiune pentru integrare în peste 650 de locații ale mini terenurilor de joc DFB. O comisie de experți a formulat orientări pentru procedură. „Ghidul practic de integrare” elaborat în 2011 conține peste 200 de sfaturi practice. Peste 100.000 de exemplare au fost distribuite cluburilor. Aproape cinci ani înainte de difuzarea unui meci internațional A, a existat un spot de integrare realizat de regizoarea Sönke Wortmann. În total, 335 de milioane de telespectatori au văzut acest spot. Sporul, fotbalul, are nevoie de talente tinere pentru a fi puternic și pentru a rămâne puternic. Dezvoltarea unui modul de instruire „Competență interculturală” ca parte a licenței Trainer-C a fost una dintre cele zece sarcini pe care DFB le-a asumat guvernului federal în cadrul Planului național de integrare (NIP). Prof. Dr. Maria Böhmer, comisarul pentru integrare al guvernului federal, spune: „Prin angajamentul său mare, DFB aduce o contribuție valoroasă”. ----- Germania are nevoie de toți oamenii săi pentru prosperitate durabilă. Are nevoie si Romania (guvernele, izmenarii, talpanii) de toti ?

Urod (270 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 15:45

Realitatea este ca un copil sa practice fotbalul in ziua de azi, trebuie ca părinții sa-si poata permite. Cineva spunea ca taxa este modica... nu este modica de loc, este un pic mai ieftina decat in Occident sau uneori chiar la fel, dar la care se adauga costurile de echipament, deplasare la antrenamente, turnee... etc, care il ajung pe un părinte in jur de 800-1000 pe lună cel puțin. Deci nu este putin, dupa care daca un copil ajunge sa se transfere, trebuie sa-i fie plătită o taxa de formare cluburilor care chipurile l-au format...!!!!.. Adica, in totalitate pe bani parintilor, domnii antrenori care sa fie foarte clar nu au pregatirea si nici talentul de a creste copii, nu oferă conditii de pregătire decente copiilor, vor sa castige sute de mii de euro daca se poate...!!!... Fara sa aibe o investitie facuta, cu niste acte de asociatie sportiva si cu biroul in masina proprie...!!!... ei vor sa le fie oferite terenuri construite din banii comunității, dar eventualele taxe de formare provenite din transferurile celor care ajung fotbaliști, sa ajunga la ei.... Pe ce criteriu...?!!!... Adica ei vor sa castige bani pe banii exclusiv ai parintilor...!!!... Pai daca vrei sa câștigi ceva, trebuie sa risti si sa investesti, construieste propria ta baza si atunci pretinde ce vrei. Deci plecand de la aceasta realitate, ce fotbalisti vrem noi sa avem...?!!!... De unde...?!!!!...Iar alta realitate este că sportul de performanta inseamna suferință, iar pentru asta trebuie sa te impinga de la spate ceva, daca nu dorință macar foamea...!!!.. De aceea reusesc cei mai multi din viata grea si nu cei crescuti in puf.. Pana nu apar cluburile cu structura organizatorica completă, nu vom avea fotbal.

Campioana CFR (30 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 17:14

"este o palmă pe obrazul antrenorilor noștri"... Iar e pusa gresit problema! De ce nu spui ca in acele campionate nu forteaza liga sau federatia sa introduca tineri, ci ei intra pentru ca sunt valorosi? Asa ajung acesti jucatori sa fie vanduti scump, pentru ca muncesc din greu si se agita sa prinda un loc in primul 11! Cine n-are valoare, joaca unde poate. Nu vine liga sau federatia si ii cocoloseste pentru ca ei sunt sub 21 ani! Valoare nu cocolosire!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 18:06

Dupa parerea mea faci o eroare---Nici Ansu Fati nici ceilanti tineri cu valoare de transfer spre 100 milioane euro nu au zbirnit din prima numai ca acum in anul de gratie 20-20 daca ai 18 ani ar trebui sa fii deja vedeta.... Daca nu esti---numai ai practic nici o sansa sa devii... La 22 de ani cum are Ianis treci spre statutul de *** sau rezerva eterna sau chiar sa vezi multe meciuri din tribuna. Ma refer bineinteles la echipele de top din Europa care au pretentii sa cistige trofee.Iar daca nici Ianis nu a primit sanse--nu mai are rost sa discutam....Echipe cu obiective marete nu doar sa ajunga in grupe. Romania pe linga jucatori penibili este plina si de antrenori penibili. Numai ca ai au dreptate cind il tin pe unul de 21 sau mai jos maxim un minut in teren. De ce??? Respectivul jucator in proportie de 99% atit merita sa joace.Sunt destui jucatori sub 21 care incep ca titulari si joaca cel putin o repriza . Ex: Bairam -CS U si altii. Nici ei nu vor ajunge niciodata nici macar la 20 milioane euro suma transfer dar sunt oricum peste aia care joaca sub 1 minut.....Stii ce inseamna in mare regula U21???? O comparatie ar fi sistemul comunist in care toata lumea trebuia sa fie incadrata in cimpul muncii chiar daca nu lucrau mai deloc iar respectivele intreprinderi erau falimentare versus o economie performanta unde numai firmele ce inregistreaza profit rezista pe piata in timp ce ceilanti primesc welfare sau ajutor social sau somaj.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează