Ce va face federația?
Adică de partea cui se va plasa în scandalul arbitrajelor? A Craiovei, noua feblețe, sau a CRF-ului, iubirea mai veche? Sau, ipoteză nerealistă, va igieniza CCA-ul?
![Permalink to Ce va face federația?](https://blogsport.gsp.ro/geambasu/wp-content/uploads/sites/5/2020/11/nelutu-varga-900x524.jpg)
Neluțu de la Cluj spune despre Ionuț de la București că sabotează fotbalul românesc. Ionuț, „ca și ministru”, susține că nu știe despre ce sabotaj vorbește Neluțu de la Cluj, recunoscând în același timp că este suporter al lui U Craiova. Motiv de confuzie pentru necunoscători, care ar putea crede că Ionuț ține cu formația lui Adi, nu a lui Mișu.
Diminutivii
Trăim într-o lume a diminutivelor războinice. Onomastice, dar nu numai. O mai dăm pe glumă, căci parcă prea agită toată lumea ghioaga deasupra capului. Pentru început să identificăm personajele scenetei. Neluțu este prenumele lui Varga, identificat după o perioadă de mister bine dozat ca fiind patronul CFR-ului. Ionuț este prenumele lui Stroe, ministrul tineretului și sportului, Adi este Mititelu, iar Mișu este Mihai Rotaru. De la CS Universitatea Craiova.
CFR între blazare și oboseală
Meciul CFR-Gaz Metan, încheiat cu 2-1 pentru medieșeni, trebuia să fie o banală filă de parcurs pentru formația lui Dan Petrescu. Un antrenament util înainte de deplasarea la Roma. Nu a fost nici una, nici alta. Nici formalitate, nici antrenament util. CFR a jucat modest în fața unui adversar nu doar teoretic mai slab, prelungind senzația de oboseală și de blazare arătate cu câteva zile mai devreme în fața lui Young Boys Berna. Acolo era vorba însă de un oponent de alt calibru.
Scandalul în urma căruia Varga a amenințat cu neprezentarea la următoarea partidă din campionat (duminică la Pitești, cu FC Argeș), iar Dan Petrescu a evocat iminența retragerii a pornit de la faza golului înscris de Costache (sau Ciobotariu?!) și anulat eronat de arbitrul George Găman (peste capul tușierului) pe motiv de ofsaid.
Prostia fudulă
Faza cu pricina nu este foarte complicată, dovadă că asistentul Mircea Orbuleț nu a ridicat fanionul, dar poate constitui obiect de studiu clinic al psihologiei arbitrilor noștri. Și al celor care îi deleagă. Tăcerea Comisiei Centrale a Arbitrilor, toleranța federației, care invocă autonomia CCA, lipsa oricărei forme de dialog cu așa-zisa societate civilă a fotbalului, toate la un loc stimulează personaje precum George Găman, Sebastian Colțescu sau Radu Petrescu să ducă greșelile în zona teoriilor conspirației. Greșeli izvorâte, mi se pare, dintr-un soi de prostie fudulă, nu neapărat sau mereu stipendiate de cercuri oculte, dar care schimbă soarta multor meciuri. Și pot influența decisiv lupta pentru titlu sau bătălia săracilor de a evita retrogradarea.
De la Avrămuț la Neluț?
Surpriză! Împotriva percepției amplificate mai ales de țipetele care se aud dinspre Cluj, după 9 etape de campionat tot CFR are un raport mai mare al greșelilor pro și contra decât CSU Craiova. Deci echipa care a beneficiat mai mult de pe urma erorilor de arbitraj este tot campioana, nu pretendenta la titlu. Care nici ea nu este chiar o victimă. Puteți aprofunda situația citind articolul colegilor mei de la Gazetă, sprijinit pe date concrete. Altfel, lumea fotbalului, dar și cealaltă lume nu uită că și în sezoanele trecute CFR părea să aibă un cordon de protecție în juru-i.
Revoluționarul domn Neluțu Varga amenință acum cu neprezentarea, ba mai mult, cu retragerea echipei din campionat. Ipoteză de lucru periculoasă, care unora s-ar putea să le aducă aminte că la începutul existenței sale, pe când Ardealul era parte a regatului austro-ungar, CFR a activat în așa-numitul campionat al Transilvaniei, sub denumirea Kolozsvari Vasutas Sport Club.
Miroase urât! Din nou
Dacă Varga merge până la capăt cu protestul, un semnal solid fiind acela că ar fi schimbat biletele de întoarcere de la Roma, Cluj în loc de București, FRF va fi forțată să ia măsuri. Costumele slim de la Casa Fotbalului trebuie să se decidă între relația amicală cu ministrul Stroe (suporter declarat al Craiovei versiunea Rotaru), cel care a sprijinit reluarea activității fotbalistice și continuarea ei în condiții de măsuri sanitare mai relaxate, și vechea prietenie cu Vasile Dâncu, influent lider PSD și apropiat (protector) al CFR-ului.
Concret, FRF are de ales între Stroe și Dâncu, între Craiova și CFR. Sigur că într-o lume normală federația nu ar trebui să aleagă de partea cui se plasează. A pune ordine printre arbitri și cei care îi conduc, a le mai cresta din nasul pe care și l-au luat la purtare ar fi o măsură elementară de salubrizare a instituției conduse de Răzvan Burleanu. Unde a început să miroasă ca pe vremuri. A interese de gașcă și a nemurire.