Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Maradona și Messi, păcătosul și virtuosul

Întrebarea nu este cine a fost sau cine este mai mare. Mai mult decât imperfect, Diego fascinează și a devenit obiect de cult. Messi este doar un imens fotbalist

Permalink to Maradona și Messi, păcătosul și virtuosul
vineri, 30 octombrie 2020, 9:00

Maradona la 60 de ani. Feliz compleanos! Și hai să nu cântăm piesa aia veche a lui Bobby Solo, Una lacrima sul viso. O lacrimă pe obraz. Am îmbătrânit odată cu el, ne-am bucurat de el și ne-am indignat de el.

Dar Maradona nu este genul de personaj care provoacă la sentimentalism. Este genul care provoacă punct. Butoiașul atomic a devenit ditamai butea între timp. Mulți se miră că i-a apucat, pentru că mai bine de jumătate din viață Diego a mâncat excese pe pâine.

Și dacă nu era ăla cu mâna era celălalt?

Micuțul argentinian a ieșit demult din biografia pământeană și a devenit obiect de cult. Pentru unii, cei mai mulți, înamorați definitiv de minunile pe care le săvârșea pe terenul de fotbal, Maradona înseamnă și acum fascinația exercitată de geniul autodistructiv. Pentru alții au contat și faptele de dincolo de fotbal. Așa se nasc și întrebările care umbresc legenda.

Era posibil al doilea gol din meciul cu Anglia de la Mondialul Mexico ’86, acela considerat și acum cel mai frumos gol din istoria fotbalului, dacă pe primul nu îl înscria cu mâna? Era Diego sub influența prafului alb și atunci când câștiga lo scudetto cu Napoli sau se hrănea cu sparanghel și cu anghinare și bea suc de portocale siciliene?

Sanctuarul El Caminito

Dacă ajungi în cartierul La Boca din Buenos Aires, mai precis pe străduțele atât de pitorești din El Caminito, pricepi cultul pe care îl au argentinienii pentru Diego. Trei personaje din ceară îți fac cu mâna negreșit de la balcoanele din Caminito. Diego, Evita și Carlos. Adică Diego Maradona, Evita Peron și Carlos Gardel.

Maradona a fermecat prin fotbal, Evita prin frumusețea care promitea deșart o viață mai bună, Gardel a fost părintele tangoului. Viu, colorat, strident, țipător, obraznic, un pic murdar și aproape periculos, El Caminito te ajută să înțelegi cum a fost posibil Maradona. De ce este el o legendă și de ce Messi nu va fi niciodată.

Sfinții păcatului

Messi este prea cuminte să fie legendă. Messi este un fotbalist imens, dar este un om previzibil, calculat, atent la pașii pe care îi face. Pe Messi îl uiți când se termină meciul, la Maradona de-abia începea.

Suporterii, oamenii în general admiră personajele de tip Messi și se închină la cele ca Maradona. Tocmai fiindcă ultimele nu au nimic sfânt în ele, nasc religii. Așa cum este cazul cu așa-zisa biserică maradoniană.

Acestor sfinți ai păcatului li se iartă totul. Să înșele arbitrii și fiscul, să fie prieteni cu toți dictatorii Americii Latine, să prizeze cocaină și apoi să interpreteze roluri ad-hoc în filmulețe interzise minorilor. Fascinația pentru rău este adversarul neîmpăcat al credinței în bine. Este un meci deschis oricărui rezultat. Maradona știți la ce echipă juca.

 

Maradona de ceară alături de Evita Peron și Carlos Gardel, simboluri perene ale Argentinei visătoare, violente și nesupuse. Aproape de ei, dar singur, tot în cartierul El Caminito, Messi este mai zâmbitor decât în realitate
FOTO Cristian Geambașu

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Liviu12 (48 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 9:58

Daca se nastea cu minim 10 ani mai devreme probabil ca ar fi jucat peste 10 ani la Boca ... imi imaginez doar cum ar fi putut atunci sa fie!

Umila parere (67 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 13:35

In urma teribilului fault comis de Goikoetxea, Maradona si-a pierdut definitiv 30 la suta din mobilitatea gleznei piciorului stang, ceea ce nu l-a impiedicat sa devina cel mai mare jucator al tuturor timpurilor. Prezenta lui Diego avea efect magic, copechipierii deveneau mai inalti, mai buni, mai puternici, dovada mondialul castigat de anonima Argentina, caruia nimeni nu-i atribuia sanse de victorie la debut si mai cu seama, primul titlu de campion al Italiei obtinut de o echipa din Sud, miraculos salvata de la retrogradare in precedentul sezon. Al doilea scudetto a sosit la Napoli in mod firesc, presedintele Ferlaino construise in jurul lui Diego o echipa de top, care se impunea in cupa Uefa dupa un parcurs exaltant. Intreg orasul partenopeu devine alb-albastru, cuprins de frenezia maradoniana. Proverbiala inspiratie napoletana da nastere unor manifestari in care imaginatia se impleteste cu creativitatea, dincolo de limita ratiunii, precum inscriptia de pe peretii cimitirului: "Nici nu stiti ce v-ati pierdut!". La multi ani, Maradona!

Sasa (51 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 14:28

Messi nu o sa fie o legenda, pentru ca dincolo de aspectul fotbalistic, e doar un produs de marketing ce corespunde zilelor noastre: contract cu Adidas, politicaly corect, fara sa creeze controverse (nici macar din acelea legitime), etc.

alex (1 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 14:52

Fara discutie, pasul catre legenda inseamna mai mult decat a excela in meseria ta. Trebuie sa ai implicatii sociale, politice, economice, pentru a depasi stadiul de un cel mai bun din categoria ta. Maradona, Muhammad Ali, Michael Jackson, poate Nadia la noi, nu mi mai vin in cap acum ceva exemple, au pasit catre "nemurire". Poate Maradona n a fost cel mai bun fotbalist, poate Muhammad n a fost cel mai bun boxer s a m d, dar prin implicatiile lor sociale, au devenit mai mult. In zilele noastre, vad un boxer cu acest potential, pe Tyson Fury...

Frenemy (71 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 16:09

Cocaina te potenteaza fizic pe moment, insa iti afecteaza puternic luciditatea. Maradona a declarat in repetate randuri ca nu a consumat niciodata coca inainte de meciuri (in perioada de glorie), ci doar in perioadele de accidentare sau de pauza competitionala mai mare. Cocaina te ajuta in sporturi la care factorul rezistenta fizica este decisiv (ma gandesc la atletism, canotaj, haltere ...) si este contraproductiva in sporturile unde abilitatile tehnice predomina. In cazul lui Diego lucrurile sunt intepretabile, caci el nu a excelat niciodata la factorul fizic. Ce spun eu aici sunt informatii culese de la medici toxicologi.

paradona (2 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 16:23

maradona - idol si legenda - ca om a fost si e un ***. valoarea sportiva sau artistica e una, cea morala alta. se pot regasi impreuna sau separat intr-un singur om. dl. geambasu incearca aici sa explice de ce prostimea il aduleaza pe piticul cocosat. eu zic ca n-are atat legatura cu obiectul adulatiei, cat cu prostia omeneasca. acelasi e motivul pentru care prostimea l-a ales pe piedone primar de sector, dupa colectiv. fara prostie, dupa golul cu mana impotriva angliei, nici nu mai trebuia sa ajunga sa intereseze pe cineva praful alb de pe trompeta lui maradona sau ca l-a pupat in c... pe fidel castro.

Frenemy (71 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 17:10

@paradona: Incearca sa disociezi omul de opera, altfel nu vei mai putea gusta niciodata arta, muzica si literatura lumii. Astfel tu, un pilon al moralitatii, nu-l vei aprecia niciodata pe Nichita Stanescu, care a murit inecat in propria ***, pe Adrian Paunescu probabil (corespunzi tiparului) sau pe atatea alte genii ale culturii universale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

BigBear (14 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 17:17

In discutiile despre legende si istorie se omite mereu un aspect - inainte erau mai putine oferte. Mai putine meciuri, mai putine evenimente, mai putini jucatori deosebiti, mai putina mediatizare. Ca exemplu, Steaua in 86 a avut 4 meciuri (tur retur) si a ajuns in finala. Pe timpul ala fotbalul inseamna un meci sau 2 in week end si odata la 2 saptamani un meci de cupa. Azi avem 20-30 de meciuri de vineri pana luni , marti si miercuri cate 2-3 meciuri foarte puternice din CL si joi iar 2-3 din UL. E firesc sa nu mai apara legende cand ai o oferta atat de bogata, nimeni nu mai sare in ochi, nu se mai departajeaza atat de mult de rest ca sa atraga atentia singur. Incet incet Campionatul mondial si cel European o sa fie tot mai putin interesante. Cine vrea sa vada Grecia Japonia cand poate sa vada Liverpool cu United aproape saptamanal?

Gigi Buzu (6 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 17:23

Transferul lui Maradona la Barcelona inaugureaza fotbalul-business, catalanii plateau 12 milioane $. Nou Camp este marit la 120 000 locuri, nu atat pentru mondialul care batea la usa, cat pentru satisfacerea cererilor de bilete sosite din toate colturile lumii. Doi ani avea sa petreaca Diego in capitala Cataloniei, perioada in care face cunostinta cu praful alb, inamicul nevazut, tacut, letal. Finala cupei regelui avea sa-i prilejuiasca revederea cu Goycoechea, cel care ii provocase acel groaznic accident, provoaca o bataie generala, sub ochii consternati ai regelui Juan Carlos. Nedoritul incident pune capat aventurii sale la Barcelona. "Imi pregatisem valizele, eram trist pentru ca esuasem, dar pe de alta parte vesel sa joc din nou la Boca mea draga. Jorge (Cyterszpiler) navaleste in camera mea si-mi spune ca Napoli insista pentru transferul meu. Inseamna ca nu ajunsesem atata de jos, daca alta echipa din Europa ma dorea"-avea sa declare mai tarziu Maradona. Diego semneaza contractul cu Napoli pe iahtul presedintelui Ferlaino. Clubul partenopeu plateste Barcelonei 13 milioane $, contractul cu Napoli ii asigura multiple beneficii: prima dubla pentru orice victorie, o vila, doua masini, 24 bilete dus-intors pe ruta Napoli- Buenos Aires. Ferlaino oficilalizeaza transferul in utima zi de mercato, anumite voci sustin interventia Camorrei (mafia napoletana) care ar fi platit suma respectiva. El Pibe de oro descopera la Napoli climatul ideal pentru marea performanta, restul vine datorita imensului sau talent. Metamoforza este completa, echipa de la periferia clasamentului castiga partida dupa partida. Triumful este complet, cupa si campionat iau drumul orasului de la poalele Vezuviului. Urmeaza perioada de glorie pentru clubul alb-albastru, sosesc victoriile in cupa Uefa si al doilea titlu de campioana. Mondialul mexican avea sa-l consacre in Olimpul legendelor fotbalului, trage efectiv nationala pumelor dupa el, marcheaza de doua ori contra Angliei in sferturi, alte doua reusite in semifinale cu Belgia si pasa decisiva pentru Buruchaga in marea finala. Victoria contra Italiei (chiar la Napoli, ce ironie!) avea sa declanseze inceputul sfarsitului. Este declarata pozitiv la controlul antidoping dupa meciul Bari-Napoli. S-a vorbit despre razbunarea mafiei italiene, care pariase enorme sume de bani pentru victoria Italiei. Istoricul maseur napoletan, Carmando, avea sa marturiseasca mai tarziu despre nenumarate controale antidoping trecute cu bine de Maradona, caruia ii pasa eprubreta cu urina. S-au scris si se vor scrie nenumarate pagini despre acest personaj, adevarat magician al luminilor si umbrelor, deseori controversat, niciodata banal. La multi ani, Diego!

paradona (2 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 17:56

@Frenemy - ati inteles fix pe dos. tocmai asta ziceam, ca la sportivi si la artisti, valoarea e una, omul e alta. iar maradona a fost mare ca fotbalist si un nimic ca om. iar prostimea si-a facut idol din om, nu din fotbalist, ca vaaai ce antisistem a fost el si vaaai cum daca nu dadea gol cu mana poate nu mai dadea ***. si messi sau ronaldo ar fi la fel de mari ca fotbalisti cat sint si acum si daca ar fi betivi sau pedofili. dar i-ar mai considera cineva idoli?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Frenemy (71 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 18:35

@paradona: Scuze, am interpretat eronat postarea ta, dar totusi, imi mentin parerea ca Diego este divinizat pentru faptele lui fotbalistice, nu ca cetatean. Prostimea il iubeste pentru opera sa si trece cu vederea defectele lui umane.

Freddy RE (26 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 18:52

@Frenemy: RE: "Prostimea il iubeste pentru opera sa si trece cu vederea defectele lui umane." Si care e primul lucru care iti vine in minte cand zici Stefan Cel Mare? Alexandru Ioan Cuza? Cine a "prostimea" acum?

Red Fan (18 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 19:10

Aveam 16 ani la acel mondial din Mexic ! Eram fascinat de Maradona , avea acel ceva in plus, ce nu exista la alti fotbalisti ! Avea o carisma aparte , era nonconformist , se vedea in joc ca ADORA sa joace si sa faca spectacol ! Nu exista sa ratez vreun meci cu el de pe canalale unguresti de TV , si tin minte ca aveam o prietena , o pustioaica evident si ea , care a facut odata greseala sa-mi zica : ori meciul , ori eu ! Auzi la ea ... n-a inteles ca fete vor mai fi , dar meciurile cu Diego sunt limitate !

Flaviu (21 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 19:57

Nu voi uita niciodata cum am vazut live golul secolului...alb negru, cu purici la televiziunea bulgara. Abia la reluare, ne-am dat seama pe deplin (cred ca eram 20 de oameni in sufrageria omului cu antena) ce gol daduse. Parerea mea e ca Maradona se diferentiaza de Messi prin calitatile de lider innascut. Cum ai spus, Messi e fabulos, dar pare un mic autist ca atitudine. Sa nu uitati ce i-a spus Maradona lui Kusturica in filmul ce i s-a dedicat: - Iti dai seamace fotbalist as fi fost daca nu ma drogam?

Urod (270 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 1:20

Maradona a fost mai tehnic si mai fantezist decat Messi, un jucator decisiv si la nationala argentinei si la echipa de club. Messi nu reușește la echipa nationala nu pentru ca nu are coechipieri valorosi, ci din cauză că nu are calitatile lui Maradona. Dar peste toti a fost Pele... Jucator mai complet ca el inca nu s-a nascut și nici nu cred ca se va naste. Un atlet perfect, viteza de alegator de 100 m, jucator de ambele picioare la fel de bun, joc de cap cu o detentă impresionantă... Etc... Nu mai vorbim de viziunea jocului. Poate natura va mai construi un jucator cu aceleasi calități, dar nu ar putea sa aibe ceva in plus față de Pele... Pentru ca pur si simplu era perfect...

motanul incaltat (455 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 5:30

In USA se zice ca s-au primit o multime de cereri din partea telespactatorilor care cereau sa se produca macar un episod in care coyotul sa il invinga pe Road runner. Normal ca se prefera personajele negative -e un fel de refulare. Probabil de aia in filmele americane nu se maninca ciorba intr-o garsoniera de bloc infecta si se mai arunca din cind in cind cite o masina de politie in aer....In serialul Breakind Bad---un serial OK de altfel datorita unui profesor de chimie banal ce se apuca sa produca metemfetamina este o replica celebra dupa mine. La un moment dat se spune ca toata lumea a auzit de Pablo Escobar dar ca nimeni nu ii cunoaste pe agentii DEA care l-au prins.Aveau perfecta dreptare....

Costel (1 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 12:48

@Gigi Buzu Maradona a decis sa plece de la Barcelona, nu clubul l-a dat afara. Nici macar dupa batalia generala din meciul de pomina cu Bilbao n-ar fi renuntat la el. Investise prea mult pentru acel transfer, marirea stadionului, publicitate etc ca sa-l vanda atat de usor. In 36 de meciuri pentru Barcelona, Maradona a marcat 22 goluri, foarte multe, tinand cont ca era zecar autentic cum ii place sa spuna lui Gica Hagi. Anumite persoane din conducerea clubului au inceput sa-l atace pe Diego, spunand ca este un argentinian sarantoc, de origine indios, in sfarsit l-au "umplut" de cuvine jignitoare, la care Diego a reactionat rapid, i-a spus procuratorului sa pregateasca actele de intoarecere la Boca. Napoli auzise de aceste probleme, a profitat de situatie si l-a convins sa semneze pentru Napoli.

Ilie (150 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 7:41

Messi e prea cuminte ca să fie legendă? A furat milioane de euro prin fundația lui!!! Este la fel ca mafioții care l-au angajat pe Maradona! Și nu a făcut nici 10 % din cât a făcut El Pibe.

Bubu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 16:56

Messi le-a dat gol cu capul neputinciosilor din Anglia, in acea memorabila finala, de aceea este ponegrit de grajdarul care comenteaza sub diferite nume. Ha, ha, le-a dat pe la nas mirosul de Champions League in doua finale, auzi obraznicie! Guardiola si Messi, persone non grata. Bubu

Mandache (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 17:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Veselin Costica (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 3:44

Frenemy, exista o carte numita "Cum a murit Marin Preda", il confunzi cu Nicita Stanescu. In rest absolut de acord cu tine.

Parpanghel (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2020, 9:49

Nu se poate face comparatia dintre cei doi, Messi in afara Barcelonei isi pierde statulul de lider, la nationala Argentinei este un jucator absolut comun. Pumele aveau cea mai puternica echipa din lume atat in 2006, cat si patru ani mai tarziu, au pierdut lamentabil. Maradona ar fi castigat fluierand titlul mondial.

Comentează