Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Amintiri din cofetărie

Acest FCSB-Hermannstadt 5-0 trezește nostalgii. Pe unii, mai puțin contemplativi, ne trezește de-a binelea. Da, ne-am luptat pentru jucării!

Permalink to Amintiri din cofetărie
marți, 27 octombrie 2020, 8:11

Ne plângem aiurea, noi, ziariștii. Viața noastră este mult mai ușoară acum. Omul modern se lămurește repede după ce a lecturat titlul și subtitlul. Deja știe ce ai scris, ce ai gândit, ce șopârle ai băgat acolo, deci la ce bun să mai piardă timpul să citească un articol întreg?

Iar în cazul de față, textul chiar aprofundează ce anunță titlul și subtitlul. Este un articol destinat atât nostalgicilor, cât și celor care nu au trăit vremurile acelea de poveste. Să afle ce au pierdut. Povestea, să înceapă povestea!

La savarine, la mascote!

A fost odată ca niciodată, pe când blatul creștea, creștea și mirosea a cofetărie în tot fotbalul românesc. Printre cofetari, un anume G. Copos. Mirosea a savarine însiropate la reciprocitate, a ecleruri cu tu te predai azi, dar îți iei punctele de la ăla care face mascotele.

Ceaușescu de-abia căzuse, se schimbaseră niște lucruri prin țară. Nu foarte multe, pentru că băieții cu ochi albaștri avuseseră grijă să lase moștenirea intactă fiilor cu ochi albaștri. Lumea umplea stadioanele, meciurile la TV făceau audiențe uriașe, la Procesul etapei era pelerinaj mai ceva ca la moaștele maicii Paraschi(e)va în vremuri de nepandemie.

Cooperativa, factor de stabilitate

În munți, Jean Pădureanu conducea discret cooperativa. Funcționau minunat ceapiștii, pe principiul întrajutorării. Nu se țepuiau, cuvântul era cuvânt. Sufereau, adică retrogradau, doar cei care se încăpățânau să nu intre în colectivă.

Ei erau exact ca țăranii aceia care țineau morțiș să își crească singuri vaca și să-și cultive bucata de vie. Și dacă retrogradai, dar dacă dovedeai că ești om cu frica lui Dumnezeu și a lui Tata Jean, te întorceai repede din purgatoriul Diviziei B.

Pe când se identifica impresarul cu el însuși

Pe atunci, impresarii aveau ce vinde la export și încă nu își băgaseră coada să conducă cluburile. Se limitau la comisioane care mergeau ori de la ei către președinți, ori viceversa. Odinioară, impresarului nu îi intrase în cap să fie și alfa și omega, și fitil și pușcă.

Tot pe atunci, Steaua era Steaua, nu FCSB, iar echipa Sibiului se numea Sibiu, nu Hermannstadt. Klaus Iohannis încă dădea meditații la fizică, iar Romică Pașcu propunea să nu mai retrogradeze nimeni. Nu știa, săracu’, că îl va auzi Cel de Sus în 2020.

Ousmane, ai prins o zi mai proastă?

Ne-a trezit amintiri unora dintre noi acest FCSB-Hermannstadt 5-0. Altora, mai tineri, le-a provocat nedumeriri. Ce fel de apărător este acest Ousmane Viera? De nota 2, de fundaș-autostradă, pe lângă care zburdă Dennis Man, Moruțan și Tănase, sau tot de nota 2, dar din cauză că sare cu crampoanele pe tibia vreunui Ianis care i-a ieșit în cale?

Adepții binelui universal se vor și ne vor întreba retoric. Ce, mă, i-a zis cineva lui Ousmane să se dea la o parte? Sau fratelui de giumbușlucuri Scarlatache să doarmă în ghete? Poate că nu, poate că da, dar când mama neverosimil de tinerei tale patroane deține două treimi din portofoliul echipei adverse, tu, Ousmane, om bătrân, cu frica lui Allah, începi și cugeți că e greșit să pui problema în termenii ăștia, „echipa adversă”. Că ai auzit și tu de la alții mai bătrâni chiar decât tine că pe aici încă se practică omenia.

Încă

Rețineți acest „încă”. Încă se mai practică. Încă mai avem un dram de minte să vedem când suntem furați la kilul de fotbal. Încă ne-am păstrat reflexele și mirosul, deși scârțâim din toate încheieturile. Nu ne mai oripilăm din orice, dar nici să ne fie puși la prăjit neuronii nu ne place. Acest FCSB-Hermannstadt 5-0 este un avertisment. Pentru cei cărora le mai pasă. Din ce în ce mai puțini.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 20:28

Băieții cu ochii albaștri au fost cei ce ți-au făcut ziar și te-au plătit. Sârbu sau Dan Voiculescu. Exact în anii de după Revoluție.

Nică fără frică (138 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 20:38

Articol scris în dorul lelii!!! Hermannstadt asta e și vreo echipă periculoasă care să-i pună probleme Stelei!!!! Sibienii 1/2 din puncte le-au primit cadou de la arbitri că fără ei ar fi fost lângă Dinamo în clasament! Apropos Geambasule, la anul o să avem 18 echipe în Liga 1???:))

Ilie (150 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 20:58

Despre verticalitatea lui Cornel Dinu nimic? Ieri îi înjura pe spanioli, azi, după ce a luat bani, îl sună înainte de emisiune. Moral, ca orice pesedist!

Francisc întâiul (10 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 21:54

FCSB- Hermannstadt a fost un meci ca oricare altul din Ligă, domnule Geambașu. Faptul că sibienii au „reușit” să încaseze doar 5 goluri nu trebuie să devină subiect de mirare. Au jucat prost.... Poate că așa au vrut să joace...

dan man (13 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 22:00

nica ,,,sigur o ai mica ,si ti e si frica.

CCC (13 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 22:51

Deci, in opinia dinamovistilor, fcsb- hermanstadt a dost blat! Argumente? Pai nu ati vazut ce prost au jucat Vieira si Scarlatache. Vieira bulevard, ba chiar s- a dat la o parte, de doua ori, iar dinamovistul Scarla a jucat si el foarte slb! Blat clar! Oare pasele repetate la adversar, in fata propiului careu, data de borja jale, nu va suc cu gandul tot la un blat ordinar a lui dinamo cu Sepsi? Sau faptul ca Sepsi nu a inscris o absolva pe dinamo de banuiala!

JFM (151 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 0:02

5-0 a fost rezultat pentru pariuri, cine a bagat ca va castiga FCSB la mai mult de 3 goluri? S-o calce in picioare tocmai pe Prodanca, prietena si ocrotitoarea lor? Treziti-va oameni buni, traim in Liga pariurilor asta a ajuns fotbalul intern. Dupa aia ne suparam ca nu ne vor strainii, ca nu-i ia nimeni pe Florinel sau Dennis. Ce sa faca cu ei?

motanul incaltat (455 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 6:03

Lumea citeste titlul sau subtitlu si stie deja ce-ai scris????Cind ai citit ultima data GSP??? O rusine de ziar. ***. O sa-ti dau un ex---sunt suporter al Craiovei. Titlul-Craiova da lovitura. In sfirsit supertransferul pe care si-l dorea toata Craiova. Normal zici ca Messi a semnat cu Craiova. Sau macar Mbape. Nu Nici vorba. Un amarit de jucator transferat de la Medias pe o suma infima. GsP a ajuns mult sub Can-Can sau Libertatea. O sa-mi dai replica ca astea sunt vremurile acum si ziarul trebuie sa se adapteze. Daca sunteti asa in criza de bani de ce nu faceti *** la coltul strazii??? Dupa mine si asta e tot un fel de prostitutie. Sa-i transmiteti sefului Ioanitoaia s-o tina tot asa....

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 13:04

Întrebare în contrapartidă. Când ai citit ultima oară ziarul, "o rușine de ziar"? Deci ziarul, nu siteul. Că mi se pare că vorbim despre lucruri diferite și le numim la fel

adi_stelistul (454 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 7:40

Argumentele in favoarea blatului sunt destul de subtiri, dar se marseaza pe ele. De ce s-ar face blat la 5-0 si nu la 1-0, 2-0? Ce castig rezulta din diferenta mare de goluri, care oricum se anuleaza in play-off? Trecand peste forma slaba a unui sibian sau altuia si pe marea "descoperire" ca Viera a jucat prost 5 din 6 meciuri contra aceluiasi adversar (faptul ca a jucat nu bine ci foarte bine, notat fiind cu 7, in al saselea, nu va incurca "demonstratia"), dovezi circumstantiale destul de slabute, nu prea reusiti sa explicati logica blatului regizat atat de prost, la 5-0. Cui prodest?, carevasazica. Chiar asa slabuti de minte sa fie cei ce pun de-un blat, sa-l faca vizibil oricui - adica 5-0, cand scorul asta nu foloseste nimanui? OK. Cred ca tine si de teama noastra de popor niciodata urbanizat pe deplin ca nu cumva sa "picam de fraieri". Sa rada careva ca nu "ne prindem". Asa ca, preventiv, le aratam ca "ne-am prins". Oricum nu sta nimeni sa priceapa prea mult. Toti vor sa fie in tagma celor ce "se prind". Ca doar n-or fi fraieri. Ei, bravos natiune, fii desteapta.

Simeone (56 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 7:44

Vedem sâmbătă când se joaca Hermanstadt cu CSU Craiova, vedem dacă vor lua 5 si de la Craiova. Atunci putem sa confirmam ca Hermanstadt e o echipa slaba care se va bate la retrogradare. Realitatea e însă alta. Jucătorii de la Sibiu au calitate, au confirmat-o în alte meciuri și probabil, interesele Fcsb-ului e sa fie în Play Off în acest an alături de Botoșani. Cooperativa pentru titlu.

4_3_3 (15 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 9:07

Și uite așa, din amical în amical, își refac moralul fecesebiștii și se vor închipui din nou buricul fotbalului, până vor da din nou peste vreun Slovan Liberec, la anul, prin tururile preliminare ale ligii satelor, mirându-se iar, de cum nu sare nicio echipă din campionatele cu fotbal pe bune, să pună pe masă milioanele visate pentru superatacanții cu cotele umflate cu pompa de corespondenții români ai sitelui de umor fotbalistic ”piața transferurilor”. Baftă, băieți

Liviu12 (48 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 9:24

Blaturile celebre ale anilor 90 si mai apoi, erau facute si de Dinamo. Copos castiga mereu la nea Jean, dar si Borcea castiga mereu la Sprancenatul Netoiu (ori ca era la Rocar, ori la Craiova). Cati nu au urlat la cer domnule Geambasu in anii aceia? Acele Dinamo - Bistrita 4-3 sau 3-2 ... acel Ceahlaul - Dinamo 1-2 din 2002 a ramas si azi in coada de peste. Acel Rocar - Petrolul din 99 la fel... si cate si mai cate. Apoi pleaca Sprancenatu la Craiova cu lotul Rocar, iar cei din urma devin cea mai corecta echipa sub patronatul lui Florea Fullbier... dar si pica in B, normal, dupa cum ati spus mai sus. Vedeti dumneavostra, era mult mai clar atunci... acum, orice victorie a Stelei cu sibienii ducea la gandul ca e blat. Si raspund si eu cum raspundeau smecherii in anii 90 ... daca era sa fie blat, de ce aveau nevoie sa faca 5-0?! ... nu mergea si un 2-1 sau 3-1 cu ceva lupta?!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 13:09

Sigur că erau făcute și de Dinamo. După meciul de pomină de la Piatra Neamț de care amintiți m-au întrebat Borcea și Pinalty, în direct la Procesul Etapei, ce dovezi am că a fost blat. Cred că le-am zis că Dominte și Forminte, fundașii centrali, care de obicei luau măcar galben, dacă nu roșu, nu făcuseră niciun fault tot meciul. Deci mai erau unii care ziceau câte ceva, nu că asta ar fi schimbat fundamental peisajul. Dar, vedeți dumneavoastră cum e, când zici că Dinamo făcea blaturi, sar în sus suporterii lui Dinamo și te fac stelist, când zici de Steaua ești dinamovist și te aplaudă dinamoviștii și te înjură steliștii.

Francisc întâiul (10 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 10:37

Ce bine zice domnul 4_3_3: din „amical în amical”spre un titlu epocal... Morala (nu moralul): mergeți la muntele Athos, băieți! Poate dă Dumnezeu să câștigați și voi un campionat. Nu anul ăsta, ci la anul și la mulți ani!

mal. (24 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 11:59

Adevărat, dle Geambașu! Apreciez și comentariile... nu ne place să fim dintr-un neam de pungași și, totuși, nu facem nimic pentru a schimba ceva!

Urod (270 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 13:06

Cum este posibil sa activeze acest personaj sinistru in fotbalul romanesc, si nimeni sa nu i-a atitudine?!!!!...Probabil este suficient sa te nasti in familia Prodan, ca devii o minune a naturii si te pricepi la toate, dar totusi sunt niste conflicte de interese la vedere si totusi se poate...!!!!... Maestru Stucan o invita in emisiune, o perie bine de tot, cand ii punea o intrebare mai incomodă parcă era si frica sa o rostească, iar cand Prodanca se autoproclama regină si numarul unu in toate, marele Colombo nu avea nimic de comentat...!!!!!..Abordarea asta diferită deranjeaza si este incorectă. Aceste duble masuri de tip romanesc, ne fac sa fim ceea ce suntem azi. Nu conteaza ce suntem, dinamovisti, stelisti, olteni... etc.. conteaza ca in felul asta niciodata n-o sa ne gasim drumul corect. Am scapat de Gigi Becali, sa speram ca pentru totdeauna, dar de Prodanca nu ne mai scapă nimeni. E mai rea decat râia... Decat doar daca autoritatile intervin... Probabil dosarul care-l are Becali cu despagubirile frauduloase, l-au facut sa dispara din peisaj, dar la Prodanca vad ca este posibil orice. Oare de ce aceste personaje pot sa apara si sa existe, numai la noi...?!!!!!

Itu52 (288 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 13:07

Frumuseți iscate din bubele și mucegaiul fotbalului. Sună bine atunci când obiectul muncii intră în agonie. Descrierea și analiza neputinței fotbalistice îngrețoșează mintea. Tunelul este înfundat, ioc luminiță!

Liviu Trasca (48 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 14:48

Da, va dau dreptate. Imi amintesc emisiunea din 2002 (nu mai stiam cu exactitate daca erati dumneavoastra sau domnul Tolontan alaturi de domnul Ioanitoaia), imi amintesc cum Dragomir, presedintele Ligii, a declarat meciul ca fiind non-combat chiar in direct la Procesul Etapei. Era bun prieten cu Piturca atunci, antrenorul Stelei. Borcea, Pinalty si mai apoi Cornel Dinu l-au atacat pe Dragomir cu toate fortele, si desi initial Dinamo a fost penalizata cu 3 puncte, dupa cateva etape le-a primit inapoi.... cu ele a castigat campionatul. Craiovean fiind, am fost la meciul ultimei etape cand tot stadionul a tinut cu FC National contra echipe locale, un Dinamo 2 atunci, cand Gabi Popescu a fost aplaudat la scena deschisa si jucatorii locali injurati, cand am vazut un microbuz cu cativa suporteri progresisti, cam toti in varsta, plangand in drumul spre casa.... in sfarsit, nici presa nu putea face mai mult atunci. Stiti unde e durerea cea mai mare.... ca atunci jucatorii chiar stiau abc-ul fotbalului (pt. nostalgici emisiunile Replay stau marturie).

nebulaEXE (40 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 14:52

credeti ca fotbalul romanesc e la pamant? cititi presa sportiva! fotbalul sta excelent. astia, teoretic, sunt 'campionii' presei sportive. se mai insinueaza ei ca experti pe picior de egalitate cu fostii mari fotbalisti ca sa se ia de critici. dar cititi-i. cititi articolul asta, daca va tin nervii.

EuSimplu (1 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 15:47

Orice victorie,egal sau infrangere a Stelei ese considerat blat de unii si de altii...cand pierde e blat ca a dat puncte,castiga blat a primit puncte,egal blat cadou...si tot asa...nici daca bate pe Real tot nu e ok ca e blat si atunci....deja e obositor si penibil... Ps. Cand a retrogradat steaua in liga 4-a???ca eu din 96 de cand ma uit la fotbal tot in liga 1 ii stiu...cum a facut armata de ia dat lu ciobanas o echipa dar fara nume si palmares si si si....oare e legal??? Nu imi place ca e ciobanu la steaua dar tot cu echipa asta tin...

di livio (158 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 16:30

bun articol, impecabil de nostalgic, îl cetii cu plăcere, inclusiv comentariile...vorba lu domnu Trașcă, atunci jucătorii chiar știau fotbal, azi nu știu dacă Ousmane fuse blat sau dăcît atîta poate

gheorghe (147 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 17:01

Prodanca este un personaj malefic, mai toxica pentru fotbalul romanesc decat clanul Becali in vremurile lor de glorie. Problema ei ( sau a celor care se afla in spatele ei ??!!?? ) este ca marfa este mult mai slaba si banii sunt multi mai putini...

octavian (109 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 17:12

Sa ne consolam cu faptul, ca atita timp cit fotbalul va exista, vor exista blaturi.Ele vor fi de diferite tipuri . Azi nici nu banuim cite ramificatii are un blat.Nea Jean, de mare blatist ce a fost a murit sarac si uitat de colaboratori. Marii beneficiari au fost altii.E mare deosebire intre o reciprocitate si de milioane de euro. In fotbalul nostru tonul blaturilor a fost dat de echipele cu nume mare nu de cele mici. APROPOO,am uitat de casta fluierasilor

motanul incaltat (455 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 17:40

Pt Cristian Geambasu: Aveti dreptate -citesc site-ul nu ziarul. Sunt rezident intr-o alta tara peste ocean unde ziarul nu ajunge. Dar de ce site-ul ar trebui sa fie mai jos calitativ decit ziarul???? De ce ar trebui sa aibe titluri care nu au legatura cu articolul intr-o masura extrem de mare???Ca informtia electronica este viitorul, nu????

Comentează