Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Misogini&sexiști, departamentul derapaje

Despre câteva întâmplări urâte din turneul fetelor de la Roland Garros

Permalink to Misogini&sexiști, departamentul derapaje
joi, 1 octombrie 2020, 5:29

Despre Simona Halep, ceva nou atunci când va juca împotriva Amandei Anisimova. De care nu o leagă amintiri plăcute, americanca de 19 ani fiind cea care a eliminat-o pe campioana noastră în sferturile de finală ale ediției trecute a Grand Slam-ului parizian.

Victoria din turul doi în fața Irinei Begu a fost un succes de parcurs, dar fără o încărcătură deosebită. Scorul acela, Halep-Celelalte Românce 13-0, spune foarte multe.

Pentru sănătatea noastră mintală
Se întâmplă lucruri interesante anul acesta la Paris, mai ales în turneul feminin. Nivelul jocului fetelor nu este formidabil, iar comparația cu ritmul, intensitatea și calitatea tehnică a meciurilor băieților arată iar că egalitatea între sexe, palpabilă în artă, știință sau politică funcționează cu rateuri în sport.

Din păcate pentru sănătatea noastră mintală, discuția sinceră nu mai este posibilă demult. Nici nu mai contează că femeile au abilități inaccesibile bărbaților ori că bărbații sunt mai buni în alte domenii decât femeile. Că tocmai diversitatea dintre sexe face frumusețea lumii. Când spui așa ceva, corecții te trimit pachet la secția misogini&sexiști, departamentul derapaje.

Kiki riki miki
Dacă meciurile nu sunt chiar așa de grozave, de ce este totuși atât de interesant acest Roland Garros feminin? O să înțelegeți imediat. Să începem cu partida dintre Kiki Bertens și Sara Erani, câștigată după un set decisiv cu accente dramatice de olandeză. Care olandeză a acuzat probleme musculare cam jumătate din meci, iar la final, apoteotic, a ieșit de pe teren într-un cărucior cu rotile.

Ghiciți când au început cârceii lui Kiki? Ei, hai! Exact din momentul în care italianca era pe val și se îndrepta spre victorie.

Trucul a funcționat. E o rețetă veche de când lumea a celor care refuză lupta și înfrângerea. Erani s-a enervat, a început prin a-și ironiza adversara, imitând crampele musculare ale acesteia. Și a sfârșit înjurând printre dinți, micuța Sara, în minunata limbă a lui D’Annunzio. Personajul negativ? Mai are rost întrebarea? Desigur, Erani. Derapaj de limbaj, comportament neadecvat, lipsă de empatie cu suferința adversarei. Păi, nu?

Tamara și Garbi
Episodul doi. Muguruza împotriva slovenei Tamara Zidansek. Zidansek joacă foarte bine, în timp ce „Garbi” împrăștie loviturile. Slovena câștigă primul set și se îndreaptă spre victorie, continuând să evolueze solid și în a doua manșă.

Dar „Garbi” se accidentează și cheamă medicul. Care, cu un profesionalism desăvârșit, pune capăt durerilor insuportabile ale spaniolei. Căreia îi pansează o bătătură la un deget al mâinii stângi, cea cu care aruncă mingea!
Apoi, „Garbi” zburdă pe teren. Zidansek își iese din mână și pierde meciul. Vinovată, Zidansek. Nu a ș

tiut să gestioneze momentul de întrerupere. Păi, nu?

„Vica”, profesionista
Episodul trei. Azarenka împotriva slovacei Ana Karolina Schmiedlova. Schmiedlova este calmă, absorbind tăria loviturilor adversarei și icnetele stridente care le însoțesc. Karolina câștigă primul set cu 6-2, iar la 1-1, la o lovitură de rever, se dezechilibrează și cade rău.

Chiar rău, direct pe genunchi, pentru că nu mai apucă să se sprijine în mâini. Dă să se ridice, dar din șocul căderii este amețită și aproape cade din picioare. Ajunge pe două cărări la scaun, este clar că nu joacă teatru, este pansată, revine pe teren, joacă în continuare la fel de calm și câștigă și al doilea set cu 6-2, deci și meciul.

Foarte interesant este însă ce a făcut „Vica” în timpul ăsta. Nu a făcut nimic. Nicio reacție, ceva acolo, o tresărire, te simți bine, fată?, pot să te ajut?, hai, nu-i nimic, strânge din dinți! Nu, dom’le, „Vica” s-a așezat îmbufnată pe scaunul ei și a stat concentrată, așteptând ca Schmiedlova să revină pe teren. Și să profite. Păi, nu?

Suntem mai buni, e clar!
Judecați singuri, refuz să trag concluzii. Și aș completa insinuările îndemnându-i pe cei care încă mai cred că fair-play-ul, bunătatea, compasiunea și altruismul s-au pogorât peste noi să ia aminte asupra felului în care se salută fetele la finalul meciurilor. Înainte și în vremuri de pandemie.

Mi-e teamă că la un moment dat își vor da cu rachetele în cap. Dar asta este o remarcă misogină, mai ales că se plasează în antiteză cu camaraderia observată mai mereu de băieți. Teatru ieftin. Păi, nu?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

beaugeste (3 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 18:11

Mergea punctat si episodul cu Siegemund, cand arbitra nu a observat ca mingea a cazut de doua ori in terenul nemtoaicei la minge de set pentru Mladenovic. Siegemund insa a observat cu siguranta, dar a tacut malc. Pana la urma a castigat setul si meciul.

victor L (285 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 18:16

In antiteza un alt comportament al Vicai (in ultimul episod era condusa ferm, iar empatia pntru adversara era o vorba zlaba :D ) Parca cu Kasatkina s-a intimplat. S-a intimplat sa se accidenteze, iar Vica a venit s-o consileze (parca i-a adus si gheata), dar atunci conducea, iar empatia era de fatada.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 18:17

Nu stiu daca ati vazut meciul Errani-Bertens. Eu am vazut setul 3. Mi-e foarte antipatica Bertens, credeti-ma, dar Errani a luat-o razna aiurea in meci. Ideea ca Bertens s-a prefacut pentru a o scoate din ritm pe Errani nu se sustine cu cifre. Stiti care e procentul game-urilor castigate de Bertens pe propriul serviciu in 2020? 73.3% - de pe wtatennis.com. E destul de departe de lidera absoluta a clasamentului, Osaka, cea mai eficienta jucatoare pe propriul serviciu (85.7% japoneza), dar e clar peste cateva jucatoare cunoscute ca avand un joc in forta si un serviciu asijderea, citez cateva nume - Sabalenka, Azarenka, Muguruza. De Simona nu mai zic, ea nu e o jucatoare pe care s-o ajute serviciul. Stiti ce procent a avut Bertens ieri? 33%!!! 6 game-uri din 18 castigate cu serviciul. Fara suparare, dar ideea ca Bertens s-a prefacut atat de bine incat si-a cedat deliberat serviciile jucand mult sub valoarea ei aceste faze ale meciului numai pentru a o incurca pe Errani e rizibila. Ca italianca n-a fost capabila sa faca serviciul (a servit de 3 ori pentru meci) nu tine doar de "prefacatoria" olandezei ci si de Errani. A servit de 3 ori din mana pe serviciul 2 (una dintre serve fiind direct in fileu), a facut o chestie pe care n-am vazut-o niciodata, aruncand mingea in sus si lasand-o sa-i cada in spate de vreo 5 ori la rand - a si primit avertisment acolo. Nu pot baga mana in foc ca Bertens n-a amplificat efectele problemelor fizice pentru a o scoate din ritm pe Errani, dar cifrele la serviciu ale olandezei arata ca ceva a fost acolo, nu e o poveste si, in orice caz, meciul a fost pierdut de Errani pe mana ei. Daca Bertens a fost atat de iresponsabila incat sa joace execrabil la serviciu doar pentru a o deruta pe Errani (sic!) despre aceasta din urma pot spune ca a pierdut meciul prosteste. Si n-am nicio indoiala aici.

Ilie (150 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 18:20

În liceu, când jucam baschet, cea mai mare frică o aveam când jucam cu echipa feminină: faultau foarte dur. Sunt mai crude când e vorba de sport. Handbalul feminin e mai dur decât cel masculin. Nu are legătură cu sexismul. Bun articolul.

Victor (36 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 18:50

Uite domnule ca, daca vrei, poti sa pui punctul pe I in probleme delicate, periculoase chiar in vremurile de azi.E bine, sa mai scrii de astea.Cat despre sanatatea mintala, Doamne ajuta da' nu cred ca mai avem sperante.

Nică fără frică (138 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 19:10

Într-adevăr, femeile sunt foarte teatrale și dramatizeaza orice! Plus că nu înțeleg de ce la tenis premiile trebuie să fie egale când bărbații joacă 3 din 5 pe când femeile doar 2 din 3!!!??? Femeile vor egalitate la bani dar nu și la efort!

itu52 (288 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 19:54

Uff, trucurile astea sunt de când lumea în sport, nici acum nu-mi iese din cap finala de la A.O-2018 când Wozniacki a privat-o pe Simona de un GS. Interesante sunt descrierile suferințelor pe care Kiki le-a resimțit în timpul și mai ales după meci. A fost, hai să pedalăm un pic(avem „olandeji”, cicliști de soi, și nu numai), ca un sevraj. Sevraj, spunea ea, provocat de lipsa adrenalinei care a menținut-o fizic în meci. S-a terminat bătălia, s-a prăbușit în cărucior, a intrat la vestiar. Revigorare terapeutică, alimentare și ... bună de restaurant. Nu aș fi bănuit așa ceva în ruptul capului, nu la Kiki, fața ei blajină pare incompatibilă cu trucurile. Pentru că și la cocoși(băieți dublu) s-au încins spiritele, un polonez și un britanic au coborât arbitrul din scaun pentru restaurarea ordinii, s-o dăm pe pandemie, pe liniștea apăsătoare a tribunii.Dacă o mai punem și pe a lui Djokovic la Roma, avem motive să spunem că suntem în condiții speciale, că ciudățeniile nu sunt întâmplătoare, că probabil vom mai avea astfel de anormalități.

beaugeste (3 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 20:28

@adi_stelistul Errani are un serviciu catastrofal, ea se bazeaza pe retur. Cand joci cu Errani e normal sa iti faci mult mai greu serviciul.

nicolae grecu (7 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 20:50

În general, Vika e o fată de nota 10. Mai știu o fază de acum câțiva ani, când s-a accidentat Andrea Petkovic parcă. Nemțoaica urla de durere și Azarenka a luat-o în cârcă și a dus-o spre vestiar până când a venit un brancardier s-o ajute.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 21:32

@beaugeste: Cât de “normal” și cât de “greu”? Am luat, din aceeași sursa, datele lui Errani. 47% procentul la jocuri câștigate. Pana la 67%, cât a avut cu Bertens, e ceva, nu?

nebulaEXE (40 comentarii)  •  1 octombrie 2020, 23:03

asta e nivelul handbalului feminin: https://www.eurosport.it/tennis/roland-garros/2020/roland-garros-errani-va-in-tilt-col-servizio-e-perde-il-set_vid1360114/video.shtml pur si simplu a uitat sa serveasca. sau nu stie. la sportul asta e mare campeoana halep simona. nu inteleg cum n-ai mentionat asta in text. probabil nu te-ai uitat la meci si ai tradus articolul de pe instagram sau facebook, din postarea cuiva

beaugeste (3 comentarii)  •  2 octombrie 2020, 0:47

@adistelistul - Depinde ce statistici iei. Ce ai luat tu include meciurile pe suprafete rapide. Dar cel mai relevant, procentajul de puncte castigate la retur a fost aproape identic ca in celelalte meciuri directe dintre Errani si Bertens (in jur de 50 si ceva %), desi majoritatea au fost pe suprafete rapide! Asa e matchup'ul dintre ele. Singura diferenta e ca in meciul asta au avut un procentaj ceva mai bun la conversia mingilor de break. Cu alte cuvinte, fara sa vreau a fi rautacios, statisticile luate de tine nu inseamna absolut nimic.

#JosCenzura (19 comentarii)  •  2 octombrie 2020, 0:52

Dar tu nene "jurnalistule", dai dovada de fair-play, bunatate, compasiune, altruism? Mereu cu degetul spre altii, mai vezi-ti de barnele matale. Cat despre gsp... Vai de voi, ati ajuns sa cenzurati cuvantul "peste", chiar nu aveti simtul ridicolului? :)))))))

Kendo (29 comentarii)  •  2 octombrie 2020, 15:15

Hahahahaha! Omule, ai clar o problema. De gramatica. O sa te bat la cap pana o sa inveti diferenta dintre "DEMULT" (raspunsul la intrebarea cand?) si DE MULT (raspunsul - LOGIC - la intrebarea DE CAND?). Tu iti dai seama ca sunt probabil oameni care spun "ba, daca Geambasu scrie asa si e ziarist, inseamna ca e corect, doar limba romana e vitala pentru meseria lui"? Eu sper ca nu sunt, dar m-am lamurit DE MULT ca romanii nu sunt foarte interesati de limba pe care o graiesc. (Fara suparare, dar eu la "nu mai este posibila demult" m-am oprit din citit. Faci constant greseala asta si pare sa te doara fix la basca.)

Comentează