Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Restul e zgură

Simona a accidentat-o pe Pliskova în finala de la Roma. I-a dat cu tenisul în cap!

Permalink to Restul e zgură
luni, 21 septembrie 2020, 6:11

S-a terminat înainte să înceapă. 6-0, 2-1, un salut scurt la fileu, cu două rachete care se ating în semn de salut. Un surogat de strângere de mână. Prea repede, prea pe nemestecate. O execuție de la care condamnata s-a sustras. Asta este prima senzație, după abandonul Karolinei Pliskova din finala cu Simona Halep. Dimensiunile umilinței erau prea mari pentru cehoaică, asta cred că a fost „afecțiunea” care a determinat-o să iasă din meci. Pliskova nu acuzase nicio problemă medicală în semifinala cu compatrioata Vondrousova. Dimpotrivă, cu mai puțin de 24 de ore înainte etalase o formă fizică de zile mari.

Adio ipocrizie!
Și hai pentru o clipă să renunțăm la ipocrizie! Vai, ce păcat că a abandonat Pliskova! Vai, ce ne doream să vedem o finală pe muchie de cuțit! Serios? Ce preferați? Un meci eroic încheiat cu o înfrângere așijderea (am jucat ca niciodată, am pierdut ca-ntotdeauna, mai știți refrenul?) sau o victorie scurtă în care oricum Simona își desființa adversara? Uite că unii dintre noi, probabil puțini după înaltele standarde morale actuale, preferă varianta a doua.

Ea nu trișează, nu mimează
Gândire de microbist pe care l-au mai bătut vântul și ploaia pe stadioane. Când joacă unul de-ai tăi contează în primul rând să câștige, mai ales dacă o face respectând fair-play-ul. Iar Simona este o jucătoare fair-play. Ea nu se duce la vestiare să se trateze, ca Muguruza după ce pierde primul set. Sau cum o făcea mai an Șarapova. Pardon, Sharapova, că așa se scrie acum. Simona nu este doar o mare jucătoare, este și un om corect. Nu trișează, nu mimează durerea. Are și ea hachițele și înnegurările ei, dar nu asta. Nu trucuri, nu strategii de scoatere din mână ale adversarei.

Încercarea Muguruza
Roma a fost un pasaj necesar în drumul către Roland Garros. Simona nu a strălucit în toate meciurile, deși statistica arată că nu a pierdut decât un set. Semifinala cu Muguruza a fost un carusel al punctelor extraordinare și al greșelilor, de ambele părți ale fileului. Acolo a fost marea încercare. Peste toate, acest turneu, important și din punctul de vedere al punctelor acumulate, dar mai ales ca antrenament înainte de Paris, a arătat stadiul de pregătire al campioanei române. Care venea din nou după o pauză semnificativă, pentru că a lipsit de la Cincinnati și US Open. O alegere pragmatică.

Contractul sentimental campion-suporter
În absența australiencei Ashleigh Barty, deținătoarea trofeului, a Serenei și a Biancăi Andreescu, și cu ascendentul moral și sportiv asupra Muguruzei și Pliskovei, Halep este marea favorită a singurului Grand Slam care se joacă pe zgură. A fi mare favorită este o onoare și o povară suplimentară. Lindsey Davenport, fosta mare campioană americană, care este și o femeie inteligentă și echilibrată, semnalează tocmai supremația Simonei pe „terre battue” (în traducere mot à mot, pământ bătătorit), cum spun francezii zgurei.

Volatilitatea tenisului feminin ne îndeamnă să fim prudenți, constanța în performanță a Simonei ne obligă să avem așteptări mari. Halep este de departe cea mai veche membră a Top 10 WTA, dacă nu cumva a Top 5.

Dar a avea așteptări ca suporter nu înseamnă că sportivul are o datorie explicită la tine. Este însă acolo un contract sentimental a cărui valoare adună buchet bucurii și dezamăgiri. Roland Garros este încă un prilej prin care cel mai important sportiv român al ultimelor decenii urmează să fie alături de suporterii lui. Restul e zgură.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Iobagul (5 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 18:43

Cea mai frumoasa caracterizare a unui iubitor de sport! Si observat foarte bine, punctul forte al Simonei este psihicul, montare si remontare! Cu o mare diferenta fata de inceputurile succesului, se monteaza pragmatic, nu mai este explozia aia de furie care matura totul, pana si pe ea, lasa rezerve pt urmatorul meci! Tot inainte!

ion (15 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 18:49

Geambasu, parerologul de serviciu! Pliskova chiar a abandonat din cauza unei afectiuni!

petrache (87 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 18:57

Domnule Geambasu, noroc mare aveti ca Pliskova nu citeste GSP. Ar putea sa va dea in judeata pentru defaimare. De unde stiti ca nu o durea nimic? E o acuzatie absolut lipsita de dovezi. De unde stiti ca Simona ar fi "umilit-o" pe Karolina? Ultimele doua partide disputate de cele doua au fost castigate de Pliskova. Ultima partida pe ZGURA (Madrid 2018) a fost castigata de Pliskova. Poate ar fi castigat Simona, poate Pliskova. Mai ales in tenisul feminin dupa un prim set pierdut in mod sever, lucrurile se pot intoarce. Un pic de tinuta jurnalistica, va rog!

Adrian F (4 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 18:57

O ruşine de articol. O ruşine de mentalitate. "Scenarii" de acest gen se gasesc la o bîrfă la o bere sau o pălincă nu in ziaristica de calitate. Mā întreb d-le Geambaşu ce cunoştințe in medicină ai, să interpretezi gestul lui Plíšková sub această formă?

Terente Elena (1 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 18:59

Bravo Simona! De foarte multe ori mi-am spus că unele accidentări sunt cu "cântec". Ce este acest moft de a merge la vestiar să te tratezi? nd Simona a avut probleme a chemat treiner-ul pe marginea terenului. Acesta este fair-play-ul. Succes la ROLAND GAROS! Scriu în numele unor bătrânei de 73 de ani.

Umila parere (67 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 19:10

Domnule Geambasu, cat timp vei scrie in aceasta maniera, vei avea respectul meu. "Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri"- descriere exacta, alaturi de Traian Ungureanu si partial, Alin Buzarin, singurii ziaristi din cloaca maxima numita GSP ale caror editoriale le citesc cu interes. Au devenit atat de rari oamenii care isi exprima spontan ideile, incat merita ascultati PANA LA CAPAT, chiar daca uneori avem opinii diferite. Formulam raspunsul inainte ca vorbitorul sa-si fi terminat expunerea, ultima virgula poate schimba sensul intregului discurs, ce timpuri isterice traim! Restul e neant. S-auzim de bine!

octavian (109 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 19:33

Si totusi, cu toate argumentele pro si contra, domnul Geambasu are dreptate.O imprejurare favorabila este scuzabila si binevenita. Daca la *** Simona se lovea decisiv ce ziceam.Poti sa joci magistral, finalele fierdute se consemneaza la infringeri,Nu trebuie sa uitam ca multe finale Simona le-a pierdat jucind bine, unele pe tertipurile adversarelor,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 20:31

Cred ca e o situație in care ambele ipoteze sunt adevărate. Cred ca Pliskova a fost accidentata, dar nu pentru ca i-ar fi fost afectată capacitatea de deplasare, cum s-a spus. Cehoaica oricum se deplasează foarte puțin. Cred ca a resimțit dureri in zona lombara sau cervicala, care i-au afectat forța loviturilor. A încercat sa joace așa, cu forța diminuată, pana a inteles ca Simonei ii intra tot și n-are nicio șansa. Daca Simona era in zi proasta avea o șansa. Asta cred ca a fost calculul cehoaicei. Deci cred ca au dreptate și cei ce cred in accidentare și cei ce cred ca Pliskova a vrut sa scape de o umilința. E puțin din fiecare.

Nick (13 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 20:44

"Argumentatia" lui Cristian este credinta lui ca Muguruza si Pliskova s-au dat lovite! Fara comentarii! De ce nu candidezi la locale, dle jurnalist?

victor L (285 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 20:44

Am mai spus-o: se (mai) intilneste munte cu munte, dar si un jurnalist cu cititorul. Asa e. Dar o circoteala e necesara: Sharapova se scria si pina acum, Şarapova se pronunta. Vesnic nemultumitii de Simona sint nemultumiti ca ea nu ajunge la nivelul lor, si ii face de ris ca romani.

Eulescu (6 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 21:32

Sa ai o super-sportiva precum Simona Halep, cam singura sportiva de nivel maxim intr-un sport popular precum tenisul, sa fii zero in general in sport, precum suntem ca natie si totusi sa ai cam jumatate din comentariile de aici de la hateri, iata inca o explicatie de ce nu reusim sa ne depasim conditia de codasi ai Europei.

loko (5 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 21:39

Am văzut multe bloguri suspendate,dar acest blog prin acest articol merită suspendarea!

Tavi (ex Octavian) (48 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 0:26

O profesionista mare. Cat o mai tine-o ma voi bucura de fiecare data. Toate cele bune domnule Geambasu!

Ereticul (22 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 9:07

Am postat ieri un comentariu, dar cred că era prea subtil pentru nivelul acestui blog, așa că încerc să mă adaptez ca să nu mai fiu cenzurat: Bravo, Simona, ești cea mai tare! I-ai dat cu terenul în cap și i-ai scos tenisul de acolo. I-ai închis pliscul Pliskovei (nu pot să cred că ai ratat jocul ăsta de cuvinte, Geambașule!). Iar tu, Pliskova, nu te mai da lovită, că știm că n-ai nici pe dracu'. Poți să te lași de tenis, că ești mai praf decît soldatul Svejk, Tomas Masarik și Jan Hus la un loc. Data viitoare cînd mai pici pe tablou cu Simona nici să nu te mai prezinți la meci, ca să nu ne mai enervezi. Cu Simona în teren și cu mine și Geambașu la tastatură, sîntem invincibili! Poartă mască, arată că-ți pasă!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 10:31

Așa este, prea subtil pentru un blog atât de primitiv

victor L (285 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 11:22

@ Ereticul, textele tale nu sint deloc subtile, ci de jmeker de maidan. Care, precis, considera ca Simona nu ii face cinste pentru mindria lui de roman eretic.

Ereticul (22 comentarii)  •  23 septembrie 2020, 12:04

@victor L, *** dar așa o să iau epitetul tău drept compliment și dovadă că n-ai înțeles (nici tu) ironia. În fine, noi să fim sănătoși și să le știm „precis” pe toate, hai Simona, huo restul, ura și la gară.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează