Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Margaret, stai liniștită!

Serena Williams a pierdut semifinala US Open cu Azarenka și ratează încă un prilej să o egaleze pe neascultătoarea doamnă Margaret Court

Permalink to Margaret, stai liniștită!
vineri, 11 septembrie 2020, 6:05

Victoria Azarenka i-a răpit Serenei Williams visul de a câștiga al 24-lea titlu de Grand Slam și de a o egala pe australianca Margaret Court în clasamentul all-time. Așa sună varianta literară, corectă politic și pe gustul celor care suspină pe umărul solid al mezinei familiei Williams.

Mezina urmează să împlinească 39 de ani și nu acceptă că ar trebui să se retragă, deși corpul nu o mai ascultă. Oricum, Serena a arătat suspect de bine din punct de vedere fizic la acest US Open.

Aceasta este varianta incorectă politic, a oamenilor răi, a celor care se sperie atunci când o aud urlând pe Serena după un punct reușit sau, dimpotrivă, după unul pierdut dramatic.

Simțul umorului. Ce mai e și ăsta?
Un strigăt de animal rănit. Nimic original, ați mai citit ceva asemănător. Dacă ar fi vorba despre oricine altcineva, propoziția asta eliptică de predicat ar putea fi considerată o încercare mai mult sau mai puțin reușită de figură de stil.
Fiind vorba despre Serena calci pe mine antipersonal. Nu știu dacă ați observat, lumea nu mai vrea decât minutul, scorul, posesia, gramajul, dozajul, linii drepte, paragrafe de lege și prevederi regulamentare.

Simțul umorului este suspendat undeva în spatele măștii care ascunde ipocrizia. Dacă spui despre Muguruza că este ageră ca o panteră sau despre Karolina Pliskova că domină terenul ca Farul din Alexandria, nu se atacă nimeni. Ei, zi-i panteră Serenei! Zi-i portavion. Sau tanc. Să vezi ce-ți pățește pielea!

Urlete ca în beci la Secu
Semifinala dintre Azarenka și Serena, scor 1-6, 6-3, 6-3, nu a fost nici „istorică, nici „epică”. A fost un meci cu un bun nivel tehnic, dar în care s-a și greșit mult și în care s-a dat tare în minge. Fetele au icnit și au urlat ca într-un beci al Securității în care reacționarii erau judecați de patrioți.

Totuși, revenirea în meci a bielorusei nu trebuie pusă doar pe seama prăbușirii fizice a adversarei. Vica, așa cum este alintată Azarenka în circuit, își face reintrarea pe scena din față după 3 ani de chin și de mediocritate, timp în care lumea o privea cu milă și se întreba ce mai caută și asta, nu vede că e terminată?

Cum o bați pe Serena
Tactic, Azarenka a jucat exact ce a trebuit în fața Serenei și exact ce nu știu să facă cele care cad în plasa vrăjilor soției domnului Ohanian. Adică a alergat-o din dreapta în stânga terenului și invers, a alternat loviturile plate cu cele cu slais și cu mingi liftate, într-un cuvânt a întreprins tot ce trebuia ca să o scoată din ghete pe Serena.

Victoria Victoriei nu este însă o surpriză în valoare absolută, căci cu niște ani în urmă Azarenka era cam singura jucătoare din circuit de care știa de frică americanca.

Mats nu se dezminte
În finală, pe Azarenka o așteaptă Naomi Osaka, probabil cea mai în formă jucătoare de la acest US Open. Părere personală, deci nu puneți bază în ea. Japoneza a învins-o greu pe Jennifer Brady (7-6, 3-6, 6-3), într-un meci catalogat de mulți drept antologic. Brady era una dintre revelațiile turneului și favorita lui Mats Wilander la câștigarea trofeului. Wilander, care se înșală pentru a câta oară?

Ar fi însă culmea nesimțirii să pui la îndoială priceperea lui Mats pe motiv că nu îi ies pronosticurile. Altfel, să te ferească Cel de Sus să te proclame favorit suedezul!

Osaka 100%
Merg mai departe și spun că avem o finală nesperat de ofertantă, aceasta dintre Osaka și Azarenka. Ghinion pentru vestitorii Apocalipsei care anunțaseră că fără Ashleigh Barty, fără Simona Halep sau fără Elina Svitolina US Open 2020 va fi un fiasco.

Aș merge pe mâna Osakăi, mult mai echilibrată față de puștoaica fițoasă care era acum câteva sezoane. Japoneza de 22 de ani nu doar că și-a construit un joc solid, îmbinând natural forța și variația loviturilor, dar este și pe un randament de sută la sută la finale de Grand Slam.

Două din două. Dincolo, Azarenka la 31 de ani, și ea cu două Grand Slam în palmares, dar din 5 finale, are ca argumente nu doar sedimentele experienței, ci și ascendentul outsiderului. Al celui care surprinde fiindcă vine de undeva de foarte departe. Din deznădejdea campionului care nu acceptă că este un „ex”.

Păcat, Simona, păcat că nu ai fost și tu la Flushing Meadows! Chiar jucând cu mingea aia afurisită care sare mult pe ciment, tot era un prilej să le arăți ce poți. Așa, ne certăm pe alde Serena, Vica și Naomi. Dar lasă că vine el, Roland Garrosul!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

adi_stelistul (454 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 18:48

Haideți sa spunem lucrurilor pe nume. Recordul lui Margaret Court e foarte discutabil. Aproape jumătate din trofee (11 din 24) le-a obținut la Melbourne intr-o vreme in care numai australienii participau la AO. Pana prin 1980 Australian Open nu era turneu de GS. Era un turneu mic la care mergeau australienii(Nastase sau Borg au fost fiecare câte o data acolo). Daca nu ma înșel Court are un titlu câștigat la o ediție la care a participat o singura jucătoare dinafara Australiei. Sigur, Serena, la presiunea presei, și-a fixat o ștacheta pe care se pare ca n-o mai poate trece. Dar daca e sa fim corecți ștacheta aceea a fost trecuta de ceva vreme. Serena plătește tribut și lungilor perioade de accidentări din cariera sau chiar de dispariție inexplicabila din top (după 5 titluri in 6 turnee de GS consecutive in 2002-2003 au urmat 5 ani cu doar 2 trofee, deși se afla in vârful carierei și formei sportive). A mai fost și sarcina. Deci, sigur ca pe cifre Court e prima și Serena n-o va depăși. Dar exista o explicație pentru asta care o aseaza pe americanca in fata.

Test Osteron WADA (64 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 19:01

'Oricum, Serena a arătat suspect de bine din punct de vedere fizic la acest US Open'...

sorinescu (14 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 20:11

Eu daca as juca cum o face Serena acum, cu mult chin, cu multa vointa dar cu putina putinta, m-as retrage. Uitati-va la sora sa (cea care o facea curcan alb pe o romanca, acum foarte multi ani - va mai aduceti aminte incidentul?, eu nu l-am uitat), care s epune in situainti jenante si penibile participand inca ...mai bine s-ar retrage. Amandoua!

Danny (31 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 20:47

Eu nu inteleg de ce trebuie jigniti tenismenii. Ce treaba are comentariul unei partide cu comparatii de gen zebra, caine, girafa, far, iaht sau.... Romania este tara unde se compara/jigneste extrem de usor o persoana. Afara oamenii au trecut pestle astfel de chestii. Nu este nimic altceva decat bun simt. Puteti comenta meciuri fara astfel de epitete

victor L (285 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 20:49

Cit e scorul intre Serena si Vica? parca undeva la 18-5. Serena nu va mai lua niciun GS; a avut, dupa nastere, parca 4 finale de GS pe care le-a pierdut. Vor ramine 23 de GS-uri. Recordul australiencei Court este irelevant. Sa asteptam tenismena care o va egala macar pe americanca. Primul GS cistigat, in 1999.

nradu (1 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 22:50

Nu stiu daca sunteti in tema cu cazul lui Doug Adler. Jurnalist respectat la ESPN, tipul a spus la un meci de-al lui Williams ca joaca ''gorilla tennis'' - un termen binecunoscut, a fost folosit si in reclame la Nike. Ei bine, nemaipomenitul ''ziarist'' de tenis Ben Rothenberg l-a acuzat ca ar fi spus ''gorilla tennis'' si a facut o valva uriasa pe twitter, starnind valuri de reactii impotriva omului. Tipul si-a pierdut cariera, reputatia, totul, a facut si infarct din cauza asta. Nesimtitul de Rothenberg nici macar nu si-a cerut scuze, inca e la New York Times si continua linistit sa faca pe moralistul si activistul, varsand lacrimi dureroase pentru rasisme si sexisme inchipuite si alte asemenea 'nedreptati'. ESPN de asemenea, in loc sa accepte ca a facut o greseala, a incercat sa-i faca viata lui Adler si mai grea chiar si dupa ce l-a dat afara. Nu am exagerat cu nimic, ba chiar situatia a fost si mai rea de atat, au fost niste standarde duble socante, dar am scris deja destul.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 13:03

Nu cunosc cazul, până mă documentez trebuie să vă cred pe cuvânt. Dar îmi sună familiar acest tip de prigoană, de vânătoare de vrăjitoare. Îl știu însă pe Rothenberg, un fel de CTP al americanilor, care le știe pe toate

di livio (158 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 23:26

să-i zici panteră Serenei îi ca cum i-ai zice botniță lu masca sanitară...sau să zici de covrig că-i gripă, să vezi ce-ți suportă pelea de la martorii lu covrig....da d-le Geambașu, de ce o tutuirăți dvs pe doamna Margaret?...că înțelesei că nu-i voie...oare pot să-l tutui și io pă nea Ovi, o fi voie?

nypd (32 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 0:42

poate e cazul sa mai ascultam "the who" cu al sau remarcabil "Won't Get Fooled Again"...

IMGB (22 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 2:51

Corect, *** a pierdut cu toate ragnetele ei de jungla ! Insuportabila ''femeie'' .... a *** ! Puneti-o sa faca *** si-o sa-i luati toate titlurile innapoi !

tufidor (2 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 6:44

in primul rând panterele nu există domnul Geambașu deoarece tigrul , leul si alte feline au doar in denumirea speciei aceasta titulatura.

nradu (1 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 6:55

* guerilla tennis.

Resiteanu’ Exilat (54 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 13:43

@ Danny Ai zis exact tristul adevar. As adauga ca in vest, faptul ca (daca esti o persoana publica)daca ai fost condamnat pentru delapidare, evaziune fiscala, fals, etc, dupa eliberarea din inchisoare esti complet ignorat de presa (sau media in general). Ai disparut definitiv din viata publica. La noi, se tot vorbeste de ei, fie in lumea sportului, fie in politica. Ce exemple pot fi acesti indivizi pentru generatia tanara? Oare nu proliferam faradelegea? L fel si cu dinozaurii comunisti/ securisti care apar mereu in prim-plan cu acelesi comentarii idioate. Media are cea mai mare parte din vina in acest caz.

ovialex23 (6 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 23:52

De ce nu se retrage si acum Osaka pentru a protesta fata de "suferintele" afro-americanilor din SUA? Ah, da, e US-Open si cu foarte multi bani. Restul a fost teatru ieftin.

Iobagul (3 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 1:40

Ca sa spunem lucrurilor pe pseudonim, Margaret Court a trait alte timpuri in tenis, a luat precursorul anticarcel si mai servea cate un coniac -inhibitor de efort- in pauza dintre seturi! Pentru relaxare nonconformista! Acum adjuvantele in sportul de performanta sunt depasite! Steriozii au devenit banali, medicamentele pentru afectiuni coronariene tip Meldonium erau luate ani la rand pentru dopantele efecte secundare, iar terapiile genice grabite de Crispr sunt facile tuturor celor care isi permit sa incalce reguli si isi permit opulenta! De asta apar suspecte unele comportamente si stari de forma fizica tip surorile Williams, de asta inca joaca sfidand accidentarile matusalemii Federer sau Venus Williams! Cu tot respectul pentru tehnica si talentul lor! Ah, s-a retras Federer? O sa revina daca imprumuta pentru spate suruburile lui Murray; daca e reparabil corpul, sufletul e nemuritor. Alte vremuri, alti actori. Fiecare cu rolul sau din afara si din teren. Vrei sa fii goat in orice sport? E greu zilele astea, trebuie sa calci pe altii si pe tine insuti doar pentru rezultat! Eroi fara posibilitati vor exista insa, plus ca e dovedit - oricat ar avansa stiinta, anticarcelul face performanta!

johanissoaia (8 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 12:41

de acord cu adi_Stelistul, recordurile margaretei foarte discutabile. serena il poate depasi insa dar pentru asta trebuie sa isi depaseasca conditia fizica. sa scape de kile si sa bage sport. nu e exclus deloc. e un monstru.poate juca si la 45 daca simte ea

Dany (1 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 19:05

Ar fi timpul retragerii pt Serena in top 10. *Ramane cea mai mare tenismana din istoria wta. 23GS,a prins 4 Decenii de tenis ,un idol pentru toate fetele care au jucat acest sport.

Adi (270 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 16:47

Ce imi place ca Geambasu se simte atacat dinainte sa il atace cineva =)))

Comentează