Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Drumul de la Rădoi la Mirel. Și un asasinat

Care din fericire nu este decât în mintea plină de metafore a lui Marcel Pușcaș. Cazul Ianis este pus în discuție și când lumea vrea să uite că ar exista un caz Ianis

Permalink to Drumul de la Rădoi la Mirel. Și un asasinat
joi, 10 septembrie 2020, 9:07

A început lucrul la statuia lui Mirel Rădoi. Deocamdată discret, cu câteva roabe de mortar turnate la fundație. Selecționerului îi sunt celebrate meritul de a fi schimbat stilul de joc al naționalei și influența asupra transformării în bine a unor jucători ca Alibec sau Maxim.

Nu a fost omisă reconsiderarea/descoperirea acestui surprinzător Alexandru Crețu. Soclul statuii se consolidează și onomastic, nu știu dacă ați băgat de seamă. Selecționerul a devenit „Mirel”, iar „Rădoi” pare un balast, bun doar pentru documentele oficiale. Asta ca să rămânem în zona materialelor de construcții.

Ce nu își amintesc sculptorii

„Mirel” l-a titularizat pe Ianis Hagi la București, în meciul contra Irlandei de Nord, dar l-a lăsat pe bancă la Klagenfurt. Ianis nu s-a numărat nici măcar printre cei trei jucători introduși pe parcurs la victoria cu 3-2 împotriva Austriei, deznodământ contestat cu o vehemență caraghioasă de Baumgartlinger și compania.

Ianis nu jucase deloc bine cu Irlanda de Nord, luase și un galben care îl expusese eliminării. De unde și netitularizarea logică în partida de la Klagenfurt. Ceea ce probabil nu își mai amintesc sculptorii mai tineri sau mai bătrâni ai statuii este că în urmă cu ceva timp „Mirel” apucase să precizeze că pentru el decarul veritabil al naționalei este chiar Ianis. Nu Maxim, nu Stanciu, nu Cicâldău, nu Nistor.

Asasinii!

Aureolat de victoria în Austria, selecționerul nu a trebuit să dea explicații pentru absența decarului său de suflet. Bucuroși pentru același nesperat rezultat, obținut și după un joc curajos, comentatorii specializați și publicul larg au abandonat deja obositorul subiect Ianis Hagi. Băiat bine crescut, nici împricinatul nu a emis niciun reproș, ceva de genul întrebării retorice a fotbalistului român: „De ce m-a mai scos la încălzire, dacă tot nu avea de gând să mă bage să joc?”.

Acesta este însă momentul în care se bagă în seamă și intră în scenă domnul Marcel Pușcaș, strigând „Asasinii!”. De-abia când ne mai calmaserăm, iar unii dintre noi dădeau cu dalta la statuia lui Mirel, Pușcaș vine și pune încă o dată placa aia veche, dată și cu sonorul la maxim(um): „De ani de zile acest copil e asasinat și e vânat pentru că e copilul lui Gică Hagi! Lăsaţi-l în pace! Să-l rebotezăm! Şi asta cu numărul 10… Ce contează? Prea mare presiune se pune pe el. Suntem săraci în vedete şi ne legăm de copilul unei vedete, ca să-l zgândărim pe taică-su!”.

Nea Piți, alt avocat din oficiu

În paralel, dar cu o octavă mai jos, Victor Pițurcă (niciodată un apropiat al familiei Hagi) cântă și el teoria copilului asupra căruia se exercită o presiune nejustificată. Greșit, nea Piți! Greșit, nea Marcele! În primul rând că un fotbalist care peste o lună și un pic împlinește 22 de ani nu mai este un copil. Nici măcar un adolescent întârziat. Este un adult în toată regula.

Pe urmă, dacă vrem să ne facem bine și să nu mai strigăm „Asasinii!”, ar trebui să înceteze chiar discuția aceasta nesfârșită despre presupusa persecuție la care ar fi supus Ianis. Ianis nu este nici pe departe cel mai criticat jucător român atunci când joacă prost, în schimb, este de departe cel mai lăudat jucător român atunci când joacă decent.

Jocul de-a modestia

Nu știm cum va arăta în viitor jocul lui Ianis ori dacă va veni vreodată momentul acela magic, așteptat și de Pițurcă. Or fi și unii care, din invidie sau din răutate, nu îl înghit pe tatăl lui. Dar e clar că sunt incomparabil mai mulți cei care vor să îl perie pe Gică Hagi și să fie avocații din oficiu ai unui „copil” pe care îl putem ajuta tratându-l egal cu colegii lui de la națională.

Mare avantaj, dar și mare pacoste să fii băiatul lui… Al unei mari vedete în general. Depinde mult și de „Mirel” cum se vor petrece lucrurile în continuare. Faptul că s-a antepronunțat în privința lui Ianis nu îl ajută.

După cum nu îl ajută nici strategia de a pune toate meritele în brațele jucătorilor și întreaga răspundere pe umerii lui și ai staff-ului tehnic. E periculoasă și partitura asta de-a modestia extremă. Nu de alta, însă încep și fotbaliștii, și publicul să creadă că pot juca fără antrenor.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

adi_stelistul (454 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 9:51

Un lucru pe care categoric il apreciez la Ianis Hagi este faptul ca, desi putea deveni un intretinut favorizat de soarta (ca multi altii), a preferat sa munceasca pentru a obtine singur ceea ce viseaza. Daca ne gandim si la cariera surorii lui, putem (nu-i asa?) trage concluzia ca e o chestie care vine din familie. Criticii lui Hagi sr. se pot gandi la aspectul asta. Copiii lui Hagi, mai talentati sau nu, mai favorizati de numele tatalui care atrage atentia publicului, muncesc. Asta e sigur! Ganditi-va cati ca Ianis Hagi, veniti dintr-o familie nici macar cu banii familiei lui, pierd zile si nopti prin cluburi de fite, in masini tunate si cu domnisoare sa le zic asa ... accesibile in functie de marca masinii. Nu, Ianis Hagi nu face asta, presa care il urmareste avid nu i-a gasit nici macar o mica escapada care sa-l "incrimineze"... Acum, referitor la valoarea lui ca fotbalist... Sigur ca, e destul de clar deja, pana la ce clama tatal lui acum vreo doi ani sau mai putin, adica "Balonul de Aur" (nici mai mult nici mai putin), e o cale pe care Ianis nu o va parcurge niciodata. Pe de alta parte, realitatea nu e chiar asa cum o prezentati dumneavoastra, adica "Ianis nu este nici pe departe cel mai criticat jucător român atunci când joacă prost, în schimb, este de departe cel mai lăudat jucător român atunci când joacă decent". Daca pot fi cumva de acord cu a doua parte a frazei, nu sunt de acord cu prima. Excesul de vizibilitate il face sa fie si prea criticat si prea laudat. De la el se asteapta sa confirme mai mult decat de la altii locul in echipa nationala pentru ca, "hai sa fim seriosi, daca nu era taica-su cine e, mai pupa el loc la nationala!" - sa nu-mi spuneti ca nu ati auzit asta niciodata. Ba unii sunt "ingrijorati" si de banii platiti de Fiorentina, Gent sau Rangers pentru a-l avea jucator pe "fiul lui Hagi". Eu cred ca Ianis este urmarit atent de presa, exacerbandu-i-se si calitatile si defectele si ca trebuie sa fie tare pentru a nu lua in seama nici laudele desantate nici criticile nemeritate. Mi se pare ca e capabil de asta. Si asta e alt motiv de lauda pentru el.

Umila parere (67 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 10:38

Puscas si-a pierdut credibilitatea atunci cand renunta public la candidatura in turul doi al alegerilor federale. Si-a indemnat sustinatorii sa-l aleaga pe Burlan, deoarece i s-a promis postul de secretar general. Ulterior, rolul i-a fost atribuit lui Chivorchian. Armeanul a fost mai "ortoman", adica a produs mai multe voturi pentru emanatia chiriasului de la Cotroceni. Nenea Marcel a avut nevoie de PATRU ani pentru a intelege ce se intampla in federatie!?! Nici Piturca nu crede ce spune, ton diplomatic care il scuteste de ulterioare polemici cu familia Hagi. Radoi este suficient de inteligent sa fi inteles ca Ianis NU are ce cauta la nationala, nimic nu-l recomanda ca titular. Cifrele aduse in discutie sunt reale, inatacabile: o singura pasa de gol in unsprezece meciuri si aceea din corner, in meciul cu Malta. Sa nu ne ascundem dupa unghii, domnu' Hagi Gheorghe! Sunt de acord cu Chirila junior: "Meritele victoriei nu sunt in totalitate ale echipei, iar esecurile doar vina directiei tehnice. Jucatorii cred ca pot juca fara antrenor". Radoi si-a corectat greselile facute la debut, excluderea lui Ianis, abordarea meciului din Austria cu "aripi", la care renuntase initial si nu in ultimul rand, schimbarile masive operate in echipa de start. Foarte bun editorial, inca mai exista ziaristi pentru care soarele nu rasare la Ovidiu.

Ilie (150 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 11:09

Pe Mirel îl separă de antrenorul Rădoi niște ani de școală. Atât! Dar dacă califică Naționala la Euro nu mai contează.

Multi sfatuitori inutili (43 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 12:15

Lasati ,,copchilul,, Ianis in pace! El nu poate face mereu meciuri mari. S-a vazut ca nu poate, nu trebuie sa mai insiste nimeni ca trebuie sa poata. Si nea Pizzi sa mai lase sfaturile, a uitat cate scheme a frecat la nationala fortandu-i toate incheieturile pensionarului Dorinel Munteanu!? De s-ar intampla sa ajunga iar nea Pizzi antrenor la nationala, Ianis nu ar vedea nici autocarul.

a dica (129 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 12:17

Nu, domnule Geambasu, nu sunt multi care vor sa-l perie pe Hagi. Au fost doar doi, oameni grei, de fotbal, nu foarte apropiati de familia lui Hagi. Dincolo au fost mult mai multi. Si ce este mai deranjant e faptul ca acestia sunt, cei mai multi, din presa, tineri care, asa cum recunosc, nu prea l-au vazut pe Hagi senior la treaba (caci pana la urma impotriva lui Gica sunt toate mizeriile astea). Luati, va rog, inregistrarea meciului si contabilizati laudele, exclamatiile de admiratie ale comentatorilor la pasele, devierile lui Hagi. Comentatori care, dupa meci, profitand de rezultatul prost, il fac pe Ianis praf. N-au fost singurii, cei de la GSP l-au scos si cel mai slab din echipa, desi InStat spune altceva. Si nu intamplatoare este si exagerarea privind prestatiile lui Cretu, vadit umflate tocmai ca sa apese mai mult asupra valorii lui Ianis Hagi pe care acesta il inlocuise la scorul de 1-0, meciul terminandu-se, in ciuda „extraordinarei” prestatii a mijlocasului de 1,89, 1-1. Ce i se reproseaza lui Hagi? Ca n-a dat gol? Dar l-a intrebat cineva pe Radoi ce l-a pus sa faca. Putea el sa fie in locul lui Puscas s-o bage in poarta? Sa fie clar, inlocuirea lui Hagi a fost justificata pentru ca luase galben si, probabil, Mirel a vrut si sa schimbe sistemul (lucru care nu i-a reusit, ma asteptam sa-l bage pe Iancu), nu pentru ca Hagi jucase slab. Asta a declarat Radoi dupa meci, asta spuneau si comentatorii in timpul jocului. Insa lui Radoi, in ciuda renumelui, au inceput deja sa-i tremure genunchii. Vazand cati critici s-au coalizat a uitat si de ce l-a schimbat pe Hagi si de „decarul” lui. Ca sa fie consecvent la urmatoarea actiune ar trebui sa nu-l mai convoace pe Ianis Hagi, doar a fost cel mai slab, nu? Eu in locul lui Hagi m-as duce la tineret, cu Man, cu Mihaila sa bata Danemarca, sa se califice la european si apoi sa prinda si olimpiada. La nationala mare i-as lasa pe Maxim, Stanciu, Chipciu, Grozav & co sa faca ce n-au reusit in ultimile doua campanii. Da, domnule Geambasu, cei doi oameni de fotbal care i-au luat apararea au dreptate. Pe ei ii cred, nu pe jurnalistii de conjunctura care incearca sa-si faca „urmaritori” atacandu-l de fapt pe Gheorghe Hagi.

Urod (270 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 13:32

Corecta decizia lui Mirel de a nu-l titulariza pe Ianis cu Austria, dar tot adevărat este ca are mare presiune pe el....asa se întâmplă când ești băiatul unei legende , Ianis nu este singurul...copiii lui Zidane, băiatul lui Rivaldo...etc....trebuie sa aibă puterea de a trece peste asta.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 19:48

Vina a fost a Federatiei ca nu l-a pus pe Hagi antrenor principal... Daca tot exista o problema intre Burleanu si Generatia de Aur, daca avea ceva in cap, Burleanu se putea razbuna pe Hagi facindu-l antrenor al nationalei. Am fi vazut daca Hagi ar fi jucat titular cu fiu-su. SI apoi i s-ar fi imputat necalificarea.... Dar pe Burleanu nu l-a dus capul si a umblat dupa ciupeli... Radoi care costa Federatia mult mai putin decit Hagi.

Comentează