Servesc revoluționarii!
Se coace de o revoltă în tenisul masculin, iar liderul mondial Novak Djokovici este și aici în prima linie. În esență este vorba tot despre cine și cum împarte banii

La 52 de ani distanță de la debutul erei open (momentul în care jucătorii profesioniști au primit dreptul să participe la turneele de Grand Slam) și la 48 de la fondarea ATP (Asociația Jucătorilor Profesioniști) ceva este pe cale să se schimbe. Pandemia nu doar că a înghețat competițiile o jumătate de sezon, dar a dat idei celor care pledează pentru o lume mai bună și pentru jucătorii mai prost clasați. Sincer sau interesat. Sau și, și.
O alegere personală care privește pe toată lumea
US Open 2020 începe fără Simona Halep. Asta ne interesează mai mult decât răzmerița din ATP. Participarea noastră afectivă la marile evenimente sportive este legată organic de prezența compatrioților și crește odată cu dimensiunea lor în planul performanței. De aceea este păcat că Simona lipsește de pe afișul întrecerii. Este păcat și pentru ea și, cu riscul să pară o obsesie, o să reiau tema.
Da, egoismul nostru de suporteri ar trebui să fie ultimul argument. Și sigur că știm, este o chestiune de opțiune personală, oamenii sunt datori să își apere sănătatea, nu este ea singura mare absent/absentă de la Flushing Meadows. Dar tocmai conjunctura specială a acestui Grand Slam pandemic o promova pe Simona (alături de Serena, într-o anumită măsură și Kvitova) în rol de protagonistă a turneului.
Dar sfătuitorii?
Organizatorii aveau nevoie de ea, ei i se ivise ocazia să demonstreze că US Open nu este teritoriu ostil, punând și bazele unei recunoștințe perene din partea celor care mișcă cel mai bogat turneu din lume. Mi se va da în cap cu absențele lui Asleigh Barty, Svitolina sau Bertens, nu mai zic de Rafa Nadal sau Roger Federer (totuși accidentat). Într-o lume ideală, marii sportivi au și cei mai înțelepți sfătuitori. Simona este o mare sportivă, pe sfătuitori nu îi cunosc.
Altfel, o să privim cu simpatie, dar mai ales cu teamă ce se va întâmpla cu cele 4 românce de pe tabloul de concurs. Irina Begu, Sorana Cîrstea, Mihaela Buzărnescu și Patricia Țig le au ca adversare, în ordine, pe cehoaica Petra Kvitova, americancele Sloane Stephens și Christina McHale și japoneza Kurumi Nara. Greu spre imposibil de supraviețuit, dar la tenis chiar nu se știe niciodată.
Cel mai tăcut US Open
Să ne întoarcem la revolta băieților, care va afecta și ea atmosfera turneului. Va fi cel mai tăcut Grand Slam din istoria seculară a tenisului. Demisionar din funcția de președinte al Consiliului jucătorilor, un soi de sindicat al acestora în structura ATP, Djokovici împreună cu americanul John Isner și canadianul Vasek Pospisil acuză că organismul care guvernează tenisul masculin profesionist și-a alterat valorile originare. ATP ajungând să apere mai degrabă interesele organizatorilor turneelor decât pe cele ale jucătorilor.
Professional Tennis Players Association
După provocarea declarată pandemiei și pierdută clar la gluma intitulată Adria Tour, soldată cu infectări multiple, Nole și aliații speră să aibă mai mult succes cu Professional Tennis Players Association (Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis), care să-i reprezinte pe cei situați în Top 500 la simplu și Top 200 la dublu.
Doar pe ei, nu și pe proprietarii /organizatorii turneelor. În replică, președintele ATP, italianul Andrea Gaudenzi (participant la openul bucureștean în anii ‘90), evocă unitatea și colaborarea, amintindu-le capilor rebeliunii că au ceva „la care reprezentanții altor sporturi tânjesc – un loc la masa consiliului. Pentru asta au luptat jucătorii la crearea ATP”.
Atenție, zăcăminte de ipocrizie!
Probabil că în spatele nobilelor idealuri revoluționare este și un zăcământ important de ipocrizie. Indiferent de cine îi guvernează, ITF, ATP, PTPA, WTA, jucătorii și jucătoarele de top vor continua să câștige tot mai mult. Și tot mai mult prin comparație cu săracii din circuit, în numele cărora se poartă aceste războaie.
În rest, chiar de urmărit acest US Open aseptic. Am o plăcere vecină cu extazul că nu o să îi mai văd pe copiii de mingi cum plimbă prosoapele transpirate ale revoluționarilor. Uite că într-o lume plină de ticuri și obiceiuri maniacale, cum este tenisul, virusurile pot juca un rol curativ.