Dar când va fi Messi antrenor?
Mai avem de așteptat până atunci. Deocamdată, să admirăm munca tăcută a lui Zidane

Madridul jubilează după al 34-lea titlu de campioană, Barcelona suferă după cel mai prost sezon din era Messi. Anul trecut era invers. În timp, Real și Barca și-au împărțit perioadele de hegemonie. În Spania și în Europa.
Blazon regal contra republică
Jocul acesta de vase comunicante ascunde mult fotbal și păstrează intacte felii de istorie zbuciumată. Fotbalul ca parte semnificativă a comorilor Spaniei nu poate fi separat de istoria locului. Iar rivalitatea dintre Real și Barca nu este doar fotbalistică, o știu și copiii. Real poartă pe blazon coroana spaniolă. Însuși numele clubului înseamnă chiar asta, real, adică regalitate. De partea celaltă, cel puțin în mintea suporterilor, Barcelona reprezintă idealurile republicane, dorința de independență a Catalunyei. Separatismul. Real și Barca nu sunt doar cluburi de fotbal faimoase, sunt instituții naționale.
Ceva istorie, mult fotbal
Puțin probabil că alde Benzema sau Toni Kroos sunt mânați în luptă de spiritul regalității spaniole, după cum dincolo este greu de crezut că Pique sau Busquets nu dorm de grija lui Carles Puigdemont, liderul mișcării secesioniste. Exceptându-l pe Pep Guardiola, implicat trup și suflet aspirațiilor catalane, cei care îmbracă azi tricourile blaugrana nu au treabă cu politica. Mai știe acum cineva că în 1931, atunci când Spania trăia vremurile disoluției monarhiei și ale instituirii celei de-a doua republici, Real era obligată să își schimbe numele în Madrid Football Club? Poate Courtois? El e belgian. Sau căpitanul Sergio Ramos? Să fim serioși! Cine de la Barcelona credeți a fost interesat să afle povestea crudă a Războiului Civil, în timpul căruia și falangele lui Franco, și republicanii catalunezi s-au întrecut în atrocități? Messi?
Sinteza lui Leo
Messi nu este obligat să știe istorie, la fel colegii și rivalii lui. Ar fi frumos să o știe, dar fișa postului de fotbalist prevede altceva. Messi este însă un personaj mult mai lucid și cu o capacitate de analiză mult mai mare decât poate am fi tentați să credem când îl vedem cum ară terenul cu capul în pământ. Supărat după eșecul pe teren propriu în fața Osasunei, 1-2, Leo Messi a spus ceva simplu: „Jocul de azi a fost rezumatul perfect al întregului sezon”. Atunci când reproșează lipsa de vlagă, absența dorinței de victorie și a intensității jocului, Messi trimite un reproș implicit la adresa antrenorului, a lui Quique Setien. A șefilor clubului, care au decis că după liniarul și necarismaticul Ernesto Valverde, un antrenor de pluton ca Setien îi poate capacita pe Suarez sau Griezmann să mănânce jăratic. Complet greșit. Nici măcar cele mai mari echipe din lume nu joacă singure!
E bună și ciorba reîncălzită!
Lui Florentino Perez i-a reușit însă pariul repetat cu Zidane. Uite că uneori e bună și ciorba reîncălzită! Realul începuse catastrofal sezonul, dar sub comanda calmă a colecționarului de trofee care este Zidane, jocul albilor a revenit treptat la valorile tradiționale. Soliditate, siguranță, autoritate. Omul care ducea Franța către titlul mondial din 1998 și era actorul celebrei faze cu Materazzi din finala cu Italia din 2006 nu este un antrenor revoluționar, ca Pep, Klopp sau, mai nou, Nagelsmann. Echipa lui Zizou nu reinventează fotbalul, ci potențează valorile tradiționale ale acestuia.
Meșteșugarul
Privit sceptic, dacă nu chiar ironic la începutul carierei, Zizou este un meșteșugar strălucit, nu un constructor de nave cosmice. De fapt, ca să ne întoarcem la eterna antiteză Real-Barca, el întruchipează exact spiritul fotbalului tradițional madrilen opus stilului catalan, efervescent, inovator.
Anul acesta, a câștigat Real, dar dacă la Barcelona vine Xavi, războiul se echilibrează. Încerc să îmi închipui cum ar arăta o Barcelonă antrenată de Messi. Poate că vom trăi să o vedem și pe asta, fanteziile noastre microbiste merită un asemenea cadou.