Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Poftiți la meciul care odinioară era un derby!

După 3-0 în Groapă, FCSB are de îndeplinit o formalitate pentru a ajunge în finala Cupei. Sau, mai știi, poate se vor trezi orgoliile!

Permalink to Poftiți la meciul care odinioară era un derby!
marți, 7 iulie 2020, 9:50

O vreme, derbyul a trăit din inerție. Nu observam sau nu voiam să observăm că de la an la an pierdeam ceva din tezaur. Copilăriserăm și adolescentiserăm cu el. Știam și simțeam că se schimbase ceva în rău, dar nu voiam să recunoaștem. Calitatea fotbalului se dilua constant, dramatismul pur lăsa locul unor golănii cu iz interlop, orgoliile bărbătești erau substituite de surogate de țâfnă manelistă. Apoi, ca să rupă gura audienței, niște maeștri ai kitsch-ului i-au pus o tichie pe creștetul din ce în ce mai pleșuv, și l-au redenumit Derby de România. Așa. Derby de România, Tata Puiu și Mama Ei de Viață! Păi, nu?

Caricaturile

Lucizii au mers mai departe și i-au zis Derby de Românica. Ei au fost cei mai inspirați, au mers la esență. Acolo, în fibra țopârlăniei. Între timp, FCSB și-a dat jos travestiul, ca un clovn sătul să fie confundat cu un trapezist. Duckadam era ultimul accesoriu care amintea de original. A venit Mache și a dat cu mopul prin curtea istoriei și gata! Acum e clar. FCSB este caricatura Stelei, Dinamo este caricatura lui Dinamo. Dar măcar acolo, în Ștefan cel Mare, lucrurile sunt cât de cât clare. Mă rog, cel puțin până vine Nicolae Badea și revendică și pedigree-ul cățeilor de pe stemă.

Contextul, subtextul și textul

Acesta este contextul în care urmează să se dispute returul semifinalei Cupei României dintre Dinamo și FCSB. Subtextul este asigurat de frământările de la cele două cluburi, iar textul propriu-zis este oferit de jucători. Adică de cheful lor de a juca fotbal. Se pleacă de la 3-0 pentru FCSB, scor înregistrat în Groapă în meciul tur. Ceea ce face ca pentru dinamoviști partida să fie o corvoadă, iar pentru fecesebiști, o formalitate.

Cine sunt titularii?

Sigur că în fotbal, în sport în general, se (cam) poate orice. Totuși, imediat după victoria de răsunet în fața Academicii Clinceni, Adrian Mihalcea a mărturisit cu jumătate de gură că interesul pentru campionat primează, iar știri de ultimă oră dinspre Săftica anunță că vom vedea pe teren mai multe rezerve ori fotbaliști care nu au evoluat de la reluarea sezonului. De parcă am ști care sunt titularii. Hai să vă văd! Cine este titularul postului de atacant? Montini? Robert Moldoveanu? Popa? Sau pe cine preferați în apărare lângă Puljici, pe Popescu sau pe Rici Grigore? Dar la mijloc, Răuță sau Mrzljak?

Servitorul Domnului?!

Tocmai demis, Vintilă are avantajul că se poate refugia în credință. Sau ce i se pare dumnealui că ar fi credință amestecul ăsta de agheasmă și dat cu piciorul în minge. Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie lăudat!, a rostit misterios acum câteva zile antrenorul parohiei din Berceni atunci când a fost provocat de ziariști să explice jocul modest al formației pe care o antrenează. Tot Domnul se pare că l-a și dat afară. Pentru că mulți au priceput că Domnul la care a făcut BA Vintilă trimitere este altcineva decât Cel care credeam noi că ar fi. Aleluia! Fapt este că lui Vintilă i-au fost propuse sarcini mai mărunte în Raiul fecesebist supervizat de Alexandru Tudor, acest Rasputin al țar(an)ului din Pipera. Pe turnantă se zice că vine puternic din urmă Mihai Pintilii, favorit la postul de antrenor principal, deși între timp a mai apărut un nume. Toni Petrea, fostul secund al lui Reghecampf. Să țină locul cald pentru șefu’.

Îmi chinui bruma de imaginație, dar nu reușesc să îl vizualizez pe Pintilii în ipostaza de servitor al Domnului. Am stabilit care domn. Sper ca realitatea să nu contrazică ficțiunea, iar Mihai să rămână printre noi, nu atât de drept închinăcioșii. Sau ateii, cum mi-a zis revoltat un domn purtător de mască sub bărbie, care tocmai fusese scanat și cipat cu un termometru 6G.

P.S. Încă sper că este o glumă sau că am un coșmar. Basarab Panduru merge ca secund al lui Laurențiu Reghecampf la Al Wasl. Treaba asta merită însă un articol separat. O analiză la sânge, așa cum obișnuia Pandi când era analist TV.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

me (7 comentarii)  •  7 iulie 2020, 22:15

Panduru merge pe post de mistocar. El doar asta stie sa faca. Sau poate cine stie, se intoarce roata si face cineva misto de el. Il scoate Reghe din foame si pe asta.

nebulaEXE (40 comentarii)  •  7 iulie 2020, 22:46

ciuda e mare cand un coleg merge pe un salariu mai bun. hai sa nu uitam de vochin. era al 2lea cotat din gsp si nu a ezitat nicio secunda sa se manjeasca. hai sa nu uitam de buzarin si de 'descalecatul' lui la victoria '***' branesti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Umilă părere (67 comentarii)  •  7 iulie 2020, 22:51

Nu-mi vine să cred că Panduru a consimțit să intre în scuderia *** din Dubai. Să nu ne ascundem după unghii, Reghe sau caricatura spaniolă, descheiată până la buric sunt deja accesoriile de portofel ale acestei țoape cu două clase mai mult ca trenul, dar nesimțire fără margini, pentru că, fără să știe este încarnarea filosofiei amare a maestrului Victor Eftimiu: “La noi are dreptate cel cu gura mai mare”. SUPERB editorial, am râs cu lacrimi la capitolul “caricaturile”. Merită să intri pe GSP doar pentru astfel de articole. Aștept articolul dedicat inflexibilului Pandi. S-auzim de bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nebulaEXE (40 comentarii)  •  7 iulie 2020, 22:51

am uitat sa va mentionez un alt coleg de breasla, pe langa vochin si buzarin. s-a uitat cu totul momentul in care 'maestrul', asa cum scarbos il numiti toti, era presedinte la uta si a venit pana si uefa si a zis: ba, ceva e pute rau aici. da, e vorba de actualul angajat al lpf si al tvr. imi scapa numele. era 'maestrul' la minutu 91. ala fan craiova. ma rog, fan craiove, mai nou.

Ilie (150 comentarii)  •  7 iulie 2020, 23:06

Am observat că mai toți cei care au comentat s-au luat de senzuala și inteligeta Prodan, prietena lui Ovidiu. Niște răutăcioși! Spaniolilor a câștigat două meciuri fără arbitri. Că, altfel, luau poziție marii ziariști de la gsp.ro. Așa au luat poziție de drepți. Cum făcea marele Adrian Păunescu în fața Elenei Ceaușescu.

Constantin Nicușor (1 comentarii)  •  7 iulie 2020, 23:10

Panduru an banat,era alintat cu-Nica fara frica.Ai dorim ,mult suces,respect!

?????? (278 comentarii)  •  7 iulie 2020, 23:14

@ Despre meciul dintre FCSB și continuatoarea echipei „FC Extensiv Craiova”, a lui Rotaru și Cîrțu, că echipa lui Mititelu a plătit contracte restante ca echipă continuatoare a FC Universitatea Craiova, ?

Talpanesc deci exist (1 comentarii)  •  7 iulie 2020, 23:59

"FCSB este caricatura Stelei" sa zicem ca ai dreptate, atunci csa ce este avand in vedere ca s-a infiintat direct in L4 ajutata de psd in loc de L5 ca celelalte echipe si a RATAT promovarea 2 ani la rand desi avea buget (national) de L2? Cine se sesizeaza pt cheltuirea abuziva a banilor de la bugetul national (platiti de rapidisti, dinamovisti fcsbisti, etc) a unui proiect oetsonal al unui individ care are ca obiectiv sa ajunga si el comandant?

scfb (2 comentarii)  •  7 iulie 2020, 23:59

Excelent Cristi Geambasu, felicitari!

ion vasile (2 comentarii)  •  8 iulie 2020, 0:48

Iarasi se oftica Geambasu pe familia Reghecampf? Pai daca Panduru si-a dat acordul, intraba-l pe el despre motivele care l-au dus in Dubai, nu-ti mai da tu cu parerea atotstiutorule. E clar ca sunt cativa pe aici care sunt ofticati pana'n maduva oaselor ca altii fac mai multi bani (ho ho ho, adica multi de tot) decat ei, niste talente nedescoperite. E greu cand ai complexe, gasesti la ceilalti multe hibe. In fine, e decizia lui Panduru si nu avem nevoie de comentariile rautacioase ale lui Cristian, ofticosul sef pe toti cei realizati.

jos_cenzura (96 comentarii)  •  8 iulie 2020, 1:21

Dinamo a fost reprezenta Securității, o instituție care a fost un dușman aparte al poporului român. Steaua a fost reprezentata armatei trădătoare a României, cea cu steaua roșie în cinci colțuri, care și-a trădat colegii de baricadă și și-a a permis tancurilor sovietice să intre în țară. Fotbalul românesc ar fi mai bogat fără astfel de reprezentative în primul eșalon.

miami (13 comentarii)  •  8 iulie 2020, 4:40

TALPANESC DECI EXIST, Nu i pune intrebari incuietoare lui Geambasu .El nu raspunde decat cind e vorba de Becali.Incep sa cred ca Geambasu i-a cerut candva bani lui Gigi si tar(an)ul n-a vrut sa i dea.Nu e alta explicatie.Adica de ce altora sa le dea si lui Geambasu nu ? ce Lutu e mai destept ca Geambasu ?! i-as recomanda lui Gigi sa ii daruiasca ceva si lui Geambasu si apoi sa vezi articole . "Becali a fost nedreptatit de arbitri ".sau " Aiax n-a fost eliminata de FCSB ci de Steaua " sau "Radoi n-a jucat la FCSB ci la Steaua " sau "Steaua lui Talpan nu e Steaua pt ca e infiintata in 2016 ". Daruieste-i Gigi ceva lui Geambasu. Oricum el e obisnuit sa ia banii de pomana pentru niste aberatii ,pe care el numeste articole sportive. Auziti la el : "respectat,temut si foarte apreciat ". Cine oare il poate respecta pe cineva care e obsedat de Becali ?!

DJ Thrror (46 comentarii)  •  8 iulie 2020, 5:53

Un lucru e sigur, dupa pauza competitionala ma asteptam sa revina cheful de fotbal, sa stau calare pe televizor. Nu, nu s-a intamplat, aproape ca m-am detasat de "fenomen". Atat la noi cat si la campionatele mai tari, nu mai am chef. Mi-am intrebat niste prieteni, mi-au zis ca traiesc acelasi lucru, s-au indepartat de fotbal si chiar nu le pare rau, au recatigat mult timp pentru ei, s-au eliberat, au invins dependenta de ceva inutil in viata. Sa stai ca boul sa te uiti la unii cum fac miscare si castiga bani in acelasi timp. Iar tu faci burta si cheltui. Chiar nu merita.

Ilie (150 comentarii)  •  8 iulie 2020, 6:57

Domnule Geambașu, scrii pe un site unde jumătate din articole sunt cu familia Prodan Reghecampf sau cu femei dezbrăcate. Așa că nu te mai da intelectual. Dacă ai bun simț te dezici de această șușă inventată de fostul redactor de la Flacăra necomunistului de Adrian Păunescu, recte nea Ovidiu. Dar, neștiind să faci ceva, te complaci în această mediocritate imundă, cum ar zice marele filozof, Cornel Dinu (am folosit conștient z din filozof, Dinu fiind un mare iubitor de câini, nu de înțelepciune).

Emilian (16 comentarii)  •  8 iulie 2020, 7:16

Un articol eccelent! Felicitari!

Cristian B (41 comentarii)  •  8 iulie 2020, 7:21

Slovan Liberec-Dinamo 0-3 după 3-0 in tur. Liverpool-Barcelona 4-0 după 0-3 in tur. Păstrând proporțiile, cred ca e momentul ca jucătorii lui Dinamo sa facă un meci care sa rămână in memoria dinamoviștilor. Cred ca și Mihalcea trebuie sa gândească la fel, pentru ca nu știu câți microbiști își vor aduce aminte ca a scăpat echipa de la retrogradare. Desigur cei ce reprezintă Dinamo la ora actuala pot intra in istorie și cu retrogradarea echipei in liga 2. Despre Ștefan cel Mare cei care rescriu istoria azi, spun ca îi bătea pe turci dar plătea tribut. Lupta de la Podul Înalt este considerată de multi cronicari străini, ca cea mai mare înfrângere a imperiului otoman. Plătea el tribut dar când se supăra juca doar la victorie și îi cam ieșea. Așa ca băieți, casa voastră este in Ștefan cel Mare sau in Vitan Barzesti?

Capsa6 (4 comentarii)  •  8 iulie 2020, 8:05

Steaua e mai mult decât un nume. Steaua e un fenomen cu care am crescut în suflet mulți dintre noi. Nimeni și nimic nu poate stinge,,steaua"din inimă.Nici o instanță,nici echipa,,licurici"a lu'Talpan și nici măcar tâmpeniile pe care le tot face Becali pe la echipă.Steaua și-a câștigat admirația prin muncă și sudoare pe terenul de fotbal,prin fotbaliștii care au purtat tricoul roș-albastru.Gloria și faima se naște în sport prin muncă și performanță,nu prin instanțe de judecată.Asta nu vrea să înțeleagă dinam0vistul din tine.Scrii mai mult in,,g0l".Îți pierzi timpul.Dar...până la urmă și timpul trebuie pierdut cumva.

StrangerOne (42 comentarii)  •  8 iulie 2020, 8:42

Panduru s-a saturat de maruntis, vrea si el bancnote adevarate. Pai, nu?

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  8 iulie 2020, 9:55

Vad la fel, oricit de stelist as fi de impresia de manelism, caterinca si mistocarie nu scap. Tinerii n-au putut evolua, fara antrenor, cu eternul sifon, cu preparator care la plecare a recunoscut ca nu el planifica antrenamentele, nu el alegea exercitiile, iar alimentatia spune ca n-o putea controla ! Atunci de ce mai esti profesor doctor ? Problema nu-i doar autoritatea, eu cred ca nu are cine sa-i educe pe jucatori ca pe niste sportivi de performanta din zilele noastre – in evul mediu era poate mai usor, scotea-i biciul si-i dadeai gata. De medici nu stiu dar pare suspect caci pe cind controla activitatea Paligora nu erau atitea accidentari. La plecare n-a lasat niste fise ale jucatorilor ? Tin minte ca cei noi acuzau faptul ca nu stiau de suferintele jucatorilor si asa am ratat o calificare in CL. --- Dar. N-as vrea sa victimizam iar antrenorii, care nici nu sint antrenori. Din contra, au primit fara nici un merit o sansa pe care au ratat-o. Eu zic ca din prostie, s-a vazut clar la toti ca nu se puteau exprima, nu intelegeau situatia de pe teren, nici rezultatele, nu erau in stare sa ia decizii. Erau luate la intimplare, mascate apoi prin necesitatea de a experimenta. Pai la asa nivel sa experimentezi, chiar si in meciuri decisive ? Daca ar fi fost odata ar intelege oricine dar situatia dureaza de ani buni, de aproape patru ani se fac mereu exact aceleasi greseli. Imi pate rau de Gigi, a gresi e omeneste dar a persevera in greseala este deja diabolic. --- PS pina una alta eu cred ca doar Pintili ar putea asigura legatura dintre noul staf si fosta echipa a lui … Vintila. Eu l-as elimina in acest proces pe MM. Daca nu-i in stare sa se ocupe cu seriozitate de educatia sportiva atunci ii trebuie un caiet de sarcini clare. Altele decit manelizarea tinerilor.

Umilă părere (67 comentarii)  •  8 iulie 2020, 19:08

Sunt suporter al Stelei de câțiva anișori, consider că BCSF sau cum *** a botezat bipedul agramat acea jucărie, primită de la trepădușii din Ministerul defăimării, rămâne Steaua Bucuresti. Nu poți substitui o echipă inființată acum 3 ani cu istoria clubului. Urmăresc extrem de rar meciurile acestei echipe, sunt dispus la orice, din punct de vedere sportiv pentru a scăpa de pușcăriasul din Pipera, doar evocarea numelui îmi provoacă SILĂ. Mi-e dor să strig HAI STEAUA!

Comentează