O moarte în cuantum de 200.000 de euro
Atât au stabilit judecătorii că ar costa lanțul de erori medicale care au dus la decesul lui Patrick Ekeng. Un pic mai scump decât halatul
6 mai 2016. Patrick Ekeng se prăbușește pe gazon la puțin timp după ce intrase în meciul pe care echipa lui, Dinamo, îl disputa în Ștefan cel Mare cu Viitorul. Jucătorii realizează iminența tragediei, nu și personalul medical al Ambulanței Puls aflate pe marginea terenului. Mașina se urnește greu, doctorița nu îi aplică manevre de resuscitare fotbalistului. Primul care putea face ceva, medicul dinamovist Liviu Bătineanu, se agită panicat pe lângă cel intrat în colaps. Evident, lipsește defibrilatorul. Imaginile dor și în timpul ăsta ne țineam respirația de parcă puteam să îi dăm lui din oxigenul nostru. Dar asta vedeam noi la televizor. Poate că ne înșelam. Ceasul însă nu a mințit. Ekeng era urcat în salvare după 2 minute și 47 de secunde și ajungea la Spitalul de Urgență Floreasca după alte mai mult de 4 minute. Spitalul nu făcea decât să consemneze decesul fotbalistului, ca urmare a unui stop cardio-respirator.
4 iunie 2020. La distanță de 4 ani și o lună de la tragedie, apare un verdict al Justiției în cazul morții fotbalistului Patrick Ekeng. În primă instanță, Judecătoria Sectorului 2 București a condamnat-o la o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pe doctorița Mihaela Duță, medicul de pe ambulanță. Tot ea va mai fi obligată să execute și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Totodată, în solidar, serviciul de ambulanță Puls și doctorița în cauză au obligația să achite suma de 200.000 de euro familiei victimei. Important, decizia nu este definitivă și poate fi atacată în instanță.
„Soluția ne mulțumește, considerăm că s-a făcut dreptate. Și cuantumul despăgubirilor este mulțumitor”, a precizat Andreea Mincu, avocat al familiei Ekeng. Carevasăzică, 200.000 de euro este suma corectă, inclusiv pentru rudele decedatului, dacă mori cu zile pe teren. Pentru că s-a stabilit că toate procedurile medicale au fost ori încălcate, ori pur și simplu neaplicate. Nicio nedumerire a doamnei avocat în privința maestrului Liviu Bătineanu. Care s-a pierdut ca felcerul în ceață încă de la instrumentarea cazului. S-a considerat atunci că a făcut tot ce depindea de el. Serios?
6 mai 2016, 4 iunie 2020. 4 ani și o lună. Justiția o fi sau nu oarbă, dar este clar foarte înceată. Sigur că nu ne-am dori execuții sumare ca în Cambodgia lui Pol Pot, dar și patru ani ca să dai o condamnare cu suspendare pare cam mult. Oricum, urmează recursurile condamnaților și poate că ne trezim că la o a doua strigare doamna avocat a familiei lui Ekeng se va declara mulțumită și cu jumătate din suma de 200.000 de euro.
În filme, sufletul cântărește 21 de grame. Dincoace de ecran, discutăm în sute de mii de euro. Apropo, cât or fi cântărind 200.000? Să îi întrebăm pe ruși și pe ucraineni, că ei așa plătesc fotbaliștii. La kilul de bancnote.