Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Rachetele jos, mâinile sus!

Emoționant. America arde, dar sportivii nu se piaptănă, ci se implică. De fapt, cât valorează militantismul multimilionarilor?

Permalink to Rachetele jos, mâinile sus!
marți, 2 iunie 2020, 4:17

Moartea cetățeanului George Floyd după intervenția brutală a unui polițist a stârnit un val de indignare, de la est la vest, de pe coasta Atlanticului până pe aceea a Pacificului. Protestele au degenerat în violență și vandalism, iar președintele Trump evocă intervenția gărzilor naționale în cazul în care forțele locale de menținere a ordinii se dovedesc ineficiente.

Un suspect și un polițist suspect

Rezumatul faptelor. De la ce a pornit totul? De la un apel la 911 care reclama poliției din Minneapolis un bărbat de culoare în stare de ebrietate, care ar fi plătit cu bani falși la un magazin. Interceptat de un echipaj, suspectul nu s-a supus arestării și a fost imobilizat cu genunchiul pe gât de unul dintre oamenii legii. Fapt cauzator de moarte conform unei investigații medicale independente comandate de familia victimei. Mai nuanțat, rezultatul autopsiei oficiale nu exclude nici acesta că brutalitatea intervenției polițistului a stat la originea decesului.

Nu îl confundați pe Floyd cu Martin Luther King Jr.!

Cealaltă anchetă, despre banii falși și presupusa stare de ebrietate a victimei, pare să se fi topit sub presiunea străzii doritoare de răzbunare. Mulți polițiști fraternizează cu manifestanții și pun simbolic genunchiul pe pământ. Iar George Floyd, beat și utilizator de dolari falși, dar victimă a unui dement, a ajuns să fie privit ca un al doilea Martin Luther King Jr. Ceea ce nu-i în regulă. Și ofensează profund memoria reverendului asasinat în Tennessee pentru că milita pentru drepturile populației de culoare din State. Apropo. Nu știu dacă ați băgat de seamă că mediile oficiale și presa din America au abandonat aproape în totalitate expresia „afroamerican(i)”, formulă apologetică și chiar grotescă a corectitudinii politice. Expresie care prin ea însăși inducea o idee segregaționistă.

Hashtaguri, muzică și mesaj pacifist

„Rachetele jos, mâinile sus!” și „Mâinile sus, nu trageți!” sunt două sloganuri lansate de tânărul și talentatul jucător de tenis Francis Tiafoe. În original #Racquetsdownhandsup și #Handsupdontshoot, hashtagurile (cum se numesc acum aceste embleme literale) lui Tiafoe au invitat diverși colegi din circuit să se filmeze în timp ce ridică mâinile, într-un gest devenit deja simbolic zilele acestea. Au răspuns apelului celebrități ca Serena Williams, Naomi Osaka, Sloane Stephens, Jo-Wilfried Tsonga sau Gael Monfils. Ori stele în devenire, precum Coco Gauff. Sau foști jucători și jucătoare importante din circuit, ca James Blake, Lori McNeil sau Chanda Rubin. Clipul este însoțit de o melodie protestatară pe ritmuri rap, așa că din participare și din fondul muzical se poate înțelege că ar fi o treabă care îi privește doar pe unii de acolo și de o anumită culoare.

Vehiculul fără frâne al corectitudinii politice

Dar nu, fiindcă în timp ce unii ridică mâinile simbolic, nonviolent, un fost campion al NBA, milionarul Earl Joseph „JR” Smith, îl snopește în bătaie pe un „nenorocit de băiat alb”, pe care îl bănuia că i-a spart geamul limuzinei. Carevasăzică e ceva ce ne privește pe toți, sportivi și sedentari laolaltă. Și este vorba, într-adevăr, despre rasism, așa cum susțin și legende ca Michael Jordan sau Lewis Hamilton. Ce nu se spune în minunatele demersuri civice ale marilor sportivi este că grație vehiculului numit corectitudine politică, nenorocitul ăsta de rasism a început, nu de ieri, de azi, să funcționeze în ambele sensuri. Și de la alb la negru, și de la negru la alb. Dar despre așa-numita discriminare pozitivă, tăcere.

Alb, negru, gri

Ar fi comod și cumva parșiv să aducem în discuție aici averile imense făcute din sport, dar și din reclamele aferente, de legende ca Serena Williams sau Michael Jordan drept contraargument al îndelung cântatei teme a discriminării rasiale. Ar fi comod, dar nu neapărat incorect. Este bolnav sistemul care ți-a dat șansa să te afirmi și să ajungi un mare campion, indiferent de culoare? Lucrurile sunt amestecate și sunt de un gri al naibii de intens. Iar hashtagurile lui Tiafoe aparțin unui tip de militantism facil, bun să germineze audiență și să dea senzația că și sportivii se implică în viața cetății. Nimic mai mult.

Altfel, orice asemănare cu vorbele și faptele lui Martin Luther King Jr. este profund dăunătoare. Tuturor culorilor.

Comentarii (97)Adaugă comentariu

Andrei (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:37

Acesta este un articol superficial: America iubeste black culture (sport, muzica, moda etc), nu-i iubeste pe blacks. Asta cu „sistemul care ti-a permis…” este o interpretare puerila.

popescu daniel (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:41

Este foarte in regula ca lumea este nemultumita domnule Geambasu, daca piciorul politistului era pe gitul mamei dvs sau pe gitul copilului dvs, nu mai ziceati ca nu e in regula, asa ca dumneata esti pe dinafara complet cu ce insemna rasism si rautatea umana.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:32

Dacă citeați mai atent ori pur și simplu citeați articolul, vedeați că am scris repetat că gestul polițistului este inacceptabil.

ManX (83 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:43

Nenorocitul asta de rasism în ambele sensuri functioneaza de când negrii au fost dusi sclavi în America. Acum, dupa sute de ani situatia ramâne "tensionata" chiar daca negrii au aceleasi drepturi cu albii în SUA. Proportional, delicventa si crimele sunt net în favoarea negrilor în raport cu procentul populatiei. Iar cel mai mult se omara între ei. La fel este în Europa cu arabii. La noi cu ***. Sper ca nu cenzurati cuvântul *** pentru ca nu este folosit în sens pejorativ si nici nu este pejorativ în nicio situatie. Oare Spartacus cum ar face fata în SUA?

Ilie (150 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:44

Un amestec fără sens e acest articol. Problema nu e culoarea, ci faptul că forțele de "ordine " au din ce în ce mai multă putere. Iar problema nu e cum faci averea, ci că există comunități care nu pot trăi decent. Societatea nu le ajută, doar le plânge de milă. Sunt 50 de milioane de săraci în SUA. La noi sunt comunitățile de *** care aproape mor de foame. Un exemplu este zona Vâltoarei din Ferentari. Pe spinarea lor mulți fac bani. Atât români, cât și ***. Prin exploatarea directă sau prin ONG-urile care iau fonduri pentru a-i ajuta. Nu e vorba de culoare, ci de felul in care este construită societatea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gg (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:47

Faptul că există și (puține) persoane de culoare cu avere / statut social înalt e un contra argument pentru discriminarea profundă îndreptată încă spre cei mai mulți negri din SUA? Deci sistemul e bun pentru că au reușit doi-trei să iasă din mocirla în care au rămas ceilalți? Nu sunt sigur că ai prins prea bine esența, deși te exprimi pe o problemă pe care doar dacă ai putea să o abordezi doar dacă ai avea ceva prieteni acolo care să îți explice care e treaba cu rasismul.

Jo (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:48

Tovarășu, problema e mult mai simplă. In SUA poliția arestează și omoară cetățeni de culoare disproporționat. Apropo, tu ești singurul care-l compară pe Floyd cu MLK Jr. Vorbește despre ce știi, prietene.

Tot ru (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionnis (81 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:51

Cum le zic acum daca nu le zic afro-americani? Le zic negri?

Mihai Coman (10 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:55

In lumea polarizata in care traim exista o presiune enorma pentru omul de rand pentru a se pozitiona la un pol. De preferat pe negandite, sau pe argumente superficiale. Imi place articolul. Genul asta de gandire concreta si de ansmablu este pe cale de disparitie.

wulfus (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:57

Domnule Geambasu, " Iar George Floyd, beat și utilizator de dolari falși, dar victimă a unui dement, a ajuns să fie privit ca un al doilea Martin Luther King Jr. Ceea ce nu-i în regulă." - pe bune? In primul rand, s-a specificat in cadrul anchetei ca banii nu erau falsi. Asupra lui, nu a avut nici un ban fals si nici nu s-a stabilit ca ar fi fost real in stare de ebrietate, in cadrul anchetei legiste, nu s-a mentionat acest lucru. Si eu pot sa sun la SIE sa spun despre dvs ca sunteti fumat cand ati scris aceste randuri si ca v-au platit americanii, nu inseamna ca este si adevarat. Terminati cu ipocrizia dvs de a incerca sa denaturati rasismul perpetuat

Dragos (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:58

"Nenorocitul asta de rasism a inceput sa functioneze in ambele sensuri".. aici se rezuma tot, d-le Geambasu. Va supara faptul ca lucrurile incep sa se schimbe. Daca rasismul "functioneaza"intr-un singur sens totul e OK, nu ? George Floyd nu e Luther King, si nici nu ar trebui sa fie. Nu inteleg de ce ar trebui sa fie un sfant. Mi-e indiferente ca era baut si ca a comis un delict minor. A fost victima unui abuz injustificat. Era deja ingenunchiat, incatusat, si nu reprezenta in momentul ala nicio amenintare. Pot sa inteleg ca agentul respectiv a folosit un procedeu violent pentru a-l reduce. Dar odata ingenunchiat si incatusat, cand omul striga ca nu poate sa respire, ce rost are sa ii mentii genunchiul pe gat ? Imi provocati scarba.

Dante69 (3 comentarii)  •  2 iunie 2020, 16:58

Cristi de cand a început această poveste citesc puncte de vedere apărute în presa noastră sau cea internațională. În fârșit o minte lucidă, bravo. Ce ușurare pentru că în acest zgomot asurzitor ajungi sa te îndoiești de propriile judecați, de propria rațiune. Pare că dincolo de manipulare și haos nu mai exista cale de mijloc. Mă întreb câți mai gândesc ca tine acum când e la moda sa te lași dus de un main stream in afara căruia riști să fii pus la index. Sincer, felicitări.

Birlic (32 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:01

Dureros, dar foarte adevarat. Traim niste vremuri in care ipocrizia a ajuns la desăvârșire și falsul o formă de viață.

Alt Andrei (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:04

@Ilie - in USA să nu poți trăi decent ??? Este o aberație ceea ce susții . Verifica valoarea salariului minim pe oră , cel aplicabil în US , apoi vorbește de viață decentă . Acolo doar sa nu dorești să ai loc de muncă , este singura posibilitate de a trai în sărăcie . Adevărat , din salariul minim nu poți avea garsoniera in Queens sau Manhattan .

Dante69 (4 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:07

@Jo. Ai cumva cunoștința câți albi sunt uciși de infractori de culoare ? Sau care este rata criminalității în rândul acestora din urmă ? Daca interpretezi stasitici așa cum ti se vara pe gat nu demonstrezi nimic. Nu dai dovada decât de un conformism din ce in ce mai răspândit în rândul multora care au încetat să gândească cu mintea lor. PS: Poliția americană este cat se poate de mixtă așa că un presupus rasism sistemic e o invenție a presei liberale care probabil te influențează.

Simeone (56 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:13

Un exemplu de maniera inversa de a executa proceduri polițienești a avut-o un prieten de-al meu, în vizita în SUA (Detroit) pasager în dreapta a unei mașini condusa de un prieten de-al sau. Opriți de patrula rutiera, în timpul verificării actelor de către un polițist de culoare celalalt polițist a observat ca prietenul meu avea o sticla de bere desfăcuta între scaune. E adevărat ca a consumat bere venind pe drum doar el în calitate de pasager. Au fost scoși din mașină, amicul meu și prietenul sau ținuti cu fața la pământ 4 ore, amicul meu avea peste cap talpa bocancului polițistului. După care a urmat 24 de ore de arest, pentru 3 beri băute (doar de amicul meu) și comportament ireproșabil al celor doi care au înmânat actele polițistilor, nu s-au manifestat violent fizic sau verbal. Probabil faptul ca erau albi, poate acea sticla de bere desfăcuta, nu se știe ce anume i-a determinat sa facă acest gest. Umilința nu a fost cu genunchiul pe cap ci chiar cu talpa bocancului. Se poate și invers. Am fost oripilat dar am avut grija sa nu am tangenta cu organele cât timp am fost în State.

Vlad (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:18

Ce articol jenant. Geambașu, ești la fel de ignorant care restul vitejilor care se duelează cu „corectitudinea politică”. Citește o carte, urmărește un documentar, încearcă să înveți câte ceva despre istoria rasismului sistemic din societatea americană și după aia pronunță-te, ce zici? Poate atunci o să înțelegi că nu e o simplă întâmplare faptul că majoritatea victimelor brutalității polițienești sunt de culoare neagră, faptul că încarcerarea de masă pentru delicte neglijabile afectează în mod disproporționat comunitatea neagră, faptul că ghetoizarea și marginalizarea socio-economică a acestei comunități continuă și azi, în ciuda unei elite de artiști și atleți negri care au avut succes și s-au îmbogățit (ca și cum toate milioanele de afro-americani au șansa să devină atleți și artiști!?!). Poate așa vei înțelege cât de ineptă e echivalarea pe care o faci între acest rasism sistemic și incidentele rasiste individuale împotriva albilor (cu nimic scuzabile, să fie clar). Mai educă-te când vine vorba de subiecte sensibile ca acesta, că tot faci pe cultul printre mediocritățile din lumea jurnalismului sportiv, dar iată că nu ești cu nimic mai presus.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:28

O să vă urmez sfaturile

Urod (270 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:19

Putem discuta la infinit dacă numai asta ne dorim.... Dacă dorim sa schimbam ceva, atunci privim exact ce s-a întâmplat... Un cetățean reclamat este pus la pământ de un polițist dement și idiot care atenție..!!!!... Mai era împreună cu alți patru... Polițistul îl sufocă pe cetățean sub privirile altor patru polițiști... !!!! Nici unul nu intervine...!!!!... Ce creiere au...?!!!... Toți polițiștii sunt exact la fel de vinovați... Restul ce se întâmplă este mizeria pe care este construita America, cu un președinte care cultivă violență în numele măreției americane... Dacă vrem sa filozofam, cu atât rămânem... America are multe probleme, ca și capitalismul de acum... Nu se reformează, se va prăbuși precum comunismul...Trăim vremuri foarte periculoase în care omenirea pare ca și-a pierdut busola... Sa nu ne trezim cu un război, că prea miroase a praf de pușcă...

axel (48 comentarii)  •  2 iunie 2020, 17:34

Felicitari pentru articol! Dupa cum vedeti la comentarii, lumea e in schimbare, mentalitatile se schimba, suntem intr-un car alegoric cu toate minoritatile si ne indreptam in ritm de muzica de circ catre prapastie.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:23

Da, lumea e în schimbare. Carul alegoric are de toate. Problema este că nu mai știm să alegem

Andrei Pena (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:01

Sunt atât de multe lucruri în neregulă în articol, că nici n-aș știi de unde să încep. Rasismul funcționează întotdeauna dinspre cei cu putere și privilegii înspre cei fără putere. E hazliu să spui că un aborigen australian poate fi rasist în raport cu majoritatea europeană, chiar dacă ar urla "moarte albilor" de o sută de ori pe zi. Iar paralela MLK jr. - Floyd cred că vă aparține, eu nu am văzut-o prin presa din SUA sau de aiurea, și am citit multișor zilele astea. Floyd e a nu-știu-câta victimă de culoare dintr-un lung șir de abuzuri inimaginabile pentru orice om rațional. E aproape banal să citești că polițiștii nord-americani au mai omorât un afro-american pentru că dusese mâna la buzunar sau pentru că avea nu știu ce tatuaj. Cât să mai suporte oamenii ăia?

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:21

Văd ca ați știu de unde să începeți. Faptul că vi se pare hazlie situația ipotetică amintită mă face să am dubii serioase asupra discernământului dumneavoastră. Cel puțin din punct de vedere politic/social

Silviu Spiru (6 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:04

Vorbesti prostii...Floyd este doar cel Mai recent caz Al unui negru ucis de in politist cu mintea intunecata de rasism dintr-un lung sir de victime. Rasismul si brutalitatea politiei in SUA atinge cote unimaginable. Politisti americani nu sunt niciodata trasi la raspundere pentru crimele comise impotriva populatiei de culoare. De aici a pornit valul de revolte. Dar de unde sa stii tu asta, cind citesti articole din ziarele americane folosind Google Translate.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:26

Așa e, m-ai prins! Apropo. "Rasismul și brutatalitatea poliției atinge cote inimaginabile..." Cred că google translate ar zice "ating", că sunt două entități. Sănătate!

zona magheru (11 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:10

Capitalist democrat. La anul in vest incepe depresia economica. O sa va aduceti aminte de recesiune cu nostalgie .

optim (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:17

Domnule ziarist, nu o sa ma cufund in problema rasismului din SUA, sau de oriunde de pe glob pentru ca e mult peste mine și experienta mea, oricum opinia oprimaților conteaza înzecit fata de cea a oprimatorilor in problema respectiva. Eu vreau sa înțeleg ce încercat sa sugerați spunând ca presa nu a mai pus accent ca omul acela era in stare de ebrietate și avea bancnote false. Oare sugerați ca ‘și-o merita’, cum e vorba pe la noi? Tratamentul la care a fost supus George Floyd nu ar trebui aplicat asupra nimanui decât in ultima instanță, și problema in cauza nu putea fi mai departe de ultima instanță. Pun pariu ca la auzul vestii ca un cetățean neînarmat a fost omorât de politie prima intrebare a Dvs a fost ‘da ce a făcut?’. La fel cum întreabă unii când aud de o femeie violată ‘cum era imbracata?’. Astfel de gândiri ar fi trebuit lăsate in umbrele istoriei cu mult timp in urma.

axel (48 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:17

Problema inegalitatii de sanse in SUA este veche de cand lumea. Atentie, latura rasiala e doar o consecinta! In SUA poti sa mergi la o scoala buna doar daca stai intr-o zona scumpa. Daca nu mergi la o scoala buna, e greu sa ai o cariera din care sa castigi suficient de mult incat sa te muti din ghetou (sau innercity cum se zice mai nou, opus suburbiei). Fara o cariera buna si stand in ghetou, copiii tai vor avea aceeasi soarta. Sansele de a scapa sunt sportul (asa pot prinde loc in universitati, pe merite sportive) si ilegalitatile. Este un lant al slabiciunilor care tine generatiile de oameni in ghetou, una dupa alta. Da, cei mai multi sunt de culoare. In SUA sunt deja (si vor fi si in Europa) Acte de egalitate a sanselor de angajare, prin care companiile adera la procentaje pentru minoritati (de orice tip) si veterani, ca rezultat al conceptului de discriminare pozitiva. Ca sa inchei intr-o nota mai amuzanta, SUA au avut un presedinte de culoare care a facut multe pentru negri. In discursuri si poze.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:18

Marturisesc ca am o problema imensa in a intelege ce anume incriminati. Da, Floyd nu e King, nu e nici macar Rosa Parks, dar nu el e problema aici. Problema e politistul care i-a pus piciorul in gat. Si nu, nu e vreun "dement" izolat, e o practica a unei parti a politiei americane de a trata cu mai putina intelegere infractorii de culoare fata de ceilalti. Am auzit chiar ca sistemul acesta de imobilizare era o practica mult prea des intalnita la politia din Minneapolis. Asta e ceea ce incrimineaza protestatarii. Nu, nu e un protest impotriva intregului sistem, cel care "ți-a dat șansa să te afirmi și să ajungi un mare campion, indiferent de culoare", pentru ca daca ar fi fost asa probabil am fi avut americani care ar fi parasit sistemul cum au facut-o candva Navratilova sau Lendl sau Mandlikova in partea cealalta de lume. Sportivii bogati protesteaza doar impotriva unei practici mult prea des intalnite. Atat. Si cred ca au si dreptul sa o faca si nu vad nicio ipocrizie in gestul lor. Poti fi bogat, evident inafara pericolului de a cadea victima acelei practici, si sa fii totusi indignat de ce s-a intamplat. Fara ca asta sa insemne ca il transformi pe Floyd in altceva decat e, adica victima. Nu erou, nu model. Victima... Cum ziceam, nu inteleg ce vreti sa spuneti.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:38

Ne știm de multișor. Vi se pare că am fost evaziv? Sau că am încercat să spun că Floyd și-a meritat-o ori că polițistul ar fi procedat cumva regulamentar? Am văzut că destui se întreabă de unde am auzit comparația cu Martin Luther King Jr. Păi pe la diferite canale de televizune, spre exemplu CNN. Chiar și pe la anailiștii de la Digi 24.

axel (48 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:22

https://www.libertatea.ro/stiri/floyd-de-romania-3019599 Este cazul unui cetatean roman ucis de un politist roman prin fix acelasi procedeu. Sa nu confundam abuzurile politiei cu rasismul! Stiu ca este foarte foarte greu pentru niste oameni care nu fac distinctie intre concepte si sunt expusi mereu lozincilor din corporatie, media si social media, dar haideti macar sa incercam.

Yolo (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:28

Domnu' Geambasu, asta e modelul perfect de dat cu oistea-n gard. Stiti cum se zice? Cand n-ai nimic de spus, mai bine taci. E suparator sa va vad ca vreti sa reduceti toata criza rasiala din SUA la o comparatie bizara si foarte fortata intre MLK Jr si anti-eroul George Floyd. Sincer, avem asteptari mai mari de la dumneavoastra. In primul rand, n-am auzit pe nimeni, nici macar in State, sa il compare pe Floyd cu MLK. Da, a fost adus in discutie ca o dovada a rasismului care nu trage sa moara in tara respectiva, dar nimeni nu l-a asezat pe acelasi rang cu MLK. Sa faceti asta inseamna sa denaturati cu totul ceea ce se intampla acolo si sa cautati scuze care nu-si au locul pentru ceea ce au facut politistii. Putea sa fie beat, drogat si pi*at pe el, putea sa si vomite pe politisti - nimic din astea nu justifica asfixierea unui om, mai ales atunci cand striga disperat la tine ca nu mai poate sa respire. Sa incercati sa-i gasiti scuze politistului e ceva scarbos si revoltator si nu aduce onoare cuiva care isi spune 'jurnalist'. Apoi faza cu cei cativa sportivi de culoare care au indraznit sa ajunge milionari... Sincer, nici nu cred ca va dati seama cat de rasista e aluzia. "Este bolnav sistemul care ți-a dat șansa să te afirmi și să ajungi un mare campion, indiferent de culoare?" Nu, dar trebuie sa fii bolnav sa nu poti sa intelegi ca pot sa existe simultan rasismul si campionii de culoare. Carevasazica, ca sa fie treaba-treaba, trebuia ca americanii sa-i subjuge pana la stadiul de sub-oameni ca sa accepte si domnu' Geambasu ca poate-poate existe nitel rasism in SUA. Probabil nu v-ati prins, dar rasismul in SUA nu e de ieri, de azi, e de vreo 200 de ani si se traduce prin oameni care sunt predispusi la muncile de jos, pentru ca 'ala le e locul', o atitudine care poate fi observata si la noi fata de romi. Da, criminalitatea este mare in randul populatiei de culoare, dar in momentul in care societatea te priveste ca fiind paria doar pentru ca ai o anumita culoare a pielii (vezi clipul cu disperata cu cainele in parc) inseamna ca e o problema sistemica, nu e ceva ce trece doar ca zici ca 'eu nu-s rasist pentru ca am prieteni de culoare'. Sincer, mi s-a facut greata de la articolul asta. Nici macar nu e vorba de corectitudine politica aici. Ati creat un non-subiect ca da bine si e senzational. Ce au Floyd si MLK in comun? Sunt negri si au fost ucisi pentru asta. Ce au facut in timpul vietii nu necesita comparatie si nimeni nu voia s-o faca. Dar hai sa zicem ca o facem. MLK a facut mai multe pentru populatia de culoare decat multi altii la un loc. Asta inseamna ca sunteti de acord cu modul in care a fost ucis Floyd, pentru ca era - cica - beat? Betia scuza violenta? Ar trebui sa fiu putin dezamagit de faptul ca MLK ca nu era si el beat cand a fost asasinat, ca sa fie si uciderea lui mai digerabila? Daca nu aveti nici cea mai vaga idee despre fenomenul rasismului sistemic, mai bine dati-i inainte cu povesti despre Gigi si Prodanca, ca acolo am vazut ca sunteti 'la obiect, taios si fara ocolisuri', ca oricum partea cu 'respectat, temut si foarte apreciat' cred v-o ziceti doar inainte sa scrieti un articol cand va uitati in oglinda...

Jersey boy (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:45

Felicitari! Excelent articol.

Foriamkind (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:52

Ipocrizie si dublu standard la greu. Astea ne guverneaza societatea actuala si peste toate este acest card al rasismului si al discriminarii aruncat la intamplare peste tot. Daca era un politist negru si o victima alba,eu nu m-as fi gandit niciodata ca e vorba de rasism. Iti mai dau un exemplu,exista un luptator mexican care are tatuat pe piept "brown pride". Nimeni nu i-a zis vreodata ca e rasist. Fa-ti tu un tatuaj cu "white pride" sa vezi cum te catalogheaza lumea. Un alt exemplu.Deontay Wilder a intrat in ultimul meci pe melodia "Black Habbits",o apologie si o idolatrizare a omului de culoare. Intra si tu pe o melodie care lauda rasa alba,sa vezi ce se intampla :).

adi_stelistul (454 comentarii)  •  2 iunie 2020, 18:56

OK, in chestiunea comparatiei King - Floyd (eu n-am pus sub semnul intrebarii faptul ca ati preluat-o de undeva), e evident ca e o exagerare. Dar ideea ca Floyd e o victima nu e exagerata. In imagini, atat cat putem vedea, apare ca excesiva actiunea politistului. Oamenii nu reclama moartea infractorului, ci felul in care s-a produs. Au fost cazuri in care poltia a facut uz de arma impotriva unor infractori si aceia au murit. Nu au fost proteste. Aici insa situatia a fost foarte diferita. E drept, sesizati o chestie foarte importanta unde va dau dreptate, apropo de rasismul din doua parti: se discuta foarte mult despre culoarea pielii victimei, desi prima problema ar trebui sa fie actiunea politistului. Pare cumva ca nemultumirea vine din faptul ca victima e de culoare, nu din faptul ca a devenit victima unui abuz - caruia n-ar trebui sa-i cada nimeni, fie el alb, negru, sau oricum ar fi. Dar e o nuanta mult prea greu de sesizat in ansamblul diverselor aspecte pe care intamplarea le-a adus in atentia publica. Ca sa raspund direct la intrebare: nu, nu ati fost evaziv, cred ca asteptam eu un mesaj diferit si de aici nedumerirea...

Cristian (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:02

Un articol bun.Si un semnal de alarma care trebuia tras de mult.Multi n-o sa va inteleaga,sunt neinformati,naivi si prea corecti politic.Tendinta in America si in Europa de vest a ultimilor 2 decenii e sa ridice cetateanul de culoare la un nivel superior celui alb.Nu egalitate,ci o eterna datorie la adresa afroamericanilor(sa le zicem pe nume,nu inseamna ca nu sunt americani cu drepturi egale ca celorlalti,indiferent de rasa,etnie si religie) pe care o au cetatenii albi,datorie veche de secole.Din cauza sclavagismului.Personal nu dau 2 bani pe povestea asta ca eu sunt vinovat pentru ce a facut strastrastrastrabunicul meu.Iar corectitudinea politica a spalat pe creier atatia oameni incat daca va uitati un pic si acordati atentie subiectului,oameni albi se rusineaza ca sunt albi si ridica la rang de oda orice gest si reactie a unui afroamerican.Sportivii astia sunt niste ipocriti.Ca sa fiu decent.Toti milionarii si miliardarii sunt revoltati de ti dau lacrimile cat de solidari sunt ei cu fratii lor.Toate mesajele,comunicatele,videoclipurile spun un singur lucru:"unul de al vostru ataca pe unul de al nostru,indiferent ca e pe buna dreptate sau nu,noi o sa va atacam pe toti.sunteti albi,nu meritati nimic.sunteti slabi,prosti,momentan detineti puterea dar,daca nu o sa jucati dupa cum cantam noi,o sa venim dupa voi,o sa va prindem,o sa va batem,o sa ne razbunam.voi trebuie sa va adaptati la regulile noastre,nu invers".Cine nu intelege sau crede altceva va avea parte de cateva decenii urmatoare foarte...socante.Nu sunt rasist.Politistul ala trebuie judecat pentru ce a facut.Orice cetatean trebuie tratat la fel in fata legii.Dar nu se poate tolera porcaria si trendul asta de victima afroamericana care e pe toate canalele media de atatia ani.Cineva trebuie sa se ridice impotriva establishmentului politic si sa zica verde pe fata adevarul.Iar Serena,Lewis Hamilton,Mayweather,Jordan si toata sleahta asta de "victime ale sistemului" trebuie urgent puse la locul lor.Sper ca Trump e omul care sa sparga gheata.Trebuie doar sa impinga bulgarele de pe varful muntelui.

Raison (29 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:07

Deci : tartorii din deep state si marionetele din guvern stiau ca lumea e pe cale sa exp1odeze si sa iasa masiv in strada . tocmai cand se sfatuiau cum sa faca fata , hop oportunitatea cu George Floyd . Trimite repede agitatorii in orasele importante , organizeaza niste "proteste" , instiga la distrugeri si devalizari de magazine , chiar incendieri ( cine pleaca de acasa la o demonstratie cu cateva cocktatail-uri Molotov in buzunar ???) . Cine a reactionat la instigari si a trecut cu bucurie la executare ? Chiar segmentul de populatie pe care il vaitam acum (si care,fie vorba intre noi , o face si in alte imprejurari dar asa,mai pe sest si mai rasfirat).La inceput ,politia nu ii deranjaza , ii priveste cu indulgenta , primul Target vandalizat in Mineapolis se afla la ...10 m de un dispozitiv impresionant al politiei , nimeni nu schiteaza un gest . Apar sloganuri care indeamna organele de ordine sa nu ia atitudine ,ba chiar sa fraternizeze cu demonstrantii (va mai amintiti "Fara violenta" , "armata e cu noi") ? Distrugerile si vandalizarile iau tot mai mare amploare , dragalasii de demonstranti incep sa fie etichetati ca "looters" , "anarchists" , ba chiar "te4o4ists" (vezi ANTIFA) ,sunt infierati pe toate posturile chiar de reprezentanti de seama din randurile populatiei opresate , se iau masuri drastice , curfew-urile se inaspresc , se face apel la armata , se trece la arestari masive si pedepse drastice . Imediat ce situatia se va calma , vom avea liniste pe o perioada foarte lunga de timp , cu armata patruland pe strazi si toata lumea stand in casa ( aseara o ptrula a tras asupra unor oameni care stateau pe PROPRIA terasa si li s-a ordonat sa intre IN CASA). Toate pancartele afisau doar "Justice for George Floyd" ," Black lifes matter" , "No justice no peace" , nici macar un " Nu ne mai mintiti cu..." , "Nu ne mai tineti inchisi ca pe..." , "Ne vrem viata ina..." etc,etc . Asa ca George Floyd n-o fi el MLK Jr, dar a fost o mare oprtunitate *** care chiar vor sa ne puna genunchiul pe gat .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:18

Cristian, de obicei iti apreciez editorialele, mai ales atunci cand discuti strict despre sport, unde te pricepo. Aici insa ai cam dat cu bata in balta, pentru ca iti spui parerea intr-o problema pe care nu o cunosti, nu o intelegi si nu o traiesi zi de zi. Problema este rasismul istoric perpetuat neoficial pana in ziua de azi, chiar dupa legiferarea egalitatii in drepturi, indiferent de culoarea pielii. E o discutie lunga, dar perspectiva ta e absolut alterata de necunoasterea istorica a realitatii americane. Numai bine!

xstelu (63 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:20

ILIE,maaah ,tu daca nu comentezi-macar asa de amorul artei-nu te simti bine in propria piele?Inainte de a comenta,asigura-te ca stii ce zici,ca esti mobilat cu ceva la mansarda,si ca nu bate vantul pe acolo!Sanatate Cristi,si Rock on!

Daniel (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:23

Domnule Geambasu, lumea intr-adevar se schimba, iar unii încearcă să rămână ancorati in trecut, chiar dacă acest trecut a fost unul in care nedreptatea a fost prezentă în permanent. Contestarea termenului de afro-american pe motiv că e susținut de curentul "politically correct", ma poate face sa cred ca sunteti de fapt un susținător al unor termeni din trecut precum: "nigar, ***, ***". Oare cum ii numiti dumneavoastra in intimitate pe rapidisti?

Ilie (150 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:24

@alt andrei: nu mai vorbi din filme. Sunt comunități întregi care nu au asigurare medicală. Și trăiesc în ghetto-uri. Nu neapărat negri. Și albi, și mexicani sau portoricani. Sunt comunități care trăiesc în rulote numai din ajutor social. Cam 50 de milioane estimează cei de stânga, care nu sunt preferații mei.

max9 (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:42

Un comentariu pertinent pentru cineva care nu traieste in America acum. Intelegem cu totii situatia cu excesul politistului pe grumazul cetateanului de culoare. Am trait pt foarte mult timp cu multe minoritati alaturi printre care si 'american black'. Este o minoritate respectata cu multe drepturi si foarte multe facilitati. Consider ca ceea ce se intimpla acum, cu polarizarea anumitor grupuri de populatie dupa un pandemic destul de lung ,este o manevra politica murdara a unor grupuri foarte sus puse. Aici nu este vorba de rasism si minoritati. Este vorba de anarhie, de crima, de furturi, de instabilizare si de a inlocuii un presedinte patriot care lupta impotriva globalizarii. Crima domnului George Floyd este doar un pretext.

Victor (36 comentarii)  •  2 iunie 2020, 19:46

Cred ca totul e ilustrat cum se cuvine, povestea e veche, am mai vizionat-o.Un sfantulet de culoare si o bestie alba ( barbat).Asta din urma, daca mai si are intre 30 si 40 ani, e teroristul modern, boogeyman cum zic ei, pericol public, ce mai.Mai nou, tendinta e de-ai fi induse caracteristici feminine pentru a-l "civiliza"... Acum insa, sa nu inteleaga careva ca iau partea organelor, chiar nu imi place deloc ce fac prin Romania iar in SUA am auzit ca in unele parti sunt adevarati killeri printre ei. Manifestatiile sunt OK, drama siropoasa si trezita creata de mass media nu e in regula.Asimilarea barbatului caucazian in puterea varstei cu un agresor universal nu e in regula. Rasism?Alte vorbe de claca, nu are legatura rasismul cu cazul.

Cristi (2 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:01

"Este bolnav sistemul care ți-a dat șansa să te afirmi și să ajungi un mare campion, indiferent de culoare?" Daca e sa judecam in aceasta paradigma, am putea spune ca in anii 50 cand se afirmasera multi campioni de culoare, nici nu era vorba de segregatie rasiala pe nicaieri prin SUA. Vai! Eh, dar sincer va inteleg, domnule Geambasu. Nu poti fi sclipitor in fiecare zi.

Gogu (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:08

In SUA poliția NU arestează și omoară cetățeni de culoare disproporționat. Daca aveti acces la statistici veti observa ca cetatenii albi sunt omorati de politie intr-un procent mult mai mare decat cei negri. Si mai e unul mai sus care comenteaza ca daca politistul punea genunchiul pe gatul mamei mele, cum ar fi fost. In primul rand mama mea nu s-ar fi dus beata sa mai cumpere niste alcol cu $20 falsi, si chiar daca s-ar fi dus, orice alb cu educatie este constient de brutalitatea politiei, asa ca nu fuge si nu se opune prin forta arestarii. Vorbim de ce nu cunoastem aici: motivul protestelor din state nu este acest Floyd, majoritatea nici nu cunosc cazul daca ii pui sa explice. Vor doar mai mai multi bani (deja primesc sume imense insa vor mai mult). Proprietarul postului BET (exclusiv pt populația de culoare) Robert Johnson, cere direct 14 miliarde de dolari de la albi, drept santaj, ca sa se opreasca protestele. Asta se traduce in vreo $300.000 de fiecare cap de culoare, ban platit din buzunarul albilor. E cineva aici care chiar crede ca daca le dai atatia bani de maine nu mai umbla cu bani falsi si nu mai sparg magazine? Vad ca corectitudinea politica a patruns adanc si in societatea romaneasca. Trist, foarte trist, mergem pe urmele auto-distrugerii, exact ca tarile din vest.

Dan (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:19

bravo, judecat, condamnat si executat de omu' tau alb cu mainile in buzunare

itu52 (288 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:43

Cauzele și efectul discriminării nu se pot elimina prin legi și măsuri coercitive sau compensatorii din partea autorităților. Acestea dau apă la moară celor vizați și cauzează acțiuni speculative sau autoritare din partea taberelor. Las America, unde nu este recomandat să treci prin anumite cartiere sau zone, chiar ziua, și mă opresc la noi. Am ieșit ieri la cumpărături și ca toată lumea am crezut(a doua oară) în marea schimbare. Nu domne(vorba lui Dragomir), ca și atunci s-au schimbat metodele. Nu am mai fost asaltat de purtători de dosare despre suferinzi minori și mame cu prunci la sân(zdravene și rumene), ci de binefăcători de animale. Purtători de cățeluși de rasă solicitând „fericirea” drăgălașilor cu ceva mâncare(din coș), că banii nu mai circulă. Tineri domne, tineri și sănătoși care pogoară cu neobrăzare tot ce le vine la gură în caz de refuz. Domne, nu unu, ci vreo trei, plini de trucuri și tupeu. Atunci, ce-am rezolvat, ne-am conformat normelor lingvistice în vigoare și ne-am pierdut siguranța socială, ne-am pricopsit cu hărțuire și cu acte de răzbunătoare din partea protejaților sociali. Nu cred că este cetățean care să nu se fi trezit fără cărucior la supermarket, să nu fie agasat de vânzători de vase de bucătărie sau bijutieri ambulanți. Cauza și efectul, veșnica problemă a tratării după ureche a metehnelor umane sau sociale. Comportamentul antisocial(cauza) tratat îndoielnic pentru a anula efectul (discriminarea). Nu vi se pare că una gândim și alta vorbim? Parcă am mai apucat vremurile astea. Pe alocuri pierzi frâna și-o pățești ca Băse, să vezi atunci cum sar utopiștii de ocazie și ecologiștii sociali. E greu domne, e greu. E ușor să introduci termeni noi(prea înrudiți, generatori de confuzii pentru străini), în schimb e foarte greu să schimbi mentalitățile. Pe vremea când nu erau locuri rezervate la facultate am avut colegi rromi curați, deștepți, cu un comportament ireproșabil. Nu au simțit nici un fel de discriminare, acum mulți ani, și nu cred că acum au parte de altfel de tratamente. Un lucru e sigur, legea nu bate natura, genele sunt greu de corectat, chiar și în pandemie.

Silviu Spiru (6 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:45

@Geambasu..."Așa e, m-ai prins! Apropo. "Rasismul și brutatalitatea poliției atinge cote inimaginabile..." Cred că google translate ar zice "ating", că sunt două entități. Sănătate!" Ok, am facut o erroare grammaticala. Nu am mai scris romaneste de ceva timp. Sa inteleg ca restul comentariului meu a fost pe placul tau?Problema e ca te bagi ca musca-n ciorba fara sa stii ce se intimpla cu adevarat in America.

Silviu Spiru (6 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:46

@Geambasu... Ok, am facut o erroare grammaticala. Nu am mai scris romaneste de ceva timp. Sa inteleg ca restul comentariului meu a fost pe placul tau?Problema e ca te bagi ca musca-n ciorba fara sa stii ce se intimpla cu adevarat in America.

Nu contează (10 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:46

Cum orice opinie trebuie respectată, o sa incerc sa spun doar ca autorul articolului nu a avut probabil toate informatiile legate de sistemul opresiv bine pus la punct ce funcționează împotriva oamenilor de culoare din sua. Există normal si privilegiați, dar nu poți sa sari sa spui ca totul e cam gri la ei. E de admirat totuși ca cei privilegiați au avut puterea sa fie solidari cu cei care protestează(au tras puțin de timp, dar reacția e totuși de admirat). Păcat ca exista totusi asemena opinii ca a domnului geambasu, mai ales că în situația de față nu trebuie sa ai prea multe informații la dispoziție, trebuie doar urmărit momentul în care bietul om, e omorât în plină stradă de oameni care sunt plătiți pentru a proteja. Si da, domnule autor, nu era un sfânt, dar nici câine nu e era si avea bietul niste drepturi ca si dvs. Dar asta e, cum am zis orice opinie trebuie luată în considerare, sper ca pe viitor o sa aveti o alta opinie.

maddox (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:48

Satul de tampeniile political correctness. Atata ipocrizie cu marile starlete internationale de iti vine sa arunci telefonul sau laptopul pe geam. A luat australia foc - toate vedetele hashtag...a pipait regizorul o actrita- hashtag, acum cu asta la fel. Am intreb ce au facut ei intre timp. Am uitam si Jamie Fox ala... daduse solidaritatea in el. Daca eram acolo il intrebam cu ce a ajutat el cauza asta pana la acest incident. Ce programe au facut ei care au avut si un outcome au initiat si sponsorizat. In afara de donatii catre tot felul de ong-uri care la fel nu prea gasesti sa fi fac it multe comparand cu sumele anuntate pe tot felul de publicatii. La fel si hamilton ieri...ca nu zice FIA nimic....doamneeee! Sper sa nici nu zica ar fi ridicol. Suntem cu toti niste ipocriti, da solidaritatea in noi doar cand sunt mediatizate astfel de evenimente.

7 (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:54

Dupa parerea unora dintre cei care au comentat inteleg ca un roman imigrant ar trebui sa stea in ghetto si ca nu ar avea niciodata sansa sa iasa de acolo. Realitatea este ca cine vrea si cine munceste poate reusi sa aiba o viata foarte decenta intr-un timp foarte scurt. Exmplele romanilor stabiliti in America sunt 100%, mai putin cei veniti la ciordit si cersit.

MZM (198 comentarii)  •  2 iunie 2020, 20:56

Felicitari, domnule Geambasu, pentru acest articol! Un politist a gresit grav si va plati pentru asta. Faptul ca victima avea un cazier plin de infractiuni nu scuza crima politistului. Dar modul in care se protesteaza de catre cei indignati, distrugand, incendiind si jefuind magazinele si automobilele unor OAMENI NEVINOVAȚI, arata ca unii dintre protestatari nu sunt cu nimic mai buni decat politistul respectiv. Si trebuie sa raspunda si ei in fața legii. In loc sa astepte ca justitia sa faca dreptate, ei trec direct la... represalii. In ce tara din lume se mai poate asa ceva? Sa iesi in strada si să-ti faci singur dreptate?! In China sau in Rusia?? Iata, in Rusia, ziarista Ana Politkovskaia, care a scris cartea critica la adresa lui Putin, „Rusia lui Putin”, a fost impuscata in liftul blocului in care locuia! Nimeni nu a iesit in strada sa protesteze! Liderul opozitiei ruse, Boris Nemțov, a fost impuscat la Moskova, in Piata Rosie! (S-a tras dintr-o masina de gunoi!!). Nimeni nu a iesit in strada sa dea foc cladirilor sau automobilelor! Tot la Moskova, in aceste zile de Covid-19, trei medici care au protestat ca nu au echipamentele necesare si au spus ca sunt mult mai multi decedati decat s-au anuntat oficial, au... căzut, pe rand, de la etaj si au murit! Nimeni nu a iesit in strada sa protesteze! In China unii medici care au incercat sa arate adevarata amploare a epidemiei, au... murit fulgerator de Covid-19! Nimeni nu a protestat in strada, nimeni nu a dat foc la magazine si automobile! Revenind la SUA, toata lumea stie ca au fost destule cazuri de politisti impuscati de civili (negri sau albi, nu conteaza!), dar nimeni nu a iesit in strada sa dea foc la automobile si cladiri! Corectitudinea politica s-a transformat in opusul ei, persecutatii au devenit persecutori!

Adrian F (4 comentarii)  •  2 iunie 2020, 22:05

D-le Geambaşu, nu contest nici un minut talentul d-voastraă scriitoricesc, dar nu pot sa las acest articol necomentat. Cu tot respectul cuvenit am teama ca abordați un subiect mult prea complex pentru mentalitatea si percepția europeanului si in special al cetațeanului român. Fără lipsă de modestie înțeleg fenomenul din punct de vedere al cetăteanului american, fiind plecat din țară de peste 30 de ani. Societatea americană este foarte complexă. Şi n-o spun nici cu titlu de faimă nici sub aspect denigrator. Este pur si simplu complexa. Rasismul este şi el complex. Nu este vorba de alb impotriva la negru sau viceversa. El include rasism la nivel etnic, culoare, orientare politică sau sexuală, religie, samd... Sa revenim puțin la cazul Floyd. Specificația dolarilor falşi este greşită. Floyd a incercat să platească cu un cec fara acoperire in banca. In State exista şi forma sa platesti cu cec personal cu condiția să ai banii necesari in banca. Mare diferența fată de banii falşi. Băut sau nu, dar frustrat, a inceput sa devină recalcitrant. In idea de a-şi recupera banii, personalul restaurantului a chemat poliția. Si de aici videoclip-ul vazut de o lume intreagă. Ce au facut polițişti după aceea a fost o lipsă crasă de experiență si profesionalism. Poate să fi fost si o tentă rasială, dar asta nu va putea NIMENI să o dovedească. Polițiştii vor susține ca ei au incercat sa-si faca job-ul. L-au făcut teribil de prost, declanşind o catastrofă națională care va ramíne in istorie. In cazul asta au fost albi față de un om de culoare. Putea fi invers. Sau echipă mixtă. Aşa a fost sa fie. Ar mai fi de spus dar ma opresc. Puțin despre "politically correct", pentru că am impresia din cite citesc in publicațiile romãneşti ca nu se percepe subictul corect. A fi "politically correct" este o formă de educație. Un standard. Nu poți tot timpul sa te exprimi neaoş jignind in dreapta sau stinga pentru că vezi doamne asta sint eu. Sint atîți cititori care injură birjăreşte pe forumuri şi atunci ziarul îi banează. Şi pe bună dreptate. Deci teoretic ziarul este "politically corect". Asta este doar o formă. Acum referitor la sportivii (şi nu numai), care se exprimă impotriva acestei situații. Bravo lor. Şi iaraşi cred că prezentați situatia putin trunchiat. Nu sint doar cei de culoare care militează, ci si atleți albi sau asiatici. Adevarul ca ar trebuii să o facă toti, indiferent de culoare sau apartenenta politică. Lewis Hamilton a incercat sa transmită mesajul lui intr-un sport predominant alb. Pe buna dreptate. Sportivii trebuie sa ia pozitie, datorită faptului ca ramîn idoli si pentru cei care au tendință rasială. De obicei rasismul se manifestă in rindul celor needucați. Am şansa să lucrez la cele mai mari companii mondiale. Sau printre cele mai mari. In zeci de ani am intilnit rasism minim sau transparent. Foarte mulți m-au ajutat fie sa-mi imbunatatesc limbajul, performantele profesionale, dar n-au incercat sa-mi spele creierul. De ce? Pentru ca erau educati si civilizati. Nu stiu daca apucați sa-mi cititi "romanul" dar va stau la dispozitie si cu alte păreri.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 iunie 2020, 22:21

Spuneți lucruri interesante și chiar dacă nu sunt de acord cu unele dintre ele vă apreciez fermitatea opiniilor. Totuși, dacă trăiți acolo de atâta timp nu înseamnă că sunteți singurul care înțelege totul, până la cel mai rafinat bemol. O singură problemă am. Când mesajul la un articol este mai lung decât articolul însuși este ceva în neregulă. Nu credeți?

sorin (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 22:40

in america cine munceste si este cinstit infaptuieste multe in viata.eu cu sotia si un copil mic am venit in state in urma cu 15 ani cu 3 valize si 3000 de dolari datorie pentru biletele de avion.astazi avem un net worth de peste 1 milion de dolari asa ca oportunitate este pentru toata lumea indiferent de rasa ,sex ,loc de nastere etc

Comentează