Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Mircea Rednic ne provoacă!

Și ne propune frumosul. Poate că pe el izolarea chiar l-a făcut mai bun

Permalink to Mircea Rednic ne provoacă!
luni, 25 mai 2020, 8:38

Nesecat subiectul rivalității Steaua-Dinamo, mai ales din perioada Epocii de Aur. A existat o așa-zisă Epocă de Aur din care s-a născut așa-numita Generație de Aur. Aflăm multe despre acea perioadă dacă îi ascultăm pe eroii timpurilor trecute. Bizare timpuri! Cu răbdare, din poveștile care se bat cap în cap, putem recompune tabloul întreg.

La ce bun?, se vor întreba pudibonzii. Ce rost are să tot scormonim prin gunoaie? Ce ne mai interesează acum cine fura mai mult, Dinamo sau Steaua? Cine manipula arbitrii și cine avea mai multe echipe-satelit? De cine se temeau adversarii mai tare, de Securitatea din spatele lui Dinamo sau de familia Ceaușescu, din spatele Stelei? Deci ce rost mai are?

Notre respect, nu, teamă, da
Are, pentru că vorbim despre cei mai buni ani ai fotbalului românesc. Cel puțin la nivel de club. Europa care ne compătimea pentru sărăcia din frigidere și frigul din calorifere se temea de echipele noastre. Nu știu cât respect era acolo în atitudinea Occidentului fotbalistic, asta ziceam noi, notre respect Anderlecht, dar de frică ne cam știau. Disputam semifinale de cupe europene cu o ritmicitate neverosimilă și de neconceput astăzi. Erau timpuri ciudate, iar spre deosebire de romani, nouă, românilor, ni se dădea doar circ. Căci pâinea era pe cartelă.

Sămânța de atunci a rodit ani în șir
Această arheologie în memoria fotbaliștilor și antrenorilor de atunci este pur și simplu o întreprindere necesară. Nu doar pentru apetitul real pentru scandal al unora, cât mai ales pentru că războaiele, comploturile și legendele din urmă cu mai mult de 3 decenii au influențat decisiv și traiectoria ulterioară a fotbalului nostru. Din sistemul lor de referință, Pițurcă, Tudorel Stoica, Lucescu, Lupu sau Andone au, fiecare, dreptate. De pe insula lor se vedea că „ăilalți” fac, iar ei doar dreg.

Polarizarea la vârf a marcat și selecția la echipa națională, și perpetuarea unor obiceiuri nesănătoase. Faimoasa „Cooperativă” de la începutul anilor ’90 crescuse din sămânța aruncată de ecumenismul parșiv al lui Mircea Lucescu. Incapacitatea de reformare a fotbalului românesc se leagă tot de felul în care fusese acesta croit pe vremea tovarășilor, indiferent că erau milițieni sau apeviști. Trecerea de la fotbalul etatizat, centralizat la cel de piață liberă ne-a trimis în lumea a doua spre a treia.

Își râde de noi Rednic. Mai bine așa decât…
Mircea Rednic, unul dintre jucătorii importanți de atunci, nu se exprimase până acum. Nu fusese întrebat omul, nu se băgase în seamă. Să te ții, mi-am zis când am văzut că a intrat și el pe subiect. Stai să vezi ce le face „Strâmbul”, doar îl cunoaștem. Aluziv, coroziv, incisiv.

„În loc să vorbim de perioada frumoasă… Dinamo, Steaua și Craiova erau echipe puternice. Nu cred că Dinamo sau Steaua aveau nevoie de sprijinul Securității sau al lui Valentin Ceaușescu în campionat. Dinamo avea echipă atunci și nu aveam nevoie de aranjăm meciuri în campionat sau în Cupă. E păcat, ar trebui să se vorbească de lucrurile bune”, a spus acesta, potrivit Realitatea Sportivă.

Eh, da, latura asta pacifistă nu i-o știam lui Rednic! Poate că pe el izolarea chiar l-a făcut mai bun. Dar tocmai prin blândețea insolită, opinia lui iese în evidență. Cred că asta a și urmărit. Sigur că poți zâmbi. Cum Doamne, iartă-mă, să fi avut nevoie Steaua și Dinamo de sprijinul Securității sau al Ceaușeștilor? Cum să fi aranjat cineva meciuri în campionat, cum să te miri că un mijlocaș ca Mateuț dă 43 de goluri într-un campionat?

Cred că râde și acum Mircea Rednic după ce ne-a servit declarația asta. Dar mai bine așa. Mai bine decât să înjurăm, să jignim, iar după aceea să ne psihanalizăm. Asta este însă o altă poveste, una foarte urâtă, în care nu vreau să intru. Nu sunt pregătit să arunc la gunoi amintirile copilăriei și adolescenței.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Carol_K (146 comentarii)  •  25 mai 2020, 9:18

Am trait acele vremuri, un lucru e clar, SECU era mai tare peste oricine si orice, generalii lor erau de temut chiar si pentru cei din anturajul lui Ceausescu. Aveau 3 echipe, Dinamo, Victoria si Flacara Moreni. Steaua se lupta cu acel balaur cu 3 capete. Valentin era fiul renegat al familiei, numele ii mai tinea pe unii la distanta, te mai putea apara de agresivitatea Securitatii dar nu putea sa devina el, la randul lui, un aparat de represiune. Nu i-a avut niciodata alaturi pe-ai lui, sotia si familia acesteia-i era neagreata de cei doi dictatori, de aici si separarea de ei. Valentin avea serviciu, era un f. bun fizician, juca bridge(un joc cam interzis) si iubea Steaua. Numele lui mai deschidea usi, asta e adevarat, dar nu le putea forta. Il mai sprijineau niste unchi, niste generali de armata care iubeau si ei echipa si se cam saturasera de aroganta si duritatea celor de la Dinamo dar cam atat. Toti jucatorii de la Dinamo stiau asta, de aici si frustrarea lor, desi aveau multa putere politica si sprijinul institutiilor de forta, Valentin prin inteligenta si modul lui de a fi ii tinea la respect, dinamovistilor nu li se mai aliniau deloc planetele. Cu toate astea sa recunoastem ca si ei erau un club de temut in fotbal, erau buni, ajutati sau neajutati erau o forta pe teren. Dar ca sa ai si rezultate atunci cand ai un adversar adevarat nu doar sateliti iti mai trebuia ceva, un ajutor in genul celui divin. Dinamo isi epuizase in anii precedenti acest "beneficiu", el trecuse la echipa din Ghencea careia-i ieseau cam toate dupa pofta inimii, atat in tara cat mai ales afara, aveau si echipa, antrenor, erau buni, erau o forta in Europa. Au profitat din plin si astfel si-au lasat amprenta decisiv pe anii 80. Rednic stie astea si nu e un Lucescu disperat care invoca toate motivele din lume care sa explice lumii de ce el era tinut in umbra de Steaua lui Jenei. Restul e can-can.

cosmin (8 comentarii)  •  25 mai 2020, 10:15

Ne faci sa radem

JFM (151 comentarii)  •  25 mai 2020, 10:54

Putereade convingere exercitata de Dinamo asupra adversarelor se vedeain acele momente in care un Dudu, Mateut, Camataru TREBUIAU sa inscrie. Nu neaparat Dudu era lasat, el era f. bun dar era lasata faza clasica sa se desfasoare fara piedici pt ca mingea sa ajunga exact pe fruntea lui. Imi amintesc de nevoia pe care o avea Steaua de a-l aduce pe Nelutu Sabau, Majearu nu prea se ridica la nivelul celorlalti mijlocasi, aveau nevoie pt Europa, in primul rand. Cand transferul era ca si facut in ultimul moment a venit Dinamo si i l-a suflat de sub nas. Daca Valentin era atat de puternic cum se tot invoca nimeni n-ar fi indraznit sa tatoneze macar, daca era deja ca si adjudecat. Dar l-au luat fara greturi. Iar la vestita finala de cupa Steaua-Dinamo golul lui Balint a fost perfect valabil, eu nu stiu de ce nu8 se dau reluari cu tehnica de acum sa se lamureasca toata lumea. Reactia lui Valentin a fost una care s-a mai vazut si dupa 90, a retras echipa. Abia reactia mai marilor din partid, cea de dupa meci, a fost abuziva, s-au simtit calcati in picioare de generalii lui Lucescu si au avut o rabufnire de orgoliu de tip dictatorial. Acela a fost un abuz, Steaua chiar nu avea nevoie de Cupa aia la cate trofee avea dar unii mari smecheri din CC aveau nevoie sa le arate celor de la Secu cine e sef acolo. Probabil erau deja lupte subterane intre cele doua tabere. Peste un an Secu i-a organizat lui Ceausescu o Revolutie de toata frumusetea, nu-l mai suportau nici ei. Asa ca NU fiul, Valentin, a confiscat Cupa, acolo a fost jocul celor de sus, mult mai sus de nivelul lui. Daca ar fi fost Nicu Ceausescu atuinci da, era exact ca ei, crescut sa fie asa, rau, periculos, razbunator.

Catalin (15 comentarii)  •  25 mai 2020, 11:24

@Carol-K : hai sa stabilim niste fapte obiective si apoi sa traga fiecare ce concluzii vrea. Asta cu cooperativa e daca nu un mit, oricum o exagerare . Pai Victoria a promovat in Divizia A in 1985, iar Moreniul in '86. Deci sa zicem ca a existat o cooperativa, ea a existat pt 3-4 ani maxim, nu e definitoriu pt istoria clubului Dinamo. In primele sezoane dupa promovare, ambele echipe au fost implicate in lupta pt evitarea retrogradarii, nu vad ce 'asistenta' sa ii ofere lui Dinamo. Dar mai bine sa ne uitam la rezultate : Steaua are cate un egal cu ambele echipe, in rest victorii pe linie si in general la scor. Dinamo are 3 egaluri cu Victoria si o infrangere cu Flacara, in rest victorii pe linie. Deci Dinamo are rezultate mai proaste decat Steaua cu echipele din propria ei (asa-zisa) cooperativa. Deci in ce mod concret am beneficiat? Si voi chiar credeti ca Dinamo era preocuparea nr 1 a securitatii sau militiei? De aia s-au facut aia securisti, ca sa iasa Dinamo campioana ? A da, erau vreo 2-3 colonei sau generali mai pasionati de fotbal care se implicau sub diverse forme. Si nu aveau nici aia atata putere cat vroiau sa lase impresia ca au. Si echipele alea mici aveau in spate secretari de judet, combinate mari, ministere, nu erau chiar asa de victime. Exemplu : in 1985 Dinamo a pierdut 0-5 acasa cu Sportul. A fost careva de la Sportul scos din fotbal, trimis la canal, la puscarie , sau mai stiu eu Doamne ce? astea-s povesti, folclor fotbalistic.

Umila parere (67 comentarii)  •  25 mai 2020, 12:12

Atitudinea lui Balint mi s-a parut cea mai corecta: “Eram unul dintre cei mai tineri din echipa, nu eram consultat, insa vedeam anumite iregularitati. Imi amintesc meciurile cu Brasov si Tg Mures, nu ma felicita nimeni dupa ce marcam”. In ciuda renumelui care il precede, Rednic a suprins placut printr-o declaratie menita sa placheze polemica starnita de cel mai frustrat personaj din galaxia fotbalului. Nu putem separa procesul de constiinta intentat echipelor departamentale de perioada nefasta care a incurajat aceste atrocitati sportive. Partidele de extrema dreapta au fost scoase in afara legii, tragediile produse in numele comunismului au fost si sunt INFINIT mai mari; din pacate, descendentii lui nenea Moise care “trag sforile” acestei nedrepte lumi interzic demonizarea comunismului, folositor mai mult ca oricand pentru aplicarea regulei “Divide et impera!”. Pentru respectarea adevarului, trebuie precizat ca painea NU a fost la cartela in orasele importante. Bietii romani, cate lipsuri au indurat! V-as propune sa incheiem in nota optimistica a lui Mircea Crisan: “S-auzim numai de bine!”.

Umila parere (67 comentarii)  •  25 mai 2020, 12:29

Mai corect spus, "optimista".

valentin (17 comentarii)  •  25 mai 2020, 12:41

Dl carol nu a trait acele vremuri, cred ca ne pacaleste. Eu anul viitor voi implini 50 de ani. Sa va spun cum stateau lucrurile. In varful piramidei era familia ceausescu. Apoi partidul. Apoi securitatea. Apoi militia. Si mai jos armata. Cine crede ca valentin ceausescu nu avea influenta, ba chiar mare de tot, se inseala amarnic. Si el, si vagabondul de frate'su, si drogata de sor'sa, faceau ABSOLUT ce vroiau in tara asta. Si , da, Dinamo incerca cumva sa echilibreze situatia. Dinamo era cea mai rea dar Steaua era neinvinsa de 100 de meciuri. Ca sa nu mai zic de prelungiri de 15 minute cu Bihorul. Pe bune?????????

Ilie (150 comentarii)  •  25 mai 2020, 12:52

Când eram mic, la Bacău, lumea a vandalizat autocarul lui Dinamo după un meci aranjat. S-a găsit carne de pui de la Avicola. În mod ciudat, nimeni nu a pățit nimic după aceea. Tot ce țin minte din meci este că a dat Raducioiu gol. SC Bacău era echipa lui Dinamo, dar publicul nu. Totuși, Lucescu ne-a ajutat să scăpăm de retrogradare când i-a obligat pe Jiul să ne dea un meci, scor 3-1. Așa se vorbea în oraș. Cu Steaua, Bacăul rupea, copiii de mingi ascundeau mingea, dar publicul simpatiza mai mult cu oaspeții.

Ilie (150 comentarii)  •  25 mai 2020, 13:07

Vorbim despre cinste și corectitudine, dar tot site-ul de azi e cu Cosmin Gușă și Realitatea plus. Care au furat 160milioane euro de la stat. Felicitări!!!!

MZM (198 comentarii)  •  25 mai 2020, 13:56

Dupa declaratiile lui Dinu privind utilizarea gentilor cu cate 25.000 de dolari pentru a castiga unele jocuri in competitiile europene, Dinamo traverseaza o perioada mediatica foarte grea. Dar cei mai multi dintre cei care vor s-o ajute pe Dinnamo (sa-i salveze onoarea „nereperată”) ii fac mai mult rau decat bine, incercand sa spuna ca... si Steaua facea la fel! Comparatiile intre Steaua si Dinamo, atat pe plan intern cat si pe plan european, sunt total defavorabile echipei fostei Securitati. Lucrurile sunt simple: Steaua, in Europa, este in fața lui Dinamo la distanță de ani lumina, daca tinem cont ca si acea semifinala cu Liverpool a fost clarificata de Dinu. Steaua a dominat fotbalul european (in cei 4 ani, 1985-1989). A fost singura echipa din Europa ( din Europa, nu din Romania, sa fie clar!) care a ajuns de 2 ori in finale si de 3 ori in semifinale. A castigat CCE si Supercupa Europei, a fost declarata de doua ori in aceasta perioada cea mai buna echipa din Europa, a disputat, la Tokio, cu River Plata, Cupa Intercontinentală etc. O astfel de echipa avea nevoie de ajutorul familiei Ceausescu pentru a invinge in campionatul Romaniei pe... alde Victoria, Corvinul, Dinamo Bacau, Targoviste etc.???!!!... Repet, cei care iubesc Dinamo ar ajuta-o incomparabil mai mult daca ar trece sub tacere acea perioada. Arătând cu degetul spre Steaua nu fac altceva decat sa scoata si mai mult la iveala matrapazlacurile echipei fostei Securitati comuniste. Probabil ca multi dintre tinerii sub 40 de ani, care tin cu Dinamo, afla abia in aceste zile cine a fost si ce a facut cu adevarat echipa care cucerea la foc automat „Ghete de aur”!

Urod (270 comentarii)  •  25 mai 2020, 14:19

@umila părere...." Sa auzim numai de bine", era a lui Neculai Constantin Munteanu, Europa Liberă....

Carol_K (146 comentarii)  •  25 mai 2020, 14:55

@Catalin Da, Victoria si Flacara Moreni au promovat in A in 85 si 86 atunci cand Steaua isi luase viteza si au vazut ca nu mai tin pasul. Atunci a fost perioada cea mai grea pt Dinamo, Steaua avea o echipa rodata si valoroasa, un antrenor f. bun care a mai construit o echipa de vis, in 1975. "Coloneii" de care vorbesti erau de fapt Generalii, de Securitate si Militie, Postelnicu(Dinamo), Marin Barbulescu(Victoria) si Constantin Nuţă(Flacara Moreni). Vroiau sa rupa sirul de titluri ai Stelei. Deci nu merge minimalizarea asta pe care o incerci, acolo chiar era o lupta CRANCENA intre Institutii pt ca si Steaua avea generalii ei, Victor Stanculescu, Coman, Olteanu. Dar fotbalul era pe teren, Victoria si Flacara M n-au fost infiintate neaparat sa bata Steaua(era f. f. greu) dar pentru a plimba punctele pentyru Dinamo, pt a juca la rupere, la intimidare cu orice echipa de provincie care indraznea sa joace pe bune cu elevii lui Lucescu. Care nu stiu daca nu cumva a prins si el o stea de general cat a fost la Dinamo.

Maxentiu (64 comentarii)  •  25 mai 2020, 15:08

Realitatea e simpla si prozaica: si Dinamo si Steaua au "furat". Au manipulat arbitrii si au avut echipe satelit. E ceea ce face orice om, orice organizatie, orice sistem care are putere sau bani: cauta sa acapareze si mai multa putere, sa aiba si mai multi bani. Nu-i vorba de Securitate, de Armata sau de Valentin. Oricine are putere va cauta sa aiba si mai multa. Ca dovada, luati imaculatul si vesnic disidentul Rapid: a venit Copos, au ajuns toti arbitrii dealeri Samsung, a cistigat Rapid campionatul. Sau piramidele de influenta din fotbalul italian, cu Juventus in virf. Sau mizeriile din ciclism, in special din Turul Frantei, unde cea mai puternica echipa dicteaza intotdeauna regulile, transformind Federatia si organismele antidoping in marionete. Sigur, asta nu ne impiedica sa ne fabricam propriile mitologii personale, si avem mai sus un exemplu halucinant cu "Steaua care se lupta cu balaurul cu 3 capete al securitatii".

Caragiale (1 comentarii)  •  25 mai 2020, 15:33

@ Umila parere Ai dreptate, Mircea Crisan obisnuia sa-si salute amicii cu expresia “Sa auzim numai de bine”, preluata ulterior si de alte persoane, mai mult sau mai putin faimoase. In anii ’80, Sorin Cunea de la Europa Libera isi incheia emisiunea “Teze si antiteze de la Paris” cu aceeasi urare. Nu vorbi ignorantilor de Mircea Crisan, ce nu cunosc ei, nu exista, punct.

Umila parere (67 comentarii)  •  25 mai 2020, 15:57

@ Caragiale Bine punctat.

Urod (270 comentarii)  •  25 mai 2020, 17:00

Nu suntem pudibonzi, suntem doar plictisiți.... Ambele echipe făceau aranjamente, dar Steaua este clar ca era deasupra... foarte simplu ... Cine a ieșit din teren și a câștigat meciul, cine a câștigat peste 100 de meciuri fără înfrângere, cine prelungea meciul pana se dădea gol...?!!!!! Trebuie sa fii idiot sa crezi ca există 100 de meciuri fără înfrângere și fără aranjamente...Pai de aia și-au luat 4-0 de la Milan....au crezut ca și cu Milan va fi la fel de simplu... Dinamo făcea altele, care nu o disculpa cu nimic...Lucescu este subiectiv când spune ca succesele noastre au fost rodul exclusiv al sistemului de atunci.....căderea valorică a cupelor europene este realitatea de necontestat și care a facilitat accederea în fazele superioare... Pai de câte ori nu ne-au scos pe noi englezii în primele tururi..?!!!!....Eliminarea lor din competițiile europene a fost mare ajutor.... Si faptul ca echipele erau stabile din punct de vedere a lotului este iarăși o realitate care ne-a ajutat sa fim întotdeauna omogeni în joc fata de adversari...Lui Lucescu nu-i putem pretinde sa fie perfect.... Nu vom mai avea curând un antrenor ca el... Ceilalți antrenori sa nu se supere, dar extrem de rar se naște un antrenor care sa aibă atâtea calități... Analizează tu, câți au reușit sa ajungă la acest nivel, crescând atâtea talente..?!!!! ... El a trebuit sa fie și subiectiv, că să-și i-a meritele nerecunoscute din cauza invidiei și a răutății . Pentru CM din America ți-a dat doi jucători, luați de la alte echipe, aduși la cea mai buna formă și care au scris istorie... Hagi și Raducioiu...!!!!......asta nu este meritul lui...?!!!!... Apropo de Iordănescu....I-a mulțumit lui Lucescu pentru asta...?!!!... Eu nu-mi aduc aminte... Îți sugerez ceva, dacă îmi dai voie... este un subiect din ce în ce mai interesant, vanzarea lui Dinamo.... L-ai abordat și poate o mai faci.. .. Acolo începe sa fie din ce în ce mai urât. Ieșirea lui Negoiță la adresa spaniolilor care mi se pare urâtă și în stil dâmbovițeano - pontica, anunță ceva dubios... Și din păcate ceea ce se anunța frumos, începe a dezamăgească... Și anume fanii care au devenit suspect de apropiați de Negoiță. Adică acea parte....PCH...

Urod (270 comentarii)  •  25 mai 2020, 17:33

@Caragiale...eu nu l-am auzit pe Mircea Crișan folosind acea expresie ȘI NICI NU TE CONTRAZIC... eu l-am auzit doar pe NCN și este normal sa am aceasta părere pentru care dacă tu ai dreptate, eu sunt dispus sa mi-o schimb... Cat despre ignoranți ai dat-o în bară cu mine, eu îl știu pe Mircea Crișan un actor simpatic, dar nu m-a dat pe spate precum Caragiu sau Amza Pellea... Deci nu mai folosi cuvintul,, ignorant ", acolo unde nu-și are locul, pentru ca riști sa devii *** funcțional....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod (270 comentarii)  •  25 mai 2020, 18:01

@JFM....Neluțu Sabau a ales Dinamo, pentru ca Dinamo le-au promis celor de la Cluj că-i scăpa de retrogradare... Da, Dinamo avea și ea armele ei incorecte in lupta cu Steaua, care folosea exact aceleași arme. Pe niciuna nu o scuza asemenea fapte, asa erau vremurile de atunci.... Dar despre golul din finala , chiar dacă caseta a dispărut de la Federație (te întrebi cum și de ce?!!!), găsești pe youtube alta filmare în care chiar dacă mai greu, vei vedea ofsaid pe partea dreaptă..... Iar în ceea ce privește meciurile directe, Steaua a rupt-o pe Dinamo cu arbitrii.... Precizez, meciurile directe de după '86...

itu52 (288 comentarii)  •  25 mai 2020, 19:43

„De cine se temeau adversarii mai tare, de Securitatea din spatele lui Dinamo sau de familia Ceaușescu, din spatele Stelei?”. Este cel mai greu răspuns pe care trebuie să-l dea Istoria. De Secu se temea toată lumea, din inerție, de groaza poveștilor din perioada de instaurare a puterii populare. De familia Ceausecu se temeau naivii, ascultătorii poveștilor cu ciclopi peltici. Securitatea pensionarilor, securitatea brută, a fost trasă pe dreapta în epoca de aur și se delecta cu familia „conducătoare” în fieful fotbalului. Ramura tânără a securității preocupată de calapodul distopic al omului nou, grebla terenul reorientării socio-economice a țării și trata calea avantajoasă de salvare a națiunii(conferința de pace de la Paris, semnată în 89, după vreo 52 runde de tratative, s-a încheiat cu începutul sfârșitului). Familia și foștii jucau „popa-prostu” pe eșichierul politic al țării. Cel care trebuia să se teamă cel mai tare de Securitate, a fost chiar „țapul ispășitor”, pentru că „nu mâncat Verdeț la timp”. Poporul condamnat la „trasul paiului prin nas”, a savurat și s-a înfierbântat la fâsâitul mămăligii, pardon „explozia”, a devorat scenarii după scenarii până în zilele noastre , ... și mai departe. Se acceptă poveștile cu foștii, și cele care urmează, pentru că timpul trebuie să treacă pentru ca purtătorii de pană să intre în transă. Cu alte cuvinte șoarecii trebuie învârtiți, altfel sparg sacul. La bună auzire!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  25 mai 2020, 21:24

Frate sunteti naivi sau *** de-a dreptul???? Cum sa-i intrebi pe jucatorii care jucau pt Steau sau Dinamo daca stiau de meciuri aranjate??? Si chiar daca sa zicem ca nu te duce capul si-i intrebi, ce-ai vrea sa-ti raspunda????? Ei faceau parte din acel sistem si se supuneau acelui sistem...Acum duceti-va si faceti-i lui Mitica nu stiu ce statuie in centrul Bucurestiului ca a fost cel mai bun presedinte de fotbal si cel mai longeviv.....Presa sportiva mai proasta ca-n Romania e greu sa gasesti...

Comentează