Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fura Steaua, fura Dinamo…

… iar noi ne furam căciula că avem dimensiune europeană. Gloria fotbalului nostru este construită pe o hazna de abuzuri, amenințări și minciuni

Permalink to Fura Steaua, fura Dinamo…
luni, 11 mai 2020, 9:01

Fostul paj al lui Cornel Dinu, pe numele lui Borcea Cristian, odinioară absolvent cu minima cum laudae al unui amărât de liceu industrial din București, continuă să spargă televizorul pe 7 mai și să celebreze 10 mai. Nu acel 10 mai la care vă gândiți voi, ci acel 10 mai când el cu cartoanele de la Vova Cohn și cu câțiva spartani cu cagule au incendiat peluza din Ghencea. O faptă de o vitejie rară.

Exercițiu arheologic
Nu are rost să insistăm mai mult decât este cazul pe marginea amintirilor inflamabile ale lui Borcea și adepților. Dar până când lucrurile vor reveni cât de cât la normal, iar fotbalul surogat de pe PlayStation va fi înlocuit cu fotbalul semisurogat de pe stadioanele echipate post-pandemie vom continua să săpăm adânc în memorie.

Și din acest exercițiu arheologic ce poate fi mai atrăgător decât eterna rivalitate Steaua-Dinamo? Subiectul la zi: cine a făcut mai mult rău? Sau cine a furat mai mult? Și cine pe cine teroriza mai tare, și cu ce mijloace? Cine a fost de fapt campionul absolut al abuzurilor? Cine era tartorul? Miliția&Securitatea sau Armata&familia Ceaușescu?

Steaua câștigă cu 54%! De fapt, pierde
Gazeta a lansat un sondaj de opinie cu întrebarea simplă „Cine a fost mai favorizată înainte de ’90, Steaua sau Dinamo?”. Chiar dacă nu are la îndemână toate instrumentele sociologice, un sondaj de opinie la care participă un număr semnificativ de persoane spune ceva important.

Până duminică la prânz intraseră în jocul propus de colegii mei aproape 13.000 de cititori, deci un număr demn de luat în seamă. 54% din respondenți, adică un număr de aproximativ 7.000 de oameni, au fost de părere că Steaua a fost echipa mai favorizată, în timp ce 46% (cam 6.000 de persoane) au considerat că, dimpotrivă, Dinamo era sursa răului în fotbalul românesc de dinainte de decembrie ’89.

Posibile explicații
Interesant rezultat și surprinzător. De ce surprinzător? Fiindcă în măsura în care putem presupune că s-ar respecta procentul de simpatie populară de care beneficiază Steaua/FCSB și în numărul votanților, ar fi fost de așteptat un deznodământ invers al sondajului. Ce stelist este dispus să admită că echipa lui tăia și spânzura pe vremea sfântului Valentin?

Putem presupune atunci că a fost o mobilizare specială a susținătorilor sau simpatizanților dinamoviști, din care să rezulte o cosmetizare a istoriei reale? Greu de spus și asta. Parcă dinamoviștii au altele pe cap zilele astea. Și oricum vorbim despre fapte și evenimente de acum mai bine de 30 de ani. Nu foarte mulți dintre cei care urmărim acum fotbalul au trăit vremurile acelea.

Fotbalul, drogul săracului
Jucătorii importanți ai epocii în discuție nu ne luminează nici ei. Tudorel Stoica susține că Valentin îi ferea de abuzurile Miliției și de agresiunile adversarilor (în ce calitate făcea asta?), Gigi Mulțescu sau Andone vorbesc despre o cooperativă a arbitrilor care lucra în favoarea Stelei.

Era o atmosferă îmbâcsită, un război în toată regula între entități ale Statului comunist. Instrument de propagandă al regimului și jucărie în mâinile politrucilor, fotbalul era totodată drog ieftin pentru lumea de rând. Câștigam Cupa Campionilor Europeni, eram finaliști și semifinaliști, ne încălțaserăm cu toate ghetele de aur, dar alergam după un kilogram de carne sau de brânză mai mult decât alerga Tudorel Stoica într-un meci cu Dinamo. Frumos fotbal, urâte vremuri!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

s (1 comentarii)  •  11 mai 2020, 9:15

Din nou introducerea subtila a fcsbului, pentru a face propaganda unei echipe care nu e Steaua. Din nou un articol mincinos din partea unui jurnalist mincinos.

Simeone (56 comentarii)  •  11 mai 2020, 9:26

Oricum ai pune lucrurile, ambele echipe furau. Aveau rezultate pe plan european, dar, vorba lui Dinu, se umbla la arbitrii, la echipele adverse. Sa fim seriosi nu eram noi de semifinale sau finale de cupa europeana daca se juca pe drept. Altfel nu imi explic cum Steaua venea in 1986 la Cluj, dupa ce castiga cupa campionilor, cu noile achizitii Hagi si Rotariu, unde se chinuia sa scoata un egal. S-a terminat in cele din urma 2-2, dupa ce la pauza a fost 2-0. O fi intervenit si atunci Valentin Ceausescu? Oricum Cupa Campionilor era o cupa mult diluata, abia in semifinalele competitiei ajungeai sa joci cu echipe mai puternice din Vest.

Ilie (150 comentarii)  •  11 mai 2020, 10:31

Vezi că șeful tău, nea Ovidiu era o persoană importantă în acest angrenaj. Și persoanele pe care le citați des, ca Mitică Dragomir, Crăciunescu, Anghelache, Dinu și alți "intelectuali" erau în jocul ăsta. Faci ca Tolontan, care *** . Întâi ia atitudine împotriva celor de la voi din ziar și după aceea vorbește despre alții. De hoți care strigă hoții ! sunt sătul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

octavian (109 comentarii)  •  11 mai 2020, 11:44

Ambele au fost masiv si grosolan favorizate. Cum necum Steaua a facut o performanta greu de egalat, care ramine. Apropo de telenovela cu Hagi junior. Este o singura solutie. Gica sa antreneze o echipa de top si sa-l duca acolo si pe Hagi junior.. Altfel doar promisiuni.

MZM (198 comentarii)  •  11 mai 2020, 12:07

Va inteleg, domnule Geambasu! Autodenuntul penal al lui Cornel Dinu a bulversat rau toata suflarea dinamovista. Faptul ca putinele victorii internationale ale lui Dinamo, echipa fostei Securitati comuniste, erau platite cu cate 25.000 de $, ramane batut in cuie, nu poate fi schimbat! Mai ales că geanta respectiva era transportata la „beneficiar” chiar de catre antrenorul secund al echipei (acelasi Cornel Dinu)! De asemenea, nu poate fi schimbat faptul ca acele 4 „Ghete de aur” au fost obtinute prin frauda. Marturie sta acel strigat disperat al austriacului Polster, la 20 de ani dupa „intamplare”: „Camataru, da-mi Gheata inapoi!”. Adica, faptele au fost devoalate, vorba poetului: - „Nu-i gata, jos cortina! - Lăsați-o ridicată!/ E foarte greu s-acoperi ce-ai dezvelit odată!”. Si, atunci, solutia cea mai la indemână este sa-i amestecam si pe altii in mocirla respectivă. Si Steaua facea la fel! Scurt si cuprinzator! Fara a da exemple de... ce si cum faceau la fel cele doua echipe. Pentu ca, despre Steaua nici nu era nimic de spus. Finala aceea de Cupa din 1988, cu ofsaidul acela pentru care alde Olaianus s-au chinuit vreo cateva zile (dupa propriile marturisiri), sa vadă ofsaidul... fanta de lumina,...bla, bla! Apoi dihotomia aceea Securitate vs Armata este falsa. Si e menita sa-i prosteaca pe cei care habar nu au ce era inainte de 1989 in Romania (e vorba mai ales de cei care nu pot lua bacul cu niciun chip!). Ca armata era cu Ceausescu si Securitatea i se impotrivea!?!? Sa te strici de râs, nu alta! Regimurile comuniste se bazau in primul rând pa Securitate, care era, nu-i asa?, brațul inarmat al partidului comunist. Adica Iulian Vlad, Postelnicu si toata pleiada de generali securisti i se impotriveau lui Ceausescu?!?! Chiar dimpotriva, la revolutie, Armata, prin generalul Milea, i s-a impotrivit! P.S. Domnule Geambasu, nu poate fi alaturata cucerirea Cupei Campionilor Europeni, castigata de Steaua prin munca si valoare, de Ghetele de aur ale echipei Dinamo, obținute... stiți cum.

Romeo (4 comentarii)  •  11 mai 2020, 12:25

de ce a mai trebuit să încăierăm odată Steaua cu Dinamo ? Important este să se știe cum se câștiga titlul înainte de 2007 (pardon, 1990). Dar nu numai S+D furau. În 1981-83 a fost un proces (deci PCR a acceptat că mita exista, foarte rar s-a acceptat că există mită!) în care conducptori de la FC Brașov au fost condamnați la închisoare (nu știu și câți au făcut), au fost condamnați arbitri, au fost acuzați jurnaliști și pe vremea aia nu se făceau prea multe aprecieri în presă despre jocul echipei. Și nu a fost numai FC Brașov, a mai fost un conflict CFR Cluj - FC Argeș - Petrolul în care CFR câștiga la Pitești, dar FRF dădea victorie cu 3-0 piteștenilor, iar Petrolul care vroia să-i stimuleze pe argeșeni a fost echipa retrogradată, iar CFR s-a salvat încă oadată ciudat. Și apoi au mai fost campaniile de promovare din div B. Atunci când 2 sau 3 echipe trgăgeau la promovare, blatu era la ordinea zilei, pentru că valoarea echipelor era aproximativ egală. Chiar dacă Dinu a deschis cutia blaturilor de la noi, aceasta este cât un bloc de 20 de etaje, nu doar o cutiuță.

Urod (270 comentarii)  •  11 mai 2020, 12:28

Un subiect despre care se poate discuta la infinit....este clar,amandoua echipe își creau avantaje dar Steaua avea un plus de forta prin Valentin Ceaușescu. Dar de fapt , generalii si conducătorii lui Steaua erau cei care acționau la adăpostul numelui lui Ceaușescu și nu Valentin personal. Nu are rost sa denaturam adevărul....nu folosește la nimic după 30 de ani o imagine denaturată decât reală, dar oricum ,Valentin Ceaușescu nu era in nici un caz o beizadea . Asta sa fie clar ...doar atunci in Cupa Romaniei a fost ceva iesit din comun, unde dupa cum povestesc martori oculari, Valentin a fost inflamat de Cornel Vadim Tudor...Azi este abuzul nesfârșit al banului...!!!...ti se pare mai corect...?!!!!...pentru ce mai joaca 20 de echipe , daca contează numai 2-3 echipe pline de bani, care stau pe bugete de multe sute de milioane, chiar miliarde de euro ,de la care președinții ajung in pușcării pentru ca fura banii celor care cred ca inca se mai face fotbal..?!!!...nu, nu prea mai este fotbal, este mai mult hoție ...si asta vorbind de ce este afară, ca in tara nu mai putem vorbi de fotbal...înainte a fost acea aberatie cu plata datoriei externe in timp record care ne făcea să stăm la cozi , azi avem alte aberații , care mi se par mult mai uriase...Sa plătească oamenii cinstiti din taxe, banii pe care îi fura hoții din politica , este mai corect ?...ti se pare corect ca de 30 de ani cei mai mari hoti din istoria României delapideaza cu sute de milioane de euro, bugetul țării...?!!!!...stii vorba aia...?!!!...Pamântul n-ar exista fără apă, aer si fraieri...!!!!!...tu, noi restul...in ce tabără crezi ca ne aflăm?!!!...sa nu înțelegi gresit, nu plâng după cea fost, plâng pentru cum suntem acum, de fapt asta este fața adevarata pe care o avem...

Umila parere (4 comentarii)  •  11 mai 2020, 12:47

Victor Eftimiu spunea odata: “La noi are dreptate cel care vorbeste mai tare”, colegul dumitale pe care il lauzi din nou este cel care “zbiara” prin pseudo- articole pline de jargoane, incitare la violenta si mai ales erori gramaticale. Acelasi individ scria acum cateva luni ca secretul formei sportive a lui Ronaldo este sfecla rosie, alti fotbalisti se IMPIEDICA de gustul sucului de sfecla rosie!?! Am citit multe gogomanii la viata mea, insa o “perla” de acest gen merita retinuta. Sucul de sfecla rosie pune piedica celor care il consuma, FABULOS!!!

Urod (270 comentarii)  •  11 mai 2020, 15:32

@MZM...nu vorbi prostii... Dacă au existat într-adevăr acele valize, nu gândi ca s-au dat pentru mită...valizele alea sunt pentru a vinde cartea.. Tu crezi ca pe vremea aia se putea umbla cu valizele pline de dolari...?!!!... Fie ea și Securitatea.. ?!!!! ... Ești copil... Privește meciurile, ca le poți vedea și acum, și anunta-ne și pe noi unde a fost avantajata Dinamo.... Iar de acele puține meciuri câștigate de Dinamo...!!!!... Ce să-ți mai zic, vezi ca Dinamo o bătea pe Internazionale prin `81 , când Steaua încă nu avea vreo victorie rasunatoare. Dinamo a câștigat și cu Real Madrid prin anii '75. E bine sa fii documentat când vrei sa spui ceva... Au fost victorii pe bune....

motanul incaltat (455 comentarii)  •  11 mai 2020, 16:58

Era atunci cum este si acum in toate domeniile.....De ex la seriale de televiziune---americani fac de ex un serial precum SONS OF ANARCHY -care sparge audientele in toata lumea Romanii fac LAS FIERBINTI care si el sparge audientele dar numai in Ro. Vedeti diferenta----noi suntem din alta galaxie....Este diferenta intre un Harley-Davidson si o Mobra care nici aia nu mai exista....

serban (6 comentarii)  •  11 mai 2020, 19:29

Bateți câmpii cu "hoțiile" celor două ! Pe vremea aceea, Steaua și Dinamo erau în România precum Barca și Real ! Diferența dintre ele și ceilalți era uriașă, ca valoare, ca performanțe, ca orice ! Normal, luaseră tot ce era mai bun din țară. La fel de normal, mai aveau și sincope, căderi de formă, de care profitau, uneori, norocoșii de moment, în rest nu sufla nimeni în fața lor, scorurile de maidan fiind mărturie. Era o plăcere să le vezi jucând, spectacol cât cuprinde, tehnică de vârf și goluri multe la fiecare meci. Să vii însă să iei de bune fantasmele și elucubrațiile unui bătrân acrit, frustrat și care trăiește în lumea lui închipuită, mi se pare deja prea mult, tipul nu are nevoie de crezare, tipul are nevoie de tratament de specialitate ! Iar ziariștii ar trebui să-și asume ei o oarecare decență, dacă tipul nu mai poate ! +

Mihai Coman (10 comentarii)  •  11 mai 2020, 20:03

@motanul incaltat... minimobra de fapt

MZM (198 comentarii)  •  11 mai 2020, 20:51

@Urod, ai gresit „andrisantul”! Nu eu am lansat pe piata ideea ca toate performantele echipei Dinamo, pe plan european au fost blaturi. Nu eu am inventat valizele respective, destinate arbitrilor, continand cate 25.000 $. Nu eu am spus ca una din aceste valize, destinate unui arbitru scoțian, a ajuns la Anghelache, care era „spionul nostru la Londra” ! Toate aceste fapte au fost dezvaluite de Cornel Dinu. Este de fapt un autodenunt penal, ceea ce face ca aceste „intamplari” sa aiba credibilitate 100%. Nu cineva din afara clubului Dinamo face aceste acuze, ci chiar fostul jucator si antrenor al echipei respective... Asa ca lui Dinu trebuie sa i te adresezi, daca ai vreo nedumerire, nu mie! Lui trebuie sa-i reprosezi, nu mie! Oricum C.D. nu va putea retracta nimic din ce a spus. Apele au luat-o la vale!

gigi drobetanu (30 comentarii)  •  11 mai 2020, 21:29

doamne citi ciumpicsi isi dau cu parerea despre fotbalul de dinainte de 90 si ei poate nici nu erau nascuti atunci. sa revenim: ambele echipe isi imparteau influenta in tara. fiecare cu armele din dotare. va dau un exemplu, ba nu 2. am facut armata la Oradea. 1980-1981. eu veteran si pufan un oarecare fotbalist , portar, la echipa de juniori municipali cum se numeau atunci de la Dinamo. campioni nationali in 1980. domnul Geambasu poate verifica. numele de familie al baiatului imi scapa acum dar prenumele nu-l uit toata viata : Carmen. ce se intimplase cu el? tatal lui securist dar nu a vrut sa intervina pentru el si l-a recrutat Steaua. a fost in cantonament in Bulgaria , pifan fiind. dupa juramint nu a vrut sa semneze cu steaua si l-au trimis la Oradea. acolo toata lumea il indragea pentru ca stia baiatul cu varza si era chiar simpatic. acesta e primul exemplu. al doilea : am avut un coleg de liceu care avea singele ros-albastru. nu puteai sa zici ceva de steaua lui ca-l apucau damblalele. si facea box baiatul. unde? la steaua. si? si nu a rezistat decit 3 luni la acel club minunat si apoi s-a transferat la clubul de mincinosi si blatuitori. si unde avea conditii de antrenament de zicea omul ca se simte ca la lotul national. apoi va pot spune ca in acele vremuri in perioada 1982-1989 vedeam 2 meciuri pe etapa. la Dinamo fiind sustinator, la Rapid stind in cartier linga stadion, la Sportu la Progresu, la Metalu la ICSIM, la Automatica. pe ghencea nu! de ce? cu neplacere va spun era o atmosfera apasatoare acolo. am fost doar la 2 meciuri ale lui Dinamo acolo. oamenii exaltati. trebuia ca ai lor sa cistige neaparat. de parca ceilalti nu tot fotbal jucau. si mi-am adus aminte de un ultim exemplu. ne aflam in luna mai 1979 in ultima etapa. meci Dinamo - FC Arges. 4-3 pentru Dobrin si ai lui. dupa ce Dinamo conducea la un moment dat cu 2-1 si rateaza Dragnea o minge de n-o uit nici acum. si la 2-1 pentru Dinamo, dinu striga catre fundasii centrali , aflati cam pe la centru, fara fault. si scapa pitesteanul, pasa inapoi si raduII egaleaza. apoi pitestenii prins avint, lui Dobrin ii ies toate, a fost si lasat, si s-a terminat asa cum s-a terminat. pai daca se intimplau astea pe ghencea iesea razboi civil. oi fi eu suporter al vechiului Dinamo, doar am copilarit la 2 statii de stadion dar la steaua se intimplau grazavii. au avut si echipa buna dar toate echipele vestice s-au dat la o parte in 86. a se vedea cu cine jucase pina atunci Barcelona si ce echipe au fost pe partea lor de tablou. 1986 a fost decretat anul Estului. atunci si Kievul a luat Cupa Cupelor. oare intimplator? si cum zicea cineva mai sus: mai documentati-va copii si mai ales nu va bagati in discutii cu oamenii mari care au vazut zeci, sute de meciuri in vremurile respective. si domnule Geambasu: poate mai faceti un sondaj privind cine a fost cel mai bun fotbalist român din 1965 incoace. sa vedeti cum toti se vor repezi sa zica ca Gica Hagi. ei nu stiu despre Dobrin, despre Dumitrache, Dudu Georgescu, camataru, Dumitru, Ozon, Constantin, BALACI si multi altii

Bota Pompiliu (93 comentarii)  •  11 mai 2020, 21:33

Geambasule, ti-am mai spus, imbraca-te cu un tricou dinamovist si vezi de o facultate de jurnalism. Se lucreaza la legea presei si mult nu mai ține cu box-to-box - uri !

Urod (270 comentarii)  •  11 mai 2020, 22:25

@MZM...chiar nu vreau polemică, dar precizez ca am fost foarte clar ....eu m-am adresat strict ție , pentru ca ai preluat ceva fără să ai experienta de a separa adevărul de ficțiune....chiar dacă au fost spuse de Cornel Dinu, nu inseamna ca exact asa au stat lucrurile. O carte care se vrea vânduta , trebuie sa vina cu ceva senzațional. Valize poate au fost dar cu alte lucruri, in nici un caz cu dolari. Diferite cadouri uzuale ...tu realizezi ce insemna pe vremea aia 25 de mii de dolari...!!!!!...puteai fi mama securității, ca nu misca nimic fără știrea si aprobarea lui Ceaușescu....ca veneau jucătorii cu videouri si alte lucruri , da stiu...nu le treceau oficial prin vama si neavand acte vamale,le vindeau cu hartie de mână precum ca ei le-au introdus si le-au vandut ,iar atunci cumpărătorul nu avea probleme cu poliția....!!!!... Îți garantez ca sunt perfect informat , cunoscator indeaproape al situației de atunci, nu are rost sa-ti spun de unde. Te intreb, pentru ce sa se dea asemenea sume de bani, ca eu de cand trăiesc, n-am văzut vreo echipa românească sa fie avantajata cu ceva, fie Steaua sau Dinamo....nu mai fii asa credul, mai stai si analizează , întreabă pe cei care au trăit atunci cam ce insemnau 25 de mii de dolari...sa-ti mai dau o informație, 25 de mii de dolari insemna cam 15 -17 apartamente la vremea aia..!!!!!...da ai citit bine , nu este nici o greșeală....nu mai fii asa exaltat si dispus să crezi chiar tot....Ceausescu mai bine isi tăia mana, decât să dea bani asemenea bani la arbitri.

ovistar (2 comentarii)  •  11 mai 2020, 23:39

Daca vorbim de perioada 1985-1989,probabil cu cea mai dura rivalitate dintre cele doua cluburi,un lucru este cert:STEAUA reusise dupa mai bine de 2 ani·de cautari sa formeze o super echipa care sa domine fotbalul romanesc si sa sperie Europa fotbalistica;Dinamo incerca sa tina pasul,dar valoric era inferioara.Am trait acea perioada si stiu ce vorbesc.Niciodata, Dinamo nu a putut accepta aceasta inferioritate,si atunci a recurs la manevre.Iar STEAUA a fost obligata sa se apere.Nu cred sa fi existat vreun derby atunci,in care jucatorii lui Dinamo sa nu conteste violent arbitrajul,puneau o presiune fantastica,se repezeau la tusier sau central ca vulturii la un cadavru la orice faza ce lor li se parea judecata incorect .Raman epice filmarile de la meciurile de atunci.La final,daca ai valoare,o dovedesti si in Europa,iar STEAUA a demonstrat acest lucru. Iar Dinu daca a carat valize cu bani pt arbitrii straini,sa nu generalizeze si la alte echipe.Stim bine ca mai toate echipele straine care jucau pe Ghencea isi doreau sa nu ia multe boabe.Jucatorii acestor echipe nu apucau sa-si lege sireturile si STEAUA avea deja cel putin 2 goluri avans.Asta e adevarul.Unii vb doar sa se afle in treaba.

Urod (270 comentarii)  •  12 mai 2020, 0:21

@ MZM...Am mai facut o moderare , care nu stiu de ce nu apare...cu riscul de a ma repeta am sa mai fac una...n-am gresit nimic, m-am adresat exact ție.....asa zisele destainuiri ale lui Cornel Dinu nu trebuie sa le iei fix asa cum le-a scris el...o carte ca sa se vândă are nevoie de senzațional...tu nefiind la curent cu vremurile despre care vorbeste Dinu, le-ai acceptat fără sa-ti pui intrebari. In acele vremuri era imposibil sa umbli cu valize de 25 de mii de dolari...puteai sa fii si Dumnezeu, nu aveai cum sa dai mita asemenea bani. Nimeni din Securitate nu putea să umble cu asemenea sume fără aprobarea lui Ceausesc, pt ca pe vremea aia era mare disciplină....25 de mii de dolari era echivalentul cam la 15-17 apartamente in acei ani. Da, nu te mira, ai citit bine 15-17 apartamente !!!!!!....Stefanescu cel cu vinurile a fost condamnat la moarte si executat tot pentru o sumă asemanatoare...si daca crezi ca atunci era cam cum este azi , esti complet pe dinafară . Probabil au fost atenții de alte genuri, nicidecum asemenea valori....Si gândește logic, pentru ce sa se dea mita...?!...ai văzut tu vreo echipa românească avantajata in mod flagrant...?!!!...eu am peste 45 de ani de fotbal si nu-mi aduc aminte sa fi fost avantajata fie Dinamo or Steaua...veneau jucătorii cu videouri si nu plăteau vama la ele, pe urmă le vindeau cu hartie de mână cu semnătura lor, ca sa aibe cumpărătorul un act de proveniență ....astea sunt altele, iar eu iti vorbesc din fenomen, nu din auzite...nu are rost sa-ti spun mai mult. Victoriile au fost pe bune si nu datorită banilor. Iar Dinamo avea mari victorii de prin anii '75...Real Madrid...!!!...'81...Internationale Milano...si altele...sfatul meu este să te informezi mai bine ....

Resiteanu’ Exilat (54 comentarii)  •  12 mai 2020, 0:42

Da, au fost niste timpuri sumbre... Radio Europa Libera, Luxemburg si Supersonico au fost micile noastre arme de manifestare a opozitiei catre odiosul regim, muzica occidentala si fotbalul au fost refugiile noastre. Iar victoriile fotbalistice impotriva celor mai urate echipe ale regimului comunist, erau o gura de oxigen. In anii '70 Resita a fost un bastion anticomunist, un oras de aprox. 100000 de suflete (cu imprejurimile) care devenea un vulcan cand echipele vizitatoare erau Steaua si Dinamo. Micutul stadion din Valea Domanului avea o capacitate de aprox. 15000. Dar la meciurile cu cele doua echipe, in tribune se gaseau pana la 30000 de suflete, care veneau sa'l vada pe Atodiresei strecurand mingea printre picioarele lui Dinu... Acele victorii cu 3-0 si 4-1 cu Steaua si Dinamo au fost mult savurate, celebrate ca o victorie contra comunismului. Asta nu m'a impiedicat sa apreciez fotbalisti ca Deleanu, Cheran, marele Dumitrache (mai putin Dinu, care a fost si a ramas o ***), Satmareanu, Dumitru sau Marcel Raducanu (mai putin "cascheta", un jucator care nu m'a impresionat, si nici mare antrenor nu a fost). Nu e nimic nostagic despre acea parte nefericita a trecutului, cu exceptia faptului ca a a coincis cu anii tineretii noastre, cand nu puteam fi ingenunchiati. Doar timpul a ramas invnicibil...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (198 comentarii)  •  12 mai 2020, 11:10

@Urod, nu te mai chinui, esti pe un teren cu nisip miscator si cu cat te zbați mai mult, cu atat te afunzi mai adânc!. Speța nu te avantajează! Ca sa nu se expună ridicolului, niciun ziarist nu l-a contrazis pe Dinu, ci doar au inghițit toți in sec. Cum sa-l contrazici?! Cand cineva spune ca a fost necinstit, ca a mituit (in forma continuată!) si aduce in acest sens dovezi concrete, Oameni si fapte (vezi Anghelache), noi venim si il contrazicem: ”Nu, Cornele, nu s-au petrecut toate aceste fraude! Poate ai uitat”! Daca cineva din afara clubului Dinamo ar fi spus toate cele recunoscute de Dinu, ar fi fost usor de contrazis sau chiar de neluat in seamă. Dar nu si Dinu, care a fost jucator si antrenor acolo. Omul era ofiter de securitate, cum singur se lauda pe vremea aceea („Fac parte din cel mai important departament al Securitații de stat”). Deci personajul era de incredere, i se putea incredinta misiunea de a duce gentile cu cate 25.000 de dolari. Domnule, afirmi lucruri ridicole! Adica Securitatea trebuia sa-i ceara voie lui Cească pentru a mitui niste arbitri? Dar cand aceeasi Securitate a șterpelit cele 4 Ghete de aur, crezi ca a cerut voie analfabetului din fruntea țării? Treaba cu Ghetele de aur a fost jenanta, extrem de rusinoasa pentru Romania! Din acest motiv (al hoției) UEFA a si desfiintat atunci acest trofeu. Spui ca 25.000 de dolari era o suma mare? Era foarte mare, nici vorba, dar daca nici Secu nu avea bani, atunci cine? Dar sutele de milioane de dolari pe care aceeasi Securitate le facea cadou tarilor care urmau sa fie vizitate de catre cele două paparude din... capul statului, erau bani puțini? Sau sutele de milioane de $ platite tot de cei cu... ochi albastri, pentru titluri de ”honoris causa” acordate de diverse universitati din vest savantei cu 2 clase primare, erau bani putini?!.. Domnule, tragi gloanțe in vânt! Nu te mai obosi sa aperi o echipă care era insăsi definiția coruptiei, tocmai pentru ca Securitatea comunista era omnipotenta!

Resiteanu’ Exilat (54 comentarii)  •  12 mai 2020, 12:13

Scuze pentru greselile ortogragice. Numai bine!

Resiteanu’ Exilat (54 comentarii)  •  12 mai 2020, 12:18

Scuze pentru greselile ortografice (nu sunt prieten foarte bun cu tastatura). Numai bine!

MZM (198 comentarii)  •  12 mai 2020, 13:16

@Urod, ti-am raspuns la ultimul comentariu ( cel din12 mai, ora 0,21), dar textul meu nu a apărut. O sa revin cu unele observatii. Domnule, ai intrat pe un teren cu nisip miscator. Cu cat te agiti mai mult, cu atat te afunzi mai adanc. Speța nu te avantajează. Daca altcineva din afara ar fi vorbit despre gențile cu cate 25.000 de $ ar fi putut fi usor combatut sau chiar neluat in seamă. Nu insa si Cornel Dinu. Chiar si el ar putea fi combatut dacă spunea ca gentile respective au fost duse de altii. Ei bine, nu! El se autodenunță! Recunoaste faptele, in forma lor agravanta, adica repetată! Cine il poate contrazice si cu ce argumente? Omul era de incredere, ofițer de securitate, cum se lauda singur pe vremea aceea („Sunt ofiter de securitate si lucrez in cel mai important departament al Securitatii de stat”). Si acum noi il contrazicem: „Nea Cornele , poate gresesti, poate ai uitat dupa atata vreme!” Vrea sa-si lanseze cartea? Si pentru asta se bagă in *** pana la gat, pe el, pe altii, clubul respectiv si Securitatea cu apucăturile ei? E ridicol! Si ca 25.000 de $ erau bani multi? Pai sigur ca erau, foarte multi, dar nu pentru Securitate! Si ca Securitatea trebuia sa-si ceara voie de la Ceusescu pentru a mitui niste arbitri!? Dar cand s-au... sterpelit Ghetele de aur i s-a cerut voie sefului statului?! Dar cand aceeasi Seccuritate platea cu sute de milioane de dolari (credite nerambursabile!?) vizitele celor doi in diferite țări, erau bani putini?!. Dar titlurile de honoris causa, pentru „savantă”, erau platite cu bani puțini?! Domnule, tragi cartuse in gol, te tobosesti in van sa aperi o echipa care numai curată nu era, tocmai pentru ca Securitatea era omnipotentă!

Urod (270 comentarii)  •  12 mai 2020, 17:15

@MZM....eu nu te pot impiedica si nici nu vreau , sa gândești cum vrei....eu doar fac apel la rațiunea ta...nu exista sute de milioane pentru titluri de Doctor Honoris Causa...care erau oricum titluri onorifice fără valoare profesionala , si care se dădeau tocmai prin simple negocieri de protocol la vizitele care se făceau si nicidecum cu sute de milioane de dolari..!!!!!!...o mai mare prostie nici ca am auzit....se vede ca n-ai trăit vremurile de atunci....astea-s vorbe, precum miliardele lui Ceaușescu din conturile străine....precum rachetele cu focoase nucleare ale lui Saddam Hussein...!!!!..si tot asa ....eu vad ca esti dispus sa crezi orice....DAR POATE NE ARĂȚI SI VREO FAZA IN TOATE MECIURILE ALEA DE CARE VORBESTE DINU, CARE SA SUSȚINĂ ACEASTA TEORIE..!!!!!...si ca sa mai stii ceva, pe vremea aia nu era nici pe departe amploarea banului de acum si ale caselor de pariuri, deci nu avea nici un sens.....dar tu poti sa rămâi fanul senzationalului fără adevăr...

Comentează