Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Exercițiu de memorie și admirație cu Gabi Szabo

Imaginea marilor campioni trebuie împrospătată periodic. E o bună terapie socială. La rându-le, ei au datoria să coboare de pe piedestal, printre noi. Nu îi mușcăm

Permalink to Exercițiu de memorie și admirație cu Gabi Szabo
marți, 28 aprilie 2020, 3:52

În materie de uitare, s-ar putea ca Gabi Szabo să aibă dreptate. Așa este, după ce ai ieșit din scenă, te uită lumea. La altă scară, se întâmplă astfel nu doar în sport. Lumea te uită și dacă ai fost campion olimpic la atletism, și dacă ai fost primul inginer din România care a adus roboții în secțiile uzinelor. Te uită lumea mai ales dacă ai fost profesor, doctor, inginer, un bun tehnician dentar sau un strălucit apicultor. Să vă agit un pic și să vorbim despre ziariști? Mai bine nu!

Lectura unei medalii olimpice de aur

Soarta marilor sportivi este totuși mai blândă, iar Gabi Szabo cred că o știe. A depănat amintiri la GSP Live cu Costin Ștucan și asta face bine tuturor. În special celor care nu au prins-o concurând, dar și nouă, celorlalți, martori ai curselor ei istorice. A rememorat aproape pas cu pas finala olimpică de la Sydney, câștigată în fața marii rivale, irlandeza Sonia O’Sullivan. Starea emoțională dinaintea cursei, războiul psihologic cu adversarele, tactica în cursă. Totul, filă cu filă, lectură parcursă cu o inteligență pe care o citeai și o simțeai atunci când o vedeai alergând.

Și lectura propriu-zisă

Apropo de lectură, rememorând acea zi, Gabo Szabo spunea că obișnuia să citească. A citit ceva chiar și în dimineața finalei de la Sydney. Nu a spus ce, dar bănuiesc că nu o rețetă de sarmale. Poate că așa înțelegem și de ce unii au atins gloria, iar alții, mai dotați fizic, mai talentați, au cochetat cu mediocritatea. Și au rămas cu ratarea, dar campioni la PlayStation.

Distanța dintre foarte bun și excepțional

Printr-un concurs de împrejurări care ar constitui obiectul unei nuvele despre despre colegialitate și în egală măsură despre egoism grotesc, am participat la Mondialele de atletism de la Sevilla, din vara lui august 1999. Fabulos oraș, o altfel de experiență profesională. 1999, în ansamblu, probabil cel mai bun an al carierei Gabrielei Szabo. I-am văzut cursele acolo, pe stadion, am avut prilejul să vorbim, uneori chiar la câteva minute după finiș. Când era stoarsă de energie, nu și de o bună cuviință care în principiu se și educă, dar pe care o ai sau nu o ai. Ca talentul.

Păstrez intacte imaginile finalei de 5.000 de metri, pe care a câștigat-o cu o autoritate aristocratică. Nu strivindu-și adversarele, în special pe marocanca Ouaziz, ci punând între ea și ele distanța care îi separă pe sportivii foarte buni de cei excepționali. Alerga altfel decât celelalte. Nu plutea, nu mărșăluia. Părea că este acționată de niște arcuri mici care o făceau să sară-alerge, ușoară, ca o nălucă blondă.

Își dorea mai mult victoria atunci

Admirația pe care i-o port constant mă împiedică să discut opțiunile politice ori randamentul managerial pe care Gabi Szabo le-a avut cât timp a ocupat funcții publice. Parcă își dorea mai mult victoria când era sportivă decât acum, ca să folosim un clișeu fotbalistic. În rest, mi-ar plăcea ca Gabi să nu îngroașe rândurile celor care consideră că societatea nu le este suficient de recunoscătoare. Ori, caz particular, să se întrebe de ce în urmă cu niște ani nu a fost păstrată pe un post-sinecură la Romatsa. Nu există conversie în nicio medalie olimpică cu responsabilitatea unui supraveghetor de zbor de acolo, cu stresul imens în care trăiesc acei oameni.

România totuși recunoscătoare

Aceasta este boala incurabilă a cluburilor departamentale, amestecă planurile. Profesia cu siajul performanței sportive. De aceea e bine să rămână fiecare la ce știe să facă. Și să nu pretindem statului să ne asiste în contul gloriei din arene. Dar, da, îndemnul marii campioane, ca sportivul să își savureze clipa, este valabil! Cu observația că el, sportivul, nu este un condamnat la mizerie după ce abandonează activitatea de performanță. Există viață și după aceea. Oamenii pot învăța, se pot califica în domeniul care i-a consacrat sau în altul.

Altfel, mi se pare că România, nici pe departe vreo Americă, își răsplătește generos legendele sportive prin pensiile viagere. Și nu numai. Cât despre uitare, dragă Gabi, cum ar fi lumea dacă am poseda o memorie de 128 GB ca un smartphone? Așa, mai uituci, tindem să păstrăm în noi doar amintirile frumoase.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

miami (13 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 17:34

Gabi Szabo ,o mare sportiva,o mare romanca ! infasurata mereu in tricolor,la orice mare victorie.Sportiva anului in lume in anul 1999 (o,tempora...).Dincolo de orice optiune politica ,Gabi ramane in panoplia sportului romanesc,alaturi de alti mari sportivi,Nadia,Patzaichin,Ilie Nastase,Kati Szabo,Silivas,Andreea Raducan,Iolanda Balas,Viscopoleanu,Puica,Melinte,Lia Manoliu,Milosovici,Lipa ,Halep si multi altii.O uriasa sportiva,Gabi a fost poate ultima mare stea a atletismului romanesc !

Mugur Kevinel (1 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 19:07

Noi suntem de vina domnul Geambasu.La fel ca si pe Neagu am pus-o pe Szabo pe un piedestal in imaginatia noastra. Am transformat-o intr-un idol, am admirat si apoi am coborat-o unde ii era locul de fapt.. Este vina noastra fiindca nu ne-am dat seama cu cine avem de-a face:o hulpava si o escroaca.Doua bugetare grase fara caracter.

Ilie (150 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 21:02

Cum o ataci ,crezi tu, subtil. Da, e pesedistă. Dar si tu ai luat bani de la ***: Dan Voiculescu și Adrian Sârbu. Și cu ajutorul lor ai ajuns, spui tu, ziarist. La umbra unuia care conducea delegații sportive comuniste în Occidentul decadent. Dar spre deosebire de Doamna Szabo, nu ai luat nici o medalie. Și, în general, nu ai făcut nimic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Niku (1 comentarii)  •  29 aprilie 2020, 1:24

Bai Ilie (21 comentarii), tu te-ai mai controlat la vreun doctor? Du-te urgent ca nu esti in regula cu capul. De chestia cu delegatia dlui Ioanitoaia ai plictisit pe toata lumea. Nu esti prost, ci pus sa versi venin.

Andrei F (698 comentarii)  •  29 aprilie 2020, 1:26

Acest articol trebuia cenzurat...

nebulaEXE (40 comentarii)  •  29 aprilie 2020, 3:05

De ce te impiedica sa-i discuti opiniile politice din cauza faptului ca a fost o sportiva buna? Nu buna, a fost exceptionala. La fel faceti si cu Hagi. Nu-l vede nimeni ca e buhait de alcool? Nu-i vede nimeni blaturi facute inca de cand era fotbalist? De ce nu-i da nimeni peste bot cand incearca sa faca politicile financiare ale corporatiilor care hranesc tinerii educati? Bai, nu va e rusine? Chiar atat de *** sunteti? A, imi place de X, nu-mi pasa ce a facut. Sa va fie rusine!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  29 aprilie 2020, 13:59

@Ilie, poate Geambi a vrut sa semnaleze de ce n-o ataca pe fosta sportiva. E greu cu cei pe care i-ai admirat plus cei care ti-au raspuns mereu frumos la intrebari. Greu pentru el. --- Eu n-am nici un respect pentru o „fosta-i Lele cit ai fost“ care se baga in politica pentru bani si functii. Partidele cauta astfel de imagini. Diploma la ff – l-o fi avut coleg doar pe Balaj - la Uni „Aurica“, deci pe gratis. A condus impreuna cu sotul ei atletismul spre un dezastru natioanal, au condus de tineri topul pensiilor viagere, plus sararii si speze de lot, plus funcii caci au absolvit toate noile „Stefan Gheorghiu“, functii, functii, bani, bani. Pina la cea de Ministru MTS, unde de la cel mai inalt nivel nu stia ca in toata Romania erau sub 12 mii de elevi legitimati in total si in toate sporturile !!! Sportul de masa este si azi ca si inexistent ! Ce sport conduceau astia ? Pentru ce luau cite 20 mii pe luna ? Obs.: de psd n-am zis nimic ! --- Treaba cu Statul care n-o pupa destul in fond e de cascadorii risului. Pai a fost Ministru MTS, adica doi ani si-a etalat bluzele de toapa pe la televiziuni. Gabriela Szabo declara acum doi ani: 46.514 lei (director CSM), 41.018 lei (responsabilitate sociala ADECCO), 12.472 de lei (presedinte CA la Compania Municipala Sport pentru toti), 3.708 lei (asistent UNEFS), 196.295 de lei (renta viagera) si 22.700 de lei (sponsorizare firma), total 322.707 lei. Sotul, nea Zsolt Gyongyossy: 55.975 de lei (subsecretar de stat !!!), 12.000 de lei (manager sportiv), 5.202 lei (contracte arenda), 26.880 de lei (contract inchiriere) si 3.000 lei (membru comisie tehnica). Plus sef la FC Voluntari ! Plus Szabo a investit intr-un centru de wellnes frecventat de vedete, politicieni si sportivi, a imprumutat societatea cu 499.300 euro in conditiile in care era asociat in companie inca din 2003, cu 20,3%. Azi ar trebui sa investigheze cineva situatia caci nu mai plateste impozite. Ce vrei mai mult de la una care nu stie decit sa alerge ? --- PS Am mari dubii si pentru felul in care Szabo a obtinut victoriile caci se pare ca „vitaminizarile“ au fost in est politica de Stat ! Mai 2003: in masina ei personala au gasit vamesii francezi un adevarat laborator. Soferul ei, Daniel Vlad, a fost imediat arestat. A declarat ca se indrepta spre staţiunea montană Font Romeu, din Pirineii francezi, unde un grup de 21 de atleţi români se pregăteau la altitudine, pentru campionatele mondiale din Paris (23. bis 31. August). Steroidhormon Progesteron, Actovegin, alarma a fost trasa la Sydney unde peste 300 de atleti au folosit medicamentul. Actiunile de musamalizare incepute de medicul Mioara Gonea n-au tinut, vina si-a asumat-o o prietena, atleta Mihaela Maria Botezan, azi tvarasa capitan care vrea sa alerge la Tokio la 45 de ani. Cine stie ce functii au azi toti cei implicati, ca doar n-o sa munceasca si ei vreodata ceva.

xstelu (63 comentarii)  •  30 aprilie 2020, 0:27

Ilie,maaaah nilaaaa,esti de o prostie rara maaah!Si ticalos si im**cil,combinatia perfecta a idiotulji util!Rock on Cristi!

edi (1 comentarii)  •  2 mai 2020, 6:06

Off-topic - Cred c-ai vrut sã-i faci curiosi pe telespectatorii Digisport cãnd ai întrebat pe Gicã Popescu de stadiul terminalului feroviar dela Aeroportul HenriCoandã..., cã, altfel, zic, nu era complicat pentru tine sã afli noutãtile despre obiectiv. Uite, deci, o stire recentã : https://clubferoviar.ro/statia-feroviara-aeroport-otopeni/?fbclid=IwAR07zARMfX9iNw_1dXc3_Ay4M9MlTeg1xpdiRE7xOzZ6RWYC7IYxQYf9vLE ...si dacã tot vorbim, vreau sã atrag atentia asupra unui pericol pe care diversi ...emitãtori de pãreri/idei? îl ignorã nonsalant : PERICOLUL EXPUNERII SPORTIVILOR LA O RADIATIE SOLARÃ ACCENTUATÃ (mai ales in mijlocul verii !!!) Fiindcã stim, am vãzut, oameni care au cedat fizic pe teren în conditiile unui efort sustinut. Iatã, ar fi de urmãrit aici cum, dela o zi la alta, radiatia UV se accentueazã la trecerea dela primãvarã spre varã (nemaivorbind de impactul termic) : [vezi harta indicelui UV] http://www.meteoromania.ro/

Comentează