Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Decât Ionuț Negoiță

Cad și ultimele măști din recuzita omului de afaceri care a pozat ani în șir în salvatorul lui Dinamo. Așa-zisul finanțator este un creditor. La fel ca Becali, la fel ca toți cei care „investesc” în fotbal

Permalink to Decât Ionuț Negoiță
luni, 13 aprilie 2020, 8:22

Omul face toți banii! Toți cei aproape 400.000 de euro din ultima tranșă a drepturilor TV și tot ce mai vrea el. Omul este Ionuț Negoiță, iar clubul este Dinamo București. Doar Dinamo București și Decât Ionuț Negoiță.

Actorul

Omul punctează și la impresia artistică, deci ar merita și un premiu de interpretare. Un juriu alcătuit din teatrologi și filmologi ar aprecia stilul modern, în ton cu ultimele tendințe. Reținut, cu economie de mijloace, interiorizat, emoție sublimată și numai sugerată. Cuvinte puține. Recunoașteți, toată recuzita actorului contemporan.

S-au dus vremurile în care Pinalty declama ca Calboreanu (ce frumoasă cacofonie!), iar Marian Iancu îl interpreta natural pe Falstaff. Ionuț Negoiță e altceva. El apare sobru și prin vorbe simple anunță falimentul. Impactul asupra audienței este garantat, fiindcă în materie de Dinamo puțini sunt neutri.

De ce îl susțin oamenii de fotbal

Jucătorii așteaptă în izolare salariile neplătite de 3 luni, suporterii suferă ca niște câini, dușmanii își freacă mâinile, iar oamenii de fotbal salută sacrificiul omului de afaceri care a luat de la gura copilașilor ca să dea bani la golănia asta de fotbal. Dintre toți, oamenii de fotbal știu care este situația, sunt la curent că totul nu este altceva decât un artificiu contabil, că omul este creditor (cămătar?), nu investitor.

Și atunci, de ce toată prefăcătoria asta care îngrețoșează? Pentru că este a doua lor natură, dacă nu prima, să mintă, să fie duplicitari, să gândească și să știe una, dar să spună alta. Într-un fel sau altul, acești indivizi au procedat identic când se va fi ivit ocazia.

Creanța a plecat cu trenul de Franța

Concret, tranșa de aproximativ 400.000 de euro cuvenită lui Dinamo din drepturile TV a mers direct în contul unei firme a lui Ionuț Negoiță, care s-a folosit de o creanță față de club. Club care mai are două săptămâni la dispoziție să achite cei 180.000 de euro, sumă necesară licențierii.

Negoiță susține în continuare că dă echipa primului venit pe un leu, dar se pare că leul acesta este atât de fioros că sperie toți potențialii și potenții investitori. Suporterii înscriși în programul DDB se simt trădați, acum după ce au constatat că suma de peste 100.000 de euro pe care au strâns-o în contul acelor 10% acțiuni nu se regăsește nicăieri în efortul de supraviețuire.

Mai mult, senzația de păcăleală este accentuată de cei 100.000 de euro donați de Negoiță în efortul de combatere a COVID-19. Și nu pentru că nu ar servi unei cauze nobile, ci din cauză că miroase de la o poștă a exercițiu de imagine al frățiorului primarului de la Sectorul 3. Știți cum e asta? Nu îți plătești un an întreținerea la bloc, dar te fălești în fața vecinilor că i-ai dat femeii de serviciu 50 de lei să aibă cu ce să-și cumpere ouăle de Paști.

O utopie în loc de o datorie

Filantropul de la Rin recunoaște că în spatele acelui leu ar sta o datorie de vreo două milioane de euro. Alții susțin că ar fi vorba de 7-8. Tot milioane și tot de euro. Nu știm și e greu să aflăm. N-a aflat, el, nea Claudiu Florică, mare specialist în inginerii financiare. Sau a aflat și de-aia s-a retras. Vom ști pe 30 aprilie dacă Dinamo este trecut sau prezent sărac. Că viitor nu are. O idee nepopulară și strict personală.

Cred că singura terapie prin care clubul s-ar vindeca de toate bolile, inclusiv de evocarea istoriei fondatoare, ar fi tocmai falimentul. Să se ia totul de la zero, cu un cadru organizatoric sănătos, să zicem pe modelul Ripensiei Timișoara. Este probabil o utopie, dar numai astfel se va rupe definitiv legătura cu binefăcători ca Ionuț Negoiță sau familistul Cristi Borcea. Noi să fim sănătoși, că la pungă groși n-avem stofă!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Circumspectul Mihai (1 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 20:49

Hai sa fim seriosi si sa nu punem botul la vorbe aruncate-n vant de criza! Negoita o sa scoata papornitza cu bistarii si o sa plateasca! Practic, el, acum, a scos niste momeala si undita si s-a apucat de pescuit! NU! Nu pesti! Ci fraieri. Care sa plateasca ei consumatia Negoitzului! A gasit pe unii, sa le zicem suporteri, si le-a dat 10% din datorii, pardon, club, iar el a incasat 100 de mii! Acum asteptam sa dea si Danciuescu cu 50 de mii, si, poate, alti Mayeri alti Fraieri. Pardon, ma gandeam la arbitrasi de-ai casei din Epoca de Argint a Dinamoului. Noroc ca nu m-a lovit vreo fanta de lumina de la Timisoara. Deci, in concluzie, tovarasul de la Rin bate campii si o sa treabuiasca sa bage mana in conturi sa plateasca iar.

Florin (1 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 20:59

Buna ziua. În sfârșit un articol la subiect, un articol ce reflectă destul de bine realitatea. Tot se plângea acest individ de faptul că cei dinaintea lui au adus clubul Dinamo in colaps, înglobat în datorii. După câțiva ani, in care putem spune că nu a câștigat nimic, in comparatie cu predecesorii, aflam stupefiat că Dinamo tot plin de datorii este si asta deși a trecut prin insolventa. Ce denotă acest lucru? Faptul ca aceasta persoana este un mincinos. Se stie foarte clar motivul pentru care a intenționat să devină "camatar sef". Sa spele niste bani si bineinteles urmarea un tun imobiliar. Din pacate nu a fost încununat de succes si surpriza, a decis să renunțe. Totul reflectă ce se intampla la o scară mai largă în general în România. Noi sa fim sanatosi, ca de mincinoși, parveniți si hoti, nu cred ca vom scapa.

Nicolae Dobrin (1 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 23:50

Articolul asta ma face sa suspectez ca Domnul Geambaşu intra pe forumul gazetei cu id-ul dvd1 :)

motanul incaltat (455 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 0:17

Cu putine exceptii in Romania au prosperat doar cei ce au facut afaceri cu statul....Important este ca om de afaceri sa te diversifici--- sa incerci sa investesti in afaceri diferite. Daca se poate toate sa fie cu statul... A incercat si Negoita. Unele nu au mers. Atunci inselam ce se poate , unde si cit se poate si apoi declaram falimentul. Dupa mine toate dar absolut toate fostele echipele departamentale trebuiau desfintate in 1990 si luat de la zero. Nu s-a vrut. Pina la urma s-a ajuns tot acolo. Craiova, Steaua,Rapid, U Cluj , Poli Timisoara, Constanta s-au reintors usor la liga a 4-a. Ultima este Dinamo. Nu e nici o paguba in ciuperci.

Flavius Galatianus (6 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 1:20

Prolegomene negoițene. Se vede că autorul nu prea mai are drumuri pe la Perla sau Pascucci.

Simeone (56 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 13:33

E deranjant ce face acest asa zis investitor-patron. Nu sunt fan a lui Dinamo, dar din moment ce tu, patron, ai hotărât sa vinzi clubul, iar când îți vin investitori sau doritori de a-l prelua, pui tot felul de motive non-fotbalistice, înseamnă că te erijezi în cel mai mare dușman al echipei. Totuși Dinamo are un lot, asa cum e el, totuși are o valoare, suporterii care în opinia mea după cei ai Craiovei și Rapidului, sunt cam pe locul 3 în România, o istorie a clubului, cum poate sa își bata joc acest Negoiță? Rușinos. Aviz businessmanilor ce vor sa ia echipe, dacă nu te ține, nu te băga în fotbal. Lasă pe altul.

Radu (1 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 13:33

Nu numai ca parlitul de Negoita nu a bagat vreun ban in club (nu cred ca ar avea de unde), dar il foloseste de atatia ani ca vaca de muls.

itu52 (288 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 16:14

Așa este, e vizibil, scena românească produce, este inepuizabilă. Ia priviți bine poza, decorul, poziția, mimica, fruntea cu circumvoluțiunile la vedere, caietul cu forma fundului de secretară, toate denotă o aprigă bătălie pentru salvarea clubului și plasarea lui acolo unde-i este locul. Ușor oameni buni, cu decență și în vârful picioarelor, la Dinamo se gândește, parcă-i rupt din Hamangia. Ușor, fără valuri că s-ar putea să sară mâna de pe raft și să-i decoreze nasul cu pana de scris. Iubește fotbalul și clubul, are minge personalizată, e nouă, dă bine, s-ar putea ca acolo să fie capcana ce îngrozește cumpărătorii. Atitudine de om simplu, liniștit, stă pe un banal scaun nichelat, mobilier modest, telefon cu fir, ce mai, un orecare rupt din smerenia poporului. E clar Dinamo e în opoziție totală cu FCSB. Unii la retrogradare și alții la titlu, sărăcie propăvăduită și lux extravagant, gândire afișată și logoree forțată, tactică defensivă și hărmălaie ofensivă, implicare discretă pe banca tehnică și angajări de marionete, iată câteva contraste care vin să combată teoria terciului universal din bucătăria marilor cluburi. Cert este că nu se va schimba nimic, poate în mai rău. De altfel acel #vafibine, defilat cu atâta înflăcărare, ne duce la gândul că, o să putem să ieșim afară, o să jungem pe stadion, o să zburăm, o să muncim, o să ..., o să cădem de pe același cal mare ca acum 30 de ani. Covidul amorțit ca să sucombe, are nevoie de încă 30 de ani de tăbăceală socială. Am prins-o și pe asta, tranziția de la FSN la FSM. Cine credea că o să avem Frontul Salvării Mondiale, poate numai CTP_ul vorbitor. Deie Dumnezeu să fie bine! Am merita după atâta jaf național și chin social.

Ovidiu Chinchisan (1 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 18:51

Probabil cel mai bun articol despre era Negoita la Dinamo. Felicitari!

MZM (198 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 21:04

Compararea lui Negiota cu Gigi Becali este complet gratuita si, mai ales, rautacioasa la adresa patronului FCSB. Nimic nu-i apropie pe cei doi. Da, poate si Becali e doar creditor, dar cu ce rezultate? Negoita a bagat echipa in insolventa, are probleme cu bancruta frauduloasa, echipa nu poate parasi play-aut-ul de cativa ani si nu a mai jucat in Europa, jucatorii nu sunt platiti cu lunile, ba se pare ca si cei 100.000 de euro adunati de suporteri s-au „evaporat”, are la ora actuala cca. 7-8 mil. de euro datorii etc. Nimic din toate aceste „nazdravanii” nu s-au petrecut la echipa lui Becali. Si, atunci, ce rost (scop) are punerea celor doi in aceeasi oala? Numai pentru a-i da inca un ghiont lui Gigi?

Urod (270 comentarii)  •  15 aprilie 2020, 6:22

Ok, Negoiță și-a făcut niște calcule care nu i-au ieșit....Dar nici nu se îngrămădesc investitorii. Sa zicem ca sunt adevărate cele 7-8 milioane datorii...Sunt chiar asa de mari încât sa alunge investitorii...?!!!... Nu cred.... Pai dacă nu ai 8 milioane cu care sa cumperi, nici nu ai ce cauta în fotbal, iar dacă nu se găsesc investitori pentru Dinamo, chiar nu este Negoiță vinovat.... Vina lui Negoiță se întinde pana aici, adică nu are bani.... În rest doar FOTBALUL ROMÂNESC ESTE PROBLEMA.... UN FOTBAL CU TRIBUNELE GOALE NU POATE FI INTERESANT PENTRU NIMENI... De ce a ajuns așa....?!!!... trebuie întrebați marii corifei ai fotbalului, Sandu și Dragomir... Corifei care încă sunt chemați în emisiuni și cu interviuri în ziare..!!!.... Totuși au trecut 30 de ani de la revolutie..!!!! ...câți oameni ar avea suficienți bani sa țină o echipa ca Dinamo...?!!! Și totuși vorbim de o echipa cu suporteri care au dat peste 200 de mii de euro...!!!!

Comentează