Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fotbalul, această beizadea planetară

Ce legătură poate fi între Ronaldinho și Mario Iorgulescu? Cum ce legătură, Sportul Rege! Cu toate lăturile pe care le aduce la suprafață

Permalink to Fotbalul, această beizadea planetară
marți, 7 aprilie 2020, 4:43

Doi oameni. Unul celebru la scară planetară, Ronaldinho. Celălalt, un golan de București, notoriu prin numele pe care îl poartă și prin actele antisociale pe care le provoacă. Fiul lui Gino Iorgulescu, Mario. Dar justiția lucrează. Este adevărat că în sens invers în cele două cazuri.

Cum a început

Să le luăm pe rând. Cazul Ronaldinho a făcut înconjurul lumii. Starul brazilian a fost arestat acum o lună în Paraguay pentru posesie de acte false, procurate de o doamnă impresar pentru modesta sumă de 18.000 de dolari. Asta a fost prima acuzație, de fapt era vorba despre apartenența fostului fotbalist la un grup infracțional de crimă organizată. Spălare de bani, trafic de droguri, mă rog, acareturile necesare pe la casa omului bogat.

Scriitorii și procurorii

Dințosul Ronaldinho venise în Paraguay împreună cu frățiorul, unde urmau să asiste la promovarea unei cărți. Îi și vezi, doi erudiți brazilieni, compatrioți de-ai lui Jorge Amado ori ai (prea) popularului Paulo Coelho, intră în Paraguay să susțină lansarea unei cărți și sunt arestați de autoritățile paraguayene care nu au deloc fior literar. Deși l-au dat lumii pe marele Augusto Roa Bastos. Urât! Dar de dimensiunea cosmică a umorului pus în operă de viață ce ziceți?

O amendă mică. 2,5 milioane de dolari

E adevărat, odată cu trecerea timpului de încarcerare la Asuncion au apărut elemente noi care să susțină activitatea de romancieri a fraților Ronaldo de Assis Moreira și Roberto de Assis Moreira. În patrie, așa coruptă cum ni se pare nouă Brazilia (o fi, dar se tratează), fostului jucător al Barcelonei îi fusese confiscat pașaportul.

De ce? Simplu, fiindcă uitase să plătească o amendă banală, de 2,5 milioane de dolari, pentru implicarea într-un proiect imobiliar într-o zonă protejată. Exercițiu de perspicacitate. Cui îi erau destinate locuințele acelea, pentru niscaiva bogătani ori pentru cei din favelas, frații de suferință din copilărie ai „Dințosului”? Eu zic că pentru săraci.

Un anumit tip de justiție

Râdem, glumim, dar procurorii din Paraguay au observat că domnul fotbalist era parte a unei rețele care spălase 400 de milioane de dolari numai în ultimele 5 luni. Insensibili la demersurile faimoaselor echipe de avocați ai fraților Moreira, un fel de Barcelone și PSG-uri ale barourilor braziliene angajate inclusiv cu bani puși la bătaie de Messi (un mizilic de 4 milioane), autoritățile de la Asuncion au ignorat celebritatea acuzatului și au respins cererile de eliberare condiționată/arest la domiciliu. Semn că prin zona aceea de lume, pe care mulți o cunosc doar din filme proaste, cu traficanți care corup autoritățile, se mai aplică și legea.

Și alt tip de justiție

Pe la noi, prin Europa, justiția este mai blândă. Mai sensibilă la numele acuzatului, la averea acestuia. Messi însuși a benficiat de statutul de exceptat. Prin Bătrâna „Ieuropă” invoci un viciu de procedură și te-ai scos. Iar România e din Europa. Domnul avocat Ene a întors verdictul Tribunalului București în cazul Mario Iorgulescu cât ai zice Gino! Fără să pună gaj 1,8 milioane ca fraierii ăia din Paraguay, fără tam-tam planetar.

Ăsta-i șpilul, mergi pe burtă, invoci viciul de procedură, ți-ai salvat clientul. E drept, Mario Iorgulescu nu face parte dintr-un grup de crimă organizată. El doar a omorât un om, deși conducea cu atenție, sigur, un pic beat, un pic drogat, dar atent, domnule.

Iar acum se ascunde într-un spital în Italia. Ce mizerie!

L-a auzit cineva pe Gino?

Și morala care e? Că fotbalul, din cauza banilor prea mulți, absurd de mulți, este furnizor permanent de infracționalitate, de comportament antisocial. Direct, vezi exemplare ca Ronaldinho, Kyle Walker sau Dele Alli. Sau indirect, vezi baizadeaua lui Gino. L-ați auzit pe președintele Ligii să spună ceva legat de acest scandal care urmează să fie acoperit de clemența unei justiții care se declară prizoniera viciilor de procedură?

Ceva simplu, de bun-simț, de genul: „Este fiul meu, dar trebuie să răspundă pentru faptele lui. Poate am greșit în educația lui, poate l-am scăpat din mână și am confundat iubirea cu slăbiciunea”.

Nu l-am auzit, nu l-ați auzit. Nici nu o să-l auzim. Tace pentru că tăcerea acoperă urmele, iar uitarea se așterne peste indignarea opiniei publice. Cât o mai fi și indignarea asta, căci, simt eu așa, mulți sunt de partea beizadelei, a lui Ronaldinho. Și a celor ca ei. De ce așa?, ăsta ar fi subiectul altui articol.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

unu din diaspora (15 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:05

Cred ca va fi primul beneficiar al legii propusa de A .Gorghiu( PNL) SI VOTATA CU AMBELE MAINI DE PSD si USR ))) Daca va fi condmnat sub 7 ani va face puscarie la domiciliu si atunci va reveni acasa )))) Aceasta este TARA in care TRAIM si legile sunt date de politicienii pe care DUMNEAVOASTRA domnilor JURNALISTI ai SUSTINETI si le faceti campanie electorala. La cei care voteaza nu am pretentii ei in acest moment se spala pe mani de frica guturaiului Covid, dumneavoastra le spalati creierul cu tv )) PS- nu sunt asa sigur ca acest comm va fi afisat dar sunt sigur ca dumneavoastra domnule Geambasu l-ati citit )

serban (6 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:31

Când justiția ia deciziile care ne plac, sau ne aranjează pe noi, indiferent dacă sunt abuzive și cu încălcarea procedurilor, este o justiție "dreaptă" și "independentă". Dacă aceeași justiție anulează abuzurile și sancționează încălcarea procedurilor, devine automat caducă și coruptă. Dacă "expertul" în orice Geambașu decretează că Iorgulescu este vinovat, atunci la pușcărie cu el, la ce ne mai trebuie judecători ? Ce-s alea vicii de procedură, la ce se ține cont de ele, dacă eu, #Geambașu, am zis altfel ? Nu pot să nu mă întreb, modul ăsta de gândire, al unui individ "respectat, temut și foarte apreciat", din care doctrină provine, nazistă, comunistă, sau un cumul al celor două ?

emil (6 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:31

mario nu este la prima abatere. A scapat dupa ce a secrestrat si torturat un om, a facut si altele care nici macar nu s-au retinut oficial pe undeva, o sa scape si acum, fara mare deranj. Tatal sau a venit la LPF pus pe treaba. O incredintare directa printr-o firma dubioasa si in rest un mare NIMIC. Transparenta zero, atitudinea aia de om preocupat care nu are timp de prostii aia care ii cer socoteala, un exemplu clasic de boier seranjat de sclaveti. Reteaua asta vasta a distrus o tara in 30 de ani. Isi schimba echipa, mesajul dar in continuare avem o mafie la conducere. In politica, administratie, fotbal si mai ales in justitie. PS. Si da, presa s-a plictisit deja de subiect asa ca musamalizarea este deja o joaca de copii.

emil (6 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:36

@unu din diaspora - si partea faina este ca pentru asta inchisoarea la domiciliu este ceva mult peste nivelul unui concediu reusit pentru un roman din clasa medie. Cred ca unii si-ar da la schimb libertatea dintr-un apartament de doua camere, pe stilul de viata al unui milionar de sistem, pe un domeniu cu piscine, terenuri de tenis si tot tacamul. Egali in fata legii, o lupa!

Gabriel (3 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:38

Felicitări domnule Geambașu, când mă gândeam că nici un jurnalist nu mai scrie despre acest caz, ați scris d-voastră acest articol. Felicitări, încă o dată!

Gabriel (3 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:41

Felicitări pentru articol. Mă gândeam că nici un jurnalist nu mai scrie despre acest caz.

Maxentiu (64 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:41

Nu cred ca activitatea fotbalistica a tatalui e un criteriu suficient pentru a-l include pe Mario Iorgulescu in categoria infractorilor din fotbal. Da, se poate argumenta ca fotbalul, din cauza banilor, e furnizor permanent de infractionalitate". Dar "beizadeaua lui Gino" nu e un exemplu in acest sens. Daca fiul unui jurnalist ar fi implicat intr-un accident mortal, asta ar fi un caz de "presa, furnizor permanent de infractionalitate"?

octavian (109 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 17:57

Foarte bun comentariu d-le Cristian, dar am impresia ca bateti toaca la urechea surdului.Pentru bani si ursul joaca. Nu vor fi ultimele exemple.

Ilie (150 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 18:07

Nea Gino a fost anchetat pentru dispariția unor bani de la FC Național când clubul era al BNR. Nimic nu se mai știe. Așa tată, așa fiu. Sper ca rudele celui omorât să fie cine cred eu. Și să nu mai fie nevoie de judecătorii români.

Andrei F (698 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 18:24

Vai,vai...Adică Justiția nu mai e buna??? Sau Justiția e buna doar când e vorba de Becali,Gică Popescu,pesedisti...???Daca verdictele și în cazul astora sunt interpretabile dar nu va deranjau?Puteți mai mult...Sau așa mă păcălesc eu...

Bibicul (54 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 19:33

Mario va scapa, asa cum a scapat Serban Huidu care a omorat 3 morti. Mai mult, va apare in public ori de cate va vrea, asa cum Serban Huidu apare pe sticla seara de seara pentru ca asa vor papusarii lor. Justitia este facuta de oameni, procurori, judecatori si auxiliarii lor, prea bine platiti, in limitele dictate de legi si prevederi strambe impuse de shparlamentari. Pentru ce salarii si pensii nesimtite ? Le merita?

Victor (36 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 19:54

Bravo domnule!Lucruri care trebuiau intr-adevar spuse tare, raspicat. Autoritatile nu se vor simti insa, nu, dansele au alte treburi...

Mario (3 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 20:30

Geambasule, legea este buna sau rea dupa cum o interpretezi tu. Si uiti din goana de a iesi in fata ca fiecare raspunde pentru faptele lui. Nu fiu pentru tata si nici tata pentru fiu. Gino era insa vulnerabil si unul care se crede justitiar nu putea rata prilejul de arunca cu noroi.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 22:06

Mario, carevasăzică. Sper că nu ești chiar acela Mario, deși văd că ne tutuim. Anticipam acest tip de stropșeală în finalul articolul, era previzibil că beizadeaua are fani. Și avocați postaci. Evident, domnul Gino nu este răspunzător direct pentru faptele fiului, ci prin noneducația pe care i-a dat-o. Și pentru că îi acoperă urmele. Cine îi plătește pe avocați, băiatul în sevraj din Italia sau tăticul care tace și face?

Gio (16 comentarii)  •  7 aprilie 2020, 23:50

Felicitati Cristi Geambasu ca readuci in atentie acest caz revoltator, mai ales ca acum deja celebra Curte de Apel/ alias Mafia PSD Savonea a decis sa-i anuleze beizadelei mandatul de arestare pe motiv ca nu l-au citat la adresa corecta, de parca mai stie cineva pe unde se ascunde derbedeu.. Din pacate, nemernicu va scapa, justitia in Romania e din nou in genunchi iar mafiotu de tacsu il scapa.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 0:24

In primul rind gresesti puninindu-i in aceeasi oala pe Ronaldihno, Delle Alli sau alte vedete cu un golan de Bucuresti ca Mario Iorgulescu. Sunt poate toti infractori dar aia macar sunt vedete. Pe cind asta e doar un golan. Apoi la ce te astepti de la justitia din Romania???? Numai fosti comunisti sau rudele astora corupti pina in maduva oaselor... Un om normal, de pe strada ar fi beneficiat de aceleasi "vicii de procedura"??? Noi arestam babe care vind leustean si niste jandarmi penibili au impresia ca e spalare de bani...Care normal nu poate fi permutata in carantina la domiciliu ci in puscarie de aia adevarata..... Iti vine sila si scirba si orice de tara asta numita Romania....O sa pateasca ceva,apropo ,militianul ala infect care a infectat spitalul Gerota???? Ruleaza un film in ultimul timp Mr. Jones -un tip care merge la Moscova si apoi in Ucraina si spune apoi la toata lumea ce fel de om era Stalin si ce le facea el la ucrainieni... Apoi cumva filmul se termina spunind ca personajul moare ocum la 3o de ani tot din cauza militiei ruse.... Daca personajul mai traia si facea un reportaj despre Romania anilor 2020 , povestea aia din Ucraina era pistol cu apa....

Marcel (52 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 3:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorinache (1 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 4:56

Cristi, Te-am laudat si criticat deopotriva. Azi iar trebuie sa te laud. Si o fac: chapeau!

Simeone (56 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 10:48

Din minima mea experienta in America de Sud, respectiv Peru si Columbia ]n care am stat in 6 orase, pot sa afirm ca acolo se respecta legea comparativ cu statele europene. Atat la nivel de pieton, cat si de conducator auto. Se vede cu ochiul liber acest lucru, un sofer nu isi permite sa circule cu viteza sau sa intre in intersectie pe galben. Pietonii la fel nu trec prin loc nepermis. Probabil si pedepsele penale sunt severe si executate. Revenind la beizadeaua lui Gino, era de asteptat sa nu execute pedeapsa. Magistratii nostri umflati cu niste salarii babane pentru conditiile de trai din Romania (peste 20.000 lei/luna, iar la Inalta Curte de peste 50.000 lei/luna) nu pot aplica legea, probabil interesati sau sensibilizati de potentii oameni de afaceri. Smecheria e smecherie se poate spune. Un judecator imi spunea la o petrecere la un pahar, decat rupt in fund, ***. In traducere decat sarac si prost mai bine iti pui la bataie libertatea pentru niste gologani

bica radiera (1 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 12:20

romania este o tara plina de c$$$$$$urve si patroni. atit. legea se spunea pe vremea sumarului impuscat este o bariera. ciinii trec pe sub bariera , pasarile pe de-asupra si prostii stau pina se ridica. pai ce s-a intimplat cu masonul de huidu care tot cu nesimtire ce frizeaza cu inconstienta cu lipsa de empatie s-a intimplat dupa ce a omorit niste oameni nevinovati? dar cu carmen paunescu ? citi stiu ca fatuca asta era amanta lui paunescu la 15 ani? l-a scapat pe cind bobu si dinca il acuzau printre altele si de corupere de minori ca sa nu se spuna pedofilie? a spus fatuca nu demult ca si-a schimbat datele in buletin. asa nu se vorbeste de asta cum nu se vorbeste de banii marcenarilor patrioti de acolo. sti cit se cistiga? v-ati intrebat vreodata voi presa? ii laudati pe toti care au stat cu anii acolo facind averi... pai 595 pe zi ... numerele principale... dar media raminea 400. sti cit cistiga pina si ceausescu pe luna? dar un miner? asa ca acel cenaclu unde evaziunea era in floare a fost lasat asa cum era si nu se mai spune nimic. se ajungeau la sume peste 20 000 pe luna . plus favoruti si asa mai departe. nu se spune de milioanele de lei luate d epaunescu ca drept de autor sau regie de spectacole cu tot felul de avantaje . nimic. de copii lui platiti mereu in maxim. o rusine un *** de nimic. si inca se discuta de cel care avea tirajul cel mai mare nu nichita sau ion gheorghe sau altii si atii plini de talent. asa ca aceasta carman a mai facut ravagii prin moldova si nu s-a facut nimic. paunescu a cerut sa se mute cazul acolo unde era ales in judetul din transilvania ca sa o scape . si a scapat-o fie ca a omorit oameni a promis ca ii ajuta si nu a facut nimic. sa mai amintesc de cazul tiriac titi ionescu nume de cod la secu cum a furat evidentele din doarul fiului sau platind , amenintind? sau cum nastase era ajutat sa nu faca puscarie? si erau tatoiu si zamfirescu care sustineau ca trebuiesc legi speciale pentru vedete. daca nastase omora beat fiind la volan unul din copii lor ce faceau? sau erau pe dializa ca in cazul arshinel care a luat rinchi peste rind fara dialize? nu va mai mirati romani pentru ca lasitata voastra va va duce spre un final rau. este o lege a compensatiei iar tacerea voastra va face vinovati si deveniti parte la problema. asa ca acest caz al unui om uns cu smecherii cu amante cu intratul in mafii cu italienii cu care a colaborat il va face pe fiul sau pierdut. si cui va pasa? nimanui. in rest muzica se cinta si ursul merge fara probleme. atit

Urod (270 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 14:07

Din păcate nimic nou.... Șmecheria, golania, sunt primele valori în România... Și încă mai este șeful Ligii...?!!!!!... . Aud ca Alina Gorghiu a propus o lege...!!!! O lege de genul lui Dragnea...!!!! Un pic coafată... Sa faci pușcărie la domiciliu!!!! Și nu văd ca presa sa scoată oamenii în stradă. O dovada ca cei de acum sunt ca și cei de ieri... Ce vrei mai mult, decât sa furi în voie și sa stai acasă în castel..?!!!!... Cu program de jogging, cu sala proprie de fitness... Etc... Asta-i Românica..!!!!... Singura cucerire de după '89 este ca poți sa pleci din Țară fără sa te aresteze nimeni. Cu 24 de ore program TV în care valorile sunt smecherii, vrei mai mult..?!!!! Nu vreau televiziunea sa facă educație, vreau ca televiziunea sa nu DISTRUGĂ educația pe care unii părinți mai încearcă sa o dea copiilor. Devine imposibil să-ți mai crești copii în spiritul unor valori, in Țara în care colcăie golanii.... Pe lângă golanii care fura banii contribuabilor au apărut și valorile lui Capatos, ca să avem tot tacâmul. Unde te întorci, dai de golănie... Mai vezi acolo într-un colț rătăcit și oameni ca Dedeman... Prea puțin...

MZM (198 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 15:03

Foarte bine faceti, domnule Geambasu, ca aduceti in actualitate cazul Mario Iorgulescu, pentru a presa justitia sa-si faca datoria. Accidentul de circulatie facut de acest tanar rasfatat si inbuibat este deosebit de grav si faptasul trebuie judecat si pedepsit exemplar. Pentru ca : 1. a condus in stare de ebrietate; 2. era drogat; 3. a depasit cu mult viteza legala admisa; 4. a condus pe contrasens; 5. a distrus vehicolul pe care l-a tamponat; 6. a ucis un om si a lasat o familie fara sot si tata!! Faptul ca avocatul beizadelei a invocat un viciu de procedura nu inseamna ca procesul nu va mai avea loc. E doar o tragere de timp ca sa mai uite lumea. Asta este menirea avocatilor, sa-si apere clientii, chipurille sa se asigure ca acestia vor avea parte de procese corecte, legale. Important va fi procesul propriuzis si verdictul judecatorilor, care, in mod normal, nu pot decat sa aplice pedeapsa maxima. Pentru ca inculpatul si avocatii sai nu pot invoca, sub niciun motiv, nici cea mai vaga forma de circumstanta atenuanta! Eu nu cred ca acest Mario va scapa de inchisoare. De despagubiri... va avea grija Gino!

Andrei (17 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 16:47

@ serban & Mario: sunteti doua *** care ne consumati aerul degeaba..foarte probabil facand partea din "tagma juridica".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi (1 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 17:12

Foarte bine scris,domnule Geambasu!Felicitari!Nu o sa pateasca nimic,tara aceasta nu a invatat nimic in cei 30 de ani!

xstelu (63 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 19:20

Andrei F iar ai aparut maah oropsitule pesedeu tot nu te lasi maaa gica contra?

florin (24 comentarii)  •  8 aprilie 2020, 19:35

Nu a trecut mult timp de cand opozitia (asta care e acum la putere) critica majoritatea deciziilor din justitie - ma refer la cele care vizau oamenii grei, acuzati de fapte de coruptie, de spalare de bani, trafic de influenta etc. -, spunand ca totul e orchestrat de PSD. Acum, cand aceiasi critici sunt la putere, desi justitia face acelasi joc, nimeni nu mai spune nimic!?! Cazul Iorgulescu este un exemplu perfect de cum, prin taraganare, prin omisiuni de probe, prin "uitare", un "greu" reuseste sa fenteze legea, sa-si bata joc de cei care inca spera ca Legea e egala pentru toti! Oare cat vor mai decurge astfel treburile? Cand vor fi supusi legilor tarii si cei cu multi, foarte multi bani???

Comentează