Aurică Rădulescu. Cenușă și diamant
Despre o umbră. Despre un mare fotbalist român dispărut înainte să devină foarte mare. Despre cum ne putem vindeca de uitare

Cei care pleacă devreme presară în urmă praful legendei. Ei rămân veșnic tineri, suspendați în memoria noastră așa cum îi știam acum 40 și mai bine de ani. Ieșirea bruscă din ființă, un pas sub roțile trenului, un pas în gol cât o viață neconsumată. Tragedia se suprapune perfect cu tinerețea, are același ritm absurd, nebunesc. Bătrânețea este prea leneșă pentru așa ceva.
Argentina, Covaci, Menotti
Aurică Rădulescu era tânăr, frumos, talentat și neatent. A murit la 25 de ani în Germania. Un accident stupid. Putem filosofa și să spunem că Aurică Rădulescu nu a fost călcat de tren, ci de un destin crud. Nu de necrologuri ducem însă lipsă acum, așa că să rămânem la fotbal. Cât putem.
Să ne concentrăm asupra sezonului 1978-1979. În România se juca un fotbal de calitate, iar antrenorul naționalei era Ștefan Covaci. Ca să pricepem despre cine vorbim. Cu doar câțiva ani mai devreme, Covaci îi antrenase pe Cruyff și pe Neeskens la Ajax, în perioada de glorie absolută a „lăncierilor”. Cu Covaci selecționer, naționala joacă un amical cu Argentina, la Buenos Aires, pe 5 aprilie 1978. Doar cu câteva luni înainte de Cupa Mondială care avea să fie cîștigată chiar de Argentina pregătită de Luis Cesar Menotti. Este momentul debutului lui Aurică Rădulescu, care prinde 73 de minute din meci.
Povestea este derulată cu sensibilitate în articolul colegilor mei Adrian Florea și Liviu Manolache, din ciclul Retro GSP. Acest gen de articole nu ar trebui să se adreseze doar celor care au amintiri, iar acestea le produc noduri în gât. Pe cei a căror viață în fotbal a început cu Dennis Man și cu Florinel Coman ar trebui să îi intereseze și mai mult. A existat viață în fotbalul nostru și în trecut! Oho, și ce viață!
Din alt film
L-am văzut jucând pe Aurică Rădulescu. Știți senzația aceea de bine senzorial și intelectual? Nu părea deloc de pe meleagurile noastre. Era un fotbalist special. Înalt și foarte tehnic, contrazicea teoriile tititeșciene despre mingicari. Era stângaci, era abil, era o minte limpede. Era ceva între Busquets, Iniesta și Xavi, dacă nu vă scandalizează comparațiile. Era destul de lent, dar compensa prin timpul rapid în care procesa faza.
Era tipul de jucător căruia îi luai mingea doar dacă îl desfigurai. Într-o echipă a Sportului Studențesc (care pe atunci mai avea și o legătură cu studenția) cu jucători buni și foarte buni, ca Mihail Marian, Paul Cazan, Gino Iorgulescu, Romică Chihaia, Octavian Ionescu sau Mircea Sandu, Aurică Rădulescu era fotbalistul de clasă. Era din alt film.
Poate, nu știm
Apropo de film. Nu știm cum se scria povestea lui Aurică Rădulescu dacă nu sărea direct în moarte la 25 de ani, pe un peron din Hanovra. Poate că selecționerii ar fi continuat să îl ocolească, așa cum o făcuseră și cât a trăit. Poate ar fi ajuns mare, ca Dobrin, ca Balaci, ca Hagi.
Sigur este că, printr-o coincidență tragică, Aurică Rădulescu a murit exact ca actorul Zbignew Cybulski, interpretul principal al capodoperei „Cenușă si diamant” regizate de Andrzej Wajda. Călcat de tren. Memoria noastră este datoare să dea la o parte cenușa de pe amintirea unor eroi tragici ca Aurică Rădulescu. Doare, dar curăță spiritul mai bine decât orice dezinfectant.