Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Nu ne-au luat, ci ne-au dat!

Ce vi se pare halucinant în tirada lui Ionel Ganea? Își spune omul părerea. Sigur, bine era să se documenteze, dar de ce să lași adevărul să strice spectacolul?

Permalink to Nu ne-au luat, ci ne-au dat!
joi, 2 aprilie 2020, 2:01

Tună aplauzele! Cum, nu auziți vacarmul, nu simțiți vibrația din atmosferă? Publicul îl cheamă din nou la rampă pe Ionel Ganea, publicul vrea bis. Ga-ne-zu’, Ga-ne-zu’! Băi nene, ce bine le-a zis-o! Practic, le-a tras-o, ca să vorbim pe șleau, ca el. E drept, o parte a publicului, ăia cu bărbi și ochelari de miopi, părăsește jenat sala. Garderobiera, înflăcărată și ea de cuvintele predicatorului, îi privește cu scârbă în timp ce le aruncă hainele. Huo, trădătorilor!

Răbdare. Fără tutun, dar cu fonduri europene
Nu sunt deloc de acord cu ideea unora potrivit căreia fotbaliștii, sportivii în general, nu trebuie să aibă opinii despre lumea în care trăiesc. Că, vezi Doamne, nu ar avea nivelul intelectual minim pentru a se lansa într-o polemică despre societate, despre cei care ne conduc. Fiind oameni cu notorietate, unii chiar celebri, mesajele sportivilor ajung repede la public. Problema este ce și cum spui. Ideal ar fi ca înainte să te lansezi în atac să te și documentezi. Iată ce ar fi descoperit dragul nostru Ionel Ganea dacă avea răbdare. Că timp avem cu toții din belșug acum, la ceas de pandemie și fandacsie.

• România a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeană și a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 18,91 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 noiembrie 2019, conform balanței publicate de Ministerul Finanțelor.
• Astfel, în cei 13 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România are un sold pozitiv de 35,52 miliarde de euro, fonduri europene primite de țara noastră peste banii cu care am contribuit noi la bugetul UE.

Greu de furat
Înțelegi, Ionele? Nu ne-au luat, ci ne-au dat! Ce să vezi, ca ajutor de pandemie urmează să mai primim 1,1 miliarde de euro, contribuție nerambursabilă tot de la Uniunea asta care sigur că este departe de a fi perfectă. Vezi inerția la apariția virusului. Și, dragă Ganezule, nu „ne-au terminat și acum nu ne mai cunosc”, au avut grijă alții să o facă. Unii de pe la noi. Sunt domni și doamne succedați la guvernare care nu au accesat acele fonduri pentru că sunt greu de furat. Deci ești în mare greșeală, Ionele! La fel ca Dorin Goian. La fel ca destui compatrioți care caută dușmanii acolo unde nu trebuie.

Dreptul la opinie
Dar oamenii sunt liberi să spună ce gândesc. Este un drept câștigat cu o suferință pe care acum o ignorăm. Puțini mai prețuiesc dreptul la opinie. Dă-o naibii, ce, ține de foame libertatea cuvântului? Pentru unii, da, pentru alții, nu. Oare Ionel Ganea, Ganezul nostru drag, ultimul așezat la coada antieuropenilor, mai ține minte cum era înainte? Poate că nu, poate că da, în decembrie 1989 împlinise doar 16 ani.

Era așa bine când era rău!
Era bine și toată lumea avea un serviciu, un apartament, o garsonieră, ceva, acolo. Era ordine, toți știam de frică, era un pic mai frig prin case, dar puneam un pulover în plus pe noi, și chiar dacă magazinele nu îți luau fața și mințile cu produse occidentale – bine, nici măcar cu marfă autohtonă! -, toată lumea se descurca și avea frigiderul plin. Eram mereu la vânătoare. De un salam, de o bucată de brânză, de un deodorant Farmec, de un sul de hârtie igienică.

Vedeți cum revine moda?
Cred că o parte se recunosc în acest tipar de gândire. Eu l-am auzit exprimat clar ultima oară de un nene șofer pe Uber. Omul aproape că atinsese Nirvana povestind câte zeci de sticle de ulei și câte sute de kile de zahăr strânsese în cămară în plină epocă de aur a raționalizării pe timpul lui Ceaușescu. Cum căra el porcii de la țară în portbagajul mașinii și cum dădea din șorici tovarășului milițian care ne păzea de speculanți. Ce frumos!

Cântă privighetoarea
Nu vom cădea de acord, asta e clar. Dar vom continua să trăim fără să ne scoatem ochii, ăsta-i farmecul (prea) subtil al democrației. Ganea, Goian și adepții o vor ține pe a lor, noi, ceilalți, identificați ca propagandiști stipendiați de UE, pe a noastră. Iar adevărul nu este deloc pe la mijloc, asta este o altă mare tâmpenie care circulă în libertate. Se știe, mulți dintre marii predicatori ai ideilor populiste/ stângiste sunt miliardari și milionari. Printre ei, și sportivi importanți, nu doar ai acestei țări. Oameni care prin talentul și prin munca lor, dar grație și unui sistem de valori discutabil, au ajuns să câștige cât 1.000 de profesori în 1.000 de vieți.

Asta ar fi o temă interesantă de discuție pentru prietenii noștri Goe și Ganezu’: cum e să ațâți la răscoală stând la moșie, cu pușca de vânătoare la picior și ascultând cum cântă privighetoarea. Fals, cum să cânte!

Comentarii (53)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  5 aprilie 2020, 11:05

Andrei, fac ca tine si intreb ca nea Bob: dar tu, cind ai laudat ultima oara, cind ai descoperit ceva bun ? E pentru tine, caci de fapt in afara politicii noi ne intelegem bine, sfatul sa nu te mai certi cu toti, sa mai gasesti si ceva bun, sa te iei de probleme adevarate. --- Uite aici doua articole bune, Geambasu impotriva politicii media pe care o ataci mereu, chiar impotriva cursului gsp. Esti sper de acord ca militianul Mitica Corleone care a brevetat „saritul la cap“, cu Kent, Jonny Plimbaretul, Ceafa de porc, Ochi de Broscoi, nu poate aparea pe prima pagina pevazind dezastre si vorbind despre ciume si spitale. Nici Goian si Ganea – simpaticii astia au cazut victime inocente caci trebuia vorbit concret, pe exemple – nu pot fi formatori de opinie. Geambasu putea lua in suturi toata campania gsp, ceva cu „sa lasam in offside virusul“, unde dottori impie-Dica-ti, Nadia, Gica Po, Gica Crr … Pai e vorba despre „ca sa zic asa mingea e rotunda pentru mine si familia mea … ori despre saltelele Dormeo ? Daca si-ar vedea fiecare de treaba lui cu aceeasi inversunare cu care-si ataca vecinii n-ar mai trebui mandri romani sa iasa din vile si blocuri noi si sa dea in gropi, ar avea modovenii macar un drum spre Bucuresti facut dupa ce patriotii lor i-au vindut pentru bordelurile din micul Paris, ar cumpara din magazine macar ceapa, cartofi, carne, lapte, brinza romaneasca, ar avea si ei banci care ii ajuta si asa ar fi mai multi intreprinzatori, mai multi muncitori. Pai au dat formatorii astia de opinie vreodata cu sapa in toata viata lor ? Au studiat ceva, au o meserie ? Peste 80% dintre cei care formeaza opinii, care semnaza campanii media, sint prosti gramada dar aroganti cit pot. Uite Nistor a vazut iar luminite: „“daca ne adunam ca mindrutele si ca joianele ne maninca zmeul Corona“. --- Andrei F, tu nu vezi ca nu sint drumuri, dispar librarii, biblioteci, sint inca mii de scoli cu „toaleta“ in curte, ca se imbolnaveste lumea in spitale ? Iar de vina e UE ca romanilor li se filfiie … drapela ? - ori UE e de vina ca pur si simplu romanii nu sint in stare sa sa faca o sosea, sa sape un canal ori macar o groapa septica ? Religiosi rau, credinta neamului. Popii sfintesc merzane si logane, mii de „crestinii“ nu se vaccineaza dar le beau sparacitura popilor cu aceeasi lingurita, pupa cu miile moaste si dupa stat la coada primesc sarmale de la institutiile Statului, ies sa se roage impotriva virusului in miez de noapte si pe sosea ca la Fintinele, … Asta nu-i crestinism, nu-i romanism, e manelism ! Astea sint probleme Andrei F, ti se duce de ripa natia, ni se duce chiar si Steaua de ripa, caci gasesti mereu alt vinovat.

Andrei F (698 comentarii)  •  5 aprilie 2020, 12:00

@17 Nentori Tirana (601 comentarii) • 5 aprilie 2020, 11:05 Multumesc ,rad cand va citesc comentariul!!!La cate lucruri sunt in tarisoara si la ce prag ati coborat voi cu critica ascultati la mine....acum nimeni nu critica cu adevarat pe nimeni!!!Tara este ingrijorata la ce se intampla cu pandemia si apoi problemele economice!Ti se pare ca eu caut nod in papura???Dumneata probabil ca ai memoria scurta...Pentru ce au fost criticati politicienii de stanga,pentru ce gafe erau umiliti doctorii,primarii,ce ni se spunea ca ar fi angajarile acelea pe competente...?Etalonul stadioanelor din Teleorman sau numirile de directori de spitale ...mai exista???Pai eu cred ca acum Romania a depasit de zeci de ori faptele din cazul Colectiv...Sa caut competenta la jurnalisti?Pai daca vedem cati au terminat studiile in domeniu...Cand banii erau la principii ...ca in articol?Daca ....fereasca Sfantii...Ungaria ne ingroapa in bani devenim de bunavoie iarasi iobagi...?Sau daca rusii de ingoapa in bani ,petrol,gaze devenim gubernie?Si uite am norocul ca mai inainte-sic!-am laudat un om care merita...actualul ministru al sanatatii care desigur nu este sfant dar sigur este un om implicat...de mi de ori mai imlicat decat omologul lui de la UE care este o enigma in aceste vremuri!!!Acum pot sa va intreb eu ceva?Unde am scris eu ca UE este nociva?Daca americanii il critica pe Tramp cand greseste inseamna ca sunt antiamericani?Spania si Italia au contrat sefimea UE...sunt astia socotiti antiUE?Adica UE face demersuri pentru o armata unica dar este pusa la pamant de un mic virus si este normal???Rau era doar daca stiam sigur ca virusul avea provenienta armata ...ruseasca sau chinezeaca??UE este si va fi mereu o institutie perfectibila pentru ca nevoile cetatenilor se schimba tot timpul si aum este timpul pandemiei!Sigur puteti mai mult...Ca o paranteza...Steaua chiar se poate duce de rapa daca asta este vointa lui Becali!Asta cred!

Ipocrizie maxima (3 comentarii)  •  5 aprilie 2020, 12:20

@Andrei F nu trebuie sa te superi asa tare. Eu nu m-am referit la tine, tu nu esti ipocrit, eu m-am referit la cei care înteleg fenomenul, la cei care gândesc singuri și își formează opiniile pe cunoaștere, nu pe ceea ce aud de la alții. Sunt de acord cu toate opiniile și iti spun cinstit că sunt multe lucruri cu care nu sunt de acord în ceea ce privește UE și sustin ca multe lucruri plecate de la Bruxel sunt greșite, dar de aici până a face Bruxel vinovat că noi suntem niste puturosi si incapabili sa ne depășim conditia este un mare drum. Dar ca sa te convingi de un astfel de lucru trebuie sa pui mana pe cartea de istorie și să cauți cauzele problemelor noastre atât de vechi dar atât de actuale. Noi românii avem un mental colectiv extrem de păgubos așteptăm mereu ca altul/alții să ne rezolve problemele și chiar dacă ne ajută punem etichete și căutăm scuze pentru incapacitățiile noastre. Cei mai mulți dau vina pe comunism, poate că acesta a acutizat starea noastră de slugi și popor de nemulțumiți lipsit de constanță șiconștință, dar aceste probleme sunt cu mult mai vechi, încă de la perioada fanariotă și să nu uităm că suntem nația din est unde iobăgia a ținut cel mai mult și feudalismul târziu încă îți mai face simțită prezența. Atunci ar trebui să ne punem întrebarea cum ar putea mulți dintre noi să iasă dintr-o zonă de comfort lăsată moștenire de sute de ani și să ne adaptăm unor recomandări venite de la niște ''coloniști'' din vest când putem să ne păstrăm tradiția și obiceiurile noastre atât de vechi , bune și rele și să rămânem o Românie ca acum 200 de ani cu aceleași bordeie și drumuri și obiceiuri cu care am crescut și ne-am obișnuit atât de bine. Cam aștia suntem domnule @Andrei F. La revedere!

Comentează