Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Flacăra Jocurilor s-a stins. În sfârșit!

Devine tot mai evident că sportul, Olimpiadele în particular, sunt tichia de mărgăritar a unei lumi care a chelit de atâta ipocrizie!

Permalink to Flacăra Jocurilor s-a stins. În sfârșit!
marți, 24 martie 2020, 6:10

Știam. Japonezii au o aplecare specială pentru simboluri. Orașul Sendai din nord-estul țării, greu lovit de cutremur și de tsunami în 2011 (peste 16.000 de morți), a fost ales să întâmpine flacăra olimpică. Drept semn al revenirii la normal, la viață.

O ceremonie kamikaze

La ceremoniile prilejuite de intrarea flăcării pe teritoriul nipon au participat peste 50.000 de oameni. Aceștia au format o coadă de peste 500 de metri, ignorând veseli și transpuși de emoție regulile izolării impuse de pandemie. Drept semn al alienării. În frunte cu premierul Shinzo Abe, care nu concepea amânarea sau anularea Jocurilor. Astăzi a acceptat-o.

Canada și Australia nu rezonaseră deloc cu acțiunea kamikaze a japonezilor. Mai întâi canadienii, apoi australienii anunțaseră că nu participă la Jocuri dacă acestea vor avea loc totuși în 2020. Apoi Polonia. Mesajele comitetelor olimpice din cele trei importante națiuni erau clare. Sănătatea sportivilor are prioritate. Realiste, Canada, și Australia propuseseră deja amânarea celei mai mari competiții sportive planetare cu un an. Important de știut, Australia este, alături de Franța, Marea Britanie și Grecia, una dintre cele 4 națiuni care nu au boicotat niciodată JO începând cu 1896, anul ediției fondatoare. Și, slavă cercurilor olimpice, au tot fost boicoturi!

Bach, președintele, nu muzicianul

Asemenea majorității liderilor politici ai lumii, depășit de evenimente și anchilozat în imensa funcție, Thomas Bach a reacționat prost și cu întârziere. Ca președinte al Comitetului Olimpic Internațional, una dintre cele mai importante organizații suprastatale, nici nu era de anticipat că va proceda altfel. Ieri, produsese un comunicat lung, încărcat de lozinci, ipocrizie și banalități vândute pe post de nestemate.

„La fel ca voi, și noi avem o dilemă: să anulăm Jocurile Olimpice și să distrugem visul a 11.000 de atleți din 206 Comitete Sportive Naționale, de la cei din echipa refugiaților Olimpici, la atleții paralimpici, la cei care îi sprijină, antrenori, doctori, oficiali, familie? Anularea nu ar rezolva nicio problemă și nu ar ajuta pe nimeni. O decizie luată astăzi despre o eventuală anulare nu ar determina data viitoare a Jocurilor din cauza incertitudinii mondiale. Muncim din greu și suntem încrezători că vom finaliza discuțiile în mai puțin de 4 săptămâni”

Iete-te că nu le-au trebuit 4 săptămâni, a venit boala peste ei!

Muncesc oamenii!

Haideți să vă traduc ce înseamnă „muncim din greu”. Teoretic, președintele și cei 100 de membri permanenți ai CIO (Comitetul Internațional Olimpic) nu sunt retribuiți. În practică, președintele primește o indemnizație de reprezentare de 225.000 de euro anual, suma totală cheltuită pentru membrii de top într-un ciclu olimpic de 4 ani fiind de 50 de milioane de dolari. Sume rezultate din drepturi de imagine, reclame, sonsorizări. Pentru participarea la ședințe ale board-ului CIO, diurna este de 900 de dolari, incluzând ziua care precede întîlnirile și ziua succesivă acestora. Pentru ședințe obișnuite ale CIO și pentru perioada petrecută la Jocurile propriu-zise diurna este de 450 de dolari. Peste asta, există o indemnizație de 7.000 de dolari, așa-numitul „suport administrativ”.

Samaranch și „independența financiară”

Atunci când își preda mandatul în 1972, președintele Avery Brundage lăsa CIO cu două milioane de dolari în vistierie. Este drept că americanul care stătuse 20 de ani în funcție militase pentru spiritul amator al Jocurilor și fusese adversarul neîmpăcat al încuscririi cercurilor olimpice cu cercurile marilor interese ale corporațiilor. La pachet, Brundage fusese acuzat de rasism și tolerarea politicii de apartheid. Modernizarea conducerii CIO nu a însemnat doar despărțirea de incorectitudinea politică, ci și deschiderea financiară. Alegerea spaniolului Juan Antonio Samaranch în 1980 a deschis definitiv drumul spre „independență financiară” a CIO, adică spre corupție și nepotism. Pentru a înțelege unde au ajuns astăzi sumele este sificient că spunem că postul american NBC a semnat cu CIO în 2014 un contract valabil până în 2032 în valoare de 7,75 miliarde de dolari.

Fandarea scrimerului

Iată ce înseamnă să muncești din greu și motivul pentru care herr Bach nu voia să amâne Jocurile. Fost scrimer de succes, Thomas Bach a executat o eschivă atunci când a simțit că s-a îngroșat gluma și că va deveni penibil. Alterarea idealulului olimpic rămâne însă și nu poate fi ascunsă sub preșul dezideratelor cumva naive ale fondatorului Pierre de Coubertin. Ce dacă Samaranch a fost dovedit că a luat șpagă de la mormonii din Salt Lake City pentru organizarea ediției din 2002? Fiul lui, Juan Antonio Samaranch Jr. este membru CIO cu puteri depline. Ce dacă, pe rând, țările occidentale, apoi cele din blocul comunist au boicotat edițiile din 1980 și 1984? Ori că Olanda, Spania și Elveția nu participau la ediția din 1956, de la Melbourne, în semn de protest față de înăbușirea sângeroasă a Revoluției ungare de către Uniunea Sovietică.

Nota de plată

Când vitrină a propagandei de stat, vezi mai ales ediția Berlin 1936, când a intereselor comerciale- Taiwanul a fost exclus de la Montreal 1976 pentru că premierul canadian de atunci, Pierre Elliot Trudeau, tăticul lui Justin Trudeau de astăzi, nu voia să îi supere pe chinezii lui Mao – Jocurile au fost și un spațiu al excelenței sportive, și o oglindă a vremurilor. 5,2 miliarde de dolari Jocurile de vară și 3,1 miliarde cele de iarnă este nota de plată a competiției din 1960 încoace. Aici nu sunt incluse cheltuielile organizatorilor cu bazele sportive și cu participanții, nici eforturile financiare ale statelor/orașlor gazdă, cheltuieli care ar tripla suma.

Thomas Bach muncește din greu pentru, cum ziceau comuniștii?, propășirea idealurilor olimpice. Îl și vezi cum lustruiește cele 5 cercuri cu un mop de un miliard de dolari. Lumea de mâine, lumea de după virus, s-ar putea să ne ofere altă perspectivă și asupra Jocurilor. Poate, cine știe, vom reveni nu neapărat la inocența idealurilor lui De Coubertin, dar măcar la spiritul auster propus de Avery Brundage. Vedeți, izolarea naște tot felul de utopii.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Simeone (56 comentarii)  •  24 martie 2020, 19:32

Anularea JO de la Tokio vine ca un ciocan peste Nationala de tineret a Romaniei. Acum poate ca mai aveam sanse, ne bazam pe forma buna a lui Florinel Coman sau Morutan. Daca anul viitor cei doi sunt accidentati sau lipsiti de forma sportiva fapt ce il va determina pe Mutu sa nu-i convoace? Cine stie, apare un nou jucator maestru al driblingului si al golului, poate chiar Fica , impus de Dan Petrescu titular in noua echipa de stele ceferiste, iar acesta drept recompensa sparge normele fotbalului. O amanare din acest punct de vedere impune o problema tuturor de a fi sau a nu fi in Japonia in 2021.

Dragos (1 comentarii)  •  24 martie 2020, 19:47

Sunt curios, a fost o editie a jocurilor olimpice care sa aduca profit?. Iar ce spuneti in legatura cu intoarcerea la spiritul auster mi se pare o utopie, interesele financiare sunt prea mari.

Alexandrescu Lucian (2 comentarii)  •  24 martie 2020, 19:53

Olimpiada este perioada de patru ani dintre Jocurile Olimpice.

Alexandrescu Lucian (2 comentarii)  •  24 martie 2020, 20:16

Olimpiada este perioada de 4 ani dintre Jocurile Olimpice.

di livio (158 comentarii)  •  24 martie 2020, 20:44

iete-te că veni Geambașu peste ei, capitaliștii scrofuloși...Geambașu degrabă numărătoru de ouă, le socoti alunele ce le aveau în plan și fildeșu consumat pe an...și da, aflai ceva nou, Bach prezidentu...nu, nu muzicantu...și da, îs mulți care vor să vadă Olimpiada dacă dădu NBC atîția bani...și da, Bach face treabă un pic mai bună ca gsp-u clickbaitist de indi-ți iei mata alunele

Ghiță (2 comentarii)  •  25 martie 2020, 1:48

Covid poate avea si efecte pozitive: desființarea tabloidului gsp ar fi una din ele.

mg (232 comentarii)  •  25 martie 2020, 11:59

da, poate după criza asta revenim la esența sportului, la povestea cu cele 5 cerculețe.. La vremurile "poetice" când, de exemplu, fotbaliștii din județeană se-ntorceau din deplasare cu tractorul cu remorcă (indiferent de vreme..) molfăindu-și fericiți sau plouați (după caz..) pachețelul pus de neveste la plecare. Cei norocoși, care fuseseră omeniți de rudele din satul gazdă, lălăiau în gura mare, despre data viitoare (rimă involuntară..) Acasă adormeau de la primul telejurnal, pierzându-l pe tovarășu'(dând din mână ca să șteargă prafu' de pe televizor..) și ratând cașcavalul lui Alexandru Andrieș.. Na, c-a sunat ceasul. Deșteptarea !

MZM (198 comentarii)  •  25 martie 2020, 12:22

„Lumea de maine, lumea de dupa virus, s-ar putea sa ne ofere o alta perspectiva asupra Jocurilor”. Subscriu intrutotul la ideea sugerata de aceasta fraza. Aceea ca modul de desfasurare al competitiilor interne si internationale se va schimba radical. Mai ales in sensul de a se evita sau chiar de a se interzice adunarea maselor mari de oameni (spectatori si competitori) pe stadioane, velodroame etc. Deocamdata nu stim cand va veni momentul de „ dupa virus”. Peste doua luni, doi ani sau... Pentru ca, iata, sunt vesti ca in China a aparut un nou virus periculos (hantavirus) provenit de la rozatoare. Oricum, cei care conduc destinele sportului in aceasta lume vor trebui sa gandeasca noi forme de desfasurare a competitiilor sportive, adecvate vremurilor actuale.

itu52 (288 comentarii)  •  25 martie 2020, 12:42

Covid-19 s-a supărat rău de tot, ne-a dat cu „tifla”, ne-a luat regina sportului, Olimpiada. Cred că-l roade invidia, fiind mic și prăpădit nu a mai răbdat dezmățul omului în defavoarea naturii, nu a răbdat artificialul din manifestări și competiții. Să dai tu sute de milioane sau chiar miliarde de euro pe fastul de o jumătate de zi, e destul de trist. Se realizează deschideri și închideri fanteziste care depășesc bugetul unui continent sărac. S-a ajuns ca astfel de competiții să fie monopol de grup( G7). Întrecerile s-au schimbat și se vor schimba de nici nu visăm. Intră tehnica în sport ca în brînză. O să vedem sulițe, discuri, greutăți teleportate, sportivi cu bicepși oțeliți, culoare magnetice și tot felul de fantezii care rup gura târgului. Acum, 50 de ani în tehnică e mult, virușii o să aibă concurență mare în circuitul sanquin, simt ei că nu e a bună cu miniaturizarea și opun o acerbă rezistență. Să revenim și să ne revenim căci „...- - Cei tari se îngrădiră Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;” și până la urmă dansăm după cum ni se cântă. Concluzia. E frumos ce-i tehnic, e spectaculos, e măreț, are fast, dar e un virus pe lângă o pajiște dintro pădure unde adie un vânticel cu aer curat încărcat cu miros de toporași. O pajiște unde flăcăii se dezbracă la marginea terenului și își pun hainele pe post de porți. Visez la o olimpiadă în natură, fără E-uri. S-au dus, am băgat tehnica la înaintare, ne dăm goluri la foc automat, am otrăvit aerul, am huderit pământul, am umplut apele cu peturi, ne-am împins organismul să se adapteze la condiții artificiale. Ori, ca artificialul să devină natural trebuie să treacă multe generații. Care va să zică, ratăm o olimpiadă fastuasă cu învingători aproape prestabiliți și cu învinși pârliți pe care se rupe echipamentul sportiv contrafăcut. Nu trebuie să plângem în hohote, se rezolvă, au mai mult timp pentru poleire. Să ne vedem de-a noastre și să sperăm în #V.

Jules (27 comentarii)  •  25 martie 2020, 14:50

Intreg sportul va trebui regandit. Cu banii care se cheltuie exagerat, numai in fotbalul din campionatele mari, am fi avut echipamente de protectie pentru intreg personalul medical din intreaga UE. Poate vinse pare exagerat comentariul meu, insa, ganditi-va, daca acest virus ar fi afectat si copiii nostrii. Sau, Doamne fereste, o sa apara unul in anii viitori, iar noi, lumea civilizata, in general, vom spune iarasi ca ne-a prins nepregatiti. Acum, cand stai inchis in casa, fara siguranta zilei de maine, a ta si a familiei tale, spectacolul UEFA mi se pare grotesc cu toate cheltuielile lui. In primul rand aceasta experienta ar trebui sa ne invete sa ne concentram pe lucrurile importante, nu pe salariul unor vedete, care in astfel de vremuri se dovedesc inutile.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  25 martie 2020, 16:42

Daca sportivii vor sta 3 luni pe canapele poate participa si Geambi la Olimpiada. Si Lutu in locul lui Coman. Asta da spirit olimpic original. Pintea poate participa si ea, daca se va introduce *ca proba olimpica. --- Ba, odata cu Flacara Olimpica se termina si O-me-nia. Parerea mea. Nu Roma-nia, noi avem bricheta. Acuma chiar asa, serios, ce treba aveti voi cu jocurile olimpice, ce va … bate pe voi grija de treburile altora. La Rio a participat Romania si ceva Rusia doar pentru ca asa a vrut Thomas Bach. A luat-o si in barba pentru prieteniile lui comice. Pai si ce-a cistigat Romania ? La scrima caci e sport de placere in mai toate tarile, nu maninca nimeni de pe urma acestui sport, nu e facut nici un bolovan colonel si poate chiar general. La Rio cred ca si-a pus mintea doar Vietnamul si s-a vazut: „Cum isi permit sa fie magarite si sa ne bata pe noi, ca colonelu Boroi ne da grade si prime ...“ S-a jerpelit in doua zile si echipamentul iar voi vorbiti de Jocuri Olimpice. Cind s-or juca alba-neagra si bambilici pe ritm de manele atunci sa vorbiti voi de Olimpiada. --- Dai in japonezi ? Culmea. Acuma chiar sa dai in Bach ? Daca nu era Bach era altul. Cine credeti voi ca era ? Vreo-un Salam ? T Bach a studiat dreptul imediat dupa liceu, iar dupa o scurta perioada de practica a devenit doctorand si a promovat in stiinte juridice. S-a dovedit un tip inteligent si foarte activ, puteti gasi 20-30 de societati in care a fost cooptat. A fost sportiv cit Covaliu, pe care nu-l pot uita cum il premia in uniforma pe domnul Badea, care nici nu se uita la el. La ce sa se uite ? Pai gasiti ceva la tvarsu Covaliu ? Nici ce industrial de doi lei a terminat, nici cind a terminat ceva cu sport tocmai la Iasi ! - ca poate au terminat unii in acelasi timp si nu-si amintesc de actualul ori viitorul general. Exact ca la Szabo. A batut-o pe tanti Gabi Szabo, responsabila pentru atletism ca antrenoare cu sotul ei si sefa de federatie – prinsa cu un adevarat laborator in masina personala la granita cu Franta -, pentru „performantili“ din sport in general ca ministra, exact cind au fost prinse loturi intregi dopate. Despre doar cei doi halterofili prinsi recent Covaliu n-a comentat, a numarat doar ca Romania a adunat „performantele“ care s-o excluda de la J O din Japonia. Asa ca inca odata ce va ...

Comentează