Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Dinamo chiar arată a retrogradată!

Hagi nu experimentează cu Dinamo. Cu Dinamo are o datorie de plătit. În general, Viitorul se simte confortabil contra lui Dinamo. Și este foarte bine când fotbalul nu devine un spațiu al cumetriilor. După Aventura cu Sepsi, Viitorul pare să […]

...

Despre dezastru cu optimism

Dinamo joacă joi împotriva Viitorului. Și, dacă nu v-ați dat seama ori ați plecat urechea la șoaptele persoanelor rău intenționate, Dinamo se află într-o perioadă în care joacă bine. Asta este părerea antrenorului Adrian Mihalcea. Grav este că omul vorbea […]

...

O posibilă Craiova Maxima

A fost o pledoarie pentru curaj, atitudine ofensivă, pentru fotbal generos. CFR are meritul că a participat activ la spectacolul propus de olteni. Mijlocul terenului, acolo unde se plămădește jocul. Așa zic înțelepții fotbalului. Itu, Bordeianu, Djokovici contra Nistor, Mateiu, […]

...

Mai dăm afară motoreta? Mai râdem de juniori?

Atunci când un jucător supraponderal și în general neantrenat, cum este astăzi Adi Popa, zburdă pe flancul apărat de Kilyen și cu o frână de motoretă veritabilă își aruncă adversarul în alunecare ca pe pârtia de la Clăbucet, lucrurile sunt […]

...

Despre solemnitatea prostiei

O posibilă continuare a articolului „DJ Djoko și asimptomaticii gândirii” al colegului Radu Naum. Era un editorial despre faptele de vitejie ale bravilor tenismeni sârbi și ale tovarășilor bulgari, ruși de de alte naționalități care dau peste nas sistemului capitalist. […]

...

Cazul Alin Fică. Un posibil epilog

Au rămas multe nespuse după atentatul lui Dan Petrescu la integritatea emoțională a unui foarte tânăr jucător. A unui om de nici 19 ani

Permalink to Cazul Alin Fică. Un posibil epilog
luni, 23 martie 2020, 4:29

Timpul nu vindecă orice. Timpul nu șterge orice urme ale răului pe care îl facem invocând mereu cauze nobile. Sau nici măcar.

Deși s-a încheiat 0-0, Gaz Metan-CFR nu a fost un meci fără istoric. În primul rând că a fost una dintre ultimele partide disputate înainte de decretarea pandemiei și de suspendarea campionatului. Așa o să măsurăm timpul de acum. Înainte și după virus. Anul 2020 după Hristos, luna Z după virus.

Pământul nu fusese lovit de un meteorit
Meciul de la Mediaș va intra într-o istorie sentimentală a fotbalului nostru fiindcă a consumat și a consemnat un fapt de o gravitate emoțională fără precedent. Să recapitulăm faptele acum, când am luat distanță de eveniment. Nu mai avem tentația să spunem lucruri necugetate, să ne punem poalele-n cap. Sau mai știi?

Așadar, Alin Fică era scos de pe teren de antrenorul Dan Petrescu după nici un minut de la începerea partidei. Nu era accidentat, Pământul nu fusese lovit de un astru neidentificat, virusul încă părea o amenințare depărtată, vagă.

Penibil și mult mai mult decât atât
Dan Petrescu și-a motivat brutalitatea gestului. Dușman neîmpăcat al regulii celor doi jucători sub 21 de ani pe care echipele din Liga 1 sunt obligate să îi alinieze la începutul meciurilor, „Bursucul” a pretins că schimbarea lui Alin a fost un mesaj-protest adresat mai-marilor federali. Bine, nu chiar cu cuvintele acestea, Dan este un maestru al tacticii defensive, nu al vorbelor meșteșugite.

„Am fost penibil”, a precizat antrenorul, lucru pe care îl certific. Ești penibil în formă continuată prin tot ce faci și aproape tot ce spui în ultima vreme, domnule Petrescu!

Culmea este că odinioară, când jucai la națională, tu, Dane, dădeai tonul la silenzio stampa, mai ții minte? Apropo, în condiții de planetă sănătoasă aș mai fi adăugat lângă „penibil” niște epitete de nu le puteai duce, dragă domnule fost mare fotbalist, dar acum, la vreme de boală, se cheamă că trebuie să fim mai buni.

Cobai transportator
Ne spălăm pe mâini, bine, bine, și mergem mai departe. Deci Alin Fică a fost un cobai transportator al mesajului bursucian contra legii care impune promovarea tinerilor în formațiile noastre de prim eșalon valoric. Nu mai discutăm valoarea și oportunitatea acestei legi. Este o dezbatere fără sfârșit în care inclusiv colegi de-ai mei, posibil mai inteligenți, pun la îndoială regula impusă de FRF. Felul în care este însă driblată legea în vigoare, bună, proastă, restrictivă sau stimulativă, are valoare de simbol.

Umilința nesfârșită trăită de un fotbalist de nici 19 ani în fața publicului de pe stadion, a oamenilor care priveau la televizor, printre care erau și părinții, și rudele, nu poate fi justificată de nicio cruciadă, darămite de o răfuială a lui nea Dan Petrescu cu nea Răzvan Burleanu.

Reacția tatălui lui Alin Fică, în legătură cu trauma suferită de fiul lui, mi s-a părut firească și până la un punct exemplară.

„Cum să îl scoată după nici 40 de secunde?! De ce? Am fost negru de supărare pe Dan Petrescu. N-a dormit deloc în noaptea aia (n.red. Alin), a plâns singur în cameră, să nu-l vadă lumea! Nici nu m-am mai uitat la meci, ieșeam afară să plâng de ciudă, de furie, dar să nu mă vadă și cei din casă. Eram cu toții dezamăgiți. Mă gândeam ce-o fi în sufletul lui Alin. După meci am vorbit cu el. Mi-a spus că și pentru el a fost un șoc. Că îi spusese Dan că va debuta, că va fi un debut scurt, însă nu se aștepta la așa ceva… Îmi povestea Alin că, atunci când alerga pe teren să iasă, se gândea la cum ne simțim noi acasă, că ne-a dezamăgit. Totuși, Alin e tare, e puternic, a trecut peste asta. Acum mi-a trecut și mie supărarea pe Petrescu. Știu că îl apreciază și o să-i mai dea șanse”.

Supremația compromisului
Faptul că Daniel Fică îndulcește tonul spre finalul declarației este de înțeles cumva. Ca orice om normal la cap, cred că Fică tatăl îl urăște în acest moment pe Dan Petrescu. Dar se teme pentru viitorul lui Alin, îi este frică de o reacție vindicativă a lui Petrescu. Trăim într-o lume a compromisurilor, iar fotbalul este un microunivers aparte. Este locul în care compromisul a atins înălțimi de neescaladat pentru oamenii de rând, de aceea pasul înapoi al lui Daniel Fică în finalul declarației încredințate Gazetei.

Altceva însă. Mai știți ce dulceag-împăciuitoare a fost reacția oamenilor de fotbal imediat după episodul cu Alin Fică? Cum încercau ei să ne asigure că băiatul fusese pus în gardă de Dan Petrescu, cum cu maturitatea lui înțelesese rațiunea schimbării. Și tot așa, numai bla-bla-uri de adormit conștiința. Alin nu știuse nimic, a primit direct în moalele capului lovitura de măciucă.

Deci la aproape 19 ani ai maturitatea să înghiți o umilință ca pe un hap care te vindecă, însă nu ești bun să dai cu piciorul într-o minge. Aha! Avem niște boli pe aici, prin fotbal, nu doar al nostru, de care trebuie să ne ocupăm „după”. Să fim noi sănătoși și vom face multe „după”!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Gogu (23 comentarii)  •  23 martie 2020, 16:47

In sfarsit, aer proaspat.

bravo (1 comentarii)  •  23 martie 2020, 17:07

Cel mai bun articol pe care l-am citit in gsp. Ma rog, nu ca asta ar spune multe. Dar este asumat si real, felicitari. Sunt impresionat. Cine are o urma de creier isi da seama ca omul ala poate fi marcat pe viata. Petrescu e meserias, dar e realmente nesimtit (sa nu spun ***) daca nu si-a dat seama de asta, mai ales daca nici macar nu i-a spus copilului de la inceput. Plus ca nu e ca si cum ar fi avut vreun Messi pe banca, probabil a bagat tot vreun amarat care de abia stie sa dea cu piciorul in minge. Pustiului ii ramane sa fie puternic psihic si sa treaca, stoic, peste asta. Dar ce te faci daca nu este puternic psihic? Nu toti suntem la varsta aia si nici nu ar trebui sa ni se ceara sa fim.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Simeone (31 comentarii)  •  23 martie 2020, 18:04

Cazul Fica e generat de regula proasta Under 21. Petrescu a fost constrâns sa facă aceasta schimbare rapid deoarece echipa și-a făcut-o cu Păun, nu cu Fica. Fica a fost doar mijlocul de respectare a unei reguli. Evident ca de era un mic Messi, acest tanar era ținut 90 de minute. Cum Itu nu era disponibil, acesta fiind jucătorul nr. 2 al regulii din team-ul CFR-ului, s-a apelat la Fica. Petrescu i-a atras atenția ca va juca foarte puțin, tocmai să-l menajeze și sa nu fie surprins. A fost doar un nume pe tabla de start. Sunt surprins ca ulterior acesta a părut afectat și chiar a plâns, din ce relata tatăl sau. Trebuie sa fie reținut la astfel de sentimente dacă vrea sa mai joace în echipa lui Petrescu. Sunt sigur ca Fica dacă se va pregăti bine și va confirma la antrenamentele dure a lui Dan Petrescu, va fi introdus înaintea ratangiului Costache sau a mijlocașului Itu.

ovialex23 (4 comentarii)  •  23 martie 2020, 20:08

Sa rezumam: Alin Fica, 19 ani, 4 prezente la nationala U19, a jucat 24 secunde (conform Transfer_Markt) la debutul in echipa CFR Cluj (echipa fara niciun palmares in Europa sportiva) Dan Petrescu, la 19 ani a debutat in lotul mare al Stelei, ce cistigase cu o luna inainte CCE. Dupa un an juca semifinala si finala de CCE. Toate acestea vorbesc de la sine. Ce inseamna un antrenor bun!

aiaccinu 01 (1 comentarii)  •  23 martie 2020, 20:17

simeone chiar nu ai nici o legatura cu fenomenul fotbal......

luis (26 comentarii)  •  23 martie 2020, 20:33

Domnule jurnalist, daca-l baga pe Alin in ultimile 25 de secunde, mai scriai acest articol? Intreb pentru un prieten, nu de alta. Lipsa de subiecte duce la astfel de "scriituri" ?

luis1907 (26 comentarii)  •  23 martie 2020, 20:46

bu si ba si bu si ba

luis (1 comentarii)  •  23 martie 2020, 21:26

aiaccinu 01 (1 comentarii) • 23 martie 2020, 20:17 spui tu ca: "simeone chiar nu ai nici o legatura cu fenomenul fotbal......" dupa postarea ta, tu nici macar atata nu ai cat are el

Simeone (31 comentarii)  •  23 martie 2020, 22:25

@ovialex23 cum poți sa faci semn de egalitate între Steaua București și Fcsb? E cam și cum fratele tău ar deține o firma, dar tu luându-i utilajele și alte mijloace peste noapte (ca hoții), a doua zi, te gândești să-ți faci o firma similara având același obiect de activitate. Mai mult vei dori să-ți faci publica toate succesele fratelui tău. Acum înțelegi draga ovialex23, probabil prea tânăr, sa îți dai seama la 23 de ani ce a însemnat Steaua cu adevărat, atmosfera ce se crea în jurul meciurilor ce le avea. Pe de alta parte, CFR Cluj a demonstrat ca e o echipa mare în Europa, în acest sezon fiind pe locul 29 din toate echipele participante în UCL și UEL. Numără te rog punctele făcute de Fcsb în Europa și câte a făcut CFR.

itu52 (255 comentarii)  •  23 martie 2020, 23:22

Din câte am înțeles Petrescu a discutat cu puștiul înainte de meci, i-a explicat ce va face și care este scopul. Mie mi se pare grav ce se petrece acum. După atâta timp se bagă bățul prin gard și în rana cicatrizată a puștiului, se învărte și se toarnă un pic de otravă. Dacă tânărul este cu adevărat sensibil înseamnă că mai sevește o porție de stres, așa pentru imunizare. În fine, lumea sportului este mult mai complicată decât această banală schimbare. La câte porcării au înghit de la antrenori, patroni, colegi mai mari, adversari, ultrași, gazetari până ajung să fie schimbați în secunda 40, numai ei știu. Practic ar trebui să fie vaccinat numai să aibă grijă să nu fie vaccinatorul de mâine. Mai e mult până departe, de abia suntem la început, avem multe de auzit și văzut, #V.

motanul incaltat (401 comentarii)  •  23 martie 2020, 23:27

SI se vor gasi unii ca sa-l compare la un moment dat pe Petrescu cu Jenei de ex.... In locul lui Jenei m-as simti jignit.Numai ca Jenei e prea gentleman s-o afirme...

Gio (6 comentarii)  •  24 martie 2020, 0:24

Baiatu fusese avertizat ca va avea parte de un debut scurt, ca era min 10 sau min 1 nu schimba situatia prea mult, oricum nu a fost ceva personal asa ca deja prea multa vaicareala in cazul asta.

Campioana CFR (1 comentarii)  •  24 martie 2020, 0:28

Mai frecati mult subiectul asta?? A zis foarte clar ca i-a spus inainte de meci ca-l va schimba repede. Stia, era pregatit si n-avea ce sa-l afecteze foarte tare. Unii zic ca i-ati dat voi bani tatalui lui sa dea un interviu lacrimogen. Poate da, poate ba. Daca da, sunteti extrem de josnici! Daca nu, atunci tatal lui greseste ca incearca sa creeze presiune si emotie. Petrescu nu va ceda la povesti lacrimogene. Alin trebuie sa dovedeasca ca merita sa prinda echipa, asa cum a facut-o candva Paun sau mai tarziu Itu.

Marian Boeangiu (60 comentarii)  •  24 martie 2020, 1:31

Adevarul mult mai dur e ca nu reactia mizerabila a lui Petrescu se petrece din cauza legii U 21 ci obligatia U21 a aparut din cauza modului de a gandi si vedea fotbalul a celor ca Dan Petrescu. Fara scoala ,fara har, fara caracter ,sunt beneficiarii unei cariere sportive exemplare si a unei ulterioare imense prostii a patronilor de echipe. Asa ajung acesti nefericiti " antrenori". Daca ,din intamplare mai si oua o margica ,sa te tii nene , Mesia insusi a coborat printre muritori. Cand a acceptat sa fie antrenorul echipei stia perfect toate regulile competitiei ,reguli pentru toata lumea . Si atunci? Atunci este smecheria si tupeul unora de a cere , in numele performantei ,numai jucatori "experimentati" , adica descoperiti, formati, antrenati de altii. Pai da ,ca daca ar trebui sa-i formezi tu se opreste totul pentru ca tu nu stii nimic! Nimic esential ,formator ,pentru ca altfel cariera de jucator te ajuta mimetic sa joci rolul de antrenor-manager. Pe ce se mai vede? Pe stilul strict defensiv al acestora. Toti antrenorii din categoria lui Petrescu sunt defensivi dar si aici la modul stahanovist, hei-rupist nu stilul Simeone . Ca sa ataci iti trebuie imaginatie ,dezinvoltura, entuziasm pasiune obtinute si cu antrenamente specifice de combinatii-finalizare ori de unde toate astea caci acestea sunt atributul unei inteligente superioare . Cu disciplina dura, fara umor ,obtii echipe incrancenate ,nefericite cu care poti obtine cateva rezultate nescontate dar ...atat. Si...cu un preparator fizic si doctor ...bine orientati!!! Liga 1 e o competitie intre incompetenti fie ei patroni fie antrenori. Jucatorii sunt victime. Argumente? Folosirea perioadei de intrerupere pentru antrenamente pur fizice si nu ,cum ar fi firesc , tehnice. Sa se antreneze procedeele tehnice deficitare. Se mentine o acceptabila conditie fizica si formezi...fotbalisti.

sorinescu (134 comentarii)  •  24 martie 2020, 2:30

Cristi, au fost momente cand te-am criticat, acum, insa, trebuie sa te laud. Chapeau!!! Superb. Ma bucur ca acest individ, pe nume Petrescu Dan, nu a ajuns antre orul echipe Nationale. M-am intraistat cand CFR-ul nu l-a lasat si cand Contra a jusn selectioner (desi, intre noi fie vorba, nu il recomanda absolut nimic). INsa acum cand vads iesiri istericale cand injura si se vede la TV (apropos, nici Becali nu injura ca el), cand face circ si isi bate joc de declaratiile de dupa meci, cand este mereu frustrate si nu se poate contrala, cand vad toate astea ma bucur ca nu a anjuns selectioner!! Fraza favorita:"Ești penibil în formă continuată prin tot ce faci și aproape tot ce spui în ultima vreme, domnule Petrescu!" dle Petrescu, sunt al doile acare isi spune ca esti penibil (si nu este sufficient, din pacate pt tine). "

Urod (185 comentarii)  •  24 martie 2020, 3:42

Dan Petrescu nu a fost niciodată un mare caracter și o spun din sursa sigură... Nu are nici un fel de justificare pt cea facut.... Lucescu debuta jucători la 15-16 ani și juca meciuri întregi cu ei... Asta-i diferența dintre un antrenor adevărat și un altul care mimează, care se vrea dar nu este sigur pe el.... Chiar nu putea să-l lase 5-10 minute..?!!!!... Oricum și regula este prost făcută... Trebuia sa impună minim 45 de minute.... Ăștia sunt antrenorii din ziua de azi. Sumudica alt ***... Sa-ți lași jucătorii și sa pleci pe ascuns...!!!!...deci, asa după cum suntem, tot asa suntem văzuți și apreciați afară... Dar noi ne tot mirăm, o dam pe conspirații, ca suntem săraci... Etc... Pai de aia suntem săraci, ca nu meritam sa fim bogati... Ma refer ca popor și nu la altceva... Sumudica s-a văzut și el cu ceva bani și a fugit cu avion privat... Antrenor manelist... Eu unul l-as da deja de ieri afară.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

georgian (8 comentarii)  •  24 martie 2020, 5:28

Eu sunt convins ca baiatul stia de la inceput ca o sa intre in teren doar pentru a respecta regula U21. Daca nu era regula asta nu ar fi jucat nici acele 30 de secunde in Liga 1, ar putea sa vada si partea plina a paharului. Cum anume e corect ca un jucator care probabil nici pentru Liga 2 nu e suficient de bun sa joace in locul altuia mai bun? La jucatorii care sunt pusi pe liber doar ca sa faca loc unor tinerei U21 mult mai slabi valoric de ce nu se gandeste nimeni? Daca s-ar da o asemenea lege pentru toti angajatorii indiferent de domeniu, ca un anumit procent din angajati sa aiba sub o anumita varsta, ti s-ar parea in regula? Ca sa incurajeze cluburile sa creasca jucatori o masura mai buna ar fi sa impuna conditia ca minim x jucatorii din teren si y de pe foaia de joc sa fi facut junioratul la club. Se promoveaza acesti tineri de o calitate indoielnica care majoritatea dupa ce nu mai au avantajul varstei ajung pe la Liga 3 pentru ca trebuie inlocuiti cu altii care sa se incadreze la criteriul varstei... Exista mai demult campionatul de tineret-rezerve care a fost oprit la cererea cluburilor poate ar fi o idee buna de analizat daca nu cumva ar fi util sa se reintroduca. sub o anumita forma. De ce sa avem echipe "satelit" care sa joace pe coclaurile ligii a 3-a cand ar putea acele echipe sa joace intre ele.

georgian (8 comentarii)  •  24 martie 2020, 5:33

@ovialex23 Dan Petrescu (si altii care au debutat la o varsta similara in trecut) a debutat si s-a impus in echipa exclusiv pe criteriu valoric nu obligat de vreun criteriu impus de cineva! Diferenta cea mare e ca jucatorii care debuteaza datoritii valorii lor raman in fotbal pe termen lung in timp ce astia care-s jucatori doar pentru regula U21 dispar din peisaj imediat dupa ce nu-i mai ajuta varsta!

ovialex23 (4 comentarii)  •  24 martie 2020, 10:53

@Simeone. Primo: invata te rog sa citesti corect in limba romina. Nu am facut nicio comparatie intre Steaua anilor '80 si FCSB. Cred ca faci confuzie intre subiecte. Secundo: Barem pacatosul si mult hulitul de Becali, cind aducea puncte din Europa, treisferturi din echipa era romineasca. La CFR Cluj, raportul e invers. Tertio: Eu am vrut sa remarc modul de selectie a doi antrenori, unul cu rezultate, altul cu aere. Quarto: Cit de mare antrenor e Petrescu, s-a vazut ca atunci cind a plecat de laUrziceni la Kuban Krasnodar, nu si-a luat nici un jucator de la fost echipa (cu titlu cistigat cu ajutorul FRF) ci de la Timisoara, pe Gigel Bucur. De altfel, pachetul de jucatori pe care l-a luat Becali de la Urziceni, dupa aceea, s-au dezumflat valoric dupa doar doua etape. Bottom of Line: data viitoare, te rog citeste mai atent inainte de a critica. Iar pentru toti ceilalti care considera ca subiectul s-a fumat, jignirea si bataia de joc adusa unui tinar de 19 ani, in vazul unui stadion si a unei tari intregi, doare mai mult ca orice altceva. E vorba de psihologie umana, nu de pareri rasuflate, ca la birt.

vali mocanu (4 comentarii)  •  24 martie 2020, 12:29

frate Geambashu, te-ai plictisit si tu de-atata izolare, nu? mai rau ca mine care-o fac fortat de lege, presupun. ati omorat lumea cu subiectul asta! copilul stia c-o sa joace nimic, aia cu declaratiile lu' tac'su (care nu cred ca respira greu) e o inventie a vreunui jurnalist obscur de prin cluj-napoca, 100000% e asa ceva! cine dreaqu sa-l sune pe om sa-l intrebe nu stiu ce in vremuri de pandemie? chiar ne credeti tampitzi cu ura asta pe care o imprastiati peste tot? ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează