Victoria adepților lui “Pufi”
Aproape 60% dintre participanții la un sondaj al Gazetei ar fi procedat ca Bălgrădean. Chiar e timpul să ne izolăm în casă!

Sondaj de opinie gsp.ro. Întrebarea era următoarea:
– „A greșit sau nu Bălgrădean față de FCSB?”
Iar variantele de răspuns propuse erau:
– „Nu. Era în ultimele 6 luni de contract și și-a văzut interesul”
Sau
– „Da. Moral era să fi înștiințat clubul”
61.000 de oameni au participat la acest demers mai mult jurnalistic decât statistic. Un număr impresionant, ținând cont că trăim într-o perioadă în care lumea are griji mai mari decât profilul moral al unui portar de fotbal. Sau poate cu atât mai mult rezultatul este relevant. Vremurile de criză scot animalul social din noi. Sau doar fiara sociopată? Ca să nu o mai lungim, 58%, adică aproape 35.000 de oameni, consideră normal gestul lui Bălgrădean, în timp ce numai 42%, adică 26.000, apreciază că acesta a greșit.
Ce să înțelegem de aici? Care este semnificația deznodământului sondajului? Păi, simplu. Ca să vorbim în termeni fotbalistici, posesia este de partea celor care nu se încurcă în tot felul de precepte morale și judecă pragmatic (tare cuvântul acesta, e universal valabil a scuza aproape orice în numele interesului imediat. De regulă individual). În subtext, ei spun că „Pufi” a procedat corect atât timp cât în joc erau bunăstarea lui și a familiei. Am mai glosat pe marginea subiectului. Dă-o-ncolo de morală, ce, ține de foame, de frig, de antidot Covid 19? Poți să le-o tragi fraierilor? Fă-o, ție să îți fie bine! Mai ales dacă fraierii aceia nu au jucat nici ei corect mai an.
Există și 26.000 de persoane care gândesc altfel. Ei au o „posesie” de doar 42 la sută în acest meci cu miză simbolică. Faptul că sunt în minoritate nu îi descalifică pe cei 26.000, dar nici nu îi califică să fie reper pentru majoritate. Singura lor speranță este că majoritatea va înțelege totuși cum merge societatea înainte. Slabă speranță! Majoritatea tropăie sigură pe ea către un trai îndestulat, în care valori ca binele colectiv, altruismul și corectitudinea sunt atavisme ce trebuie extirpate printr-o intervenție chirurgicală. În cazul majorității, discursul toxic promovat în fotbal despre sfântul și inalienabilul bine personal, în detrimentul comunității, și-a făcut efectul.
Nu este exclus ca rezultatul sondajului să fie și efectul antipatiei publice de care beneficiază Gigi Becali. Cel care crede că dacă pupă icoanele este imun la Coronavirus îi acuza pe cei de la CFR că vor amânarea partidei directe nu din cauza pericolul de infectare, ci pentru că le este frică de bătaie la fotbal. Sănătos punct de vedere, căci ignoranța chiar nu are vaccin. În context, decizia FRF de a suspenda orice activitate fotbalistică până pe 31 martie este normală. Noroc că nu s-a organizat înainte un referendum, că cine știe ce mai ieșea! De fapt, știm.