Profesorii CFR-ului și tăcerea lui Pufi
Până să fie confundată cu Premier League sau cu Bundesliga, Liga 1 seamănă din ce în ce mai tare cu un film cu spioni

La fel ca în viața de dincolo de stadioane, marile puteri ale campionatului își dispută supremația apelând la mijloace conspirative. Agenți dubli, agenți infiltrați în tabăra inamicului, intoxicări mediatice și, de ce nu?, culinare. Mă rog, tot tacâmul. Și dacă tot nu prea avem fotbal, avem intrigă demnă de cele mai tari servicii secrete. CIA CFR contra NKVD FCSB. Să fie Craiova Mossad-ul? Iar Papură Somnorilă un fel de Ben Gurion? Te pomenești!
Rețete peste Sanda Marin
Cazul Bălgrădean a scos încă o dată mizeria la suprafață. Acum vedem conspirația celor de la CFR, care l-a deturnat pe fostul portar al FCSB-ului. Dar în spatele afacerii, canalul refulează alte gunoaie. Și se hrănește cu practici la limita regulamentului ori la rigola moralei. Căci CFR-ul a avut profesori buni. Cei mai buni. Nimeni alții decât oficialii FCSB-ului, cu Gigi Becali în frunte. Rețete conscrate, peste cartea Sandei Marin. Cluburi vasale, bineînțeles că prin interpuși. Cluburi prietene, nu pe față, dar alimentate cu bani prin sume de transfer absurde plătite de roș-albaștri pentru te miri ce perle false. Jucători pețiți exact înaintea întâlnirilor directe, apoi uitați.
Manea, spion dublu?
Aflăm acum că un rol important în afacerea Bălgrădean (Belgrădean, cum îi zic mai mulți oameni din fotbal) l-ar fi jucat Cristi Manea, cel marginalizat la FCSB și pus imediat în valoare la Cluj. Teoria avansată de păgubiții din București este că Manea a făcut joc dublu în ultima parte a stagiului la formația pregătită de Vintilă. Manea știa că va semna cu CFR, dar a mers bine mersi în cantonament cu FCSB pentru a-și pune la curent noii angajatori cu metodele de pregătire ale adversarilor.
„Potenții”
Să rămânem totuși la fapte. CFR, club serios și cu putere financiară (nu „potent”, stimați dușmani ai limbii române, potent înseamnă altceva), are de unde să îi ofere lui Pufi un salariu lunar între 20.000-25.000 de euro, plus o primă de instalare de 100.000, dar nu are bani să stingă datoria față de un fost jucător, brazilianul Ronny. Care datorie este taman cât ia Bălgrădean la instalare, și care datorie îi poate împinge pe clujeni în alt litigiu și alt proces care va duce la TAS, la Lausanne. Asta apropo de lecțiile de morală care ne sunt livrate periodic de cei care l-au trimis pe Dan Petrescu la conferința de presă cu un regulament expirat.
Familia! Sfânta familie
Amenzile simbolice prevăzute de regulament pentru acest transfer pe burtă, 1000 de lei fotbalistul, 1500 clubul, îndeamnă la recidivă. Pe toată lumea amatoare de gheșefturi și speculă. FCSB îi arată obrazul lui Pufi, Pufi tace filosofic din gură. Păcat, ar avea atâtea și atâtea mijloace să se apere! Tocmai cu argumentele acuzatorilor lui. Ar putea să pledeze nevinovat cu argumente inatacabile în lumea fotbalului. Bunăoară. M-am gândit la familie, la copilași și la consoartă, la părinți și la bunici. Cu asta se scotea și smulgea și lacrimi de la nea Gigi și compania.
Viața scurtă sau mintea scurtă?
După cum știm, familia bate tot în fotbalul nostru, scuză orice nelegiuire. Invocarea spațiului familial este nu doar familiară la noi, este sacrosanctă. Dacă mai zicea ceva și de viața scurtă a fotbaliștilor, era perfect acoperit noul portar al CFR-ului. Căci, se știe, fotbaliștii trăiesc puțin. În fotbal, ar trebui să vină completarea. Dar nu vine. Lor, fotbaliștilor, spre deosebire de alți oameni, li se termină viața atunci când nu mai dau cu piciorul în minge. Ce curios! Pentru un ne-fotbalist viața profesională de-abia începe pe la 30 și ceva de ani. Pentru fotbaliști, e parastasul. Mai vreți să discutăm despre viață, despre morală, despre performanță profesională, despre reinserție socială?