Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

CFR câștigă, dar nu se bucură

O dovadă de decență, de maturitate? Hai totuși să nu fim naivi!

Permalink to CFR câștigă, dar nu se bucură
marți, 18 februarie 2020, 11:39

CFR a câștigat la Lausanne, întorcând sancțiunea dictată de Federația Română de Fotbal prin care clubul din Gruia avea interzis să transfere jucători. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a considerat suficiente argumentele clujenilor privind motivele din cauza cărora au încălcat fair-play-ul financiar.

Comunicatul care schimbă fața literaturii

Discutabilă, căci relativizează pragul de la care poți survola fair-play-ul financiar, dar fără drept de recurs, măsura TAS a provocat și un comunicat al FRF. Este un text de referință în literatura de specialitate. Iată citatul care poate intra oricând în concursul pentru proză ermetică scurtă la Booker Prize, Cervantes sau Nobel.

„Luând în considerare faptul că, pentru aceleași argumente de mai sus, UEFA consideră benefică încheierea unor angajamente cu cluburile aflate în aceeași situație, în scopul unei monitorizări mai drastice a activității acestora, hotărârea TAS va consfinți clarificarea modalității prin care CFR 1907 Cluj va avea dreptul de a efectua transferuri în perioada monitorizată, cu mențiunea că, în conformitate cu politica FRF, legitimarea jucătorilor U21 va fi prioritară”

„Mai drastice”

Tulburător! Să scrii o frază cât o jumătate de cronică la un meci de prima ligă pentru a nu spune că ai pierdut la TAS litigiul cu CFR, asta este cu adevărat o piruetă lingvistică! Sigur, în focul creației, autorul a strecurat și acel „mai drastice”, uitând că adjectivul în cauză nu acceptă gradul de comparație, fiind el însuși un superlativ absolut. Trecem peste scăparea cauzată, bănuiesc, de graba de a acoperi o realitate neconvenabilă și rămânem în zona concretului.

Condiții

Iar concret, CFR are acum dreptul de a efectua transferuri, dar numai sub o atentă monitorizare și respectând câteva condiții. Prima este înghețarea fondului de salarii. A doua impune ca balanța contabilă să fie stabilă, adică vânzarea de jucători să acopere integral cheltuielile cu viitoarele transferuri. A treia, în mod normal și pe placul FRF, nu al lui Dan Petrescu, spune că fotbaliștii sub 21 de ani pot fi legitimați fără vreo restricție.

Teama de represalii?

În rezumat, o victorie a CFR-ului și o înfrângere ascunsă de FRF sub un comunicat abracadabrant. Că, în esență, decizia TAS este o mostră de clemență care te poate duce cu gândul că peste tot în lume e bine să ai o pilă și avocați buni este o altă poveste. Altceva pare curios în afacere, faptul că beneficiarii deciziei au trecut și ei sub tăcere victoria. Câștigi și mergi pe burtă, interesant!

Ce să fie, ce să fie? Nu cumva clubul campion se teme că trâmbițarea succesului ar aduce represalii din partea federației în lupta pentru un nou titlu? Cum? Prin ostilitatea arbitrilor, de exemplu. Este o ipoteză personală bazată pe fapte, evenimente și cutume care supraviețuiesc de decenii în fotbalul nostru.

Noi suntem români, noi suntem români…

Altă tăcere vinovată dinspre Cluj se leagă de afirmația lui Dan Petrescu la adresa lui Traore. Aceea cu copacul din care ar fi coborât ivorianul înainte de a veni la CFR. Pariez că pe mulți i-a amuzat remarca lui Petrescu, face parte dintr-un anumit tip de folclor românesc. Dar nu doar propriul club are fermoar la gură. Am observat sârguința oamenilor legați de fotbal de a acoperi și scuza derapajul antrenorului. Nu ține. Bine că ține faza cu maidanul care îi așteaptă pe cei de la Sevilla la meciul de joi. Oricât nu le-ar plăcea unora, suntem aceeași țară, dincoace și dincolo de Carpați.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

adi (4 comentarii)  •  18 februarie 2020, 11:53

Din cate stiu eu Petrescu nu e ardelean, deci acoperi un sudist..

Joo (3 comentarii)  •  18 februarie 2020, 11:56

Buna ziua! Finalul articolului suna in detrimentul regatenilor anume romanii din Ardeal au o problema indentitara majora: romanii din regat fac parte dintr-o specie inferioara iar maghiarii sunt ciuma istorica de care vor sa scape prin orice mijloace. Oricum Bucurestiul prin tot ceea ce reprezinta, da clasa satucului somesean, alaturarea este scandaloasa. Semneaza un clujean care locuieste si in Bucuresti.

yonkers (8 comentarii)  •  18 februarie 2020, 13:13

*** - "Satucul somesean" da clasa in multe privinte orasului ciobanului Bucur, care beneficiaza de avantaje substantiale fata de alte satuce precum cele din Banat, Dobrogea, Moldova...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mordved (23 comentarii)  •  18 februarie 2020, 13:29

***, cred ca ai dreptate cu finalul articolulului, dar fiindca traiesti in ambele orase in acelasi timp (bravos), ai dat si dumneata cu bata in balta. Ce sa-i faci, noi suntem romani!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (151 comentarii)  •  18 februarie 2020, 13:43

Oricum ar da-o FRF chestia cu 2 jucatori sub 21 este o prostie. Ar putea-o elimina in Play Off daca tot fac atyatea schimbari gen injumatatirea punctelor anularea golaverajului, parca si a cartonaselor. Performanta inseamna titluri, trofee, calificari, nu promovari de tineri speriati de bombe. Il promovezi pe X de 20 de ani si-l lasi pe banca pe Y de 22 de ani. In care ai bagat bani si s-a dovedit un jucator talentat si muncitor dar nu poti renunta la cei cu experienta, existi ca sa castigi trofee, de acolo vin banii. Daca vrei tineri sub 21 faci academii mai FRF-ule, sau cofinantezi academiile deja existente. Nu strici echipele din prima liga.

Florin Rusalim (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 13:56

Libertatea de expeimare e ceva benefic si ar trebui sa fie folosita in a pune punctele pe i. Din pacate jurnalistii nostri sunt de un nivel sub mediocru(spun asta cu reapect). In Anglia Man City a facut 💩-uri la greu si nici un jurnalist nu isi permite sa faca comentarii negative asupra oamenilor de fotbal. Aici la noi pt ca Dan a zis ca traore era in copac li s-a dus gandul retarzilor(nu cenzurati pt ca un astfel de termen este unul medical, pe deasupra libertatea de exprimare si comentrile nu trebuie lasate vizibile numai cand va acopera voua interesele.multumesc) ca Dan l-ar fi asemanat cu o maimuta ca e de culoare. Problema e la voi jurnalisi crescuti si educati de tara in care loviti mereu...pana la urma tara asta cu oamenii astia v-au format si ca ei sunteti...va tarati pe burta cand va convine si va faceti ca ploua in aceleasi sotuatii.loviti cand aveti nevoie de o franzela in plus pe masa...praf fin sunteti

Pavel Chinezu (64 comentarii)  •  18 februarie 2020, 14:20

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 februarie 2020, 14:28

Eu vad doar un limbaj diplomatic si o retinere decenta. Altfel, cu arbitrii e ceva, Kovacs ar fi vrut cu siguranta s-o bage pentru noi in poarta dar asa minuni nu poate reusi nici un arbitru. Si da, eu sint unul caruia nu-i convine situata, stie oricine ca eu as vrea ca ardelenii sa plateasca la vama cind trec Carpatii si vin la noi in Bucale. Sintem majoritari in orice oras. Iar ardelenii sint minoritari in orice oras din Transilvania. In Cluj sansa ca un clujean sa fie ardelean este sub 12% asa ca Clujul este al nostru iar Dan Penalti ar trebui sa-si bage mintea in cap ! El e la Botosani 2 iar rivalii U sint Dinamo 2. Ori invers. Egal. Ca si la biblii e egal, Mama lu Stefan cel Mare si Trec ciinii Carpatii.

14you (2 comentarii)  •  18 februarie 2020, 15:34

Mofturi!Ei,ma lasi,asta e un tic verbal,la Dan e cu copacu',la mine cu plopu'!Cati nu l-am folosit?Nu am vazut ceva exagerat si nici tendentios!Voi,asa sunteti voi,jurnalistii sportivi,si nu numai,faceti din tantar armasar omitand tocmai"partile esentiale"!Mahalaua,balciul,vinde dar strica mult si in sport n-are ce cauta!

Joo (3 comentarii)  •  18 februarie 2020, 16:04

@yonkers As vrea sa va dau dreptate, eu clujean fiind de multe generatii! insa nu pot din motive obiective si din rusine. Motivele obiective le stie orice intelectual care vrea sa vada niste adevaruri simple. Rusinea e fata de colegii mei pe peste Carpati care intoxicati de media in momentul in care vin in oras ( Cluj) raman stupefiati. Sa auzim de bine!

Joo (3 comentarii)  •  18 februarie 2020, 16:06

@mordved Nu traiesc concomitent doar "si"... :)) cam 6 luni pe an in fiecare!

Simeone (6 comentarii)  •  18 februarie 2020, 16:19

E normal sa fi rezervat cu FRF, nu poți sa te bucuri, altfel te ataca prin fel de fel de metode, arbitrii, pedepse s.a. Ei au pâinea și cuțitul, pana la urma CFR e doar un club care se străduiește sa apară în Europa și sa se afirme pe plan european. Strădaniile lor nu sunt greșite, sunt oameni corecți, muncesc iar antrenorul și jucătorii sunt artizanii acestor rezultate, uneori excepționale fata de nivelul actual al fotbalului romanesc. Ciudat e ca pe unii ziariști supăra aceste performante. Cum de CFR?! De ce la Cluj?

Poli 21 (26 comentarii)  •  18 februarie 2020, 16:28

Apropo de albanezul din nentori : un student venit la studii in Cluj a scris parintilor ca nu se mai intoarce niciodata in romanica.

amne0210 (36 comentarii)  •  18 februarie 2020, 17:42

" Nu cumva clubul campion se teme că trâmbițarea succesului ar aduce represalii din partea federației în lupta pentru un nou titlu?" CFR n-are de "trambitat" nimic, nu e vorba de un succes, ci de confirmarea, de catre TAS, al unui drept, anume cel de a face transferuri. "afirmația lui Dan Petrescu la adresa lui Traore" Aici clubul trebuia sa ia masuri: in cazul in care afirmatia a fost una nefericita, trebuia clarificat, iar Dan Petrescu musai sa iasa cu un comunicat oficial in care sa-si toarne cenusa-n cap; daca afirmatia a fost una cu caracter rasist, clubul trebuia sa-l dea afara pe DP si sa se disocieze clar si fara echivoc de orice tip de discriminare impotriva oricui. "Oricât nu le-ar plăcea unora, suntem aceeași țară, dincoace și dincolo de Carpați." Legal si conform actualei constitutii, afirmatia e corecta. Din majoritatea altor considerente (cultural, politic, istoric etcaetera) nu. Numa' binie die la Cluuuj.

amne0210 (36 comentarii)  •  18 februarie 2020, 17:45

@ *** - "Bucurestiul prin tot ceea ce reprezinta, da clasa satucului somesean, alaturarea este scandaloasa. Semneaza un clujean care locuieste si in Bucuresti." LOL. Troll rating: 2/10. Try harder.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (698 comentarii)  •  18 februarie 2020, 19:07

Interesant articol si prin continut dar si prin ...omisiune...Citesc si nu-mi vine sa cred... Citesc :FRF se poate razbuna pe un club prin intermediul arbitrilor!?Serios?!Pai cine o fi suparat cel mai mult FRF si pe Burleanu....?Apoi pentru ca am o varsta imi amintesc cum GSP spunea ca FRF uneori decide cum sa se apere la TAS....De astfel CFR nu tin minte sa fi pierdut un proces la TAS cu FRF...FRF nu a tinut sa puncteze cand CFR era clar la pamant.De exemplu cand Voiculet a fost folosit in Liga 1 si o instanta de judecata a constatat ca jucatorul nu era legitimat...Sau mai recent FRF a ingropat problema cu semnaturile lui Omrani...

octavian (109 comentarii)  •  18 februarie 2020, 19:08

Un comentariu valoros al D-lui cristian. De la frf. te poti astepta la...CFR isi da cu firma in cap cu.. terenul.Este o lipsa de respect sa oferi spaniolilor un astfel de maidan.CCred ca nu este tirziu ca meciul sa se joace pe un alt teren. Eventual pe U daca nu cumva este stricat.Azi terenul este prima carte de fatada a unei echipe. Referitor la satuce. De cele din Banat sa nu discutati sunt fruncea(fruntea)

napoca (8 comentarii)  •  18 februarie 2020, 19:24

Ardelenii au fost sapati de romanii de peste Carpatzi incepand cu 1 decembrie 1918 ..este un adevar istoric ..pt ardeleni ar fi cu mult mai bine sa se coordoneze singuri

Marius (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 20:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

room (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 21:10

Stiu si va inteleg pe cei de la DSR????? ca va doare de *** ciobanului dar tot CFR???? ii fruntea,mai bine ati merge pe mana Voluntari@Clinceni caci ati fii mai apreciati de oamenii care va asculta si aud ce *** aruncati din gura atat voi cat si comentatorii de la meciurii care-si dau cu parerea dar habar nu au de regulamentul ROAF@al FIFA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Campioana CFR (2 comentarii)  •  18 februarie 2020, 23:38

Am observat de mult timp ca te framanta extrem de tare complexul de inferioritate fata de Transilvania. :)) Indiferent de ceea ce spui ca sa te imbarbatezi, secolele de modelare la civilizatii total diferite, se simt foarte tare si nu se pot sterge pentru ca asa vrei tu. A incercat comunismul 50 de ani dar n-a reusit decat in parte prin mutarea de populatii dintr-o zona in alta. Acesta v-a fost "norocul" sa fiti ocupati de turci, pe cand Transilvania a fost fie principat autonom, fie parte din regatul maghiar, fie regiune din imperiul austro-ungar. O paralele intre civilizatia occidentala (austro-ungara) si cea orientala (turceasca), e de prisos si ridicola. Pe scurt, cand inca Bucurestiul era o mlastina, Transilvania avea burguri construite de sasi, alti germani, austrieci si unguri. Cand a sosit Carol in Bucuresti a gasit un sat mare plin de noroi. Iar pentru cei care cred ca marimea unui oras conteaza, ia faceti o comparatie Luxemburg - Bucuresti. N-are rost sa mai facem comparatii cu alte capitale europene. ;)

Luc (1 comentarii)  •  19 februarie 2020, 0:59

Dan Petrescu nu e ardelean, mai fraieri.

Ion (15 comentarii)  •  19 februarie 2020, 15:03

Ca tot a venit vorba... Bucale este un oras ordinar, cea mai proasta asazisă capitala din europa, net inferior multor orase din Romania. Semneaza un locuitor al Bucalelor

Ion (15 comentarii)  •  19 februarie 2020, 15:24

Ardealul este sapat in mod constant de catre *** din Bucale.... Ardealul trebuie sa fie autonom !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează