Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Obsesia Ștefan Radu

Ambasadorii binelui din fotbalul românesc i-au trasat prima misiune lui Rădoi. Iar aceasta nu este Islanda

Permalink to Obsesia Ștefan Radu
miercuri, 22 ianuarie 2020, 6:10

Dacă nu ați înțeles încă, sarcina selecționerilor naționalei de fotbal a României nu este calificarea la diferite competiții majore. Misiunea lor primordială, și în sens de sarcină de serviciu, și în sens de misionariat religios, este să îl îmbune pe Ștefan Radu. Să îl roage să se întoarcă la națională. Să îl implore să se răzgândească. Mirel Rădoi este ultimul pe lista aceasta a condamnaților la raduștefanie.

Nimeni, chiar nimeni nu a mai beneficiat de o asemenea acțiune de recuperare, niciun naufragiat pe oceanele lumii, niciun pierdut în spațiul interstelar. Ștefan Radu, da. Din perspectivă literară, el este un Robinson Crusoe care se încăpățânează să nu plece de pe insula lui, împotriva tentativelor repetate și insistenței salvatorilor. Sigur, insula domnului Radu este Roma. Roma, Italia, Cetatea Eternă, așa că trebuie să îl înțelegem. Ce nebun ar pleca de acolo spre un tărâm al nesiguranței?

De neînțeles este obsesia oamenilor din fotbal de a-i face bine cu forța lazialului. Omul nu este nevăzător, însă noi vrem să-l trecem strada. A declarat răspicat că naționala este un capitol închis pentru el, dar degeaba. Evident, în spatele deciziei radicale de a nu mai răspunde convocărilor se află un motiv, posibil un pretext. În șoaptă, antrenorul Adrian Boingiu ne-a mărturisit deziluzia în dragoste a lui Ștefan Radu. Marea dragoste dintre el și echipa națională. Apoi trădarea. Mai ceva decât între maurul Othello și clorotica Desdemona.

Ruptura s-a produs, susține tehnicianul, tocmai în 2008, după meciul de pomină cu Lituania, 0-3 la Cluj, când fundașul Radu ar fi fost scos țap ispășitor pentru rușinosul pocinog. Conform tradiției, dl Boingiu nu ne spune cine l-a găsit vinovat pe Radu, trebuie să ghicim noi. Presa nu se pune, că fotbaliștii nu citesc presa. Pițurcă? El era selecționer la vremea respectivă. Dar tot Pițurcă fusese cel care l-a convocat întâia oară sub tricolor. Se întâmpla în 2006. Același Pițurcă nu îl folosise deloc la Euro 2008. Nu cumva de acolo a pornit adevărata supărare a fotbalistului?

Apropo. Numerele, așa prozaice, ne mai spun și adevărul. Știți câte selecții a adunat Ștefan Radu de la debutul din 2006 până în 2013, momentul boicotului absolut? Adică în 7 ani? 14. Știți ce înseamnă asta pentru un jucător de talia lui, titular la Lazio aproape neîntrerupt din 2008, momentul transferului de la Dinamo? Că Radu a mai refuzat naționala și în acest interval, desigur sub pretextul unor nefericite accidentări.

În mod normal, într-un interval de 7 ani, perioadă care a inclus meciuri de calificare pentru Euro 2008, apoi pentru Cupa Mondială din 2010, pe urmă pentru Euro 2012, plus începutul preliminariilor Mondialului din 2014, bașca amicalele care pe vremea aceea nu erau o raritate, un selecționabil ar fi adunat cel puțin 30 de prezențe. El, doar 14.

Ștefan Radu nu este vinovat pentru nimic. Nici măcar pentru comoditatea de care, pe bună dreptate, l-a suspectat Pițurcă la refuzul din 2016. Radu este un caz de obsesie colectivă hrănită de penuria de jucători de valoare. De umilință în formă continuată pe altarul binelui național. Este egoist Radu? Da. Este ranchiunos, este vindicativ? Probabil. Noi suntem naivi și proști? Da! Fluier final.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Andrei F (698 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 18:24

Interesant articol...Rădoi am citit că a declarat război jucătorilor care vin la națională doar pentru a bifa încă o selecție...Acum sa se roage de un jucător care nu vrea sa joace pentru România??? Și cum nu avem jucători buni...? Pai au fost dărâmate statuile ridicate vara trecuta tinerilor fotbalisti...?

adi_stelistul (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 19:09

Radu e de un pragmatism cinic și e egoist, cum ziceți. I se rupe, vorba aia, de naționala. Scuzele găsite sunt slăbuțe rău. Dar e viața lui. Și cariera lui. Pe de alta parte este clar jucătorul cu cea mai impresionanta cariera la nivel înalt (campionate de top, la echipa de top) din generația actuala. Evident ca devine o obsesie. Iar încercarea moarte n-are.

Ilie (150 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 19:37

Radu Ștefan este cel mai bun jucător român din ultimii 10 ani. Dar nimeni nu a văzut asta. Și sunt stelist, dar asta e situația. Ce legătură au cu el Țucudean sau portarul ăla gelat din Italia, ultimii doi cei mai buni jucători români? Nimic.

BigBear (14 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 21:12

Stefan Radu e un jucator care isi stie valoarea si isi permite sa stea in picioare, ceea ce nu pare sa functioneze in societatea romaneasca. Da, probabil nu i-a convenit ceva si a refuzat sa mai vina, e dreptul lui sa refuze o nationala facuta pe interese. Nu retin care selectioner si daca era vorba de Daniel Niculaie sau Sapunare, cred ca mai iute de primul, l-au selectionat desi ii murise mama si cand a ajuns la echipa nationala i-au spus ca nu mai au nevoie de el, de s-a intors de pe aeroport. La nationala selectia se face de mult timp pe pile, nu exista un nucleu de jucatori si depinde de cine trage sforile. Cum altfel se justifica jucatori care sunt rezerva de mult timp la cluburi si sunt la nationala, gen Razvan Marin sau Ianis Hagi? De ce ar vrea sa deconteze el toate aceste jocuri sau lipsa de meserie a selectionerului?

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 22:16

Nu cred ca Radu vine. Pina azi eu ii dreptate. Apoi a avut „concurenta“ serioasa ! Impusa de la Douniescc, c, „ca mingea e rotunda ca sa zic asa ca daca dadeam un gol in plus cistigam.“ Alfabetul asta mai era si capitan, iar nea JeMoi isi freca miinile la Duoniescc, c, c, ca sa zic asa ca cam asa se numea mietruopola ieuropiana in care traia Luceafarul fara sa fi primit vre-o condamnare, cind Rat deschidea in fiecare meci cite o autostrada in RO si facea cite 3 penaltiuri pe meci. A deschis sampania cind Rat a sarit – la centrul terenului ! - la capul lui Radoi. Poate atunci i-au intrat lui Radoi in cap luazerii cu determinare de care vorbeste azi ! ---- A fost Radu pacalit odata in 2013 - cind Steaua batea Campioana Europei si Rusescu dadea gol dupa gol – sa vina sa joace Turca Pi iarba. Numai cu un noroc chior si cu un arbitru bun pentru noi nu ne-a batut Ungaria. S-a vazut clar ca Radu nu s-a simtit bine. A „combinat“ cu Torje, Grozav, Motanu exilat iar pe stinga trebuia sa-l si „apere“, apoi a mai intrat si Topaila Maxim. Iar Mutu s-a plimbat pina la sfirsit. Imi aduc aminte caci catelul meu avea nevoie de plimbare, daca stiam i-l dadeam lui Mutu sa dea niste runde cu el. Pintili si Bourceanu au inchis bine mijlocul – altfel luam mai multe – dar nu-i puteau asigura spatele la urcare, nici nu porneau un atac. Radu a jucat palid, n-a urcat, n-a contribuit cu nimic la atac si aparare. I-am enumerat pe toti. Hai sa judeam, noi am permis mereu unor alfabeti, generali senini, sa gandeasca, sa inventeze ei fotbal exact cind avem cu gramada. Ce vina are Radu ? Are el pitici atomici, pai Torje dribla doar tusierul, grozavi, pai Gicu a trecut la crescut gaini si vrei sa joace Radu cu el, motani si plimbateti, cucoane de „fost-ai lele cit ai fost dar te-ai dus pe … iarba-n … jos“ la Roma ? Pai Maxim nici nu stie sa alerge, el topaie, asta e de dansuri populare. Pai Radu a venit crezind ca joaca cu Steaua care ajunsese o forta in Europa si a dat de o trupa de desene animate. Pai Steaua pe vremea aia le dadea 6 ungurilor la Budapesta ! Bine ca n-a jucat Radu cu Grecia caci ar fi trebuit sa dea explicatii in vestiar. Aflase ca Interpolul i-au gasit lui PiTi pe traficantii de gaini prin stepele Asiei, pe cei dati disparuti de cluburi prin parcuri intunecate, ca fratii Niciolae s-au reapucat de batut mingea, ca Pisica care spune bancuri rivalilor va fi plantata in poarta iar stelistii si cei ca Sanmartean lasati la televizor. Pai eu le spuneam stelistilor sa nu se prezinte la lot iar lui Radu sa-i fi cerut sa vina ? --- Iar azi, e altul, Ra-doi, care din declaratii pare ca a fost obligat sa lucreze cu tineri la U21, pare ca el i-ar fi bagat in teren alaturi de Sapun, Popescu, Stanciu, Pancu, Sumudica … Pai vine Radu sa-i incheie Dica cariera ? Cine i-a permis unuia care nu are experienta sa-si alega colaboratorii ? Radu de la Roma ? Cica Ra-doi va impaca capra Tinara cu ciorba de varza a lui PiTurca altfel nu iese nimeni din sala ! Pai in locul lui Hagi, Puscas si a portarului Radu eu nici n-as intra in sala : „tata Radoi, joaca tu cu loazeii, sperante de 10 ani care n-au cistigat nimic, noi nu jucam cu ei !“ Clar. Stefan Radu e curat, nu intra in categoria gloabe sperante, dar el la Lazio stie cu cine joaca, la celebrul cuplu Ra-doi Dica te poti astepta la orice. Cocis ? Eu zic sa aiba Ra-doi grije sa nu ajunga PiTurca-doi, Dorel Contra-doi, … tata Pius-doi ori sa repete performanta de la Steaua alaturi de Dica. Eu ii recomand sa continue cu tinerii iar din vechea garda care s-a facut de moca pe toate stadioanele sa nu selectioneze nici unul ! Cu tot respectul, chiar si fara Tatarusanu, Chiriches, Stanciu, Chipciu.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 1:41

Inainte sa scrii ceva mai documenteaza-te… A fost un film cu Matt Damon cind acesta se pierduse pe un fel de planeta…. O aberatie de film—caci omul incercase acolo in spatiu sa cultive cartofi… In fine s-a mobilizat toata planeta, dar americanii normal au facut-o si l-au salvat pe om de acolo… Am spus o aberatie de film ca s-au mobilizat toti plus bani cheltuiti ca sa salvezi un singur om…In realitate se facea maxim o pomana cind tu nici macar nu murisei….Filmul se numeste THE MARTIAN facut prin 2015….Un science-fiction la fel cu aducerea lui Stefan Radu la nationala. Mai bine ar incerca cu Cocis, Rat sau Florescu ca astia imediat ar accepta.

Flavius (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 7:41

Bravo, bun articol. Sa incetam o data cu Radu-obsesia asta. Nici macar nu e vreun Hagi, e un fundas stanga. Iar fundasii nu fac diferenta.

mark (6 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 8:00

Radoi, avand in vedere ce declaratii a dat pana acum, ar trebui sa taca si sa astepte. DACA Stefan Radu se declara dispus sa revina la nationala "din cauza suflului nou" etc., abia atunci Radoi ar putea sa il convoace. Altfel, ar fi de-a dreptul caraghios sa mearga antrenorul la cersit, prin Roma ... Va dati seama ce mesaj ar transmite celorlalti jucatori, mai ales acelora care ar lasa orice pentru a imbraca tricoul nationalei!

nebulaEXE (40 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 11:28

Te-ai fi asteptat ca un jurnalist senior sa sesizeze ironia. Si Mirel Radoi a renuntat prematur sa mai vina la echipa nationala. Altfel, Stefan Radu nu e dator cu absolut nimic. E cariera si treaba lui. Cred ca jucatorii ar trebui sa semneze contracte de joc cu echipele nationale pe care le pot reprezenta. Trebuie sa fii *** sa-ti risti propria cariera fara un salariu. Da, ok, au prime de obiectiv, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa primeasca o remuneratie pentru prestanta. Si de aici, fiecare sa fie platit pentru valoarea adaugata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nic (10 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 12:37

pierdere de timp RADU nu mai vine la nationala ,ce sa riste o accidentare ,sa piarda echipa si asfel bani .

pierre tzutzea (11 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 14:30

nu cred ca ar mai face fata. este depasit , lent . este pe post de mascota acolo unde este. iar radu naum a avut drepate cumsa te umilesti atit in fata unuia care nu resspecta tara lui . intrebat-il pe boloni care este ungur si care a slujit culorile tarii in care traieste cu demnitate. iar cind cineva nu vrea si vrei sa ii faci ceva cu forta se numeste VIOL>. lasati-l mai frate in pace sa isi vada de italia lui .indiferent ce i s-a intimplat sint oameni care nu au demnitate si nu stiu decit sa traisca din orgolii din ambitii si nu vointa. sa fie la ei!

Perkele (11 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 15:56

eu nu inteleg de ce inca se pierde vremea cu un jucator ca e spre sfarsitul carierei, care nu e un jucator care sa poata face o diferenta majora intr-un meci si care a spus raspicat de multe ori ca nu mai vrea sa aiba de a face cu nationala. am tot respectul pentru cariera lui, care a fost la un nivel inalt intr-un campionat de top, ceea ce nu prea a mai reusit vreun jucator roman in ultimii ani, dar prin natura postului sau nu poate sa aduca un plus major in nationala, totusi fundasi care sa faca diferenta cum face van Dijk sunt foarte rari, mai ales ca Radu Stefan nu e macar de banda, e fundas centr-stanga intr-o linie de 3.

itu52 (288 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 18:58

Faptul că nu vine la echipa națională e una, dar să nu spună de ce, e alta. Tocmai asta deranjează, crează oareșcare nebuloasă în jurul problemei. Ne-a ajuns enigma Dobrin pe vremea CM-1970. Acum, când lacătele vorbei au căzut, problema ”m-am supărat, îmi iau jucăriile și plec” e cam leșinată. Ne arată o persoană egocentrică care persiflează și subestimează mediul și generația care l-a creat. Sunt curios dacă măria sa mai catadicsește să treacă granița, dacă auzul graiului strămoșesc îi zgâdără stomacul și-i produc vertijuri. Ar fi păcat, e încă tânăr, riscă să ajungă „câine bătrân”. Nu merită să-ți irosești timpul cu persoanele care denotă un comportament imatur, devii penibil, drept pentru care ar trebui să clasăm capitolul convocării Ștefan Radu

Mihai (11 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 18:59

De data asta sunt de acord cu gazetarul.Felicitari pentru articol si pragmatismul aratat.

cynic (37 comentarii)  •  25 ianuarie 2020, 7:35

Radu nu vine sa asculte manele in vestiar. Nu se potriveste omul cu cocalarii, asta e...

Comentează