Minciuni cu fundă tricoloră
Emoție pură! Florinel Coman a fost propus pentru un transfer celor de la AS Roma de agenți care au mai intermediat și alte plecări din Liga 1

Aflăm că acțiunea a fost intermediată de persoane care au influențat decisiv trecerea lui Hervin Ongenda de la Botoșani la Chievo Verona. Aceasta este știrea de bază și ea poate fi îmbrăcată și coafată după gustul fiecăruia. De preferință, cu mult sclipici, să ia fața mușteriilor. Doar că mușteriii sunt unși cu toate alifiile și cu toate muștarurile.
A intrat în baza de date, victorie!
Perioada non-competițională îmbie la fantezii. Ce trebuie totuși să reținem din această poveste țesută cu fir gros, ca să se vadă făcătura de la un kilometru distanță, este că Mbappe-ul lui Gigi Becali a intrat în baza de date a fostului club al lui Francesco Totti. Asta da performanță pentru fotbalul românesc. Înțelegeți? Golgeterul primei noastre ligi, cu 10 reușite, omul pentru care patronul FCSB-ului visează să ia între 10 și 100 de milioane de euro, jucătorul în care ne punem speranțe și pentru barajul cu Islanda, ei bine, Florinel a reușit să intre în baza de date a lui AS Roma. Sigur, laolaltă cu alte câteva sute de fotbaliști din toată lumea, din Brazilia până în Burkina Fasso, dar ce mai contează?
Miza lui Popescu
Aparent fără legătură cu subiectul. Gică Popescu mărturisea zilele trecute că speră să nu fi ajuns atât de jos încât să ne fie teamă de meciul cu Islanda. Pune presiune și crește cu interes ascuns orizontul de așteptare al suporterilor, strâmbă din nas cei din anturajul naționalei. Îmi place să cred însă că Popescu era sincer și miza nu neapărat pe cota jucătorilor noștri, ci pe orgoliul lor. Parte a unei moșteniri. Se mai baza Gică și pe o calitate tehnică superioară, dublată de ambiția de a demonstra că meciurile cu Suedia și cu Spania au fost doar accidente.
Surogate de orgoliu
Aici greșește Gică, nu au fost accidente, ci confirmări. Mai tânărului și mai puțin tânărului fotbalist român le lipsește mândria autentică de a fi parte a unui proiect care nu este doar despre bani ori vehicul către un transfer mai bun. N-aș generaliza, dar fenomenul există. Locul orgoliului drapat în tricolor a fost luat de surogate precum discursurile motivaționale. Ați văzut ce departe l-au dus discursurile astea pe Ionuț Radu, portarul Genovei. Pe banca de rezerve. Apropo, apropiați ai naționalei susțin că parada de autoritate a lui Radu și autoproclamarea lui ca lider al vestiarului sunt suportate tot mai greu de colegi și de staff-ul tehnic.
Cazul Haaland
Să nu uităm însă de unde am plecat. De la falsa pistă a falsului transfer al lui Florinel la Roma. Și să ne ajutăm de două situații concrete în încercarea de a demonstra că totul nu este decât o mare minciună. Așadar. Erling Haaland, 19 ani, marea speranță a fotbalului norvegian și unul dintre cei mai promițători atacanți europeni ai momentului, a fost transferat de la Red Bull Salzburg la Borussia Dortmund contra sumei de 20 de milioane de euro. După cum probabil știți, Haaland a făcut spectacol prin Champions League. Este util să precizăm că în prezent, grație performanțelor, Salzburg are o cotă considerabil mai mare pe piața europeană decât FCSB sau orice altă echipă românească. Despre ce înseamnă Borussia Dortmund nu are rost să mai divagăm. Deci, 20 de milioane. „Decât” 20!
Cazul Marin
Al doilea exemplu este și mai aproape de noi și vizează cel mai spectaculos transfer al unui jucător român din ultimii ani. Răzvan Marin a trecut în vara lui 2019 de la Standard Liege la Ajax pentru 12,5 milioane de euro. O sumă importantă și pentru cumpărător și pentru vânzător. Din păcate pentru toată lumea, Marin nu a dat satisfacție deocamdată la Amsterdam și se pune tot mai insistent problema unui împrumut. În Belgia, dar nu înapoi la Standard, ci la FC Bruges, unde ar putea fi transferat definitiv dacă va corespunde. O posibilă întoarcere într-un campionat în care s-a integrat și unde a beneficiat de alt credit. Nu puțini susțin că mai potrivit profilului de jucător pe care îl are Răzvan.
De aceea au căscat ochii italienii atunci când au aflat cât ar costa Florinel Coman. În loc de concluzie, un citat elocvent din presa belgiană referitor la situția lui Ianis Hagi. „Totuși, când debarci din România, adaptarea la rigorile campionatului belgian poate fi delicată. Întrebați-l pe Nicolae Stanciu sau chiar pe Denis Drăguș.” Delicat citatul!