Colegii lui Mourinho
Comportamentul bizar al portughezului poate fi startul unei discuții despre influența vârstei și în activitatea antrenorilor noștri. Și poate că plecarea lui Pițurcă de la Craiova este un mesaj

Instalarea lui Mircea Rednic la Poli Iași este mutarea cea mai spectaculoasă a finalului de an 2019 și a începutului de an 2020 pentru Liga1. Și confirmă o tendință. Cu o medie de aproape 50 de ani, eșalonul de elită din România este în prezent un spațiu al antrenorilor de vârstă mijlocie. Asta ca să folosim un eufemism, căci în ochii tinerilor o persoană intrată în al cincilea deceniu de viață este una numai bună să se gândească la retragere.
Și-a pierdut mințile Mou?
Un episod recent, care a făcut înconjurul planetei. O paranteză care ne poate ajuta în demers. Sau ne poate duce pe o pistă falsă. Așadar. Marele Jose Mourinho trage cu ochiul spre notițele adversarilor la meciul pe care Tottenham, noua lui echipă, l-a pierdut, 0-1, în fața lui Sothampton. Și nici măcar nu „copia” de la „principalul” Ralph Hasenhuttl, pe care a avut grijă să-l facă idiot, ci de la domnul Sparks, preparatorul portarilor.
Cu adevărat incredibilă scena. Și scandaloasă, mai ales că ulterior portughezul și-a calificat gestul drept nepoliticos. Și-a pierdut mințile The Special One? Are Mou creierul prăjit, cum se spune în jargonul stadioanelor? Este el incapabil să mai antreneze și să mai inventeze ceva la aproape 57 de ani? Exact atât cât are și Mircea Rednic al nostru, așa-numitul antrenor-impresar.
Croitoru, un june nu foarte tânăr
Întrebarea de bază este dacă și cât influențează jocul echipei vârsta antrenorului. Ideea consacrată este că un antrenor tânăr imprimă un stil curajos, avântat, chiar riscant, în vreme ce experiența tehnicienilor maturi oferă formațiilor mai degrabă o exprimare sobră, prudentă. Sunt acestea doar clișee? Poate că nu, sub comanda lui Marius Croitoru, FC Botoșani este una dintre cele mai spectaculoase, dar și cele mai oscilante formații din primul nostru eșalon. La 39 de ani, Marius Croitoru este cel mai tânăr dintre cei 14 antrenori ai Ligii 1.
De la Lucescu la Nagelsmann
Dar în valoare absolută Croitoru nu este un antrenor foarte tânăr. Gândiți-vă, de exemplu, că neamțul Julian Nagelsmann era numit antrenor la Hoffenheim când încă nu împlinise 29 de ani, iar la 32, cât are acum, cu RB Leipzig, este unul dintre cei mai de succes tehnicieni din Bundesliga. Să nu îl uităm nici pe portughezul Villas Boas, câștigător la 34 cu Porto al Europa League. Excepții de la regulă, veți spune. Corect, așa cum devenea și Mircea Lucescu selecționer la 36 de ani. Mai aproape de timpurile noastre, Gheorghe Hagi, la aceeași vârstă cu a lui Lucescu. Din păcate pentru noi și pentru el, cu rezultate mult sub ale mentorului său.
Uitați statistica!
A încerca o concluzie pe bazele statisticii este o întreprindere riscantă. Iată un paradox din curtea noastră. Vârsta medie a tehnicienilor echipelor de pe podium – CFR, Astra, FCSB – este de 48 de ani. Vârsta deplinei maturități profesionale, ar suna clasic jurnalistic un comentariu. Ce te faci însă dacă vezi că aceleași zglobii numere indică faptul că vârsta medie a antrenorilor ultimelor 3 clasate din Liga 1, adică Chindia, Clinceni, Voluntari este fix tot 48 de ani? Nu cade toată demonstrația?
Bătrânețe fără tinerețe
Ba da. Există o soluție la îndemână. Să încercăm să îi privim egal pe Edi Iordănescu, de 41, pe Viorel Moldovan, de 47, pe Hagi, de 54. Pe Rednic, care, culmea!, poartă și porecla Puriul mult înainte să împlinească 57. Să nu le mai numărăm ridurile, ci pasele reușite de echipele lor. Anul nașterii contează doar atunci când rutina devine a doua natură și când entuziasmul se topește în blazare. Când nu mai înveți, când îți pierzi pasiunea, când crezi că le știi pe toate, când ești plictisit și toți cei mai tineri ți se par superficiali și sub nivelul tău.
Ești terminat mai ales când te transformi în marioneta patronului. Când trăiești din compromisuri. Atunci ești bătrân și trebuie să ieși la pensie. În orice meserie, nu doar în fotbal. Poate că plecarea lui Pițurcă de la Craiova transmite un mesaj, nu este o abdicare. Sau poate că la 63 de ani îți cîștigi libertatea pe care nu ai avut-o la 36.