Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Sfârșitul

Dinamo a ajuns în cel mai de jos punct al existenței. Căderea este ireversibilă și are un autor care nu poate fi plagiat. Ionuț Negoiță

Permalink to Sfârșitul
sâmbătă, 21 decembrie 2019, 10:00

Echipa cu 13,7% suporteri în România nu merge nici anul acesta în play-off. Să traducem. În sondajul comandat de Gazeta Sporturilor agenției de cercetare de piață GfK, Dinamo ocupă poziția secundă în topul preferinței suporterilor, cu acest 13,7%. La mare distanță de locul întâi ocupat de FCSB, 40,9%.

O paranteză

Nu te pui cu publicul, asta ca regulă generală. Nu te pui cu gusturile acestuia, iar ideea de a face educație și de a promova/impune standarde ale calității și ale bunului gust este sortită din start eșecului. Numai vești bune, este? Hai să dăm jos machiajul ipocriziei și să observăm ce știri accesează cu precădere domnii și domnițele consumatoare de net, ce producții TV bat recordurile de audiențe și unde sunt plasate emisiunile culturale ale TVR-ului. Că altele nu mai știu. Hai să mai vedem și de câte vizualizări sau citiri au parte articolele de opinie (editorialele) și ce trafic face o „știre” despre ultima geantă pe care i-a cumpărat-o Reghe scumpei lui soții.

Măria Sa Publicul

Este o paranteză care doar aparent nu are legătură cu sportul. Cu fotbalul. Și aici, în zona arenelor, guvernează voința populară. Iar Măria Sa Publicul a decis în procent de aproape 41% că ține cu FCSB, în care o vede în continuare pe Steaua. Poate să mai câștige Super Dan încă 5 campionate, poate să asmută Florin Talpan toate tribunalele de pe planetă împotriva acestei realități, că lucrurile nu se vor schimba. La Dinamo lucrurile sunt încă mai simple, deocamdată formația antrenată de Dusan Uhrin nu împarte simpatia maselor cu entități paralele. Sau perpendiculare.

Modelul autosabotajului

Faptul că în ciuda eșecurilor și a anilor de nonperformanță, Dinamo continuă să ocupe locul secund în topul preferinței românilor pasionați de sport (e drept, la distanță mare de primul loc și în scădere față de sondaje anterioare), ar trebui să fie resortul reconstrucției. Pentru un patron veritabil, ar fi semnalul pentru investiții solide. Nu neapărat în fotbaliști scumpi, musai însă în oameni competenți, în profesioniști. Pentru fotbaliștii plătiți la zi de acel ipotetic patron veritabil ar fi scânteia necesară implicării în joc. Ciobotariu, Deian Sorescu, Corbu și Moldoveanu ar arăta altfel pe teren dacă ar ști că sunt parte a unui club condus nu de un afacerist minuscul, tulburător urmaș în viața reală al personajului literar Hagi Tudose. Interesant, Negoiță nu este singurul om din fotbalul românesc care își sabotează propria echipă. Priviți-l pe Ioan Niculae de la Astra și minunați-vă! Sau poate e ceva ce ne scapă nouă? Un model revoluționar de management?

Dinamoviștii vor ca Uhrin să rămână

Dinamo a arătat rău la Botoșani. Nu a avut ritm, greșelile din defensivă au scos din nou capul pe final de partidă. Nu că gazdele victorioase prin golul din prelungiri al lui Cîmpanu ar fi arătat neapărat mai bine. Dusan Uhrin cere răbdare și continuitate, produse rare pe piața fotbalului românesc. De obicei vocal, președintele Florin Prunea a cam rămas fără muniție. Cine își mai aduce aminte acum de promisiunea fostului portar al naționalei, care susținea că el și echipa de conducere sunt datori cu o demisie în cazul necalificării în play-off?

Ar rezolva ceva plecarea lui Prunea? Dar a lui Uhrin?, pe care totuși 73% dintre cei peste 10.000 de participanți la sondajul Gazetei îl vor în continuare la echipă. Poporul dinamovist consideră că nu cehul este de vină, ci românul Ionuț Negoiță. Care se joacă de atâta timp de-a vânzarea clubului, că nici copiii nu o mai cred.

Un lucru formidabil a reușit însă așa-zisul investitor dinamovist. Echipa a ajuns să arate la fel de rău ca stadionul pe care joacă. E de rău, insistă și Dusan Uhrin. Nu, mi se pare că acesta este sfârșitul. Sau cel puțin sfârșitul unei epoci de mari minciuni.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Racul (4 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 10:15

Imi pare rau de voi...

VanBasten_85 (2 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 10:53

La Negoita nu mai are nimeni nicio speranta.In 7 ani cat a stat la Dinamo a batut toate recordurile negative.Adevarata problema este lipsa stadionului care ar putea aduce investitori adevarati.Dar cum pe cei din presa nu-i intereseaza acest subiect si jurnalismul sportiv se limiteaza la 3 articole pline de banalitati, se duce si sportul romanesc de rapa. Hagi a zis foarte bine: Cat timp Dinamo si Steaua nu sunt puteri in Romania, sportul romanesc nu are cum sa evolueze. Hai cu clarificarea situatiei stadionului mai repede ca au trecut 3 ani de la ultimul interviu cu Carmen Dan legat de stadion!!!

doru (1 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 10:56

Da, cam asa sta treaba cu gusturile `MARE/LUI PUBLIC`. Problema este insa ca PRESA, cu precadere GSP, cultiva si alimenteaza in continuare astfel de gusturi la romani. Pacat ca in ancheta nu s-a pus o intrebare cu privire la cel mai valoros om din sportul romanesc. GSP il popularizeaza permanent, astfel ca romanii ar fi dat aproape sigur raspunsul: JIJI. Defiland cu astfel de valori, sa nu ne mai miram de performantele sportului romanesc.

justin (1 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 10:59

Eu sunt de parere ca trebuie sa plece si Uhrin , eu nu il vad sa redreseze corabia in deriva a Dinamovistilor. nu inspira nimic dupa margine .foarte rar iese si mai spune ceva in engleza, si noi ne mancam unghile de oftica in timpul meciurilor.

Campioana CFR (30 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 11:24

Asta cu "ce vrea publicul" e falsa din mai multe motive. In primul rand daca voi dati toata ziua stiri cu ce face, zice si cand ragaie ciobanul puscarias, publicul doritori de stiri sportive cu sportivi, nu cu clovni, dispare din randul cititorilor vostri. Prin urmare, raman doar acei cititori amatori de circ si ***. Daca te uiti la cifrele cititorilor de acum, vei vedea ca a scazut destul de mult. Al 2-lea motiv ar fi ca in momentul in care voi dati 60-70% din stiri despre fcbs, evident ca cei ce viziteaza gsp sunt preponderent fanii acelei echipe. Al 3-lea motiv ar fi ca de multe ori stirile despre alte echipe sunt ori de slaba calitate, ori au strecurate comparatii si referiri la fcsb cu scopul de a starni polemica si implicit trafic. E o metoda facila de a crea trafic dar cei ce polemizeaza sunt destul de putini si in general sunt cei care au frustrari si au placerea sa se injure cu altii on-line. Si nu in ultimul rand, presa serioasa, cu adevarat valoroasa are menirea nu doar de a face bani ci si a educa publicul. Ori prin marea parte a articolelor, nivelul e dus foarte jos. Sunt curios daca va fi cenzurat acest comentariu.

Urod (270 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 11:27

Despre ce emisiuni accesează publicul , nu are rost sa discutam....publicul a fost adus aici , încet si sigur din anii '90. De către cine...?!!!!...de cei din mass medie...Nu ne-am născut cu dorința sa trăim într-o țară în care prostituatele sa de-a autografe...probabil lucrurile astea au început să vă lovească si pe voi , având copiii care se dezvolta după societatea pe care o construiți asiduu de 30 de ani, dar ce sa-i faci, banii au fost mai importanti....prea târziu.. .România este ,, La revedere".....suntem exact ce merităm....Negoită are o plăcere sinistra sa,-și dea cu stângul în dreptul....Uhrin nu are absolut nici o vina si bine ar fi sa rămână, altfel echipa se duce in liga 2

Poison (1 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 13:05

Un articol excelent. Foarte bună și paranteza. Confortul intelectual e proprietatea oamenilor mici, confuzi și speriați. Din păcate, în România e inflație de proști. Și an de an, bugetul Ministerului Educației scade... Nu numai la Dinamo bate la ușă sfârșitul. Respect!

nae (1 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 13:22

negoita este in primul rand un om de afaceri care trebuie sa aiba profit nu sa bage bani din alte afaceri in echipa,nu poate sa vanda caci echipa nu are un brand,mimamo este o echipa obscura dintr-un campionat de doi lei,cine sa bage bani in aceasta echipa?asteptam cu nerabdare disparitia echipei militienilor.

Andrei F (698 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 13:24

SIingura vina a lui Negoita este ca nu exista un dinamovist mai bun decat el!!!De dinamovisti buni de gargara nu ducem lipsa,de dinamovisti care vor sa fie mai buni ca Negoita da!!!Alfel citez si eu pe domnul@Racul...,,Imi pare rau de voi...,,Si pentru esecul de la Dinamo si presarii au o vina...Pentru ca nu?De ce nu vine un nou investitor?Pentru ca ar da un milion sau doua in plus...?Sau pentru ca nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu ,,poporul dinamovist,, stimulat la greu de presa cea buna?

Liviu (2 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 14:22

Inevitabil, cu asemenea conducere, spre liga 2 si faliment ne indreptam. Uhrin nu a cerut un jucator, a lucrat cu ce a gasit, echipa mergea, dar nebunii nu platesc. Cine joaca pe burta goala? Si cu salarii mici, si neplatite, cum sa joci, iar publicul ii face mercenari. Acum vor aparea tot felul de salvatori, dar nu stiu daca echipa mai poate fi oprita din picaj.

victor L (285 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 14:25

N-o sa ma niciun cosmar din cauza de echipa militieneasca.

Paul (36 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 14:27

unde oare sunt spartanii? le-a luat negoita banii. si traiesc de azi pe mâine... asta e viata de câine!

vio (5 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 15:30

Voua nu va e clar ce vrea publicul?Vrea fotbal adevarat, vrea arbitri adevarati, vrea cluburi adevarate, vrea o FRF si o LPF adevarate!Ce e greu de inteles?

Dobrinibamus (3 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 18:46

41% ... de fapt vreo 55 % daca e sa se numere pe bune... nu-ti spune chiar nimic tie ? Iar la voi ... sa fim seriosi ... purtatorii aia de banere ce vin la meciurile voastre nu sunt nici pe departe 13 % din fanii Romaniei ...

make (2 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 20:39

La 60 de procente *** *** din tara asta e de mirare ca jiji e idolul lor si echipa lui cea mai iubita trupa din fotbalul asta ? Dar intr-adevar mass media contribuie masiv la acest fenomen, iar gsp.ro e fruntasa in lauda filistinului din Pipera. Pentru cei care mai citesc si presa straina diferenta dintre voi si cei din vest e fenomenala. Ca si cea dintre fotbalul mioritic si cel occidental.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sibelius (23 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 14:33

Partea tragi-comica a situatiei e ca 'haterii" FCSB/Becali acceseaza si comenteaza mai mult articolele legate de subiect decat sustinatorii generand, ei insisi, un numar mare de vizualizari si comentarii.

MZM (198 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 16:09

Dupa primele cateva randuri ale acestui articol am crezut ca voi citi (in sfarsit!) o analiza serioasa a cauzelor adevarate care au adus Dinamo in pragul falimentului (sportiv si financiar). Cred ca era necesara o astfel de analiza, avand in vedere ca ne aflam nu doar la un sfarsit de an, ci si la un sfarsit de deceniu. Dar, nu a fost sa fie! Faptul ca despre Negoita nu indrazneste nimeni sa spuna altceva decat ca e zgarcit (are arici la buzunar, seamana cu Hagi Tudose etc.) genereaza niste suspiciuni. Sunt multe intrebari care isi asteapta raspunsul. De exemplu, de ce patronul de la Dinamo nu ia o hotarare clara: sa vanda echipa si sa plece sau sa investeasca in jucatori? De ce nimeni dintre oamenii potenti financiar, printre care multi dinamovisti (Tiriac, M. Lucescu etc.) nu se incumeta sa investeasca la aceasta echipa? Si de ce cele mai multe propuneri (zvonuri) sustin ca e necesara o conducere colectiva la acest club, si nu un singur investitor, cum este la FCSB sau Astra. Mitica Dragomir a propus vreo sapte, opt asociati care sa preia de la Negoita. Adica asa cum era pe timpul lui Badea (Borcea, Turcu etc.) Ce are special acest club, incat nu se poate lua o hotarare, alfel simpla si obisnuita: schimbarea patronului? Mai ales ca acesta striga in gura mare ca vrea sa vanda Dinamo, chiar si pe gratis (1 leu)!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 21:27

Sfirsitul si inceputul sfirsitului. Comentariu civilizat disparut, sfirsitul democratei. La fel la tontolan, capitan de plai. As vrea eu sa mi se filfiie, dar ma doare in continuare de voi. Pa si ... tot ce meritati.

Andrei F (698 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 22:06

Te vedem acum la DIGI...Se pare că singurele bucuri ale voastre,ale dinamoviștilor,rămân să vă bucurați de lucruri rele pentru Steaua! Ce sa vezi,nici asta nu va iese!!!

Adrian (1 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 22:48

Publicul asta de doi bani, care constituie 40 și ceva de procente din total , simte ca Steaua e încă fcsb (sau fcsb e steaua). Nu e fan clubul lu' Gigi domnu' Geambașu sunt fanii Stelei asa cum au fost dintotdeauna. Acum 30 de ani când jucam fotbal în fata blocului eram împărțiți în stelisti (circa jumate), un sfert dinamovisti si restul între Craiova, Rapid și câteva excepții locale...Nimic nu s-a schimbat, doar poate silă pentru ineptiile unui patron la care voi jurnaliști ii dați apa la moara cu fiecare ocazie. Nimeni n-ar fi interesat de ce spune și face Gigi, numele lui nu înseamnă nimic. Cât despre Dinamo, îmi pare rău, deși nu i-am suportat niciodată (iar chestia e reciproca) Te-aș ruga ceva, sa încerci un exercițiu de conștiința : Ai fi preferat un patron ca Gigi la Dinamo, în locul lu' Negoiță (și a celorlalti business man perindati pe la Dinamo) sau nu? Nu tb sa ne răspunzi noua, răspundeți ție insusi. Iar când îți răspunzi, gândește-te la UTA, Poli, Rapid etc..

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  24 decembrie 2019, 20:19

Craciun fericit Domnule Geambasu ! Craciun fericit Maria Andries ! Craciun fericit tuturor comentatorilor.

Comentează