Sfârșitul
Dinamo a ajuns în cel mai de jos punct al existenței. Căderea este ireversibilă și are un autor care nu poate fi plagiat. Ionuț Negoiță
Echipa cu 13,7% suporteri în România nu merge nici anul acesta în play-off. Să traducem. În sondajul comandat de Gazeta Sporturilor agenției de cercetare de piață GfK, Dinamo ocupă poziția secundă în topul preferinței suporterilor, cu acest 13,7%. La mare distanță de locul întâi ocupat de FCSB, 40,9%.
O paranteză
Nu te pui cu publicul, asta ca regulă generală. Nu te pui cu gusturile acestuia, iar ideea de a face educație și de a promova/impune standarde ale calității și ale bunului gust este sortită din start eșecului. Numai vești bune, este? Hai să dăm jos machiajul ipocriziei și să observăm ce știri accesează cu precădere domnii și domnițele consumatoare de net, ce producții TV bat recordurile de audiențe și unde sunt plasate emisiunile culturale ale TVR-ului. Că altele nu mai știu. Hai să mai vedem și de câte vizualizări sau citiri au parte articolele de opinie (editorialele) și ce trafic face o „știre” despre ultima geantă pe care i-a cumpărat-o Reghe scumpei lui soții.
Măria Sa Publicul
Este o paranteză care doar aparent nu are legătură cu sportul. Cu fotbalul. Și aici, în zona arenelor, guvernează voința populară. Iar Măria Sa Publicul a decis în procent de aproape 41% că ține cu FCSB, în care o vede în continuare pe Steaua. Poate să mai câștige Super Dan încă 5 campionate, poate să asmută Florin Talpan toate tribunalele de pe planetă împotriva acestei realități, că lucrurile nu se vor schimba. La Dinamo lucrurile sunt încă mai simple, deocamdată formația antrenată de Dusan Uhrin nu împarte simpatia maselor cu entități paralele. Sau perpendiculare.
Modelul autosabotajului
Faptul că în ciuda eșecurilor și a anilor de nonperformanță, Dinamo continuă să ocupe locul secund în topul preferinței românilor pasionați de sport (e drept, la distanță mare de primul loc și în scădere față de sondaje anterioare), ar trebui să fie resortul reconstrucției. Pentru un patron veritabil, ar fi semnalul pentru investiții solide. Nu neapărat în fotbaliști scumpi, musai însă în oameni competenți, în profesioniști. Pentru fotbaliștii plătiți la zi de acel ipotetic patron veritabil ar fi scânteia necesară implicării în joc. Ciobotariu, Deian Sorescu, Corbu și Moldoveanu ar arăta altfel pe teren dacă ar ști că sunt parte a unui club condus nu de un afacerist minuscul, tulburător urmaș în viața reală al personajului literar Hagi Tudose. Interesant, Negoiță nu este singurul om din fotbalul românesc care își sabotează propria echipă. Priviți-l pe Ioan Niculae de la Astra și minunați-vă! Sau poate e ceva ce ne scapă nouă? Un model revoluționar de management?
Dinamoviștii vor ca Uhrin să rămână
Dinamo a arătat rău la Botoșani. Nu a avut ritm, greșelile din defensivă au scos din nou capul pe final de partidă. Nu că gazdele victorioase prin golul din prelungiri al lui Cîmpanu ar fi arătat neapărat mai bine. Dusan Uhrin cere răbdare și continuitate, produse rare pe piața fotbalului românesc. De obicei vocal, președintele Florin Prunea a cam rămas fără muniție. Cine își mai aduce aminte acum de promisiunea fostului portar al naționalei, care susținea că el și echipa de conducere sunt datori cu o demisie în cazul necalificării în play-off?
Ar rezolva ceva plecarea lui Prunea? Dar a lui Uhrin?, pe care totuși 73% dintre cei peste 10.000 de participanți la sondajul Gazetei îl vor în continuare la echipă. Poporul dinamovist consideră că nu cehul este de vină, ci românul Ionuț Negoiță. Care se joacă de atâta timp de-a vânzarea clubului, că nici copiii nu o mai cred.
Un lucru formidabil a reușit însă așa-zisul investitor dinamovist. Echipa a ajuns să arate la fel de rău ca stadionul pe care joacă. E de rău, insistă și Dusan Uhrin. Nu, mi se pare că acesta este sfârșitul. Sau cel puțin sfârșitul unei epoci de mari minciuni.