Zâmbeau fetele…
...și se dopau. Zâmbeau credule și laserul le clocotea în vene. Dar ignoranța se plătește scump, dragile noastre!

Două fete zâmbesc larg către camera de filmat. Îmbrăcate lejer, în ținută sport, Daciana și Bianca se află întinse pe un pat dintr-o cameră dotată cu aparatură medicală de ultimă generație. Tinerele urmează revoluționara terapie intravenoasă cu laser și par fericite, ca niște copii care tocmai au primit un PlayStation nou. Mai mult, simt nevoia să împărtășească și altora bucuria asta, așa că postează imaginile în rețelele de socializare.
Miracolul care vine prin seringă
Așa a început povestea scandalului de dopaj de la Corona Brașov. Cu niște poze postate pe Instagram. Zâmbetele s-au pietrificat în grimase. Credulitatea și ignoranța și-au dat mâna, căci sportivele l-au crezut pe medicul echipei, care le asigurase că procedura este nedureroasă și cu efecte imediate, că se vor simți mai bine, mai proaspete, mai recuperate și mai puternice. Și da, medicul avea dreptate, terapia cu laser produce rezultate spectaculoase, are efecte miraculoase chiar, pentru că vindecă de la afecțiuni articulare până la depresie. Într-un singur punct nu avea dreptate domnu’ doctor, acela că procedura nu intră sub incidența metodelor incriminate de Agenția Mondială Antidoping.
Autodenunțul vesel
Iar fetele, utilizatoare asidue ale netului, ca dovadă activitatea pe rețelele de socializare, l-au crezut. Era suficientă o căutare de câteva minute în site-ul WADA (Agenția Mondială Antidoping) pentru a afla că fuseseră mințite. Mai mult, ca sportive profesioniste, ar fi trebuit să știe până acum că orice procedură intravenoasă este respinsă și considerată apriori doping. Pentru că până la urmă la asta se reduce cazul din perspectiva Biancăi Bazaliu, a Cristinei Laslo, a Dacianei Hossu. Și a celorlalte. Ignoranță combinată cu credulitate. Dovada? Pozele, adică autodenunțul involuntar transformat în proba inatacabilă a cazului de doping Corona Brașov.
Exercițiu de imaginație
Alții, când au fost depistați pozitiv cu steroizi, au pretins că li se trage de la friptura de vită pe care o mâncaseră cu o seară înainte. Frumusețea în cazul nostru este că terapia intravenoasă cu laser nu poate fi descoperită prin niciun test doping. Doar dacă, naiv, vii și te dai în fapt. Asta ca să vorbim în jargon. Vă puteți închipui câți mari sportivi de pe planetă, mai puțin creduli și mai prudenți cu pozele de pe Instagram, au apelat la binefacerile terapiei intravenoase cu laser. Și la alte terapii interzise de manipulare a sângelui. Solicitați-vă un pic imaginația, doar un pic! Este că simțiți enorm și vedeți monstruos, ca personajul acela al lui Caragiale?
Doping patriotic. Miroase urât!
Mai departe discuția se poartă între lege și moralitate. Moral, fetele pot fi considerate nevinovate. În fața setului de reguli WADA sunt vinovate pentru că sunt direct responsabile de ce și cum intră în corpurile lor. Restul e literatură ieftină. Sau și mai rău. Cum să califici tentativa președintelui FRH, Alexandru Dedu, de a ascunde mizeria în spatele așa-zisului interes național? Un act patriotic, ucis mișelește de ANAD-ul condus de Cristi Balaj? Interesantă și perspectiva aceasta. Unii compatrioți consideră ANAD (Agenția Națională Anti-Doping) una dintre responsabilele pentru eșecul naționalei feminine de handbal. Este că nu ne mai facem bine niciodată? Ar fi totuși o șansă, să apelăm la terapia intravenoasă cu laser.