Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Marcel Răducanu, bitte!

Rânduri-recunoștință pentru un fotbalist uriaș și unul dintre ultimii romantici. Trădător de țară pentru regimul comunist și turnat la Securitate de către un coleg de națională. Viața de roman a unui român

Permalink to Marcel Răducanu, bitte!
marți, 22 octombrie 2019, 5:33

Îi țin bine minte coama blondă, ușor ciufulită. Trecea pe lângă adversari fără să dea impresia că driblează. Era ceva natural, ușor și foarte frumos în tot ce făcea pe teren. Fotbalul lui venea dintr-un spațiu al libertății și al bucuriei pe care nu le-au pervertit antrenori și sisteme. Se juca. Nu voia să își umilească oponentul, doar îl tachina. El era pur și simplu altceva. Lumină, culoare, ploaie caldă de vară. Așteptam meciurile lui ca pe o răsplată. Îl iubeam și îl admiram și îmi era cumva ciudă că juca la „ceilalți”, nu la echipa cu care țineam eu. Copiii au și ei dilemele lor existențiale, deși nu îl frecventează pe Jean Paul Sartre.

Familia marilor fotbaliști
Marcel Răducanu tocmai a împlinit 65 de ani. Corpul lui spune povestea pe care o spun corpurile tuturor sportivilor de performanță. Sechele, dureri, operații, recuperări, alte operații, din nou recuperări. Suferința ca decont al gloriei. Pe Marcel Răducanu, drumul dintre al șaselea și al șaptelea deceniu de viață l-a găsit cu coloana praf, deși el era cel care acum 3-4 decenii provoca adversarilor iremediabile dureri de spate. Marcel nu mai seamănă cu rebelul din anii ’80, iar coama blondă este doar amintire. Dar câți dintre noi mai seamănă cu cei de odinioară?

Anul acesta, Marcel s-a sărbătorit acasă, cu ai lui. Anul trecut a sărit peste, fiindcă murise Ilie Balaci. Nu au ținut niciodată legătura Ilie cu Marcel, nu fuseseră apropiați. Dar Marcel a simțit că îi este dator lui Ilie ca unui membru al familiei. Familia marilor fotbaliști. Ce păcat că naționala nu i-a putut aduna pe doi dintre ultimii romantici ai fotbalului nostru! Poate nu doar al nostru.

Comuniștii l-au șters
Marcel Răducanu are doar 21 de selecții pentru naționala României fiindcă la 27 de ani a rămas în Germania într-o vreme când un astfel de gest era considerat act de trădare. Și timp de 6 ani chiar așa a fost! Regimul comunist îl condamnase în contumacie pe căpitanul de armată Răducan Marcel refugiat în Germania și legitimat la Borussia Dortmund. Autorul golului epopeic din poarta lui Clemence la acel România-Anglia 2-1, din 1980, fotbalistul român al aceluiași rotund 1980 dispăruse din toate cronicile și din toate statisticile. Comedie neagră, pentru cei care încă suspină după binefacerile acelor vremuri, Marcel Răducanu nu mai exista nici măcar în caseta tehnică a partidei cu Anglia. În Almanahul Sportul din acel an, almanahe, almanahe, deh!, echipa României număra doar 10 jucători!

Borussia, scrumiera și turnătoria lui „Doru”
Doar 21 de selecții, mult sub alde Cociș și Florescu „Geo Flores”. Să plângem? Să râdem? Mai bine a doua variantă, Marcel este un om cu un simț al umorului special. 6 sezoane în tricoul Borussiei Dortmund înseamnă mult. Și sigur că astăzi nu mai poți să te duci la președintele clubului să faci stop la o scrumieră de cristal de câteva kilograme. Episodul este cât se poate de adevărat și a fost repetat de Marcel la un Proces al Etapei din anii ‘90. Cu un aer firesc, ca atunci când reușești o preluare banală după o pasă a lui Liță Dumitru sau Puiu Iordănescu. Ca toți oamenii însemnați cu un talent unic, Marcel a trecut senin prin viață. Nu știe să fie ranchiunos. Nu îi poartă pică, de exemplu, lui Doru, cel care îl turna la Securitate. Doru era numele de cod al informatorului Rodion Cămătaru. Nu este o coincidență de nume. Urâte timpuri!

Sărbătoarea sufletului
Să îl celebrăm pe Marcel Răducanu văzând și revăzând puținele imagini care s-au păstrat cu el! Priviți driblingul scurt și șutul care trimite mingea în poarta apărată de marele Clemence, luați aminte la ce reușea pe teren la Dortmund. Sunt crâmpeie de fotbal, felii de viață. Priviți-l voi, cei care vreți să vă aduceți aminte, dar mai ales voi, cei care nu l-ați apucat jucând! Voi, mari microbiști și ultrași neînfricați. Voi, cei care vă considerați fotbaliști, analiști, specialiști! Este o sărbătoare a sufletului. La mulți ani, Marcel Răducanu!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Tesla (7 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 18:09

Incredibil, deci Camataru il “turna” pe Marcel la Securitate??? Din cauza magariei lui Camataru am pierdut calificarea la campionatul european din ’88, austriecii fara sanse de calificare jurasera sa obtina macar o remiza pentru a razbuna “gheata de aur” furata austriacului Polster. “Si batuti si cu banii luati”, pe langa acea calificare ratata, lui Camataru i-a fost retras trofeul. A doua mare bomba a zilei pentru mine este sa aflu ca esti dinamovist, nu-ti cunosteam afinitatile sportive, felicitari pentru sportivitate! Am vazut un interviu cu Marcel in care spunea ca a plecat din Romania pentru ca fusese filmat de securitate cand primea 8000 lei mita pentru a “tranti” meciul cu U Cluj, “singurul meci in care am facut blat”, dupa cum marturisea. La multi ani, Marcel Raducanu!

dan (67 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 18:44

Toata stima pt acest om. Las-o insa mai incet cu "comunistii" ca nu-i poti pacali decit pe cei din generatia "Pro". Oare in capitalismul pe care il slaviti atit, fuga unui grad militar (capitan) in strainatate nu tot TRADARE se numeste ????? Bune, rele, asa au fost legile. Voi le alegeti doar pe cele care va plac..

Freddy RE (26 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 18:54

... asta explica atat de bine "de ce" Doru s-a acomodat perfect la a doua echipa din careiera sa. @Cristian Geambasu: nu te supara frate. Respect faptul ca l-ai numit pe "Doru" desi este evident (si bravo tie) incotro iti indrepti/indreptai simpatiile.

ManX (83 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 19:10

Era interesant daca aflam cu ce l-a turnat Doru asta. Când cineva scrie ceva fara sa aiba o justificare "banati" o parte a comentariului, sau tot comentariul. A fugit din tara pentru ca a fost prins cu mâta-n sac. Facea puscarie în orice alta tara. Cu Doru sau fara Doru, securitate sau fara securitate. Deci unul dintre cei mai talentati jucatori români are 21 de meciuri la echipa nationala si nici o calificare sau participare la un turneu final. Cea mai mare realizare a sa este un gol cu Anglia. Fara suparare Marcel Raducanu si voi ceilalti admiratori ai sai, dar în istoria fotbalului românesc ramâi doar un subiect de cancan. Asta doar de ziua ta. De fapt, chiar as vrea sa stiu cum îti justifici activitatea si salariul la federatie.

Tesla (7 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 19:35

@Doru Intr-un stat capitalist problema lui Marcel Raducanu NU AR FI EXISTAT pentru ca ar fi plecat liber la orice echipa ar fi dorit, nici nu ar fi fost inregimentat fortat (fie si simbolic) in armata, militie sau securitate. Nu face nimeni apologia capitalismului salbatic pe care ni l-au bagat pe gat “democratii” emanati de evenimentele din ’89, Marcel a patimit multe in Germania. N-a reusit sa-si aduca familia decat dupa 4 ani si jumatate, desi a apelat la Genscher (ministrul de externe german), seful landului Westfalia si chiar la …Valentin. Valentin a fost dintotdeauna fan al fotbalului, inainte de a fi stelist, a fost cu Dinamo la Hamburg. Raducanu a mers sa-l roage pentru a obtine acordul tatalui sau. Valentin s-a scuzat, stanjenit de situatia neplacuta: “Marcele, nu pot, il stii pe taica-miu ce crede despre tradare”. Aceste lucruri au fost povestite de insusi Marcel, nu cred ca a exagerat ceva.

Tesla (7 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 19:46

@ Dan Eram cu gandul la Doru Camataru, m-a uluit aceasta veste.

Matei (1 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 20:16

Cel mai apring acuzator al lui Camataru a fost Eugen Barbu, acesta il jignea pe masivul atacant in toate modurile: “Haplea, dromader in chiloti, camila”, etc. Dupa remiza cu Benfica, celebrul scriitor publica un articol “M-ai invins Rodioane!”, in care isi cerea scuze pentru toate jignirile aduse, insa dupa o pace relativ scurta si-a reluat “tirul”. Stia Eugen Barbu despre activitatea extrasportiva a lui Camataru? De aceea era vehement? Nu vom afla vreodata.

xstelu (63 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 20:27

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol_K (146 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 20:36

Este singurul editorial scris vreodata care m-a redus la tacere. Superb, sublim. Exact ca fotbalul romantic al lui Marcel Raducanu. Lumea vede un batranel adus de spate, citeste niste casete tehnice prelucrate, unde nu apare si mai ales niste articole cu iz nationalist si trage "concluzii", total nedrepte. Repet, tot ce vroiam sa le spun celor care nu l-au vazut jucand, tot ce doream sa se stie despre Marcel a fost scris aici, acum. Multumesc autorului pentru acest lucru. Cred ca este cel mai frumos lucru pe care-l va primi Marcel din tara, de ziua lui.

MZM (198 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 20:41

Toata stima, domnule Geambasu, pentru acest articol frumos si interesant despre faimosul jucator de fotbal Marcel Raducanu. Cat despre „Doru”, nu pot spune decat ca il compatimesc, ca si pe toti cei care au facut pactul cu Diavolul. Cred ca toti care veneau la Dinamo faceau ca el, atfel nu ar fi fost acceptai la echipa securitatii. Cami a fost un jucator bun, dar s-a compromis venind la Dinamo, mai ales acceptand sa joace in parodia sinistra a „Getei de aur”. Dar se pare ca are o scuza ca a parasit Universitatea Craiova pentru Dinamo: ar fi fost santajat. Cu ce? Cu acea noapte furtunoasa de poker si chef intre mai multi jucatori craioveni (unii iesiti din activitate, dar ramasi in anturajul echipei), la sfarsitul căreia, spre ziuă, Strâmbeanu... „a cazut de la etaj” (!?) si a murit! Ancheta, proces etc. si... Camataru la Dinamo! Cel putin ăsta a fost folclorul, gura lumii. Poate faceti niste sapaturi si ne spuneti si noua adevarul.

JFM (151 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 20:47

Vad ca niste habarnisti isi dau cu parerea din ceea ce au citit din ziare, n-au trait timpurile, nu l-au vazut jucand, au senzatia ca "intransigenta" lor tampa de hateri expirati va putea lovi in imaginea unui fotbalist de legenda. Pentru ei Camatarul este "eroul" "patriotul" "romanul verde" . Voua nu va este scarba sa va priviti in oglinda?

gelula (12 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 22:38

In fotbal prima dragoste ...nu numai ca nu se poate uita...dar fiind "epurata" de orice componenta biologica, instinctuala va ramane o "lumina, o ploaie calda de vara" pentru tot restul vietii. Ceva unic, special pentru totdeauna. La Multi Ani Marcel Raducanu! Cristian Geambasu, ai nota 10 de data asta.

cfrescu (24 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 23:39

conform CNSAS, Camataru nu a fost turnator, vezi la https://evz.ro/cnsas-camataru-nu-e-turnator-raducanu-nu-inteleg-nimic-930795.html. Aveti ceva dovezi?

motanul incaltat (455 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 3:29

Am ramas uluit fiind nascut in Craiova si suporter U.... Deci si fan Camataru.... Dar pina la urma magariile facute de acesta s-au dovedit o binefacere pt Marcel Raducanu.A ramas in Germania , a jucat 6 sezoane la Dortmund unde nici un roman n-o sa mai ajunga, a avut o viata. Daca nu-ce facea ???? Ajungea un fel de Stefan Iovan, Marcel Coras , Lita Dumitru sau chiar Duckadam care n-au facut nimic optind sa ramina in Romania....Nu poti sa ai decit respect pt cineva care reprezinta un nume in Dortmund....

Gabriel (3 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 3:48

Felicitari Geambasu!

Gabriel (3 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 3:54

Nu mi-am putut niciodata explica, in acei ani , de ce era ignorat Marcel Raducanu. Poate cel mai mare fotbalist roman pe care l-am avut! Poate chiar si peste HAGI ! Un talent remarcabil, de care doar noi romanii, puteam sa ne batem joc!

Gabriel (3 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 3:57

Imi aduc aminte de meciul cu Ungaria cand l-au bagat in ultimele minute si nu intelegeam de ce a fost asa. Acum inteleg... Geambasu... felicitari, chiar daca nu sunt un admirator de-l tau!

JeanValjean (2 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 8:37

"Coama blonda" ? Se vopsise? Pai M.R. era brunet , de unde coama blonda?

maxim (2 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 8:51

pentru mine Marcel a fost un jucator bun,care a stiut ce vrea de la viata si fotbal Steaua si Dinamo nu exista,au stricat fotbalul romanesc,echipe comuniste ,una controlata de securitate,cealalta de armata,au luat cei mai buni fotbalisti.Ar trebui retrase toate trofeele pina in89,atit lui Dinamo cit si Steaua

Liviu12 (48 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 9:21

Daca din meciurile Stelei nu s-au pastrat intr-adevar prea multe imagini, din cele ale Borussiei anilor 80, da. Un filmulet nu doar de un minut, ci de 10 poti face si cu Budescu si esti convins ca l-ai gasit pe noul Zidane. In 6 ani Raducanu a strans acolo peste 100 de meciuri, asa ca nu mi se pare ceva iesit din comun. Evident ca mingea nu-i era straina, dar se si exagereaza enorm, cum de altfel se face si in cazul lui Balaci. Era intr-adevar un nivel superior acolo, dar Borussia anilor 80 nu era cea a anilor 90, ci o echipa de locurile 10-12.... un fel de Augsburg al ultimilor ani.

matei (1 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 10:21

U Cluj – CSA Steaua București, s-a jucat la Cluj în etapa a 27-a. Steaua antrenată de Gheorghe Constantin a pierdut la un scor de neprezentare, 3-0. Au marcat: Câmpeanu (24, 67), Suciu (66). Echipa Stelei plină de legende. U Cluj: Moldovan – I. Mihai, Dobrău, Ciocan, I. Mureșan – Boca, Poraczky (Fl. Pop), Batacliu – Ţegean, Câmpeanu, Suciu (Dobrotă). Steaua: Iordache – Anghelini, Sameș (Fl. Marin), Iovan, Agiu – Stoica, Iordănescu, I. Gheorghe (Bolba) – M. Răducanu, Ionescu, Jurcă. Acum sa spuna acest jurnalist, scos de comunisti dintr-un sat si facut mare jurnalist, de caracter, care scrie ce se poate ca sa fie bine, sa nu fie rau, ce s-a intimplat cu adevarat. La vremea aia se stia in tot Bururestiul despre acel meci si ce-a fost altfel. Sa ne comunice jurnalistul cum ar reactiona astazi, daca s-ar intimpla ceva asemenator. Ar astepta indicatii pretioase?! Ai liber la rostitul adevarului care a fost confirmat cu probe.

Andrei (2 comentarii)  •  23 octombrie 2019, 11:37

Draga Geambasu, te-as ruga sa nu iei in consideratie mesajele pe care postacii le publica si la acest editorial, ca si la orice articol. Exista in special unul, agramat, extrem de agresiv (doua defecte care convietuiesc perfect in specimente de acest gen) care injura sau jigneste pe oricine, deja a publicat aici N comentarii. Saracul, sufera de nostalgia comunismului, este la varsta pensionarii, in loc sa dea exemplu celor mai tineri, se ocupa numai de instigare, defaimare. Comentariile sale sunt pline de mesaje antiromanesti, ma intreb in care alta tara un asemenea individ ar fi tolerat.

Mozzie (3 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 11:15

Incredibil jucator. A facut multe pentru Steaua, pentru Romania, a adunat zeci de mii de suporteri la stadion la fiecare meci chiar daca jucau cu ultima clasata, venea lumea sa-l vada pe Marcel. A facut cea mai buna propaganda fotbalului, asa cum au facut-o si alte mari legende precum Dobrin, Balaci, Dumitrache, Hagi. Acolo era!

pecio (2 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 17:50

Marcel Raducanu,Dumitru,Balaci cel mai bun mijloc all time al ROMANIEI.L-am vazut jucand la Dortmund,si acolo vuia stadionul cand era mingea la el.LA MULTI ANI si Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si familia.

Baneljardel (1 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 20:31

1.Au dreptul sa vorbeasca despre "Iosefini" doar cei care l-au vazut "live". 2.A fost un jucator din categoria Dobrin,nu Hagi sau Balaci, care au fost "decari" clasici.3.A fost un "fotbalist" nu un jucator de fotbal,vorba lui Cirtu.

pitic (1 comentarii)  •  25 octombrie 2019, 9:07

plecand doar de la faptul ca marcel raducanu,nu prtea era--deloc--blond, un element vizibil pt toti cei care l-au vazut jucand,ma intreb ce credibilitate pot avea celelalte informatii pe care le aduce autorul articolului.

Comentează