Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Viva Zapata!

Nu Emiliano, mexicanul care a condus revoluția, ci Duvan, columbianul care l-a persecutat pe Vlad Chiricheș în Serie A. Măcar știm cum stăm. Și stăm rău înainte de Norvegia și de Suedia

Permalink to Viva Zapata!
luni, 30 septembrie 2019, 9:35

Trebuie să fii foarte pasionat de fotbal ca să îți propui să urmărești un meci Sassuolo-Atalanta. Ori să ai fantezii stranii, dublate eventual de un interes la pariuri. Dacă ești selecționerul naționalei României treaba se schimbă fundamental. Conform fișei postului ai datoria să-l vezi la lucru pe Vlad Chiricheș, căpitanul reprezentativei.

Călăii lui Vlad
Sunt convins că și dacă nu a urmărit partida cu pricina în direct, Cosmin Contra a recuperat imaginile importante. Rar ți-e dat să vezi așa ceva! Există rezumate consistente din care înțelegi cam ce s-a întâmplat pe stadionul din Modena, acolo unde Atalanta a câștigat cu 4-1 în fața celor de la Sassuolo. Ca să n-o mai lungim, a fost o execuție sumară, cu toate golurile formației vizitatoare înscrise în primele 35 de minute. Călăii de serviciu, Papu Gomez și Duvan Zapata. Victimă direct sau colateral, dar mereu prezent în calea ridicolului, bravul nostru căpitan. Vlad Chiricheș.

Să râzi? Să plângi?
„Distrat, nesigur, greoi” este caracterizarea livrată de Corriere dello Sport. Blânzi ziariștii din Roma, asta că tot ne plângem că ni-i persecută străinii pe „băieți”. Dar oamenii care lucrează la prestigiosul cotidian sportiv au surprins câte ceva din inefabilul jocului românului. Și n-aș zice neapărat distrat, mai degrabă absent/defazat și în același timp panicat. Nesigur și greoi, da, treceau Zapata și Gomez pe lângă el și pe lângă colegii lui din apărare ca expresul prin Gara Ciulnița.

Alte elemente neamintite de Corriere? Erori de poziționare, simț de anticipație a fazei atrofiat, lipsă de viteză, detentă deficitară, acroșaj așișjderea. Nici nu știi cum să mai reacționezi când vezi așa ceva. Să râzi? Fiindcă a fost și comic. Dar e cinic să te bucuri de necazul lui Vlad. Să te întristezi atunci, gândindu-te că vin peste noi meciurile cu Norvegia și cu Suedia, iar scandinavii au prostul obicei să nu țină cont că joacă pe teren străin?

Prețul tristeții și al depresiei
Dar de ce să ne întristăm, dragi microbiști? Căci am avut impresia nu o dată că suferim noi mai mult decât ei. De ce să intrăm în depresie dacă Vlad Chiricheș cîștigă la Sassuolo 1,7 milioane de euro pe sezon, salariu net?

Cum să fii trist și angoasat când îți intră în cont aproape 33.000 de euro săptămânal? Nu-i așa că viața e suportabilă și după ce te faci de râs cu Zapata și cu Gomez, dacă tu ai venit net în 7 zile cât un profesor român în doi ani? Și îi rog frumos pe cei care de-abia așteaptă să pună melodia despre sacrificiile fotbaliștilor să nu o pună. Nici pe aia cu invidia.

Că au mai muncit, au mai învățat și și-au mai sacrificat și alții tinerețea. Cu deosebirea că au ales altceva. Bravo lui Chiricheș că aparține acestui sistem care răsplătește regește mediocritatea! Dar măcar să avem voie să îi spunem pe nume fără să primim pseudo-lecții despre lume și viață.

6 ani pierduți
O să avem timp să ne mai lamentăm până la meciurile cu Norvegia și cu Suedia. Să ne îngrijorăm pentru eclipsa de formă a lui Pușcaș ori să sperăm că Ianis începe să se integreze la Genk. În calitatea lui de căpitan al naționalei, adică omul destinat să aducă echilibru și să impună autoritate, mai ales profesională, Chiricheș ar trebui să fie primul care să se revolte pentru felul în care își târâie cariera de atâția ani. Pentru că, paradoxal, el este acum un fotbalist incomparabil mai slab decât cel care pleca de la Steaua acum 6 ani. Timp în care a strâns nici 60 de meciuri în tricoul lui Tottenham și Napoli.

Credeți că îi va spune cineva lucrurile acestea? Un om de fotbal, un prieten? Sau că va fi Contra acela care va încerca să îl trezească? Credeți așa ceva? În cazul acesta credeți și în Moș Crăciun, ceea ce e foarte bine. Viiin sărbătorile, viiin sărbătorile! Acuși, acuși se împodobește Bucureștiul cu beculețe colorate și cu noi în clasament după Spania, Norvegia și Suedia.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

gelula (12 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 10:46

" De ce să intrăm în depresie dacă Vlad Chiricheș cîștigă la Sassuolo 1,7 milioane de euro pe sezon, salariu net? Cum să fii trist și angoasat când îți intră în cont aproape 33.000 de euro săptămânal? Nu-i așa că viața e suportabilă și după ce te faci de râs cu Zapata și cu Gomez, dacă tu ai venit net în 7 zile cât un profesor român în doi ani?" Domnu Geambasu, dar dvs cat va intra in cont? Ii dai tu banii aia lui chiriches? Atunci care e problema ta?? Cat iti intra matale in cont, de ce nu ne luminezi si pe noi? Ca si matale esti o persoana publica, nu? Temut, respectat si foarte apreciat. Io zic ca si tu iei mult prea mult pentru cat produci cu penita. Vezi, deja eu te supraapreciez pp ca tu mai ai ceva care se cheama stilou, chiar si alea din china. Sau tu ai Bic dintr-alea de iei 20 cu 4 lei? Nu avea grija, evolutia penibila a lui Chiriches o sa fie analizata si rasplatita si de sasuollo si de contra. Dar tu, pe cine tine te penalizeaza pentru modul tau de a nu gandi? Ca "formator de opinie" ar trebui sa te laside gazetarie, parerea mea si a multora de aici.

Neag Nicolae Alin (15 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 10:59

Ce rău ești...😁

Dragos C (3 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 11:50

@gelula Prietene, ceea ce face Chiriches este un sindrom national! Asta critica Geambasu. Pacalirea muncii. Asta fac romanii: la inceput se lauda si isi arata toate calitatile, iar apoi nu mai fac nimic, mergand pe principiul ca "i-am tras-o si lu' asta! Las' ca are bani, da-l in ma-sa!" Pe de alta parte, neconvocarea unei catastrofe precum Chiriches ar starni un tsunami in Romania! Iar apoi toata lumea ar spune ca antrenorul e ***. Romania joaca in 10 cu Chiriches in teren! Un cuplu de fundasi Cristea - Dr Grigore este de 1000 de ori mai sigur!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (278 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 12:27

@Cosmin Contra este totuși selecționer, ? Remarcați că și Mihai Stoichiță sau chiar și Răzvan Burleanu ar putea formula și solicitarea să fie titularizați pe postul lui Chiricheș, la selecționata națională de fotbal, ?

gelula (12 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 13:13

@Dragos Niciunuia dintre noi nu ii place cum joaca (sau mai bine nu joaca) Chiriches, dar randurile alea cu calcularea banilor pe saptamana m-au dat pe spate. Cand tu traiesti prin astia, tu lucrezi la un ziar care face cultul personalitatii zilnic, cu zeci de poze si citate unui bolnav mintal - mai mult decat raposatului chiar, cand tu inviti in redactie pe AM Prodan, inseamna tu ne iei pe noi de prosti. Cand tu te iei mereu de Hagi (care fie vb intre noi a fost jucatorul cu cel mai bun sut din lume din toate timpurile 70% din goluri marcate din afara careului) si il iei la misto ca nu e intelectual rasat, dar in acelasi timp ne intoxici pe noi, doar pentru ciolanul tau, cu nulitatile de mai sus, ce pot sa mai zic? E mult mai usor sa te iei de amaratul de chiri decat de "patron", ca el "poate sa zica/faca ce vrea ca e patron". Daca esti asa de temut, ai tupeu sa ii zici interlopului "auzi ma nepoate, cat sunt io si cu altii cu scaun la cap aici, tu nu mai intri niciodata pe post, tataie! Pa". Doar Boanchis i-a tinut vreodata piept demusetelului, si l-a batut cu armele lui. In rest, toti merg pe burta si ii mai zic si domnu', sau in cel mai bun caz tac si il ignora. Pai atunci nu mai esti de temut ma gandesc!!! Esti de plans.

gelula (12 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 13:13

@Dragos Niciunuia dintre noi nu ii place cum joaca (sau mai bine nu joaca) Chiriches, dar randurile alea cu calcularea banilor pe saptamana m-au dat pe spate. Cand tu traiesti prin astia, tu lucrezi la un ziar care face cultul personalitatii zilnic unui bolnav mintal - mai mult decat raposatului, cand tu inviti in redactie pe AM Prodan, inseamna tu ne iei pe noi de prosti. Cand tu te iei mereu de Hagi (care fie vb intre noi a fost jucatorul cu cel mai bun sut din lume din toate timpurile 70% din goluri marcate din afara careului) si il iei la misto ca nu e intelectual rasat, dar in acelasi timp ne intoxici pe noi, doar pentru ciolanul tau, cu nulitatile de mai sus, ce pot sa mai zic? E mult mai usor sa te iei de amaratul de chiri decat de "patron", ca el "poate sa zica/faca ce vrea ca e patron". Daca esti asa de temut, ai tupeu sa ii zici interlopului "auzi ma nepoate, cat sunt io si cu altii cu scaun la cap aici, tu nu mai intri niciodata pe post, tataie! Pa"

user (1 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 14:00

Doua lucruri : scuze pentru unele comentarii gresit intelese si altele care nu isi aveau locul. In ceeace priveste spectacolul, este un fake regizat cap coada, generat de curiozitatea existentei tehnologiilor de supraveghere a miscarilor jucatorilor. Chiar exista ! La ce performante a ajuns tehnica si cum sunt analizate jocurile ! Waw

Constantin (10 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 16:16

1. Chiriches niciodata nu a fost fundas central, el e bun pe postul de mijlocas ofensiv. 2. Prefer sa nu vad Nationala la EURO, toti sunt un fel de Chiriches, adica foarte slabi. Ne bat scandinavii oricand la orice ora, am scapat ca prin minune la Oslo, a doua oara nu avem nici o sansa. Cu Suedia nici macar sa visam nu indraznim.

Vio (42 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 16:45

"Chiricheș ar trebui să fie primul care să se revolte pentru felul în care își târâie cariera de atâția ani..."Da' de Lobont va mai amintiti cum mai lustruia banca la Ajax, apoi Roma? Pe bani si mai multi! Sau Marica, mai ales Marica, cel care a strâns vreo 30 de meciuri în vreo 5 ani(sau mai multi?) pe la Stuttgart sau Schalke 04? Si nici alea întregi. Are vreo tresarire când face pe expertul la TV sau când îl critica pe Piturca(un câstigator de Cupa Campionilor, orice s-ar zice,nu vorbesc de cariera de antrenor)?

Sergiu (5 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 17:14

Totusi, nu trebuie sa ai fantezii ca sa te uiti la un meci al Atalantei. Au terminat anul trecut pe 3 (peste Inter, Milan, Roma, Lazio). In 2018 au terminat pe 7, in 2016 pe 4. Daca te uiti la meciurile lor regulat, o sa vezi ca joaca un fotbal incantator.

di livio (158 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 21:42

nu te doare naționala...te doare că ăla cîștigă mai mult ca tine...și lasă profesorii, zi mai bine de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează