Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Beijing, alt timp

Simona Halep a pierdut în turul doi la turneul unde acum fix doi ani urca pe prima poziție a clasamentului mondial. Dar câte nu s-au întâmplat de atunci...

Permalink to Beijing, alt timp
luni, 30 septembrie 2019, 6:30

Pentru Simona Halep, sfârșitul de sezon 2019 seamănă până la identificare cu 2018. Același recul în planul jocului, consecință a suferinței fizice. Abandonului de la Wuhan i-a urmat un pseudoabandon la Beijing, după un meci pierdut în fața rusoaicei Ekaterina Alexandrova, 2-6, 3-6. De ce a insistat totuși să joace Simona, deși se putea vedea că nu era în apele ei?

„1” din flori
Bănuiesc că nu sunt mulți cei care își amintesc că fix acum doi ani Beijing însemna sfârșitul triumfal al unei curse nebune. Simona Halep se califica în finala turneului, iar asta îi asigura fotoliul de lider al ierarhiei mondiale. Chinezii o sărbătoreau cu un „1” bricolat din flori, obiect simbolic pe care ea l-a îmbrățișat drăgăstos. Era capătul unei încercări, nu al unui drum. Simona rămânea acolo, pe prima poziție a clasamentului WTA, timp de 64 de săptămâni, dintre care 48 consecutive. Între timp câștiga și Roland Garros. O performanță uriașă a micuței românce.

Alt RMN, aceleași întrebări
În fața Ekaterinei Alexandrova, Simona a părut și mai mică. Diminuată de o accidentare pe care o poartă cu aceeași încăpățânare care a dus-o și la gloria sportivă, campioana de la Wimbledon (ce frumos sună asta, dar parcă s-a întâmplat acum un secol!) a făcut doar act de prezență în fața unei jucătoare decente, dar fără vreo calitate ieșită din comun. Imediat după meci, Simona a declarat că vine în țară, unde se va supune unui RMN. O analiză medicală pe care o repetă obsesiv și care va confirma o dată în plus hernia lombară de disc. O afecțiune de care te tratezi, dar care nu se vindecă integral niciodată. Medicii de specialitate vă pot confirma asta. Cât de corect aplicate pe cazul ei și cât de riguros efectuate au fost procedurile de recuperare nu știm.

A fost și bonusul?
De ce a bifat totuși Halep turneele din China, deși știa că este accidentată? Din fair-play față de organizatori? Probabil și asta, Simona a demonstrat în multe împrejurări că este un om corect. Uneori naiv de corect. Cei atenți la sistemul de premiere din circuitele feminin și masculin susțin că a fost și calcul pragmatic în decizia ei. Căci prezența la Wuhan și la Beijing a completat tabloul turneelor Premier Mandatory și Premier 5 din calendarul pe 2019, asta asigurându-i româncei un bonus consistent la final de an. Prin care WTA răsplătește constanța la nivel înalt a competitoarelor.

Plonjon în lumea materială
O poți acuza că a procedat așa, dacă a fost acesta motivul? Da, în măsura în care și-a agravat accidentarea. Da, în măsura în care observi că deja a câștigat peste 5 milioane de dolari numai în 2019. Într-o lume ideală și imaterială, 400.000-500.000 de dolari, cât reprezintă bonusul, ar fi o miză meschină. Noi trăim însă într-o lume în care banul bate tot. Impune respect, ține loc de onoare, este surogat de altruism, generozitate, modestie. Dincolo de filosofia asta nu foarte profesionistă, orice amator de tenis se mai poate întreba cum este posibil ca duminică să zburzi în fața suedezei Rebecca Peterson, iar luni să te târăști pe teren cu Alexandrova. Chiar dacă hernia de disc este o suferință discontinuă.

Contra rusoaicei, mi s-a mai părut că Simona suferă pur și simplu de lipsă de pregătire fizică, nu doar de spate. Apatică, nu doar suferindă, Simona părea dublura jucătoarei care, prin forța de luptă pe care o etala în fața adversarelor, câștiga și când pierdea. S-a schimbat ceva în rău sau este doar o falsă impresie?

Meciul Simona-Halep
Prefer a doua variantă, iar viitorul să îmi dea o pereche zdravănă de palme că m-am îndoit de ea. Până atunci, Turneul Campioanelor, la sfârșit de octombrie, acolo unde Simona este deja calificată, alături de Ashleigh Barty, Karolina Pliskova și Bianca Andreescu. Asta în varianta optimistă că nu va declara forfait ca anul trecut. Deocamdată, Simona are din nou un meci complicat cu ea însăși. Campioana de la All England este față în față cu o tânără de 28 de ani care vrea să profite de banii câștigați și să își trăiască viața. Și care nu mai are nimic de pierdut. Greu meci!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Mariusb (1 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 19:38

Dincolo de niste truisme evidente pentru oricine urmareste fenomenul, cred ca nici tu nu stii exact ce ai vrut sa transmiti prin acest articol...

Cristian (1 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 19:52

Nu mai are treaba Simona cu tenisul.Are gagic,el o atinge bine,are o varsta care pt Romania e maximul performantei,a castigat destul,isi castiga inca un an-doi bani pt necesarul zilnic si asta e. A fost odata Simona.

Clord (22 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 19:56

Daca eram in locul ei si as fi cunoscut faima la nivel mondial, prin munca si talentul meu, si as fi citit presa din Romania, a doua zi imi luam cetatenie in vreo insula la zeci de mii de km si imi luam adio de la toti comentatorii, de la toti postacii de pe internet si de la tara asta care respira venin!!! Deja s-au depasit toate regulile bunului simt in relatia pe care o tara prin muritorii ei si prin presa scrisa o au cu un sportiv exceptional!

JFM (151 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 19:57

O sa joace cat mai putin si doar la turneele cu premii consistente, daca mai joaca doi ani sa o faca pt ceva concret, premiile in bani. Altfel s-a acoperit deja de glorie doua turnee de GS, nr. 1 mondial peste 1 an, in primele 10 cred ca e in primele doua din lume. Probabil va viza turnerele de Grand Slam si cele care vin imediat dupa acestea, ca importanta si bani. O startegie OK, de retragere. Cat sa o mai lungeasca?

Ionut (1 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 19:58

Nu are nimic la spatele, de cele mai multe ori accidentarile sunt scuze pt a abandona in turnee mai putin importante. Pe langa acest bonus de la WTA primeste si bonusuri de participare de la organizatori. De cate ori a abandonat din cauza accidentarilor la un turneu de Grand Slam? Verifica asta in ultimii ani si o sa vezi cat de reale sunt accidentarile de la restul turneelor.

?????? (278 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 20:14

Dacă apar probleme la articulații, tendoane, coloană, probabil că au la origini starea mușchilor, elasticitatea lor, tonusul, ? Glucide, lipide, proteine, calorii, apă, echilibrele hormonale, ?

?????? (278 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 20:17

Vitamine, minerale, etc.,

emy (5 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 20:50

Simona la baie.!Jocul ei este invechit, depasit, azi tinerele jucatoare joaca alt fel de tenis, cu veniri la fileu, cu loburi etc. , procedee straine Simonei . Ar face mai bine sa se retraga acum , sa-si vada de afaceri, sa se marite, altfel, daca o sa continuie asa, o sa iasa din prima suta .

itu52 (288 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 21:04

Nu contribuim cu nimic ca să-i dăm lecții sau să-i cerem socoteală la cum se prezintă la concursuri. Merge pe banii ei, are de intreținut staff_ul și multe cheltuieli adiacente prticipării la turnee. E greu să acopere totul și ar fi păcat să nu profite de toate portițele deschise în WTA. Două victorii în China i-au asigurat punctele necesare participării la Turneul Campioanelor. Au mai curs și ceva bani și totul este o.k. La ambele turnee a văzut că este mult de lucru, meciuri în trei seturi și a renunțat. A preferat abandonul sau să piardă sub scuza accidentării, decât să-și rupă picioarele pe bani puțini. Strategii, rămâne să mai lucreze la motivări. E cam periculos să declari înaintea turneului că te simți bine, că nu ai nimic fizic, iar după turul doi, trei să-o treci pe RMN. În rest, are afacerile ei, o viață personală, slăbiciunile ei și tot ce ține de un om normal. Este pragmatică, bine ancorată în realitate, diplomată în relațiile cu țara și cetățenii ei. Știe ce și unde să vorbească. E mai mult Țiriac decât Năstase, așa că nu este cazul să ne batem capul.

di livio (158 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 21:33

bine că nu i-ai zis Simo Nimichi

huhu rezea (1 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 23:13

Are un joc atat de liniar, fără variatiuni, incat orice jucatoare care i-l studiaza o anihileaza. A cata oara a pierdut in fata unor necunoscute?

?????? (278 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 0:56

De remarcat și faptul că în 2019 a câștigat, până în prezent , doar un singur turneu de tenis, nu ca în alți ani când câștiga chiar și două turnee de tenis sau chiar mai multe turnee de tenis, ?

pitone (3 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 1:06

unde-i comentariul meu geambasule?

Rica (3 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 7:19

In acest,sper sa nu gresesc,Simona a abandonat la toate turneele cu doua-trei tururi inainte de o probabila confruntare cu Bianca. Sa evite oare confruntarea cu o alta romanca(este totusi romanca Bianca asa cum si Simona este machidoanca) ?

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 10:48

Simona – Halep 2:0, cistigati voi mai intii cele mai importante turnee, totusi adevarat si frumos scris. Dar cu meciuri de acest fel se comfrunta mai toti cei responsabili. Iar pare ca doar Simona … imi inchipui cit roma-ni nea-osi ati taiat. Unul e Chiri despre care ai scris recent. A fost cel mai bun in perioada Reghe, chiar cu Stoichita a facut meciuri fabuloase, dar cum a plecat doua saptamini s-a si intors la mama bambo sa plece pe trei carari. La fete nu se intimpla asa ceva, nu sint toate brinza. Simona n-a vrut destul de mult sa cistige, asta e tot. Ori a vazut din greseala vre-o poza cu nea Mircea, ca eu doar daca ma gandesc la el fac Lumbago.

Andrei F (37 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 11:42

Ca sa vezi!!!Pe o parte se plange pentru ca accidentarile si performantele mai mici din turneele din Asia si pe alta ni se vorbeste de bonusul pentru participarea la cele mai importante turnee,vezi ca banii ar fi o tinta...Pai nene,daca Simona facea performanta sa zicem la turneul actual nu incasa din performanta realizata mai mult decat bonusul care acum nu se stie cat o sa fie?Daca Simona nu participa la Turneul Campioanelor stiti ca are sa piarda bani si puncte pentru ca la acest turneu se plateste si se puncteaza pana si meciurile pierdute?Sponsorul ei credeti ca o recompenseaza pentru ca sportiva noastra participa la meciuri cu vizibilitate mica la Cluj sau pentru ca Simona este vizibila intr-o tara cum este China...?Apoi....cum sa acuzi pregatirea fizica a sportivei cand tot spuneti ca a zburdat cu o zi inainte?A pierdut pregatirea fizica peste noapte?Si...este clar ca Simona are presa mai buna in strainatate.Se vede si din adversiunea sportivei fata de multi ,,tragatori,,de intrebari romani care vor sa fie ei spirituali...Intrebarile acelea fara logica din aeroport mai bine nu erau puse...

Adu (66 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 18:40

Al 6-lea an la rând calificată în WTA Finals! Nu cumva e record WTA?! Cu accidentări și titluri, Simona rămâne cea mai tare jucătoare de tenis a României până azi, și are recorduri mondiale deja, și nu renunță! O doare de la efortul mult din acești ani de muncă, dar nu se dă bătută! HAI SIMONA!

Comentează