Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Genk nu a greșit!

În sfârșit, Ianis Hagi la Rangers! Gata, ne-am mai liniștit și noi. Ostenise săracul de cât l-am plimbat prin curtea marilor cluburi europene în primăvara asta bolnavă. Numai că în cazul de acum situația era diferită. Marți, site-ul oficial al […]

...

A apărut alt investitor la Dinamo! SRPD

Vânzarea lui Dinamo a trecut prin toate fazele, mai puțin vânzarea. Asta ca să rezumăm evenimentele. Părțile implicate în ipotetica tranzacție și-au transmis mesaje, și-au dat ultimatumuri. S-au cerut garanții bancare, s-au oferit la schimb promisiuni. Și somații. Cineva pare […]

...

Mircea Rednic ne provoacă!

Nesecat subiectul rivalității Steaua-Dinamo, mai ales din perioada Epocii de Aur. A existat o așa-zisă Epocă de Aur din care s-a născut așa-numita Generație de Aur. Aflăm multe despre acea perioadă dacă îi ascultăm pe eroii timpurilor trecute. Bizare timpuri! […]

...

80 de metri de șmecherie

Oricum ai măsura, 80 de metri rămân 80 de metri. Cu ruleta sau cu raza laser a dronei, nu îți iese niciun milimetru în plus. Important este însă cum folosești acești 80 de metri, care reprezintă lățimea terenului la Stadionul […]

...

Lovitură pentru paraschivi și mărgineni

Personajul stătea în block-starturi, gata de acțiune. Iar noi, naivi, socoteam că pandemia ne va lăsa poate un pic mai bolnăviori, dar mai curați, mai cinstiți. Aiurea! Cluburile din prima ligă au profitat din prima zi a crizei de întreruperea […]

...

Interzis pe Dinamo!

Stadionul din Ștefan cel Mare a devenit câmp de luptă identitară. Dacă tot rămâne o ruină, să fie o ruină necălcată de dușmani!

Permalink to Interzis pe Dinamo!
miercuri, 18 septembrie 2019, 8:14

Prezentare în cheie dramatică. Sanctuarul urma să fie pângărit, dar gardienii purității sentimentului dinamovist au reacționat. Nu suntem la biserică, deși bisericoșenia a devenit modă în fotbalul nostru. Deci suntem la fotbal, mai exact pe lângă stadionul Dinamo. Locul interzis Rapidului și suporterilor din Grant, care urmau să vină, duminică la prânz, în Ștefan cel Mare pentru meciul cu Gloria Buzău. Nu vor mai veni, joacă tot în Regie.

Ce se apără de invazia giuleșteană?
Privim atent, poate peste noapte a crescut ceva în locul coșmeliei sovietice din anii ‘50. Poate că dincolo de porțile complexului sportiv a răsărit ca prin minune, că tot ne rugăm și ne dăm cu capul de icoane, mândra arenă cu 30.000 de locuri, facilități și utilități. Locuri de relaxare, spații comerciale, un muzeu care să țină vie istoria clubului. Nimic! Nimic în afară de ce știam. Tribune cu betonul cariat de intemperii, scaune coșcovite, bălării, șobolani, țâșnitori ruginite, o așa-zisă masă a presei construită pe principiul unei barăci de șantier (operă arhitectonică a anticului acționariat Badea&others), vestiare la limita dintre decent și promiscuu și o „oficială” tip acvariu, unde pe timpuri se fumau havane și se puneau la cale afaceri de zeci de milioane de euro(i).

Deci, ce se apără? Locul pe care au călcat Nunweillerii, Dinu, Dumitrache, Sandu Gabriel și Dudu? Sau urmele șezutului lui Borcea, Autostivuitorul?

Capitularea
Lucrurile sunt clare. O facțiune a galeriei dinamoviste a reacționat dur la anunțul că Rapidul, chiriaș în Regie pe timpul cât se construiește noul stadion (acolo, lângă Gara de Nord, chiar se construiește!), vine să dispute un meci de campionat în Ștefan cel Mare. Lucrurile sunt clare și în același timp foarte complicate atunci când se amestecă sensibilități, simbolistică și interese comerciale, rivalitatea istorică și realitatea contemporană. Proprietarul arenei Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo, a zis „Da!”, suporterii au strigat „Nu!”, exclamație la care au adăugat și niște amenințări pe adresa lui Prunea și Bălănescu. Și a rămas cum au vrut suporterii. Capitularea în fața presiunilor galeriilor nu mai este nici măcar o modă, a devenit regulă. Las interpretările pe seama cititorilor.

Primul dintre cei vizați de veto-ul ultrașilor, Florin Prunea, s-a repliat imediat și a denunțat înțelegerea, deși clubul de fotbal pe care îl conduce din postura de manager general este chiriaș al arenei în discuție. Poți să spui că nu primești pe oricine în casa ta atunci când chiar este casa ta. Sigur, prin tradiția de mai bine de 6 decenii, aceea este casa dinamoviștilor. Dar în momentul de față operăm cu o metaforă, nu cu o situație contractuală.

Ospitalitate. Ce prostie mai e și asta?
Plus că odată intrați în simbolistică putem vorbi și despre noțiunea de ospitalitate. Vetustă și demodată se vede treaba. Serios acum, în ce fel murdărea Rapidul cu suporterii lui spiritul dinamovist prin disputarea unui meci de liga a 2-a în Ștefan cel Mare? Rivalitatea nu înseamnă dușmănie, nu cel puțin după regulile bunei-cuviințe. Expirată și ea, se vede treaba. Găzduirea unei echipe rivale (odinioară) era un gest de curtoazie, nu de slăbiciune. Trăim vremuri triste și aproape că e periculos să spui astfel de lucruri, căci devii țintă a urii. Putem opera și cu nuanțe, inclusiv în nota stridentă impusă de galerii. Una a fost incursiunea fără noimă a lui Mircea Lucescu în vestiarul FCSB-ului și alta era solicitarea de acum a giuleștenilor.

Bun venit în prezent!
Mie mi se pare că s-a ratat un prilej, dar ce mai contează? Ce mai contează că Rapidul, a cărui galerie cânta de mama focului că n-a fost membră de partid pe vremea comuniștilor, a fost confiscat de PSD-iști și de personaje sulfuroase din anturajul partidului la putere? Ce mai contează că Dinamo, dusă pe marginea prăpastiei de dezmățul de acum mai bine de 10 ani, ținută apoi la limita subzistenței de Ionuț Negoiță, este vânată acum de un afacerist care a deposedat statul român de niște sute de milioane de euro?

P.S. În 1949, Dinamo, care nu avea încă un stadion propriu, disputa partida de campionat considerată „acasă” pe stadionul Giulești. Întrebare. Era lumea mai proastă sau mai bună acum 70 de ani?

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 20:36

In 1949 era mai buna. Dar legat de stadion: o echipa muncitoreasca (cine o fi scos-o ca anticomunista?) A gazduit o echipa a poporului. App le explica cineva stelistilor ca generalul de armata care a semnat decretul era conducatorul uneia din cele doua divizii prin care urss tinea pe rege in sah?

Durden (263 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 20:55

Pai in 1949 nu avea cum sa existe rivalitatea actuala, avand in vedere ca unul dintre cluburi abia se infiintase, nu?

marin (27 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 20:57

NU suporterii hotarasc! Proprietarul decide! Pentru amenintari exista justitie... Sa vedem DACA POATE se va reconstrui stadionul lor, unde vor juca ei... poate pe Steaua...

Geo (16 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 21:06

Bravo, domnule Geambasu! Daca e vorba de Rapid sau Dinamo e OK, e de inteles orice colaborare, ceea ce e perfect respectabil. Ehei, daca e vorba de FCSB, nu se mai poate. Combati sustinand o cauza buna si, deodata, fleosc cu mucii in fasole. Imi "place" cum gandesti. Cam asa gandesc toti dinamovistii frustrati din galeria aia pe care o cam critici. Si dupa aia ne miram: de ce or fi radicali si irationali? Uite, pentru ca si tu si altii ca tine, "formatori de opinie", vezi Doamne, sunteti rigizi si dusmanosi, nu vedeti decat interesul vostru, nu va puneti niciodata in postura celui pe care il atacati, ridiculizati sau dispretuiti. Daca o faci fara sa-ti dai seama e grav, pentru ca inseamna ca nu mai ai contact cu realitatea. Daca o faci intentionat e si mai grav, pentru ca esti mai rau decat *** *** din faimoasa peluza dinamovista. Daca faci rau incercand sa faci "bine", mai bine nu mai fa niciun "bine".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silviu (2 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 21:18

La afirmația cu deposedarea statului de câteva sute de milioane ai și probe? Ca din câte știu eu Florica a fost achitat de justiție? Sau intra în fisa postului sa începi atacurile de pe acum?

fotbal (3 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 21:34

Rusine suporterilor CS Dinamo . Rusine si conducerii ca s.a dat dupa suporteri, pt ca nu are coloana vertebrală. A dat un comunicat initial , trebuia sa se tina de el nu sa il schimbe. Aici nu e piata! Unde e bunatatea, ospitalitatea? E vorba de bun simt, de mult bun simț ... E strigator la Cer ce s.a intamplat! Da, oamenii acum 70 de ani erau mai buni. Acestia nu sunt suporteri adevarati, nici Prunea , nici Balanescu nu sunt conducatori adevarati , ci niste fricosi cu totii! De ce nu a fost intrebat Lucescu si Dinu de acest meci al Rapidului in groapa? Sigur cei doi primeau Rapidul ca si oaspeti pe stadionul Dinamo.

Unul (27 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 21:52

Pun doua intrebari pertinente, poate primesc si raspuns..De ce CSDinamo a zis DA, daca stadionul e concesionat de Badea ? Ce treaba au Prunea si Balanescu cu stadionul daca Dinamo plateste chirie sa joace acolo.?..PS. E ceva putred in PCH, il injura doar pe Negoita, pe Badea nu, cu toate ca nu-i lasa sa aibe un stadion modern..Are dreptate Dinu cand spune ca actualii sefi de galerie nu vor doar de un spritz..

Valentin (32 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 22:01

Sunt dinamovist, iar acea casă e dărăpănată. Pentru mine, ar fi fost mai mult decât ok să joace Rapid acolo, în condițiile actuale când sunt în Liga 2. Nu te lupți cu unul mai slab ca tine ca rival, ci atunci când e măcar cât tine, deşi la valoarea loturilor, şi ca buget suntem tot pe acolo.

xxrapi (19 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 22:14

Sincer? nu im ipare rau ca au facut asa. Si stiti de ce? Pentru ca exista un iz de catei. Mici. Catelusi. Oare vor avea nevoie ,vreodata,sa joace pe noul Giulesti? Ar fi bine sa le spunem ca si acolo miroase. A fum. De locomotiva.

Mihai Coman (9 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 22:19

Cred ca per ansamblu lumea era mai buna in 1949, dar asta trebuie sa fi fost ultimul criteriu pentru care Dinamo-ul a fost primit pe Giulesti. Romania abia fusese bagata cu brutalitate in lagarul sovietic. Aproape toate echipele interbelice (aka capitaliste) fusesera trimise, sau se pregateau sa mearga la re-educare. Foarte putine reusisera sa scape. Cea mai cunoscuta era Rapid. Oricat de muncitoreasca ar fi fost echipa giulesteana, nu cred ca ar fi putut refuza un ordin venit de prin cabinetele proaspat decorate cu seceri si ciocane. A se impotrivi unui ordin de a gazdui proaspat infiintata echipa a Militiei probabil ca ar fi insemnat punerea echipei muncitorest in randul celor anti-proletare. Asa ca lumea care lua decizii era mai rea.

xxrapi (19 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 22:27

am scris un comentariu. de ce nu apare?

F31M (49 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 22:34

Imi pare rau ca nu am trait in timpurile cand se scria corect "match", nu meci. Daca tot imprumutam un cuvant din alta limba, il folosim in forma originala nu-l mascarim. Ca dinamovist eu insumi, imi e rusine de gestul galeriei dinamoviste. Un gest de neam prost, de neam prost contemporan. Imi aduc aminte de o vorba a bunicului meu (rapidist): "A fi prost nu e mirare, a fi om e lucru mare". Cum domnul Geambasu a spus, traim vremuri grele toti. Ar trebui sa fim mai buni unii cu altii. Sa ajuti un adversar la nevoie e cea mai buna ocazie de a arata cine esti cu adevarat. Un prilej ratat. Ratat de niste fraieri marunti. Dinamo nu sunt ei cateva sute, suntem noi cei multi 55,000 cu Manchester United si alte sute de mii imprastiati prin lume. Sa le fie rusine. Mai ales ca nu era vorba de Steaua, poate aia mai intelegeam cat de cat.

?????? (265 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 0:36

Despre Cornel Dinu ați zice totuși că nu a fost chiar "câine roșu" ci mai bine zis "găină roșie", mai des zicând de "boabe" , și având și o ,,stimă deosebită" pentru arbitrul Porumboiu, ?

?????? (265 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 0:40

"Cocoș roșu", ?

gio (28 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 1:01

@Alex nu era mai buna lumea in 1949, comunistii se instalasera, oamenii faceau foametea dupa razboi in timp ce rusii n incarcau in trenuri tot ce se putea transporta, incepuse valul de arestari si deportari etc., deci chiar nu e cazul sa debitati prostii cu lumea mai buna in 1949 cand evident ca habar nu aveti ce inseamna Romania acelui an. In rest, in 1949 nu era nici o rivalitate Dinamo- Rapid, prima fiind de abia infiintata.

Adi (6 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 7:44

@F31M - De ce nu zici LONDON in loc sa pronunti LONDRA?

JFM (126 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 8:00

Dintr-un interviu dat de Rica Raducanu: Rivalitatea care există acum între fanii celor două echipe(Steaua si Rapid) nu a existat dintotdeauna, ci s-a clădit în ultimii 30 de ani. În perioada în care giuleștenii evoluau în liga a doua galeriile celor două cluburi nu aveau nimic de împărțit, dimpotrivă, și-au găsit un rival comun, pe Dinamo. "Steliști și rapidiști, urîm dinamoviști" era sloganul celor două galerii. "Nu ne-a fost rușine să jucăm în Ghencea" Pentru Rapid nu era o rușine că evoluează pe stadionul rivalei, atîta timp cît se umplea meci de meci. Nicolae Manea, fostul atacant al Rapidului din acea perioadă, spunea, în urmă cu patru ani, că în Ghencea se simțeau bine, dar nu era ca în Giulești. "Aveam specatatori, nu glumă. Pe Ghencea reușeam să defilăm din cîte țin eu minte. Țin minte că nu eram priviți cu ostilitate de nimeni, aveam 30-40 de mii de oameni la fiecare meci". Un alt fost jucător al Rapidului, dar și al Stelei. 33 de mii de oameni au fost prezenți în Ghencea la Rapid - Petrolul, un meci de divizia B, disputat la ora 11 dimineața.

Mai vine borcea cu spartanii???? (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 9:21

La dinamo nu se mai stie care sunt caini care musca si care sunt caini care latra. Se pare ca latraturile din pch catre badea sunt de bucurie. De bucuria ca badea, ultimul actionar ramas nepieptanat de DNA, nu a initiat procedura de recuperare a prejudiciului provocat clubului dinamo de borcea. Asadar,pch latra timid catre alti catelusi derutati ca prunea si balanescu pe care i-au simtit mai slabi pregatiti la scoala damigenelor decat mister cdc.

pacura si parfum (2 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 10:45

Dinamovistii sau gandit la rapidisti sa nu se faca de ras daca vin in centrul bucurestiului murdari de funingine pentru meciul lor cu gloria buzau. Asa ca i-a pus sa mai treaca putin pe ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L (263 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 11:27

Pe mine sa nu contati! In disputa asta, vreau sa zic :D Exista insa o mare deosebire intre 1949 si 2019: atunci patronul tutulor echipelor era Partidul; Muncitoresc/Comunist, satana sa-i pieptene ;) Azi, inclusiv fanii se simt patronii echipelor la care tin. Iar intelegere intre fani, mai rar, nenicule :D

Maxentiu (57 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 12:05

Reactia suporterilor e oarecum deplasata, dar e si un pic de inteles, pentru ca e de asteptat ca suporterii rapidisti sa se deda la actiuni reprobabile in incinta stadionului (vandalizare, graffiti injurioase la adresa lui Dinamo etc.). Nu-i vorba, si suporterii dinamovisti s-ar fi comportat la fel daca ar fi jucat Dinamo pe Giulesti, ca asta-i nivelul, n-ai cum sa le ceri mai mult.

Teddy Bear (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 12:55

Acestea sunt timpurile si atat pot sa inteleaga acei suporteri. Ar fi inutil sa le explici ca daca ar fi acceptat gestul lor de curtoazie i-ar fi plasat intr-o categorie net superioara celei in care te comporti ca un sectant fotbalistic. Daca ar fi acceptat ar fi dat cu adevarat o lectie tuturor. Acum insa vor ramane fericiti ca au mai aratat ei ce suporteri adevarati sunt. Doar pt ei.

Normal (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 14:19

Dinamovistii, comunisti s-au nascut, comunisti au ramas

Goro (9 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 15:30

Maistore, ce stii tu despre Sandu Gabriel?? Ciocu mic si joc de glezne!! Mai deunazi o scaldai cu Greatful Dead... te bagi in seama ca musca in *** ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florin (22 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 16:47

Inca nu pot intelege cine sunt sau ce este ceea ce se intituleaza "PCH"!? Dupa cum se comporta in timpul meciurilor fie acasa, fie in deplasare, ba chiar si in spatiul public, nu este altceva decat o adunatura de scandalagii, de batausi! In mod sigur SUPORTERI nu sant! Nu cred ca vreunul din membrii "PCH" a trait vremurile celebrelor cuplaje bucurestene de pe "23 August". Degeaba le-au povestit parintii si bunicii lor cum atunci, in tribune se juca table, sah sau tabinet intre suporteri, se impartea sandvichul si sucul, pachetul de tigari pana la inceperea primului joc, fara sa se tina cont ca partenerul era dinamovist, stelist, rapidist sau "bancar"! Habar nu au acesti asa-zisi fani ca la final se umpleau terasele si bodegile, iar fostii adversari din tribuna ciocneau halbele cu bere fara dusmanie, fara insulte. Acelasi lucru il faceau si jucatorii, acestia adunandu-se "la gramada" in locurile selecte ale Capitalei (de regula la Barul Melody, la "Berlin" sau "Gradinita"), iar in lunea de dupa, obligatoriu, la Baia Centrala, unde suporterii si jucatorii intorceau, fara incrancenare, pe toate partile prestatiile favoritilor (Cornel Dinu a povestit de multe ori, cu nostalgie chiar, despre acele vremuri). Nu lipseau ironiile, farsele, totul insa cu zambetul pe buze. Pe atunci, in tribune se venea (si) cu sotiile sau prietenele, laolalta copii, parinti, bunici. Acum?? Oare daca "PCH" crede ca ceea ce "produce" in tribuna inseamna normalitate, de ce nu-si aduc respectivii si prietenele la jocuri, sa-i vada manifestandu-se in toata "splendoarea" lor?!? Cred ca ar fi timpul ca toti cei care inca se regasesc sau se vor regasi in conducerea clubului "Dinamo" sa puna ordine in relatia culb/ echipa cu aceasta "PCH"!

comentario23 (4 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 18:21

Ma bucur sa va observ consecventa si atitudinea normala fata de firesc. Unde s rivalitatile de odinioara, neintinate de patima urii? De ce nu vrea nimeni sa schimbe societatea asta grabita care a pus bariere de fum intre mentalitati strict pentru profit? Profitul unui procent statistic irelevant... Adevaruatele rivalitati nu pot exista decat in demnitate. Ale noastre pare ca s au pierdut intre fricile, grijile si dependetele cotidiene.

Cristiam (19 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 19:55

Îmi aduc aminte foarte bine ca in zilele când suporterii rapidiști făceau greva foamei ca urmare a falimentului in care intrase Rapidul, suporterii steliști aruncau cu parizer și pâine in ei batjocoritor, iar Dinamoviștii au mers la ei ducându-le apa și fiind alături de ei. Sunt dinamovist de foarte mulți ani și ca orice dinamovist care se respecta tin cu Dinamo și cu oricine joaca împotriva Stelei! Lol Pot spune ca Rapidul este a doua echipa cu care țin din campionatul românesc din simplul motiv ca admir atașamentul suporterilor fata de echipa. Au fost alături de Rapid și in C și in B și in A și in cupele europene. Cluburile trebuie sa țină cont de părerea suporterilor dar in limita bunului simt. Din păcate “spiritul dinamovist” e pe cale de dispariție ca și suporterii adevărați. Ultrașii ăștia care dau foc și arunca cu pietre nu sunt altceva decât niște infractori și părerea lor nu ar trebui sa conteze. La așa conducători, așa suporteri și nu in ultimul rând așa echipa.

Comentează