Fiorul inocenței la US Open
Turneul masculin a fost înviorat de doi jucători de 23 de ani. Atipici și nu foarte iubiți, Matteo Berrettini și Daniil Medvedev au mai alungat monotonia instaurată de cei trei mari

După ce a pierdut în fața lui Roger Federer în turul 4 la Wimbledon, italianul Matteo Berrettini l-a întrebat pe elvețian cât îi datorează pentru lecția de tenis. Fusese un meci scurt, doar 74 de minute, iar gluma peninsularului putea fi interpretată și în cheie rebelă. Cine era totuși acest Berrettini? Cine este acest Berrettini care va juca semifinala de la US Open contra lui Rafa Nadal? De unde a apărut el și ce a făcut până la 23 de ani?
Un om muncitor
Niciun răspuns spectaculos la toate aceste întrebări. Matteo Berrettini are 23 de ani, deci nu ne aflăm în fața unui caz de copil-minune. Am mai dezbătut subiectul, trăim vremuri interzise copiilor-minune. Oamenii se coc, se maturizează mai anevoie. Înalt, 1,96 metri, puternic, cu alură mai degrabă de decatlonist, Matteo a luat-o de jos animat de o hărnicie pe care i-o poți citi și în joc. Este ceea ce definesc foarte bine popoarele vorbitoare de limbă engleză: un hardworker. Avizații știu că drumul spre zonele exclusiviste ale tenisului este o sumă de munci de argat. Așa că Berrettini a debutat ca jucător profesionist în 2015, la 19 ani și vreo doi ani a disputat cu precădere turnee ITF și Challenger.
Școala italiană
Cunoscătorii susțin că școala italiană de tenis, clădită pe stâlpii marilor înaintași ca Nicola Pietrangeli, Adriano Panatta sau Corrado Barazzutti, nu trebuie subestimată. De altfel, Barazzutti s-a aflat în loja lui Berrettini la meciul câștigat în fața lui Gael Monfils. Cu adevărat simpatic, pe antrenor îl cheamă Vincenzo Santopadre! „Sfertul” cu Monfils a fost o partidă cu desfășurare și cu final dramatic, decisă în favoarea italianului după 5 seturi și un tiebreak în manșa decisivă. S-au schimbat lovituri grele, așii au fost bruiați cu duble greșeli, reușitele tehnice de mare finețe au alternat cu „rame”. Mai tânăr cu 10 ani, posesor al unui serviciu remarcabil, dar și al unei lovituri de dreapta dinamitarde, Berrettini a rezistat mai bine presiunii. Și a dat permanent senzația că este mai anclanșat în meci.
Jos șabloanele!
Publicul american, gălăgios până la ireverențios, a ținut pe față cu Monfils, din motive care țin nu atât de realitatea că Gael este pur și simplu un jucător spectaculos, cât de vechea teorie a outsiderului. De ce totuși francezul, mai bine clasat în ierarhie, era perceput ca outsider trebuie să-i întrebăm pe alde John și Jane din tribune. La aceste premise emoționale s-au mai adăugat, cred, și elemente deja clasice din noua formă de cultură, hai să-i zicem așa, de negare/respingere a imaginii-șablon a masculului/ femelei albe, aparținători ai așa-numitei rase caucaziene. Bănuiesc că voi fi aspru certat pentru această observație pseudosociologică, din motive prea bine cunoscute, dar presupun că până la apariția tribunalelor care judecă delictul de opinie mai avem. Sau poate că nu?
Ei s-au hrănit din antipatia publicului
Faptul este că US Open a primit cadou două semifinale nu doar inedite, ci și promițătoare. În care din Big Three a supraviețuit numai Rafa. Așadar, Grigor Dimitrov, nescontatul învingător al lui Federer, contra băiatului rău Medvedev și Nadal contra lui Berrettini. Dimitrov, fostul baby Federer, aflat înaintea US Open la cel mai de jos punct al carierei, l-a învins cu totul surprinzător pe seniorul Federer. Pare că Roger începe să își arate vârsta, dar să nu ne grăbim. Că ne-am mai înșelat. Tot un fapt este acela că Daniil Medvedev, despre care am scris de curând, și Matteo Berrettini s-au hrănit din antipatia publicului cu o forță pe care numai campionii o posedă.
‘The energy you are giving me (by booing) will be enough for my next 5 matches’
– Daniil Medvedevpic.twitter.com/MEgJyV8mBC 😂
— The Tennis Podcast (@TennisPodcast) 31 August 2019
O lume minunată
Ce paradox și ce păcat că a trebuit ca tocmai cei doi jucători care au împrospătat aerul turneului masculin să se lupte și cu adversari a căror preocupare fundamentală este să ronțăie popcorn și să înfulece burgeri! Dar asta e lumea în care se întâmplă să trăim și pe care trebuie să o acceptăm așa cum este. Ca terapie împotriva depresiei, vă propun versurile cântecului pentru copii al lui Mihai Constantinescu, „O lume minunată”.
E-o lume minunată în care veți găsi/Numai copii
O lume cu mult soare si mii de jucării/Pentru copii
În lumea cu povești și flori veti întâlni/Numai copii
Și-o lume a inocenței păstrați-o orice ar fi/Pentru copii
Ce frumos! Simțiți fiorul inocenței?