Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Câteva exerciții pentru arbitri

Să se privească în oglindă, apoi să își închipuie că sunt Bergodi sau Costel Enache, nu Dan Petrescu. Ei, cum e viața după meci?

Permalink to Câteva exerciții pentru arbitri
miercuri, 4 septembrie 2019, 11:23

Potopul de înjurături al lui Dan Petrescu a umplut haznaua fotbalului românesc. Care oricum stătea să dea pe afară, că nu e „Bursucul” singurul personaj care înjură ca la ușa vestiarului. Faptele de vorbe ale antrenorului nu au rămas totuși fără ecou. Și nu discutăm aici despre articolele și emisiunile care au sancționat comportamentul birjăresc al lui Petrescu. Au reacționat oameni din afara sistemului, s-au sesizat persoane din interiorul acestuia. Lui Sebastian Colțescu, cel vizat în mod direct de atacul suburban al cetățeanului de pe banca CFR-ului, i s-au alăturat colegii de breaslă. Aceștia au hotărât să semneze o scrisoare de protest pe care să o depună la Comisia Centrală.

Derapăm în neștire

O reacție cât se poate de normală această inițiativă a arbitrilor. Un gest de solidaritate cu un coleg care a fost jignit. O acțiune care spune răspicat „Ajunge, până aici!”. Capetele de acuzare ale epistolei sunt clare și țin să pună bazele creării unui cordon sanitar care să îi ferească de contaminarea cu lături verbale ori cu amenințări de natură fizică. Termenul derapaj, folosit în ultima vreme până la golirea de sens, și-a găsit loc de mai multe ori în argumentația reclamanților. Care au dreptate și pe fond, și în formă. Și în detaliu, și în plan general. Totul este clar și transparent ca un pahar de cristal proaspăt spălat cu cel mai performant detergent.

Oglindă, oglinjoară, cine-i mai cu ecuson din țară?

Doar că înainte de a compune scrisoarea către CCA, domnii noștri arbitri, Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs, Marius Avram, Radu Petrescu și ceilalți, sunt datori cu unul sau două exerciții. Unul foarte simplu: să se privească în oglindă. Dar nu ca să își niveleze gelul din păr. Este recomandată această terapie înainte de meciuri, dar mai ales după. Dacă oglinda nu se sparge, e bine. Celălalt exercițiu de gimnastică morală, puțin mai complicat, este ca subiecții să își aducă aminte că nu i-a obligat nimeni să fie arbitri. Apoi, practic concomitent, să se pună în locul celor pe care îi arbitrează. Mai ales al jucătorilor și al antrenorilor. Nu în locul personajelor tip Dan Petrescu. Să își închipuie, de exemplu, că sunt Costel Enache. Sau Cristi Pustai. Ori Dușan Uhrin. De ce nu Cristiano Bergodi.

Hai la joc!

Continuînd jocul, să se gândească la situația, nu doar ipotetică, în care echipa ta nu joacă cine știe ce, dar este disciplinată tactic și a reușit în fața unui adversar superior să țină scorul egal. Până când vine domnu’ arbitru și fluieră penalty la un duel gheată în gheată între fundașul tău și atacantul celorlalți. Sau până când, la o centrare banală în careul echipei tale, atacantul se sprijină cu ambele mâini pe fundaș și trimite mingea în poartă, iar același domn arbitru validează golul. Ca bonus, pe final de partidă, vârful tău de atac sare la cap cu un adversar, iar acesta îi sparge arcada.

Jocul de-a taica popa

Omul care supraveghează aplicarea regulilor jocului pe teren dictează fault, dar nu ia nicio măsură disciplinară. Se termină meciul, pierzi punctele. Cum reacționezi? Aplici rețeta Petrescu? Sau întorci creștinește obrazul pentru o partidă viitoare în care ți se aplică același tratament? Există și o a treia cale, a protestelor simbolice. Încrucișezi mâinile, ca și cum ar fi încătușate. Sau te închini.

Bine, aici intri în concurență cu falanga drept credincioșilor tip Alexandru Tudor. Care a câștigat și prozeliți în rândul foștilor colegi de breaslă. Demnă de respect aplecarea asta către credință în măsura în care nu ascunde un cuib de farisei. Sau, și mai rău, de fanatici în numele crucii. Apropo, surse laice susțin că preacinstitul Tudor, acum angajatul lui Gigi Becali, se joacă de-a taica popa prin cantonamentul juniorilor fecesebiști, fără a fi hirotonisit. BOR o fi la curent cu practicile oiței care se crede păstor?

Mingea e la Comisia de Disciplină

În loc de concluzie, o întrebare elementară. Kir Kiros Vasaras fiind absent ca de obicei din România, cine se ocupă de soluționarea petiției la CCA? Vicele Alexandru Deaconu, alt adept al congregației Tudor? Până ne vom lămuri dacă și ce efect va avea scrisoarea arbitrilor, așteptăm chiar în următoarele ore o decizie a Comisiei de Disciplină în cazul Dan Petrescu. De la cazul Ionel Ganea-Dorin Mudura organismul condus de Daniel Cernat nu s-a mai confruntat cu un caz de o asemenea amploare.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

victor L (285 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 12:02

Uite-asa, subscriu de-al dreaqcului la articol.

luis (32 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 12:31

Hagi injura mai rau , sau cel putin la fel ca DP, impotriva lui de ce nu s-a facut memoriu? ......

Andrei F (698 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 12:44

Ce bine ati inceput articolul si ce rau ati cotit-o apoi...Adica serios,sa plangem pentru Petrescu si CFR care ar avea dreptul sa-si iasa din pepeni datorita arbitrilor?Nu Coltescu a arbitrat Astra-Steaua?Nu a distrus Radu Petrescu o ierarhie cand a salvat Viitorul aflata in corzi ?Avram nu a permis lui Camora sa fie umbra lui Mitrita la celebrul penalty din Gruia....?Ce au patit acesti arbitrii la aceste meciuri arbitrate mult mai rau si mai ales...presa a pus un pic de presiune contra arbitrilor atunci????De unde!!!!GSP se ocupa cu arbitrajele pro si contra pana cand arbitrii ieseau ca avantajeaza CFR prea la vedere....Acum GSP nu mai face nici o statistica si e clar pana cand...-----Altfel...de ce un jurnalist corect ar pune presiune in ziua cand se da decizia in cazul Petrescu?Sa fi uitat jurnalistul ca Petrescu a scapat pe aratura si in cazul Manea sau Susici?...Astia cu ce gresisera?Apoi rusii si chinezii care l-au tot amendat pe Petrescu...cand acesta activa in Rusia si China?

Lupi moralisti,bre (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 12:49

Moralisti arbitrii romani in ceea ce priveste coalitia lor pentru trimiterea de scrisorele deschise, domnule Geambasu! Speram ca nu au trimis si niste folcloriste deschise dupa datina chivuletiana. Acum, ca i-a speriat petrescu pe arbitri cu injuraturi pe urmasii avramilor si chivuletilor s-au pus repede la scris scrisori sa stie presa ca ei se trezesc noapte din somn visand cum ii spurca petrescu cu mascari. Dar cand ii speria george copos pe arbitrii cu comisioanele de la firma de televizoare sam si sung chivuletii si avramii, fratilii si zotilii nu mai scriau scrisori sa afle presa cum le sunt speriate portofelele ?!

itu52 (288 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 13:12

Majoritatea oamenilor dezaprobă derapajele sociale atunci când sunt departe de casă. Dacă ogoiesc propiului acoperiș, fac ureche șută și defulează apelând la enciclopedia lansată recent de Bursuc pe stadionul din Giurgiu. Dacă e să ne luăm după media românească, analizând reacția, am fi tentați să credem că avem de a face cu un vaccin social. Cred că ne furăm, ca de multe ori, propria căciulă. Bursucul, alias Păcălici, este întruchiparea submediocrității obligată să recurgă la toate mijloacele pentru a-și conserva poziția la masa bogaților. Dezagreând instinctiv privirea, mâna și mintea pufoasă a sfințeniei, fluierată de unii cavaleri, bravul antrenor altoiește spre îndreptarea greșiților lui, îndrumarul neortodox al lexicului autohton. Cât greșește, vor hotărâ azi alții care recurg tot la îndrumare, socotiți neprihăniți și străini de practicile în cauză. Așa să fie oare, pe unde ar umbla dumnezeii dacă s-ar alfa sub teascul nedreptății? Cred că Bursucul, în ciuda sacului cu bani, a servit urcheala socială și mai grav clasarea intelectuală. Să nu murdărim norocul omului, dar nici să nu aburim oglinda socială a *** de acest gen.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica (129 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 13:49

Nu-i frumos insa trebuie sa recunoastem ca in lumea asta se injura mult mai mult. La noi se suporta din ce in ce mai greu mascarea scapata printre dinti si poate degenera uneori in violente fizice. Pe stadion se injura de cand lumea. Injura femeile, injura copiii, injura jucatorii, antrenorii, oficialii, chiar si arbitri, de cele mai multe ori in gand ca de, ei au venit sa castige un ban in orice conditii (se cheama risc asumat). Si ce bine ar fi daca televiziunile n-ar mai focaliza pe buzele antrenorilor si jucatorilor, dar ar capta ceea ce vorbesc arbitrii intre ei (ca la rugby), cu jucatorii, cu antrenorii. Vai ce ne-am mai distra... In concluzie, apreciez pozitiv acest articol.

Florin (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:16

Cel putin 20 de etape merita daca Nu cumva suspendare cativa ani Un om de nimic acest petrescu( am scris numele cu "p" din dezgust fata de acest huligan)

Nica fără frica (138 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 16:28

CFR e ultima echipă din România care se poate plânge de arbitraje!!! Dar ei au fost obișnuiți ca arbitrii să le câștige meciurile când ei nu sunt în stare!!! Când un antrenor se comportă precum Dan Petrescu nu există circumstanțe!!!!

Cosmo (70 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 17:35

@andrei f, tu pe toată lumea critici, numai pe jiji îl aprobi. :))) Mache, tu ești?

Marius (3 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 18:12

Scrisoarea de protest a arbitrilor mi se pare foarte in ordine. Fie ei si cu bube, au dreptul la demnitate garantat prin legea fundamentala. Mi-au scos peri albi de atatea ori arbitri, dar de la asta pana la a spune ca "taci si inghite injuraturile, ca nu te-a pus nimeni sa te faci arbitru" e cale lunga si e rezultatul mentalitatii tipic romanesti: "taci ba, ca si tu ai facut". E ca si cum v-as astepta eu, domnule Geamabasu, la usa sediului GSP dupa publicarea fiecarui articol, si v-as scalda intr-un suvoi fierbinte de injuraturi candide pe drumul catre masina. Sa fim seriosi!

xstelu (63 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 19:21

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 20:06

Articol slab, foarte slab , deci pt cultara generala exemplu pentru a intelege, va trimiteti copilul la scoala si vine asta injurat de mama focului o zi doua trei si tu ca parinte ii zici lasa ba ca asa e normal sa mergi la scoala sa te injure prostii iar apoi ii zici ca de ce se duce la scoala,de ce s-a mai apucat de scoala. Dar poate pt acest om care a scris articolul asa ceva este normal, deasta Romania este unde este si niciodata nu va fi la nivelul altor tari...in ori ce alta tara cu fotbal civilizat petrescu lua minimum 10 etape si concediat pt ca facea clubul de rusine, este vb de integritate respect vine asta care a mers doar prin China si zice ca e antrenor...

Nicu (5 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 20:24

Nica fără frica - Vezi ca nu potriveste ceea ce ai scris tu cu situatia din realitate. CFR a pornit sa castige, a jucat bine si nu astepta ajutorul arbitrului. Dupa cum cele doua echipe jucau pe teren, CFR, care deja conducea pe tabela de marcaj era in stare sa castige lejer partida, poate chiar cu scorul cu care a castigat la ultimul ei joc la Giurgiu cu Astra, 5-1 pentru CFR, iti amintesti? Dar de data asta a intrat in joc fluierasul Coltescu si a dat de pamant cu CFR-ul. Pentru ca arbitrul poate. Pentruca putem, zicea un politician de teapa fluierasului Coltescu.

doilaunu (71 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 21:55

azi soferul de taxi pe care l-am oprit a refuzat cursa spunand ca este ultima lui cursa pe ziua de azi si prefera o directie mult diferita de a mea. Nu l-am injurat si nici nu l-am pus sa se priveasca in oglinda. Asteptand alt taxi un sofer a trecut pe langa mine si m-a stropit destul de rau, asfaltul fiind ud. Nu l-am injurat si, daca s-ar fi oprit, nu l-as fi pus sa se uite in oglinde. M-am gandit ca a fost doar o greseala a lui. La magazin vanzatoarea s-a grabit sa considere ca fac plata cash fara sa ma intrebe, desi as fi preferat cu cardul. Nu am injurat-o de mama, nu am pus-o sa se uite in oglinde. A fost doar o scapare.. Ajuns acasa am citit un articol slab scris de Cristian Geambasu care desi considera inacceptabil comportamentul lui Petrescu crede totusi ca si arbitrii... prea nu se uita in oglinda (??II). Nici pe Geambasu nu vreau sa il injur de vreo ruda cat de cat apropiata si nici nu voi avea pretentia sa il pun sa se priveasca in oglinda. Imi inchipui ca pur si simplu azi nu a fost foarte inspirat.

Jonnick (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 22:14

Nu e mai bine sa-l amendeze pe Dan Petrescu cu 500,000 euro si sa foloseasca banii pentru implemenatarea VAR? Ca toata lumea se plange ca e nedreptatita, dar nimeni nu vrea sa plateasca.

Catalin (1 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 0:24

Pai cine *** esti tu sa injuri acel om de mama, pentru care numai el stie cat a suferit. Nici bine nu a ingropat-o de doua luni si tu il injuri? Rusine domnule petrescu si celorlalti oficiali. Suspendati sase etape si la a doua abatere sase luni...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Khitzhu58 (1 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 1:03

Poi tu, dragă "jurnalist" dacă ai face ceea ce ai scris în articol, cum ar fi? Sa nu o scalzi acum cu Nush ce inepții. Știu ca nu o sa răspunzi.

ana (6 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 11:05

Eu ma intreb si vad ca nimeni din breasla d-stra nu o face, de ce acest arbitru lucreaza inca in acest job important, dupa tentative de sinucidere???? Cine mai are incredere in deciziile lui??? Se stie ca a facut praf multe meciuri, si DP stia. Nu ca nu ar fi si el nevinovat pt. injurii, dar se vede din Statia spatiala ce a facut acest flasnetar pana la final. Daca DP este pedesit sa fie si el, degaba vin toti cu petitii idioate sa-l scoata bazma curata pe acest ins instabil. Asta nu se scrie, dati in cel mai bun antrenor si jucator for ever.Stil romanec, nu ????? Daca era la fcsb nici nu vreau sa stiu ce si-o luau toti , asa CFR sta cuminte si incaseaza a cata oara ,ocara si blamarea tuturor. Nu conteaza ca sunt in grupe ca joaca fotbal, nu pt voi si restul nu conteza. Asa suntem noi , sau mai bine zis, voi, ipocriti si plini de ura.

Comentează