Rus. Român sau ungur?
Depinde soarta unei naționale de un tânăr jucător? Nu neapărat, dar sărăcia amplifică nevoile

România și Ungaria și-l dispută pe Adrian Rus mai ceva decât Real și Barcelona pe Neymar. Comparația poate fi deplasată, nu și înverșunarea. Înainte de a lua în brațe teoria iredentismului/șovinismului/ultranaționalismului maghiar să vedem totuși care sunt faptele. La rece. Ne prinde bine pe căldura asta care topește asfaltul și pârjolește gazonul.
Veni, Vidi, Mol?
Federația română a sesizat UEFA și FIFA despre un posibil act discriminatoriu. Foarte pe scurt, situația se prezintă astfel. Imediat după ce a primit convocarea pentru meciurile pe care România urmează să le dispute cu Spania și Malta, Adrian Rus a fost retrogradat la echipa a doua a clubului Fehervar Mol Vidi, acolo unde este legitimat de la începutul actualului sezon. Oficialii români susțin că trimiterea la formația secundă a lui Mol Vidi nu este o coincidență nefericită. Prin urmare, fac apel la forurile conducătoare ale fotbalului european și mondial să analizeze situația. Comunicatul FRF este neechivoc, fiind scris totodată cu suficientă diplomație.
„Ar fi nedrept ca jucătorului să i se încalce dreptul la performanța sportivă pentru opțiunea lui de a reprezenta România. Această opțiune este protejată, iar orice presiune psihică și orice tratament injust și discriminatoriu ne determină totdeauna să apărăm drepturile și interesele jucătorului”
FRF are dosar subțire
Au sau nu au dreptate cei de la FRF? Sigur că au, acțiunea celor de la Mol Vidi miroase de la o poștă a intimidare. Problema este felul în care ar putea dovedi oficialii de la Casa Fotbalului tratamentul discriminatoriu căruia i-a căzut victimă Rus. Cum se spune în justiție, nu au un dosar solid. Deși mesajul ungurilor este limpede. Vrei să joci pentru România? Poate te mai gândești. Ai timp în eșalonul trei maghiar. Căci acolo evoluează echipa secundă a lui Fehervar. Procedeul nu este nou și este practicat și pe Dâmbovița, și pe Argeș, și pe Tibru, și pe Sena, și pe Tamisa. Dar până acum se aplica în cazurile în care un fotbalist intra în ultimele luni de contract și clubul proprietar risca să nu obțină sumă de transfer la plecarea acestuia spre o destinație mai tentantă.
Produs al Academiei Puskas
Aici, în situația lui Adrian Rus ne găsim în cu totul alt context. Cluburile sunt două țări, România și Ungaria. Vecine și pretine, cum zicea cineva. Pentru România, un fundaș central de 23 de ani, care a evoluat la Euro U21, în meciul cu Franța, este deja o miză importantă. La fel pentru Ungaria. A cărei contribuție la formarea jucătorului nu trebuie escamotată. Rus a pășit în fotbal la Olimpia Satu Mare, dar tot traseul lui ulterior în fotbal se leagă de cluburi din Ungaria și în special de Academia Puskas, al cărei produs premium este. Din această perspectivă, dorința (pretenția) federației de la Budapesta este normală. Noi l-am crescut, iar voi îl vreți de-a gata?
Umbra lui Soros
Dorința, da, nu și procedeul mitocănesc. Și sigur, vrem eleganță? Așteptăm spirit european de la o țară care s-a integrat mai repede în Europa comunitară decât noi? Dar care face tot ce poate, mai nou, să se dezintegreze? Știți că pe autostrăzile din Ungaria, acelea pe care noi nu le avem, sunt plantate din loc în loc postere uriașe cu George Soros, care este prezentat drept marele dușman al națiunii maghiare? Iar noi ne mai mirăm că niște minți înfierbântate l-au trimis pe Rus la echipa a doua?
Ce zice Rus?
Într-un final va conta voința fotbalistului. Numai asta. Rus este la mijloc și are de făcut o alegere nu tocmai ușoară. Cosmin Contra, care chiar îi apreciază calitățile, este hotărât să îl folosească cel puțin la meciul cu Malta. Dar cariera lui Rus, posesor al dublei cetățenii, română și maghiară, nu se încheie la „dubla” cu Spania și Malta. Vorbim după ce apar convocările definitive pentru meciurile din 5 și 8 septembrie.