Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Revista presei străine

Și alte povești de adormit microbiștii înaintea meciului România-Spania

Permalink to Revista presei străine
joi, 22 august 2019, 5:27

Dacă citești presa din Olanda și ești Răzvan Marin, intri în depresie. Editorialiști și analiști trag cu armamentul greu din dotare în direcția lui Răzvan. Lalelele le păstrează pentru Frankie de Jong, după care suspină cam toată suflarea Ajaxului. Nu te simți mai bine nici dacă lecturezi ziarele locale din Anglia. Cum ar fi cel din Reading, din care George Pușcaș află că a fost cel mai slab dintre titularii echipei sale în meciul cu West Brom. Și este numit frustrat. Și se pare că a fost. După note de 8 și de 9, de-abia un 5 anemic la ultimul meci.

O farsă pentru Tătă
În Franța, presa nu are nicio părere despre Ciprian Tătărușanu. Nu joci, nu exiști. Simplu spus, portarul titular al naționalei României a fost victima unei farse. Elegant formulat, a prins o conjunctură nefavorabilă. Ademenit să semneze cu Lyon de însuși patronul Jean-Michel Aulas, sub promisiunea că prin plecarea lui Anthony Lopes el va rămâne titularul postului, Tătă a constatat la fața locului că lucrurile stau un pic diferit.

În sensul că Lopes, foarte iubit de suporterii lyonezi, nu a mai plecat. Fiind dorit expres de brazilianul Sylvinho, noul antrenor. Care i-a și comunicat românului că Lopes este prima opțiune. În consecință, Ciprian vrea să fugă din cușca aurită de la Lyon și să ajungă la o echipă unde să poată apăra. La 33 de ani, ruginești dacă stai pe bancă.

Manea, parcurile și offshore-urile
Demersurile unui alt tip de presă, cea de investigație, adică aia care își bagă nasul unde fierbe oala marilor afaceri murdare (și) din fotbal, se văd încă o dată acum în cazul lui Cristi Manea. Documentele Football Leaks, care dezvăluiau intestinele transferului fundașului de la Viitorul la Apollon Limassol, jucătorul fiind transferat (cumpărat?) de fapt de un fond de investiții în anul 2014, își arată roadele și în prezent.

Cel mai bun fundaș dreapta de la Euro U21 se antrenează prin parcuri și nu are un angajament nici acum. Toată lumea dă din umeri și nimeni nu este în stare să înțeleagă al cărui offshore sau fond de investții este prizonier Manea, cel care la 16 ani și devenea cel mai tânăr internațional român. Interesant ar fi să aflăm și ce părere are Hagi în povestea asta. Căci el l-a format și el l-a vândut la Apollon. Sau naiba mai știe cui.

Noi suntem patrioți. Nu ca străinii!
De acasă însă vin vești excelente. După terapia-șoc din Anglia sau din Olanda, dacă intri pe site-urile noastre de sport sau vezi emisiunile de profil vei trăi cu senzația că te refaci la băi la Călimănești sau la Sovata. Căci noi nu vrem să îi supărăm pe „băieți” și facem zid în jurul răutăților care se spun și se scriu afară despre ei. Nu că noi nu am vedea că Răzvan joacă modest la Ajax, nu că n-am înțelege că Ianis e aproape să repete experiența de la Fiorentina. Ori că Pușcaș mai are până va convinge că este fotbalist de Premier League. Sau că Ionuț Radu mai are până va deveni acel portar care se va transfera la o mare echipă din Serie A. Știm, vedem înțelegem. Dar noi suntem patrioți. Conform standardului românesc, acela impus de cetățenii amatori de gogoși călduțe, ești patriot când minți frumos. Și dușman al poporului când spui adevărul.

Contra își face curaj
Încurajându-ne că Spania nu mai este ce a fost odată (dar noi?), dragul nostru Gică Craioveanu ni-l recomandă pe Cicâldău drept jucătorul care trebuie selecționat pînă la sfârșitul carierei lui fotbalistice. De la Cluj, Dan Petrescu îl titularizează pe Păun. Nu la CFR, acolo nu are loc, la națională. Cosmin Contra încearcă să își păstreze calmul în această avalanșă de vești bune și constată că Deac are fibră musculară cam cât Cristiano Ronaldo. Sau că golurile înscrise de Gicu Grozav și Claudiu Keșeru în Ungaria și Bulgaria ar valora cât unul sau două în poarta lui Kepa. Așa stând lucrurile, nu putem decât să ne întrebăm pe unde vor scoate cămașa alde Sergio Ramos și Busquets?

Glumim și noi. Sigur, până când Alexandru Tudor începe să intoneze psalmi la antrenamentele FCSB-ului și Cristi Borcea Spock (ați observat ce seamănă cu personajul din Star Trek după toate liftingurile faciale?) îi dă hinturile lui Gigi Becali. Nici să te închini nu mai ai loc, deci mare atenție, Ionuț Badea!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Cristian (17 comentarii)  •  22 august 2019, 17:55

Excelent comentariu! Fotbalisti modești, cu aere de primadonă! Si noi să nu spunem nimic de suficientii ăstia? Sa fim seriosi! Dacă astia erau in Germania, ar fi fost facuti "Cârnații Europei"in fiecare zi!

Sergiu (5 comentarii)  •  22 august 2019, 18:13

Ma uitam azi in reluare la emisiunea in care erati invitat alaturi de Cosmin Contra. Dumnezeule mare, ce *** ajung sa fie selectioneri. Lua aproape la pret de matineu faptul ca Ilie Radu joaca la Genoa, el vorbind, de fapt, de fotbalul ala mare de Champions League ca, vorba aia, ce nivel mai e si-n Serie A de la Juve in jos? Toate astea in incercarea de a-l peria pe Grozav de la locul 14 din Ungaria. Ipocrizie at its finest. Eu cand tot spun ca oamenii asa-zisi de fotbal de la noi habar nu au fotbal, se uita lumea urat. Cand ei, de fapt, in afara de Barcelona, Man City, Liverpool, Juventus, Bayern au impresia ca restul echipelor sunt similare ca valoare cu Liga 1 ptr ca, vorba, aia ce mi-e Cagliari, Mainz, Strasbourg si ce mi-e CFR, Fcsb, Viitorul etc. Si mai si stramba din nas - fotbalistii de data asta - la vreo oferta de la echipele de genul celor enumerate mai sus. Dar e bine, zona araba este inca deschisa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul (36 comentarii)  •  22 august 2019, 18:15

revista presei la noi (daca am noroc si nu ma cenzureaza): nu se poate fara fosti si actuali detinuti care au compromis fotbalul, si fara marile vedete care atarna la vedere, sechestrate sau nu. ocolim adevarul, care e la vedere, pt a nu supara pe nimeni. asta chiar e un mare talent!

Paul (36 comentarii)  •  22 august 2019, 18:32

Spock era din Star Trek (Drumetie Stelara). cand o sa ne dezicem de fosti si actuali conducatori ce au facut drumetii pe la Jilava? si sa nu-i mai bagam in seama deloc? asta chiar ca e de domeniul s.f.-ului. dar ce ii mai place presei de la noi sa scrie despre asemenea personaje. altfel, de unde rating?

Florin Minculescu (1 comentarii)  •  22 august 2019, 18:37

Spock era în Star Trek, dar nu contează "faptele" când ești de dreapta și ești roacher fascistuț - *** -

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi (1 comentarii)  •  22 august 2019, 18:56

Spock este personaj din Star Trek

Mircea (120 comentarii)  •  22 august 2019, 19:03

Spock este un personaj din Star Trek nu din Star Wars ;) Este o jignire enorma sa-l compari pe Borcea cu Spock chiar daca este numai la infatisare... In rest, articolul este super ! Este o distanta de ani lumina intre cum se percepe sportul asta in Romania si in Vestul Europei...

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  22 august 2019, 19:09

Am modificat, aveti dreptate. Cu Star Trek, nu cu Borcea!

Dan (37 comentarii)  •  22 august 2019, 19:09

Geambasule cand Puscas a fost saptamana trecuta celnai bun de la Reading ai tacut. Acum ai si sarit, xiar de impachetat peste. La fel si cu Iannis, va purtati ca cioclii.

Caooradea (7 comentarii)  •  22 august 2019, 19:59

Si de ce nu scrii de presa straina din Ungaria ? Unde Mol Vidi a dat un comunicat, prin care spune ca, clubul este mandru de fotbalistii sai, mai ales de cei care sunt convocati la echipele lor nationale. Nici vorba ca Rus a fost retrogradat la echipa a doua a lor, drept pedeapsa. Mai multi titulari de la echipa 1 au foat titulari la ultikul meci din liga a 3 a. Nu e corect ce a scris gsp despre Rus. Mai cititi ai presa din alte tari. In plus, de ce nu il intrebati dirwct pe Adrian, inainte sa dati stiri senzationale.... Neprofesionalism. Inteleg ca vreti cu titluri bune sa obtineti ceea ce va lipseate, dar oricum nu e profi... Mai aruncati din pestii lui Daum si treceti la un alt nivel de jurnalism. Sau daca va convine asa, atunci continuati cu Becaliskert, ***, si altii. Si cred ca o sa aveti o baza mare de cititori. Poate ar trebui eu sa gasesc un ziar de sport adevarat ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (288 comentarii)  •  22 august 2019, 21:14

Răzvan Marin părea de neclintit, parcă nu era din filmele românești. Da, e dureros, a intrat în vrie și tare mă tem că va avea un impact dezastruos asupra speranțelor U21. Probabil mai primește câteva șanse înaintea etichetării ”second hand”. Știe treaba asta, va juca cu frâna de mână trasă și cu mentalul neputinței neamului așternut pe gloria belgiană. Sper ca cele două să se combine ca apa și uleiul, iar bietul băiat să capete culoare-n obraji. Să fie Ajax un nivel inaccesibil? Chivu a dovedit că se poate, e drept că a mai dat și din coate/pumni, așa cum Ibra a confiramt. Chiar dacă mai șchioapătă un meci, două, o evoluție deosebită cu Spania îl poate repune în cărți. Ar fi bine ca stimabilul Contra să bage o contră în sensul ăsta, tot un fel de presiune.

Marius (12 comentarii)  •  22 august 2019, 22:54

..intre vedem si intelegem ,, o virgula ?... nu stiu , nu se mai uita un corector pe ce apare , pina sa apara ?.... a disparut "" meseria "" asta ?...

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  23 august 2019, 9:24

Faptul ca nu joaca romani la echipe mari de afara nu justifica selectionarea rebuturilor lui PiTurca. Abonati, desi au ratat absolut totul, n-au convins niciodata: cu Tătărușanu, Chiricheș, Grigore, - Sapun si Moti or fi accidentati – Toșca, Chipciu, Stanciu, Anton, Hanca, Maxim, Grozav, Keșeru, Andone plus clientii lui interni pare insusi Contra dinozaur. Prestatia lui la intrebarile voastre a fost jalnica, aparindu-si pina si titularizarile lui Grozav, Keserü, reuseste doar sa enerveze. Nu avem antrenori, Dinamo, Steaua, … si-au lasat jucatorii in bezna iar astia ne lumineaza azi. La selectioneri, plus Badea, e si prostie, se vede pe ei ca nu pot intelege si calcula, nu numai de gica-contra au selectionat din prima zi toti pensionarii, pina si pe Torje si Rat i-au avut in vedere. Ca chipurile joaca cu Natiunile era meciuri importante si nu se putea renunta la abonati care au comun doar nesimtirea ! - dar vezi ca au terminat ultimii iar acum sint tot p-acolo, in timp ce U21 a aratat ca o schimbare la fata era posibila. Deci Contra nu-i prost doar ca viseaza fotbalisti din taietori de lemne si crescatori de gaini, nu-l duce mintea nici cit sa-si apere interesul, caci nu l-ar fi certat nimeni daca ar fi renuntat la loseri – a ajuns si el antrenor asa cum a invatat si gisca sa pluteasca. Daca pierde si toamna cu loseri ... - vezi ca ferma lui Grozav a ramas fara selectioner.

Vali Pascalau (1 comentarii)  •  23 august 2019, 10:06

Adevarul e ca romanilor nu prea li se dau sanse in Vest.Este o actiune concertata impotriva romanilor in general in Occident,in special in Marea Britanie. Caracterele dure si introvertite gen Dan Petrescu pot supravietui in Anglia,si,la sfarsit de cariera sa tanjeasca dupa un post in fotbalul englez.Dar,ca roman ai datoria sa incerci in Vest ( nu neaparat in Anglia) pentru a scapa de sistemul nenorocit din tara.Se aplica si la fotbal.

F31M (52 comentarii)  •  23 august 2019, 14:01

Excelent, de nota 10+ articolul! Au mare noroc ibericii ca nu-l mai avem pe Bogdan Stancu.

Nica fără frica (138 comentarii)  •  23 august 2019, 16:17

Geambasule lasă i pe fotbaliști și vezi-ti de jurnalismul din România care e ultimul din lume!!! Ți-e silă și să răsfoiești gsp ul că de citit nici nu se pune problema!!! Emisiunile sportive altă catastrofă!! Cu niște amărâți care se cred moderatori de emisiuni sportive ca stucan naum filoti samuila și mulți alții!!! Totul e numai caterinca de 2 bani și amatorism în stare pură!!

florin (24 comentarii)  •  23 august 2019, 23:05

Stimate dle Geambasu, istoria mai recenta sau mai putin recenta a transferurilor - notabile sa le zicem - ale jucatorilor romani la echipe "cu staif", prezinta o caracteristica extrem de comuna. Ma refer la faptul ca de fiecare data, indiferent de cine a fost vorba, Ianis Hagi (inclusiv momentul in care a plecat la Fiorentina), de Razvan Marin, de Stanciu in Belgia etc., la primele lor aparitii in formula echipelor respective (meciuri de pregatire sau oficiale) au primit numai superlative (vezi Ianis Hagi la primul sau joc in Belgia), au marcat goluri "de generic" , li s-a prevazut un viitor fulminant etc. Ulterior insa, de cele mai multe ori chiar la urmatoarea aparitie in teren, au fost, sa spunem mediocri daca nu chiar extrem de ineficienti, de slabi, apoi cateva jocuri din postura de rezerve, din nou un joc "memorabil" si tot asa. Cum se explica, in aceste cazuri, o fluctuatie atat de mare in evolutii, o iesire din forma atat de rapida? Este cumva vorba de mentalitatea jucatorului roman care vrea sa "ia fata" din prima, gandind ca apoi se poate culca pe laudele initiale, lasand-o mai moale cu implicarea in pregatire? P.S. In ceea ce-l priveste pa Tatarusanu, personal nu-i inteleg supararea. Exista undeva, in prevederea contractuala (si nu numai in cazul lui, ca s-au mai discutat astfel de situatii) a unui jucator ca din momentul in care vine la o echipa postul de titular este asigurat?!? Aceasta titulatura nu trebuie castigata la concurenta cu coechipierii de pe aceeasi pozitie? Nu antrenorul este cel care decide, indiferent de numele jucatorului. Adica, odata convocat la echipa nationala Tatarusanu este OBLIGATORIU titular? Contra nu are nici un cuvant de spus?!? P.P.S. Sa nu se interpreteze ca nu apreciez evolutiilor anterioare ale lui Tatarusanu la echipa nationala sau ca-i contest capacitatile.

Ion Ionescu (1 comentarii)  •  24 august 2019, 10:18

Bai baieti , nu va mai lamentati atata, ne imbatam cu apa rece, nu avem , o infrastructura si o scoala care sa produca valori, NU SE SIMTE INTERVENTIA STATULUI IN SPORT , ca inainte de 89.Ultimii jucatori valorosi pentru export , au fost Mutu si Chivu.Ceilalti au fost alceva , si plecam de la zicala , cum e turcul si pistolul.De la un fotbal condus de oameni ca Sandu , Dragomir , Burleanu, Becalul, Copos, Borcea -cu 10 clase la Branesti si altii ca ei, nu poti avea nicio pretentie.Asa ca pana CE intreaga societate romaneasca nu se va restructura in totalitatea ei, in care statul prin reprezentantii sai, Prlamennt, Guvern , Justitie etc. nu vor fi in slujba cetateanului , vom avea "n "cazuri Caracal SI CATE O SCLIPIRE GEN SIMONA HALEP.Asa ca de la 1 la "n", e o cale atat de lunga , dar nu asa de lunga incat sa se creeze toate premisele sa disprem ca natie.

Toader (116 comentarii)  •  24 august 2019, 20:15

Ionescule, americanii au cazul Eipstein (cumva numai al lor nu e, dar asta-i altă poveste) de ce nu-i pui să se restructureze in totalitatea lor pina cînd „in care statul prin reprezentantii sai, Prlamennt, Guvern , Justitie etc. nu vor fi in slujba cetateanului”.

Comentează