Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Răzvan, am înțeles! Dar Daley?

Ajax nu e Standard, Blind nu este Schone, iar Marin nu este De Jong. Știam, dar nu voiam să recunoaștem

Permalink to Răzvan, am înțeles! Dar Daley?
marți, 6 august 2019, 8:15

Prima etapă, primele critici. Acțiunea se petrece într-o lume care pentru noi este un fel de paradis al performanței. Într-un fotbal evoluat, care a dat jucători de legendă. Într-o țară permeabilă la nou, la schimbare. Țara se numește Olanda, meciul cu pricina este Vitesse-Ajax 2-2, iar jucătorul criticat, Răzvan Marin.

Libertatea de expresie
Dacă s-ar fi întâmplat la noi, pricepuții la toate doineau despre graba de a distruge un jucător tânăr. Se vorbea grav pe marginea lipsei de profesionalism a comentatorilor. Metoda noastră clasică de a ascunde gunoiul după ușă. Problema este că observațiile referitoare la prestația așa și așa a lui Marin la prima apariție în campionat în tricoul lui Ajax îi aparțin lui Marco van Basten, glorie absolută a fotbalului olandez. Asta nu înseamnă că Van Basten nu poate greși. La fel jurnaliștii care i-au ținut isonul. Ideea este că în Olanda se poate vorbi liber fără a fi bănuit că reprezinți niscaiva interese oculte.

Adaptarea
Gata cu teoria chibritului care odată aprins poate inflama sensibilitățile celor din fotbal! Lui Răzvan Marin și colegului de linie Daley Blind li se reproșează explicit plasamentul greșit la faze ale jocului din care au ieșit golurile celor din Arnhem. Randamentul modest al românului, care în meciul cu Vitesse nu a strălucit nici pe faza de construcție, este scuzat de perioada prea scurtă pe care a avut-o pentru a se integra în mecanismul noii echipe. De la antrenorul Ten Hag până la coechipieri, vezi luarea de poziție a căpitanului Dusan Tadici (cel care a salvat Ajaxul cu golul de 2-2), cam toată lumea a pedalat pe această idee. Integrarea necesită timp. Adaptarea la filosofia Ajaxului și preluarea sarcinilor îndeplinite până mai ieri de Frenkie de Jong și Lasse Schone sunt veritabile încercări pentru Răzvan și Daley Blind, noul tandem de mijlocași de acoperire.

Ajax ca Viitorul
Daley Blind, eternul fiu al lui Danny Blind, scapă cumva din încercuire tocmai pe motiv că este urmașul fostului mare fundaș central al „lăncierilor”. Util, dar nu mai mult, Daley nu este în măsură a-l ajuta foarte tare pe Răzvan să se acomodeze. Iar în condițiile în care, la altă scară, Ajax se comportă ca Viitorul, vânzându-și fără să pregete cei mai buni jucători, vezi De Jong și De Ligt, misiunea românului devine și mai dificilă. Saltul de la Standard la Ajax pare și el mai mare decât credeam. Și nu vorbim despre un fotbalist oarecare, ci despre acel Răzvan Marin în jurul căruia Cosmin Contra construiește echipa națională.

Ce fac dragii noștri tineri?
Ajungem astfel la perspectiva deloc îndepărtată a meciurilor din preliminariile Cupei Europene, acolo unde anticipam că urmează o infuzie semnificativă de tinerețe. Consecință naturală, judecam, a evoluțiilor de la Euro U21. Doar că după Euro U21 nu s-a întâmplat deloc ce visam noi. Niciun transfer spectaculos, nicio bombă. Dimpotrivă, incertitudine. Pușcaș așteaptă să vadă ce hotărăște Inter, Pașcanu nu are deocamdată nicio ofertă, Ianis nu este titular la Genk, viitorul lui Cristi Manea este o nebuloasă, Nedelcearu a pierdut echipa la Ufa. Despre Răzvan Marin tocmai ce am glosat.

O luăm de la capăt cu Grigore și Anton?
Și atunci, se va baza Contra din nou pe Gicu Grozav și pe Anton? Pe Dragoș Grigore și pe Keșeru? Prefer să nu apelez la melodramaticul „Numai selecționer să nu fii”, că dacă ar fi așa rău, ar fugi toți de postul ăsta, care încotro. Dar este un subiect de urmărit, cum se spunea în vechea școală de gazetărie. Chiar nu am nicio idee cu cine va merge la luptă Contra în meciurile cu Spania, Suedia și Norvegia. Cum și dacă se va alege praful de fanteziile noastre din timpul Campionatului European de tineret. Să se descurce și să aleagă ce e mai bun, că de-aia este plătit!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

aBola (1 comentarii)  •  6 august 2019, 10:56

Și uite cum Razvan Lucescu avea dreptate , iar "regele" se comporta precum negustorul a cărui marfa este criticată de cumpărător. Presa a contribuit și ea, cu vârf și îndesat, la isteria U21.

Toader (116 comentarii)  •  6 august 2019, 14:30

„Fantastic, fantastic, fantastic! Steaua - Ajax 2-0, 4-2 la penaltyuri! Urmează Steaua - Chelsea în optimi!” aceași gazetă 2013.

Gelu (1 comentarii)  •  6 august 2019, 15:40

Bineînțeles ca Răzvan avea dreptate. Nu a fost nimic negativ ce a spus ci realitatea , susținut de statistici. Hagi crede ca le știe pe toate și pentru ca a fost un fotbalist genial trebuie sa- i dea toată lumea dreptate. Cine nu gândește ca el ii e dușman.

Mircea (120 comentarii)  •  6 august 2019, 16:11

Din fericire Razvan Marin inca nu stie olandeza ;) si ce bine ar fi sa o stapaneasca in momentul in care prestatiile lui vor fi altfel comentate... Incepe sa se evaporeze bula aia de sapun in jurul U21...s-a invatat ceva din chestia asta ? Hai ca incepe sezonul WTA pe hard si uite asa ne mai intalnim si cu un alt sport din aceasta gazeta a sporturilor...

unu’ (8 comentarii)  •  6 august 2019, 16:28

Coane Geambasu, matale ai vazut meciul? Marin a gresit grav la ambele goluri primite de Ajax. Nu conteaza stilul de joc nou de la Ajax sau noii colegi, el nu a facut niste chestii elementare. La primul gol e o situatie de 4 vs 4 in care fiecare jucator a lui Ajax trebuie sa tine la om, ceea ce Marin nu a facut ... cand jucatorul de la Vitesse centreaza al nostru brav roman are 6-7m in spatele celui care da gol. Golul 2, in prima faza nu ajunge la o minge la care avea avantaj clar de plasament, ajungea al doilea si ii permite jucatorului lui Vitesse sa paseze. Apoi pe faza a 2a nu reuseste nici un moment sa-l incomodeze pe autorul golului. Un fault sau un umar la umar ar fi taiat avantul adversarului, care a intrat nestingherit in careu si a sutat in lung. Sa mai adaug ocazia monumentala a lui Marin din 7m cand a dat cu mingea peste stadion in vreun coffee shop din zona? Aceste greseli nu tin de neintegrarea in lot ci de lipsa de valoare si logica a jocului. In rest e ok articolul.

andipanda (28 comentarii)  •  6 august 2019, 16:34

Bine scris, asa cum bine a zis si Razvan Lucescu. Si sper sa nu ii vad pe jucatorii tineri cu degetele in urechi, dupa ce au fost criticati, precum vedeta rasuflata de Stanciu.

George (15 comentarii)  •  6 august 2019, 17:02

Vorba maestrului Andrei Plesu : "A se slabi" cu Razvan Lucescu ; unde-i acum"baiatu' lu' Tata" ? Ca bine i-a zis Hagi,"sa aiba grija cu pistolaru' lui" de la Paok... Haideti sa nu le mai purtam sambetele baietilor de la U21, ca vor descurca ei,nu e un capat de tara... Ok Birmingham nu e Leicester , dar Premiership e chiar un campionat solid ! Consider ca din dubla cu Suedia si Norvegia se pot scoate 6 puncte, iar Spania poate repeta "circoteca" de la mondiale cu Rusia si or sa iasa alea 7 puncte... Anii cand d'alde urs meier ne toca s-au cam dus...

motanul incaltat (455 comentarii)  •  7 august 2019, 1:56

Nu vreti sa intelegeti un lucru----nu avea cum sa fie nici un transfer bomba----jucatorii aia era morti dupa 3 meciuri....Daca se jucau vreo 7-8 pina la semifinala ii lua pe toti cu salvarea....Daca eu am vazut toti oamenii aia care aleg vedete au vazut.Incepem aceeasi placa obosita---au nevoie de acomodare... In Vest nu ai timp pt asa ceva. Ori esti deja acomodat ori joaca altul in locul tau ca sunt destui.Si cind in sfirsit dupa mult timp te-ai acomodat esti pus pe lista de imprumuturi...Inca un exemplu-Mitrita era dat ca cel mai in forma jucator roman.... Se transfera in MLS nu in Bundesliga nu in Premier. A dat 4 goluri in 10-15 meciuri...Penibil de putin. In Spania -nici banca de rezerve nu o vedea....La ora actuala nici un jucator roman nu face fata in nici un campionat din Vest.

Comentează