Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Opeth contra Dream Theater

Sau războiul declarat perfecțiunii instrumentale și excesului de tehnică. Dar la Artmania 2019 s-a tras în general cu muzică de calitate

Permalink to Opeth contra Dream Theater
miercuri, 31 iulie 2019, 5:40

Avem multe festivaluri, ceea ce este foarte bine. Fiecare merge acolo unde se simte atras de un anume gen de muzică. Observație personală. Să alegi Artmania de la Sibiu nu (mai) este foarte la modă. Asta presupunând că o fi fost vreodată. Moda zilei o dau mega-adunările de Electric Castle și de la Untold. Sau „Anton”, cum a zis un manelist minune.

Genuri, subgenuri, o singură muzică

Să nu vorbim totuși despre lucruri pe care nu le stăpânim. Să zăbovim asupra celor pe care credem că le cunoaștem. Rămânem, așadar, la Artmania, ajuns la a 14-a ediție, festival consacrat exclusiv muzicii rock cu multitudinea ei de subgenuri: progressive rock, progressive death metal, symphonic metal, gothic, mai nou metalcore. Și altele, și altele. Ne rătăcim însă în denumiri care mai de care mai pretențioase și riscăm astfel să pierdem muzica. Iar la această ediție muzica trebuia să vină în primul rând de la Dream Theater și de la Opeth.

Dintr-o ligă superioară

Trupa americană al cărei nucleu își are originile la colegiul muzical Berklee din Boston și suedezii de lângă Stockholm, cum a ținut să precizeze liderul grupului, Mikael Akerfeldt, erau invitații de gală ai evenimentului de vineri, 26 iulie, și sâmbătă, 27 iulie. Pe scurt și ca să n-o mai dăm pe după instalația de sonorizare&lumini, așteptările nu au fost înșelate. Și unii, și ceilalți și-au respectat statutul, nivelul muzical și relația cu fanii. Nu au atins perfecțiunea, dar au oferit muzică de calitate. Dintr-o ligă superioară, străină de făcături și mixaje electronice ale DJ-ilor și VJ-ilor prizați acum mai ceva ca LSD-ul de odinioară al lui Syd Barrett.

O discuție periculoasă

Nu o să vă povestesc glamour-ul, atmosfera concertelor (lume multă, chiar foarte multă, ușor pestriță, în majoritate avizată și cunoscătoare), și nu o să recapitulez play-list-urile. Din motive simple. Cei prezenți știu ce a fost acolo, cei care nu au fost nu sunt interesați ori au aflat deja citind articolele scrise deja despre Artmania. Bune, la obiect și competente, părerea mea de combatant cu vreo 10 festivaluri Artmania pe răboj. Aș deschide însă discuția despre presupusul exces de tehnică al celor de la Dream Theater, ironizat sub o mantie de laude chiar de Mikael Akerfeldt. Nu este primul care o face, nu va fi nici ultimul.

Arta instrumentală, pecete a superficialității?

Carevasăzică a fi foarte aproape de perfecțiune pe instrumentul tău, cazul lui John Petrucci mai ales, dar și al lui Jordan Rudess ori John Myung, a exersa, a munci pe brânci, a etala soluri de chitară, clape sau baterie a devenit nu neapărat un păcat, dar ceva bătrânicios și demodat, un exhibiționism inutil. Arta instrumentală (a nu se confunda cu virtuozitatea lăutărească) privită ca pecete a unui anumit tip de superficialitate, rotunjimea sunetului identificată drept țel în sine. Interesant subiect, chiar dacă sună dureros/nepopular pentru rockerii de o anumită vârstă. Akerfeldt are dreptate în teorie. Doar că el însuși este foarte vulnerabil. Forma fără fond este o boală perversă a acestui tip de muzică mai pretențioasă.

O bubă veche

De la King Crimson, Gentle Giant sau Van der Graaf Generator, până la Transatlantic, Flower Kings, Spock’s Beard ori experimentul Liquid Tension, toate au fost sau sunt exponente ale unui stil elaborat și sofisticat, cu partituri complicate, simfonice chiar. Există aici un bemol mare cât casa, pe care bănuiesc că îl ghiciți. Totul sună extraordinar, sunetele vin din zone culte, dar și exotice ale muzicii, oamenii au o erudiție în spate. Minunat, deci ce mai vreți? Bună pace, ceva care să semene totuși a temă melodică.
Că asta-i buba, de cele mai multe ori lipsește filonul melodic la aceste teribile trupe. A nu se confunda cu melodia în sens de șlagăr Cerbul de Aur ori San Remo. Și pe cât posibil a nu considera că Simfonia a IX-a a lui Beethoven este o baladă. Aici, la pachet cu miștourile lui finuțe și trilurile care imitau chitara lui Petrucci, este vizat și domnul Mikael Akerfeld. Care, asigurându-ne de admirația-i nețărmurită pentru DT, a ținut să ne anunțe că ar jam-ui cu Petrucci doar în ipoteza că ar consuma 100 de beri înainte. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Unde se întâlnesc DT și Opeth

Părere personală, Opeth este un exemplu strălucitor de formă desăvârșită și de fond aproximativ în multe dintre albumele de până acum. Iar Akerfedt, lider absolut al trupei, amic și colaborator al lui Steven Wilson în proiectul Storm Corosion, este direct răspunzător. Ca să supăr pe toată lumea, mi se pare că în ultimii ani nici Dream Theater nu strălucește la capitolul componistic. Din păcate, inclusiv ultimul lor album, Distance Over Time (copios promovat la Sibiu), vine în sprijinul afirmației. Culmea este că tocmai The Astonishing, penultima lor lucrare de studio, în care au dovedit prospețime și inspirație componistică, a fost repudiat și ironizat de o parte importantă a criticii de specialitate. Pe motiv de muzicalitate excesivă, de baladism. Poftim de mai înțelege ceva.

Lumina

Și da, Opeth a câștigat bătălia audienței cu Dream Theater. Și mai multă lume, și mai entuziastă. Explicația trebuie căutată în media de vârstă a publicului din Piața Mare, mai aproape totuși de anii de naștere ai lui Akerfeldt sau Akesson decât ai lui LaBrie sau Rudess. Nu că Akerfeldt la cei 45 de ani ai săi ar fi vreun puști. Dincolo de nuanțe, nedumeriri ori chestiuni care țin de gust propriu, Dream Theater și Opeth au luminat muzical festivalul Artmania.

O revelație și o rușine 

În rest, aș mai avea încă o remarcă. Francezii de la Alcest merită o atenție în plus. Mai ales că sunt francezi și au viață grea la ei acasă cu muzica asta. Les connaisseurs știu de ce. Prin antiteză, englezii de la Architects, băieții aceia cu f…k în gură la două cuvinte, aș zice că merită o atenție în minus. Și ne arată cât a decăzut, nu doar muzical, acel loc unde s-au născut Pink Floyd, Yes, Genesis, Jethro Tull, Emerson, Lake & Palmer, Renaissance.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

unu’ (8 comentarii)  •  31 iulie 2019, 19:38

Nu cred ca Artmania mai poate egala lineup-ul din 2013. Atunci pe scena au cantat Lacrimosa, Within Temptation, Deine Lakaien, Amaranthe, Haggard, Xandria.

xstelu (63 comentarii)  •  31 iulie 2019, 19:50

Salutare!Unde or fi bombanitorii de serviciu,carcotasii care sa spuna:baaa ",scrie despre sport"!Aaa,stai ca n -ai avut opinii politice evident anti psd!Sa fi vazut atunci furie in valuri.Mai mult decat probabil nu stiu cum sa reactioneze la cele spuse de tine.In sfarsit,prefer Dream Theatre ,Opeth!long live metal!

Adi (1 comentarii)  •  31 iulie 2019, 21:12

Ei, cu Bring me the Horizon și While she sleeps, Electric Castle nu mai e doar 1 stil... au si DJ, dar au și rock, și drum and base, și rap. Să nu generalizăm. Nici Untold nu mai este 1 stil. Robbie Williams, Stormzy, Bastille, Black Eyed Peas, Jason Derulo, Busta Rhymes... come on.

Sably (21 comentarii)  •  31 iulie 2019, 21:18

Un simplu și mare DA pentru articol. Ce bine că te-ai trezit din pumnul pe care ți l-ai dat singur ieri, cu amarul ăla de articol (anti?) IOHANIS. Se pare că Sibiul și rock-ul adevărat, te-a vindecat mai repede decăt credeam chiar eu. Bravo, însănătoșire completă și de lungă durată îți doresc!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  31 iulie 2019, 21:45

Nu era anti Iohannis, pacat ca ai inteles asta. Era despre o dezamagire, poate personala si nejustificata, dar sincera, fata de omul pe care l-am crezut in stare sa miste mai mult lucrurile in tara asta. Era doar o mostra despre ce putea sa faca dincolo de protocol, dincolo de fisa postului. In multe situatii, nu doar in festivitatea cu Halep. Iohannis este corect institutional si cam atat, iar într-o jungla de tara ca Romania este nevoie de ceva mai mult. Mai ales ca la noi presedintele are atributii constitutionale să faca mai mult decat în Germania de exemplu. Nu trebuie sa fii pesedist, dragnist și dăncilist ca să vezi niste lucruri. Iar eu nu sunt nici una dintre cele enumerate. Daca ma intelegi

cynic (1 comentarii)  •  31 iulie 2019, 22:35

Da, zic eu ca inteleg discutia. Poate suntem si egoisti, poate si nostalgici, poate nu mai avem destula rabdare sa procesam muzica noua, probabil cate putin din toate astea... Eu personal am crescut cu DT, urmarindu-i dinainte de aparitia Awake, deci de prin 1993/1994. Dupa albumul Scenes From a Memory, mi-am pierdut in mare parte interesul. Mi-a mai placut Systematic Chaos pe ici pe colo, dar cam atat. In general majoritatea erei Rudess ma plictiseste si nu gasesc rabdarea necesara pentru a asculta un album repetat...

Sably (21 comentarii)  •  31 iulie 2019, 23:03

Mda, încerc să îmi bag în cap că poate te-oi fi judecat eu prea aspru Cristi, dar, ia citește și celelalte comentarii, cele de bun simț, nu alea pline de...nimic, (ca să nu mă cenzureze zic așa), oare chiar suntem toți proști, apucați și iremediabil îndrăgostiți de IOHANIS? Eu unul am apreciat DECENȚA, momentul asta impunea, NU, în nici un caz pupături, ochi peste cap, Încercare de profit de pe urma unei sportive exemplare, nu, ar fi fost lamentabil și PENIBIL. Iohanis a reușit să Nu fie, părerea mea!

Erlkonig (15 comentarii)  •  1 august 2019, 0:07

@unu': ca valoare totala a line-up-ului poate ai dreptate, dar spuma spumelor a fost concertul Therion

Erlkonig (15 comentarii)  •  1 august 2019, 0:11

Ce bine ca mai exista cunoscatori care mai scriu si despre asta pe un site cu trafic. Un sincer bravo si multumesc, dl Geambasu

Catalin-cj (14 comentarii)  •  1 august 2019, 7:41

Când scriai de Dream Theater și de lipsa muzicalitatii, mi-a venit în minte exact The Astonishing, care de orice poate fi acuzata numai de lipsa de muzicalitate nu. Iar mai apoi mi-ai intarit convingerea câteva rânduri mai jos. Păcat ca tot mai puține trupe cauta acest lucru în melodiile lor în favoarea elecronicului și a sinteticului. E ca și cum ai turna plastic în ocean.

wtdg (1 comentarii)  •  1 august 2019, 9:23

O placere sa mai citesti astfel de articole despre muzica adevarata, uneori mai buna alteori mai putin buna, dar totusi muzica unor artisti adevarati nu chicioshenia de la untoldurineversee si alte balciuri de astea unde se foloseste muzica altora, unde djeii aia sunt niste simpli palgiatori.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  1 august 2019, 12:06

Mai rar asa o analiza in citeva rinduri, de la B. B. B. la Baret si viitorul artificial. Mult adunat si probabil bine, caci am inteles pina si eu de data asta unde bat clopotele. Noi , familia si cei care au acces la discuri, desi tineri, cam pusesem o luminare pentru ce mai vine pe acest gen dupa Marillion, cam pe acolo paream a refuza intelegerea. Mie imi pare ceva scos din laborator, poate nu vibrez caci gasesc cu greu legaturi cu realitatea. O vad mai curind la festivaluri metal rock unde mai merg sa vad ciumpalacos. Deja cum intram in oras ii vedem pe toti imbracati in negru, cu podoabe care mai de care fistichii, carind la greu butoaie si doze de bere, si incep deja risetele *** din busul plin ochi, risete grele cu subinteles privind spre mine caci imi cunosc teoria. Ne cunoastem, daca vor perfectiune atunci toti scot mai curind un LP Glenn Gould cu variatiuni Goldberg ale primului B. Dar se simte toata lumea bine chiar daca ti se inunda cortul. La urma urmei, daca n-a plouat ai fost degeaba si pe Wembley. Cum ar fi fost pe ploaie si in noroi, ai fi putut da din bostan la perfectionistii astia ? --------- Recunosc ca m-as fi alaturat lui Geambi dar asa de curiozitate, ca la circ, cum mergeam acum un secol sa vad oameni cu doua capete. Gluma, gluma dar e p-acolo. Au mai fost articole pe acest stil muzical dar nu atit de profunde, alea m-au dus doar spre cunoscutul savant sovietic Dreamov Theatronici prof la U Moscova care va contrazicea mereu stiintific. Asta da, felicitari Geambi, articolul asta te face sa-ti mai depasesti conditia, sa mai consumi si altceva, sa treci de ultimele trupe mentionate in articol – cu mentiunea ca lipsesc multe. Glumind cu muzica sovietica si cu laboratorul savantului – somtuasa, dar totusi nu-i B2 cu Eroica invocata - am mai incercat recomandind spre comparatie Live Dates, un concert fantastic Wishbone Ash, caci in afara ultimelor trupe mentionate in articol, care par mai cunoscute, mai sint multe care ating perfectiunea, care aduc si putin din ce cunoastem in afara laboratorului, unde auzim azi spre exemplu imnul lui Händel in Champions League, iar eroica o asculta si luptatorul luminii caci s-a numit Bonaparte. Oricit de buni instrumentisti or fi baiatii astia ai tai, exista totusi o liga superioara, pe care o asculta pina si B. Gigi. ---------- PS si aici ajungem la articolul trecut, pe care il trecea probabil si @Sably - te salut ! - cu vederea daca nu plingeai dupa Base. E adevarat ca B2 s-a sucarit cind Napoleon Basescu s-a declarat rege si a vrut ne-o lase pe Elena Cocos din Tro, pardon de Plescoi, e insa doar banc politic ca a rupt titlul Bonaparte=dedicatia Napoleon, caci o dedicatie n-a fost niciodata, a fost doar o referire la o realitate Fara suparare, exista liga lui Stalin, Putin, Basescu, Mitica si Liga Campionilor. Am comentat si eu articolul trecut, am recunoscut ca nu-l critici pe Johannis, dar pe mitocani nu trebuia sa-i mentionezi caci oricum nu poti scapa de ei, astia lalalesc timpenii fara sens la nesfirsit cu orice ocazie, iar moaca lor cere ... Cum ii cheama pe tobosari ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul (36 comentarii)  •  1 august 2019, 14:04

D-le Geambaşu, cu asemenea articole nu faci rating. trist... uita-te la confratele Ştiucan, care ieri a spart "audienţa", de au sarit toti pe el, ca ala de a venit la fcsb direct din *** a facut ceva legal, chiar de era vb de măsa, cică, in loc sa se imprumute la vreo banca. ca sa nu mai vb de moralitate. poate si măsa a vazut filmuletul si si-a si pupat baiatul pt efort si concentrare. deci, tot e mai bine sa scrii de becali si *** *** din tribune, etc. ai scris depre muzica si de-abea au scris cativa, ca sa vezi ce cultura putina exista. sau scrie ceva despre manele, si ai rupt "box-office"-ul. la cate reclame sunt la bautura, de-i mai pui romanului o manea, e al tau pe viata si dincolo de ea... ai venit si le-ai scris de Pink Floyd si altii, mare greseala!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius Albu (1 comentarii)  •  1 august 2019, 20:38

Domnule Geambașu, dacă nu v-a ajutat nimeni, felicitări. Ați trecut în altă ligă. Mai aștept.

Harlota (1 comentarii)  •  2 august 2019, 5:43

Āāā...se scrie Renaissance si nu Rennaisance.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  2 august 2019, 11:21

Așa este, aveți dreptate. Păcat totuși că doar asta ați simțit nevoia să comentați

Danny (31 comentarii)  •  2 august 2019, 9:39

Nu sunt cunoscator in domeniu dar ma bucur ca in urma acestor tip de articole ma pot educa. Cateva formatii noi pe lista de iTunes. Discuri putin mai incolo....

Els (1 comentarii)  •  2 august 2019, 11:54

Cei mari (Dream Theater) nu se prea lansează în comentarii de genul celor ale liderului Opeth.Cei ceva mai mici, si complexați cumva de asta,o fac.Sunt mai ales instrumentisti cei de la DT???ce glumă...zeci de albume de căutări, experimente, dar si de hituri.Mai au mult Opeth...sună bine tehnic, dar sunt cam ghiveci de stiluri.Și gluma aia infantilă făcută de vorbărețul Mickael, cu *** ***! lumii din vecinătate care nu suportă zgomotul...ce să mai comentăm...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează