Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Verde-laser 

Privirea Simonei Halep către Serena Williams merită un tratat de psihologie sportivă.

Permalink to Verde-laser 
sâmbătă, 13 iulie 2019, 8:40

Simona merită admirația și gratitudinea noastră. Și o celebrare decentă care să nu strivească bucuria ei.

Camerele TV o urmăresc. Ca niciodată până acum vedem imagini din interior de la Wimbledon. Din zona rezervată aristocrației și oficialilor. Televiziunea deschide ușile templului și intră acolo unde au acces doar zeii.

Simona își duce trofeul cu grijă. Se mișcă firesc, natural. Plutește deasupra norilor, dar e și cu noi aici, pe pământ. Ca într-o prelungire a finalei. Stă de vorbă cu Kate Middleton, ducesa de Cambridge, cu președintele federației britanice. Iese la balcon să salute mulțimea, ca o regină. Mulțimea o aclamă, ca pe o regină. Dacă îți spunea cineva că vei vedea aceste imagini îl trimiteai la o clinică de specialitate.

Simona respiră o bucurie calmă, umană. Așa arată învingătoarea finalei cu Serena Williams, pe care a redus-o la o jucătoare anonimă. Fericită, calmă, fără umbre pe chip. Este un om care a realizat ceva uriaș și se comportă atât de normal, atât de neemfatic! Aceste lucruri le ai în sânge, nu se antrenează.

6-2, 6-2, ce banal sună! Ce curat! Cât de clar și de liniștitor! Cum a fost posibil? Ce s-a întâmplat acolo, pe terenul sacru al arenei centrale de la Wimbledon? Miracol, magie sau doar o întâmplare fericită? S-a întâmplat că Simona și-a luat încă o dată soarta în mâini. A crezut în excelența tenisului ei, a ascultat sfaturile celor care se pricep, a învățat să o privească în ochi pe Serena și să îi spună răspicat „Nu mă tem de tine, sunt mai puternică, mai tânără, mai ambițioasă, sunt a naibii, sunt româncă!”. Iar Serena a înțeles de la primele mingi că nu e ziua ei. Că nu mai este timpul ei.

Acest al doilea titlu de Grand Slam al Simonei înseamnă legitimarea deplină. De acum încolo, circuitul feminin are un nou lider moral. Simona Halep este răsplătită pentru că în ultimii 5 ani a fost cea mai constantă jucătoare din elita mondială. De departe cea mai constantă! 

Să o lăsăm să își savureze triumful, să simtă parfumul florilor de pe aleile de la All England Club. Să se odihnească, să își îmbrățișeze părinții. Să facă lucruri firești. Să își trăiască fericirea înconjurată de oamenii iubiți. Să nu îi sufocăm victoria cu vorbe, cu bucuria noastră. Asta nu înseamnă că nu putem sărbători. Mulțumim, Simona! Să fii sănătoasă și să ai mereu acea privire verde-laser în finalele pe care le vei juca în viitor!

Comentarii (40)Adaugă comentariu

Florin (1 comentarii)  •  13 iulie 2019, 21:14

Nu cumva ai facut misto de antrenor cand dupa Roland Garos a spus ca obiectivul era Wimbledon-ul?

Cristian Ionescu (2 comentarii)  •  13 iulie 2019, 21:19

Bravo, domnule Geambasu !

california (172 comentarii)  •  13 iulie 2019, 21:27

BRAVO! Acum privirea laser spre Australia, unde are de luat o revansa dupa o finala pierduta la mare lupta si unde are cele mai mari sanse sa castige al 3-lea titlu de Grand Slem.

Tom (70 comentarii)  •  13 iulie 2019, 21:28

Așteptăm cu maxim interes comentariile haterilor.

dan (1 comentarii)  •  13 iulie 2019, 22:04

Perfecta observatia : laser verde. Felicitari dle Geambasu pt aceste doua saptamani in care v-am asteptat randurile dupa fiecare meci, pertinente, reale si poate cineva cu prenumele Simona va citit. Multe alte titluri campioanei noastre ii doresc.

Racul (4 comentarii)  •  13 iulie 2019, 22:11

As pune aici un comentariu al unui englez din Guardian. E voie Cristi?

Octavian (9 comentarii)  •  13 iulie 2019, 22:25

DUmnezeu e complicat. A facut asa ca o Romanca sa castige cel mai important turneu antrenata de un Roman. Sa moara de ciuda Darren, Sasha, Mouratoglou, Richard W, Oracene W, Brad G, ... Nultumesc Doamne pentru o zi buna!

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  13 iulie 2019, 22:36

Asa trebuie sa arate toate bucuriile sportive; decente, calde si umane. Pentru ca-i vorba doar de sport. Un gand bun si pentru invinsa, a stiut sa-si ,, rumege'' infrangerea cu demnitate. S-auzim si de mai bine, Simona !

Suporteru’ (1 comentarii)  •  13 iulie 2019, 22:49

<> ... hai ca-i tare. Halep e o intamplare fericita care-i nascuta pe aceste meleaguri. Dar n-a castigat pt. ca-i romanca. Sigur ca a facut un meci perfect. A servit bine si mai ales n-a gresit. A zis un alt campion ca de fapt n-a prea fost un meci. Cand adversarul are peste 37 ani si prea multele kg. de carat sigur ca-i un mare avantaj. Miracol e ca Serena a ajuns totusi in finala. Sigur ca ajutata de adversare facile. La fel, de altfel, cum a ajuns si Halep. La cum s-a desfasurat turneul anul asta era previzibil rezultatul. Chiar nimeni n-a observat ca ,,batranica'' cu 23 de mari trofee a dat numai 2 asi in tot meciul? Si mult, mult prea multe greseli nefortate care au decis practic meciul?. Cu asfel de meci s-a facut de ras. Meritul lui Halep e ca si-a facut jocul si a fost foarte concentrata pana la sfarsit. Bine ca a fost ,,cu picioarele pe pamant'' si dupa meci si n-a cerut statuie. Sigur ca federatia ar putea sa-i comande deja una, doar a facut cea mai mare performanta in tenis. Si mai are 4-5 ani de jucat macar la nivelul asta. Bravo ei. Iar cei care incearca sa se identifice cu succesul ei sa o lase mai moale. Uite ca si fara antrenor face mare performanta.

genu (54 comentarii)  •  13 iulie 2019, 23:24

Chapeau, domnule Geambasu! Multumim

Tudor (1 comentarii)  •  13 iulie 2019, 23:32

Excelent articol.

Eduard Cernat (1 comentarii)  •  13 iulie 2019, 23:58

In sfarsit comentarii demne de performanta ei. Foarte bun modul in care ati sintetizat determinarea dar si bucuria eleganta, demna, naturala. Citind presa de sport din ultima saptamana vedem o diferenta si e de salutat. E lesne de inteles de ce in trecut a fost poate deranjata. Prin ceea ce scrieti puteti contribui constructiv la starea ei de spirit si poate la performantele ulterioare. Felicitari!

itu52 (288 comentarii)  •  14 iulie 2019, 0:06

Patru prințese a avut azi All England Lawn Tennis Club, dar numai două au strălucit. Au strălucit prin prezență și comportament. Nici o stângăcie în comportamentul și prezența de spirit a celor două. Serena a avut decența să piardă onorabil și să nu umbrească încoronarea Simonei. Nu a mai greșit ordinea intrării în arenă și a recunoscut Victoria Simonei felicitând-o în jumătatea acesteia de teren. Americanca din loja regală, fan declarat și prietenă a Serenei a fost nevoită se respecte preferința cumnatei, care și de această dată a jucat câștigător. Un discurs sincer, spontan și plin de conținut a scos în evidență inteligența din spatele succesului. Nimic artificial, fără bâlbe, curat, așa cum ne-am dori să vedem la toate vedetele sportului românesc. Asta este calea afirmării în vremurile noi, cine gândește altfel se păcălește. Țiriac știe cum să pună în evidență astfel de momente, nu degeaba și-a amânat plecarea. Roadele victoriei se vor propaga sigur în zona politică,admiratorii tenisului aflați la mai puțin de două ore de zbor față de Londra, pot onora acest eveniment mare pentru România. Numai și pentru că azi, Simona a realizat un lucru bine făcut. Ai câștigat stimabile, s-a realizat acel ”simetric” pe care l-ai dorit acum două zile, te poți lua de mână cu Oracolul din Ovidiu. Bravo Simona!

Eugen Qy (25 comentarii)  •  14 iulie 2019, 1:07

Bravo SIMONA HALEP !! Meriti cele mai minunate flori ale inimilor noastre !

Birlic (34 comentarii)  •  14 iulie 2019, 1:15

Mulțumim mult, Simona! Sperăm că acestă uluitoare victorie să creeze printre români un nou mental colectiv, mentalitate de învingători și să înțelegem că și în gena noastră există sămânță de campioni. Bravo Simona, tu ești legendă. Te iubim și ne-ai făcut mândrii că suntem români. Felicitări și domnului Geambașu pentru cuvintele frumoase.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  14 iulie 2019, 2:23

Sunt momente in viata unor romanii cind realizeaza ca Miorita este un GRAND *** . Si atunci lupta ca sa cistige. Si reusesc. Si ne fac fericiti.... Mai ales pe cei care traiesc in alte tari... Ca te duci la servici si toata lumea vorbeste ce-a facut o romanca....Se intimpla destul de rar .Dar e bine ca se intimpla.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad (26 comentarii)  •  14 iulie 2019, 6:41

Câinii latră, caravana trece. Cam asta e povestea Simonei. A fost imună la toate criticile și răutăcismele, ca să citez pe alt clasic criticat acum câțiva ani și lăudat acum. Bravo ei! În rest, l-am remarcat pe discipolul lui Darie Novăceanu, cel ce saluta minerii în anii '90. Pare mai exaltat decât Cornel Dinu, Gigi Becali, Prodanca și Nea Mitică la un loc.

Dinca Vasile (10 comentarii)  •  14 iulie 2019, 6:51

Un sincer BRAVO Simona! Sa ne traiesti si sa ne mai faci astfel de bucurii!

catyo (14 comentarii)  •  14 iulie 2019, 7:44

Octavian, de ce sa moara de ciuda Darren? Meritele lui sunt imense in ceea ce a ajuns sa fie Simona. Ai uitat ca Darren a adus-o in situatia de a castiga anul trecut la Roland Garros? Eu cred ca, dimpotriva, Darren este mandru pentru victoria Simonei la Wimbledon, o buna parte din contributie este si a lui. Nu stiu care sunt meritele lui Daniel Dobre, dar ale lui Darren Cahill sunt certe. Asa ca mai usor cu pianul pe scari, amice!

Andrei F (698 comentarii)  •  14 iulie 2019, 7:49

Eu cred ca cele mai bune declaratii despre meciul de ieri apartin marelui Tiriac!!!Remarcabile cele in care ne- a spus ca Simona s- a antrenat la serviciu imediat dupa meciul cu Cori...S- a vazut!!!!Remarcabila cea in care ne spunea ca specialistii atotstiitori din fotbal sunt mai nou specialisti in tenis...Remarcabila cea in care ne- a spus ca datorita succesului Simonei 10 000 de copilasi au sa se apuce de tenis!!!Dar ce sa faca copilasii daca alti romani baga batul???Pentru ca am avut norocul si ieri v- am ascultat comentariile la DIGI....va supun atentiei o problema romaneasca...Dupa ce am citit in GSP ca meciul de tenis dintre Nadal si Federer ar fi ciocnirea secolului distinsa firma RDS a tinut ca sa nu transmita meciul de tenis -pe partea de satelit- desi are 3 posturi Eurosport in grila...!!!!Posturile se concurau unul pe altul cu doua intreceri de atletism!!!!Mai tare a fost ca in reteaua cu sange nemtesc disputa era transmisa pe Eurosport 2- deci decizia de a nu transmite meciul apartine doar de RCS!!!! Alta problema ar fi ca DIGI aloca in mod obisnuit tenisului canalul DIGI SPORT 2 care are performante de receotie mai slabe decat celelalte canale DIGI sesizabil la aparitia norisorilor...Asta daca o vrea si cineva care este atotstiitor in toate de la RCS sa ajute copilasii sa se apropie de tenis....---++ Si despre Simona...Am fost mandru cand a spus ca multumeste romanilor pentru performanta sa...Ea a putut sa treaca peste Banciu si ai lui,peste acei romani mici care se vedeau mari si credeau ca Simona le apartine in intrigile politice- de neuitat strigatele cu ,,placutele,,suedeze,,in timpul meciurilor ei...

Mozzie (6 comentarii)  •  14 iulie 2019, 8:08

Iar Mihaela Buzarnescu va ramane si ea in amintirile suporterilor si ale statisticienilor ca fiind singura sportiva care a reusit sa-i ia un set glorioasei castigatoare de la Wimbledon. Prin asta dorind sa accentueze modul categoric in care Simona Halep si-a dominat adversarele in imens acest turneu.

cn (84 comentarii)  •  14 iulie 2019, 8:14

Privirea aceea o au adesea jucatorii si jucatoarele de tenis cand reusesc o minge buna intr-un moment important; cred ca face parte din trainingul psihologic. Oricum un meci frumos, si educativ pe alocuri: sportivii mai tineri au putut sa invete ca steroizii nu te mai ajuta dupa o anumita varsta.

Adrian Nastasoiu (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 8:33

Excelent articolul d-lui Geambasu! O frumoasa dedicație pentru cel mai mare roman al timpului nostru

anonim (7 comentarii)  •  14 iulie 2019, 8:56

Meciul in sine a părut o gluma proasta. În timp ce Simona a jucat la înălțimea unei finale GS, Serena părea o jucătoare de loc 1000. Înțeleg ca este personajul feminin care vinde cel mai bine pentru sponsor dar e penibil să încerci sa dobori recorduri in modul acesta. Partea proasta e că vom mai vedea astfel de spectacole o buna bucata de vreme pentru că SW servește în continuare cu aproape 200 km/h. Când îi va scădea și forța de va retrage. Peste 5-10 ani.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  14 iulie 2019, 9:59

Vreau sa ii salut pe toti cei ce spuneau ca Simona e o campioana de turnee mici (desi deja avea IW la activ), dar nu va castiga niciodata un GS. Pe cei ce spuneau mai apoi ca nu va mai castiga niciodata un alt GS (da, aici ma salut inclusiv pe mine de acum cateva saptamani dupa infrangerea cu Anisimova - pana atunci am sperat). Sa-l salut si pe "Suporteru" care ne explica el cum sta treaba cu meciul usor al Simonei pentru ca "batrana", pentru ca "greseli nefortate", pentru ca... Uitand ca Serena face intotdeauna greseli nefortate multe (asa e jocul ei - bine, ar trebui sa urmaresti mai des tenisul ca s-o stii), tocmai pentru ca e extrem de agresiva, dar ca are lovituri castigatoare din acest motiv. In meciul cu Simona a avut mai putin de 20 poate pentru prima oara intr-un meci dupa multi ani (a avut doar 17, in conditiile in care cu Strycova a avut 28, desi a jucat un game in minus). Iar apropo de "batrana", sigur ca "Suporteru" si cei gata sa minimizeze orice reusita a cuiva, mai ales daca e roman, ca sunt ei foarte exigenti, desigur, uita ca Serena e, asa batrana, in top 10, ca in semifinale Simona a batut la fel de clar o jucatoare tot de top 10 mai tanara cu 3 ani decat ea. Uita sau pur si simplu omit - altfel nu le-ar iesi argumentatia, fara indoiala "pertinenta", cum altfel? Ii salut pe toti si le transmit urmatoarele fapte: 1. Cu victoria de azi Simona l-a depasit pe Ilie la rezultatele in turneele de GS (2 titluri si 3 finale amandoi, dar 7 prezente in semifinale pentru Simona fata de 6 pentru Ilie) - credea cineva ca e posibil vreodata? 2. De asemenea are acum 11 foste sau actuala nr.1 mondial cu performante mai slabe decat ea in turnee de GS (in ordine cronologica: Austin, Mauresmo, Ivanovic, Jankovic, Safina, Wozniacki, Azarenka, Pliskova, Muguruza, Osaka si Barty) - asta e pentru cei ce o gratulau acum aproape 2 ani cu titulatura de "cel mai slab numar 1 din istorie". 3. Serena n-a pierdut nicio finala majora atat de drastic. Si ar mai fi cateva, dar n-are sens. A, mai vreau sa salut pe cineva aici: pe unul care isi tot da cu parerea si, sub pseudonimul "adi_stelistul", spunea, acum 5 saptamani si ceva, dupa infrangerea cu Anisimova, ca probabil pentru Simona sfarsitul carierei la nivel inalt e aproape. Ma bucur ca a dat cu mucii in fasole atat de zgomotos si sper sa se abtina de acum incolo de la a se mai face de ras in halul asta. Si inchei cu cel mai "ca lumea" comentariu pe care l-am vazut dupa victoria Simonei. E de pe youtube (https://www.youtube.com/watch?v=VRzVd1OZoaQ): "70% din lume e acoperita de apa. Restul de Simona Halep". Un omagiu adus celei mai bune jucatoare defensive din ultimul deceniu in tenisul mondial. Restul, vorba marelui Will (din Anglia, da), e tacere.

MZM (198 comentarii)  •  14 iulie 2019, 10:17

Felicitari pentru articol, domnule Geambasu, pentru tonul adecvat si pentru indemnul de a ne bucura in liniste cu totii de marea bucurie a Simonei!... Ce frumos a fost! Dintre zecile si zecile de jucatoare (incluzand si calificarile) cu care a pornit la drum „Caravana Wimbledon 2019”, dupa doua saptamani una singura, SIMONA, a triumfat! C-așa e în viata!... Dintre sute de catarge/ Care lasă malurile/ Câte oare le vor sparge/ Vanturile, valurile?// Dintre păsări călătoare/ Ce străbat pământurile,/ Câte-o să le-înece, oare,/ Valurile, vânturile?// Ne-nțeles rămâne cântul/ Ce-ți străbate gândurile./ Zboară veșnic îngânându-l/ Valurile, vânturile.// De-ai goni fie norocul,/ Fie idealurile,/ Te urmează în tot locul/ Vânturile, valurile. (M . Eminescu)

Hagi-Stan Ștefan (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 10:31

Excelent, Cristi, mereu citesc cu plăcere ceea ce scrii ! Simona a jucat minunat, se simte că are multă încredere în sine. A demonstrat ceea ce trebuia, că perseverența și constanța în joc au în final rezultatele dorite.

MZM (198 comentarii)  •  14 iulie 2019, 10:33

La aceasta finala astrele s-au aliniat pentru Simona, pentru victoria ei stralucitoare! Totul a stat sub semnul cifrei 4. Adica, vibratia zilei (cum ar zice Nety de la PROtv.) a fost 4. Iată: Simona a inceput setul 1 castigand 4 ghemuri consecutiv si a terminat setul 2 castigand 4 ghemuri consecutiv (de la 2-2 la 6-2) . Serena a castigat, in total, 4 ghemuri. Numarul total de ghemuri jucate a fost 16, adica 4x4!! Măi să fie!

Baltac Lucian (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 10:41

Mica *** pe care o urmaream cu uimire si un inceput de speranta in 2014 a invatat cum sa rapuna o *** de talia Serenei! Fara temeri, fara dubii cu precizia si iuteala in miscari caracteristice ei. Simona a adaugat ieri un adjectiv supranumelui ei. De ieri este "*** Regala".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  14 iulie 2019, 11:23

@ MZM: regret sa iti "stric" simetria, dar Simona a castigat ultimele 5 game-uri din setul 2 (de la 1-2 la 6-2).

Mihail Voicu (2 comentarii)  •  14 iulie 2019, 11:25

Bravo Simona. Ne ai făcut fericiți. Rușine mare pentru Eurosport că nu au transmis HD acest meci. Pe Eurosport 2HD era o prostie de emisiune.

MZM (198 comentarii)  •  14 iulie 2019, 11:30

Si inca doua intamplari sub semnul cifrei 4: diferenta de ghemuri in primul set a fost 4; diferenta de ghemuri in setul doi a fost tot 4!

constantin (241 comentarii)  •  14 iulie 2019, 11:53

Mulțumim, Simona! Mult succes!

Gheorghe Jalba (3 comentarii)  •  14 iulie 2019, 12:07

Exceptional articol,domnule Cristian Geambasu. Un astfel de succes trebuie ovationat prin astfel de articole inspirate. va multumesc pentru emotia traita la citirea acestui articol. Sunteti un mare specialist al transmiterii emotiilor prin cuvinte.

Andrei (222 comentarii)  •  14 iulie 2019, 12:44

@Geambasu. Poate ar trebui sa iti ceri scuze fata de Dobre pe care l-ai tratat ca pe o glugă de coceni. Simona are antrenor. A ajutat-o sa câștige Wimbledon.

Ion Toma Ionescu (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 12:53

Mircea (120 comentarii)  •  14 iulie 2019, 13:09

Chapeau Simona ! Un articol super si o fraza care contine foarte mult: "Și o celebrare decentă care să nu strivească bucuria ei." Cateva cuvinte si despre Serena; a scrie pozitiv despre Serena nu inseamna a stirbi succesul Simonei, din contra, ii accentueaza performanta. Este de admirat ceea ce Serena reuseste sa faca la 37 de ani, dupa o nastere cu probleme si o recuperare la fel de problematica. Sunt foarte multi pe aici, inclusiv - din pacate - persoane publice care folosesc mistoul ieftin romanesc la adresa ei. Sunt de parere ca a-ti respecta adversarul este una dintre cheile succesului, alaturi de incerca in acelasi timp de a-l depasi. Nu uitati ca Serena este un izvor de inspiratie pentru foarte multi oameni, este un rol model. Probabil ca fara aceasta influenta multe jucatoare de tenis ( incl Simona ) nu s-ar autodepasi.

victor L (285 comentarii)  •  14 iulie 2019, 13:18

Stiu, e jenant sa-ti amintesti articolele anterioare :D

Big Bad Danny (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 13:55

Parfumurile de esență tare se țin în sticluțe mici, e zeița noastră draga, e pitica noastră atomica, e UNICAT. Mi-a plăcut foarte mult articolul domnule, cuvinte alese... Analiza adică, tot respectul meu. Sa dea Dumnezeu sa ai cit mai des motive sa scrii articole de genul acesta.

MZM (198 comentarii)  •  14 iulie 2019, 13:56

@adi-stelistul: ai dreptate! Si felicitari pentru modul simpatic in care ti-ai pus... cenusă in cap in privinta carierei Simonei!

Comentează